Citrusy choroba?

Exotické ovoce
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2020 13:48
supik99

XXX.XXX.64.140

Dobrý den,

ráda bych Vás požádala o radu k citrusům. Pěstuju je ze semínka 4. rokem a nyní se mi na nich objevila vytékající míza. Jedná se o dva citronovníky a pomerančovník, který je zatím v pořádku. U prvního citroníku jsem to zpozorovala na nové větvičce. Druhý citroník roní mízu na všech mladých výhoncích, především na dvou, co má jako terminální. Když jsem to viděla poprvé, větev jsem ustříhla s tím, že vyrazí nová a zdravá. Opak byl pravdou, vyrazili dvě terminální a na obou se výtok objevil. Do toho se vrchní listy krabatí a kroutí. Míza je tvrdá. Když o ni zavadím tak upadne.

Nevím zda je to normální jev a nebo nemoc. Spíš si myslím, že půjde o nemoc. Domnívám se že by mohlo jít o hnědou hnilobu, virového původu ale projevy to některé nemá. Také by mě zajímalo, zda je to přenosné? Aby mi to nenakazilo i pomerančovník.

Nedávno jsem rostliny stříkala Mospilanem, lezli po nich svilušky. Ty mohou kdykoliv přiletět další. Již jsem je tam vícekrát měla, létají z napadeného ibišku o patro níž v práci. Ten jsem jednou postříkala také. Citrusy dvakrát.

Je to tedy nemoc, či normální jev? Co mohu udělat pro rostliny?

Děkuji za odpověď

28.7.2020 14:14
kačíkačka

XXX.XXX.10.244

Zdravím, tipla bychn si na nějakou savou potvoru, podle těch zkroucených listů. Něco podobného mi udělaly larvy puklic , jeden stromek mi zaneřádil všechny citrusy než jsem si všimla o co jde. Takže už dva roky podstivě každý měsíc list po listu omyju okenou s jarem ve vodě, poměr od oka a osprchuju ve vaně. Podotýkám listy z obou stran a kmínky taky. Je to mnohem lepší a v létě je mám venku pod magnolií. Na zimu se je snažím postavit tak aby se nedotýkali. Přesto se ještě objeví. Tím výronem mízy se snaží bránit nejakému savému hmyzu, ten si vybírá většinou mladé výhony a paždí listů. Zkuste se podívat nějakou silnou lupou.

28.7.2020 15:29
supik99

XXX.XXX.64.140

Děkuji moc. Už jsem nedoufala v odpověď. Nějaké potvory mi tam běhaly, už jsem stříkala a vypadá to, e jsem se jich zbavila. Myslím že svilušky to byly. Díky ještě jednou

Přidejte reakci

Přidat smajlík