Tagetes, aksamitník, afrikán

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.2.2021 09:15
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Zdravím,
potřebuji poradit kdy vysévat, aby kvetl už začátkem května?
Mám možnost začít s tím v bytě na jižním okně, chvíli je tam nechat i po přepíchání do květináčů a potom dát do zvýšeného záhonu na dvorek (překryji je folii, nebo na noc netkanou). Chci toho udělat cca 40 ks.
A také nevím, která značka osiv je spolehlivá. Často mi vyrostlo něco jiného, nějaká směs. Chci opravdu nízké a žluté.
Děkuji za tipy.

8.2.2021 14:02
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Obligátní Semo nabízí malé žluté aksamitníky, tím asi není co zkazit; já tam kupuji Ground Control + jeden libovolný další pytlík, obvykle nějakou směs. Zatím vždycky vyrostlo to, co jsem zasela.
V dobrých podmínkách může aksamitník vykvést dva měsíce od výsevu. Když je vysejete začátkem března, mohly by začátkem května už začít kvést.
Akorát na to pěstování v bytě to není ideální rostlina - listy jsou docela cítit, ne každému to je příjemné.

10.2.2021 12:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jsem tedy zase hledala v osivech. Odrůda Grand Control má mít 70 cm. Já potřebuji něco do 30 cm. A taky mě doběhla cena za zaslání. No snad to nějak domluvím po telefonu a budou se otevírat i zahradnické potřeby....

10.2.2021 14:16
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Zahradnické potřeby jsou otevřené - teda u nás (JM kraj) ano, ty se za celý rok s koronou nezavíraly. Normálně se dá koupit prakticky všechno pro zahrádkáře, pěstitele a chovatele. Semo jsem navrhla proto, že bývá běžně k dostání právě v prodejnách a lze se s nimi případně domluvit na zaslání do prodejny s dalším závozem, kdyby náhodou ve Vámi vyhlídnuté prodejně nebylo Vámi požadované zboží.
Jinak malé žluté jsou tyto:
https://www.semo.cz/eshop/aksamitnik-rozkladity-lemon-drop-9512/
https://www.semo.cz/eshop/aksamitnik-rozkladity-petit-zluty-9515/
https://www.semo.cz/eshop/aksamitnik-rozkladity-safari-yellow-9540/
Nevybavuji si, jestli jsme je někdy měli, já chci prostě aksamitník a je mi jedno jaký, takže vezmu ten, který je na stojaně nejblíž. Takže blíže neupřesním.
Já ten Grand Control zmínila proto, abych ilustrovala svou zkušenost, nikoli jako doporučení. Blbě jsem se vyjádřila. :/

10.2.2021 19:08
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jo tak přesně SEMO Smržice je můj favorit.
Dříve se mi stávalo, že jsem si nějaký aksamitník koupila a vyrostl jiný... no ono se to nějak upotřebilo a na hrob se zase dokoupilo na výsadbu. (ale letos bych si je chtěla prostě vypěstovat sama - taková terapie pro mě, květy na hrob mojí mámě) Opravdu chci aby mi to vyšlo! Tak se doptávám předem...

10.2.2021 22:46
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Pokud mají u Vás zahrádkářské potřeby zavřeno, loni se dal koupit malý žlutý aksamitník v Lidlu jako osivo. Pytlík stál tuším 5 Kč. Nejsem si jistá, jestli to bylo ve směsi, ale vím, že některé stoprocentně kvetly sytě žlutě, možná všechny. Opět mám s osivem z Lidlu obecnou spokojenost.
Vím, že mají čistě žluté aksamitníky i v MoravoSeed, taky spokojenost se značkou. Ale to se bude hůře shánět, pokud nechcete přes net. Mají výdejnu v Mikulově, jinak je to asi nesmysl kvůli ceně balíku.
I když - vím, že jsem kdysi chtěla jeden balíček (od dobrasemena), volala jsem tam a povedlo se mi je přesvědčit, aby to poslali poštou v obálce jako dopis. Ale nevím, jestli to umožní jinde.

27.2.2021 17:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tak nakonec jsem zavolala do zahradnictví do města (kam za normálního stavu chodím) a nadiktovali mi email na sebe - vypsala jsem si co chci za odrůdy čeho. Připravili, jen se zaplatilo mezi dveřmi. (příští nákup si tam taky nechám takto připravit)

Nejnižší afrikán jsem našla 20 cm - Petit žlutý. Malinko vyšší je 20 - 25 cm Safari yellow fire co mě zlákal nezvyklou barvou. Naopak k řezu 45 cm vysoký Kilimanjaro white mě přímo nadchl. No a potom asi deset dalších balíčků jako "směs pro motýli" atd.

Tak už jen úspěchy v pěstování!

27.2.2021 18:48
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Přeji hodně štěstí a spokojenosti s aksamitníky. :)
Kilimanjaro je aksamitník vzpřímený, ty jsem nikdy nepěstovala, jen aksamitníky rozkladité.
Já je pěstuji jako vzpomínku na svého psa - jmenoval se Axi, tak aksamitníky se samy nabízejí.

27.5.2021 10:40
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jé, já na to téma úplně zapomněla.
Povedlo se, aby aksamitníky začátkem května vykvetly? Vzhledem k počasí mám obavy, že to nestihly. :/

Přidejte reakci

Přidat smajlík