Hrušně a rez

Hrušně
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ja.s

30.1.2020 12:11
ja.s

XXX.XXX.29.233

Zdravím.

Na podzim jsme vysadili na zahradu třu hrušně, které nám byly doporučeny do podhůří. Isolda, Clappova, Konference. Až potom jsme zjistili, že v ČR je problém se rzí hrušní, když jsou v okolí okrasné druhy jalovců, a u nás je několik sousedů s největší pravděpodobností má (těch zakrslých jehličnanů, co se tak tváří, je kolem fakt spousta, ale určit s jistotou druhy, to neumí ani sousedé co je mají).
Je rez skutečně tak nebezpečná, že může zahubit celý stromek, zvláště mladý? Máme ty hrušně bez obav pěstovat (stříkat nechceme), nebo je nahradit jiným druhem? Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2020 12:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

chce to stříkat.

ja.s

30.1.2020 14:26
ja.s

XXX.XXX.29.233

Takže šance, že bez postřiku budou mít ty hrušně kvalitní život, není? :(

30.1.2020 14:43
Varaxi

XXX.XXX.1.226

ja.s napsal(a):
Takže šance, že bez postřiku budou mít ty hrušně kvalitní život, není? :(

Šance je vždycky. To poznáte během prvního roku.
Když už je máte koupené a zasazené, nechala bych je a sledovala, co se bude dít. Vykácet je můžete vždycky.
Naše hrušeň napadená rzí plodila velmi málo, ale žila s tím několik let, než jsme ji pokáceli.

ja.s

30.1.2020 16:51
ja.s

XXX.XXX.29.233

Varaxi napsal(a):
Šance je vždycky. To poznáte během prvního roku.
Když už je máte koupené a zasazené, nechala bych je a sledovala, co se bude dít. Vykácet je můžete vždycky.
Naše hrušeň napadená rzí plodila velmi málo, ale žila s tím několik let, než jsme ji pokáceli.

Když to je ale zase ztráta celého roku... mně je to strašně líto, že jsem o tom nevěděl dřív. :(
Ale jestli to je fakt s tou rzí tak zlé, a vlastně je to jen otázka času (ony jsou ty chvojky a spol. vážně všude, sakryš - a kdo zabrání tomu, aby se vysazovaly další?), tak se na to asi vykašlu, stromky zkompostuju a nasadím místo nich jabloně, asi koženou a muškátovou renetu na semenáčích a přidám i nějaké oskeruše, a bude to. Pěkně vzrůstné a vitální a odolné věci. :)
Jen ne chemii. Tu přidávat dobrovolně do přírody, to je prostě špatně. :(

Tak díky za zkušenost. Toho kácení u tebe mi je vážně líto - není snad horší věc než pokácet strom.
Já mám alespoň štěstí v tom, že to jsou ještě všechno mrňavé špičáky a nebudou nám tam pocitově chybět.

31.1.2020 08:45
Varaxi

XXX.XXX.1.226

My tu hrušeň káceli primárně proto, že neplodila. Pokud Vám jde o strom užitkový, nemáte moc dobré vyhlídky.
Jste v okolí jediní, kdo pěstují hrušně? Třeba je tam někdo má a jsou zdravé, to by pak pravděpodobně byly zdravé i ty Vaše. Zkuste se poptat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík