Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.8.2020 11:34

Dnes jsem našel na kaktusu toto:
Prosím o určení choroby a případně co na to pomáhá.
Děkuji za rady.

8.8.2020 22:16

Jedná se o nějaký druh červce. Kaktus mi připadá hodně silně napadený, nevím jestli se vyplatí ho zachraňovat, aby se vám nerozšířili na další rostliny. Nicméně, jsetli se vám do toho bude chtít, nejprve vyklepněte kaktus z květníku a opatrně očistěte kořeny a celou rostlinu vlažnou vodou, květník vymyjte horkou. Po přesazení použijte nějaký systémový insekticid, třeba mospilan. Nebude stačit jedna aplikace, musíte to tak 3x opakovat s týdenním rozestupem. Mohl byste použít hnojivé tyčinky nebo granule s insekticidem od substralu, celkem fungují. Ono se toho teď v malospotřebitelském balení moc volně neprodává, nejsem si jistá jestli má rostlina takovou cenu, aby stála za záchranu. Hlavně pokud máte i jiné rostliny, pečlivě je prohlédněte, včetně kořenových krčků. Napadení červcem nemusíte v první fázi poznat, ale můžete si všimnout, že okolo rostliny je lepkavá plocha na které r. stojí. Jedná se o medovici, kterou vylučují škůdci. Tyhle rostliny musíte postříkat taky.
Až se červců zbavíte, používejte jako prevenci, lesk na listy a rostliny pravidelně sprchujte. Jako prevence je to perfektní, ale u takhle silně napadené rostliny to už nepomůže.

9.8.2020 06:11

Děkuji za radu, je mi ho sice líto, ale půjde z domu

ahoj1

10.8.2020 10:38
ahoj1

XXX.XXX.92.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Děkuji za radu, je mi ho sice líto, ale půjde z domu

Tak proč se teda ptáte, co na to pomáhá? Šmarja, kupte si naprosto spolehlivej mospilan ve spreji nebo v prášku, který rozmícháte ve vodě a pořádně ho s tím pokropte aby zatekl i do substrátu, za 14 dní pro sichr znovu a hlavně zkontrolujte ostatní kytky, je nepravděpodobný, že by žádné nebyly napadené aspoň v menší míře - teda pokud nevlastníte jedině tento kaktus. (nejlevnější balení prášku stojí v obi 39kč, to vás snad nezruinuje, vydrží dlouho). Kdybych vyhazovala každou kytku, která někdy něco chytla, tak nemám nic. Nepřesazovala bych to teď, to je pro rostlinu jen další šok navíc

10.9.2020 15:24
kačíkačka

XXX.XXX.10.244

Zdravím, v těchto případech používám lesk na listy ve spreji. Je s olejovou složkou a udusí je a kaktusu to nevadí a přesadím na jaro

ahoj1

14.9.2020 19:52
ahoj1

XXX.XXX.113.66

kačíkačka napsal(a):
Zdravím, v těchto případech používám lesk na listy ve spreji. Je s olejovou složkou a udusí je a kaktusu to nevadí a přesadím na jaro

to ale nemusí stačit, červci se často ukrývají (speciálně u sukulentů s dužnatými kořeny) i pod zemí na kořenech, takže je potřeba insekticid, který rostlina vstřebá a rozvede do celého těla - postříkat kytku mospilanem a zalít tímtéž je nejjistější.

Přidejte reakci

Přidat smajlík