Roubování, očkování růží, nebo jinak.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.7.2020 17:37
Mafuka

XXX.XXX.30.124

Ostříhal jsem růže, (kdysi dávno sazenice ,,made in lídl) něco se chytlo, tak jem je chtěl na jaře zušlechtit i ostříhal je. I když jsem si dával pozor, (růže si vzpomínám že byly min. jednou roubované) vykvetly planě. Vyhořel jsem nejen s roubováním, ale při vaření štěpařského vosku málem i fizicky. Jak na to? Tedy na ty růže? p.s. na netu sem našel jen prodejce nebo keci

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2020 10:10
Uživatel s deaktivovaným účtem

Růže se očkují do T řezu. Před očkováním musíte podnož pořádně přihnojit dusíkatým hnojivem - dostat do mízy. Před samotným očkováním seříznete z roubu vyzrálé očko, ta jsou cca 10cm pod květem. Uděláte T řez na podnoži, odchlípnete kůru a vložíte očko. Pak převážete roubovací páskou. Zhruba za tři týdny povolíte pásku. Pokud v té době klepnete do zbytku řapíku a ta odpadne, je očko přirostlé. Potom můžete planou část růže seříznout na čípek, očko začne rašit. Větvičku pak zaštípnete za 3 listem, aby se rozvětvila. Musíte mít velmi ostré nářadí, jinak se pořežete a nic se nechytne. Celkem je ale lepší, nechat si to od někoho ukázat, takhle to zní složitěji, než je to ve skutečnosti. Nicméně, pokud vám nejde o konkrétní odrůdu, je levnější koupit si na podzim prostokořenou saznici. Prodávají se zhruba od 1/2listopadu a téměř 100% se ujme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík