Popínavé ovocné keře

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2023 10:00

Hezký den, ráda bych Vás požádala o radu, které popínavé ovocné keře lze vysadit ke sloupům terasy? Zatím jsem našla pouze kiwi a víno. Víte prosím i o jiných? Terasa je orientována na jihozápad. Děkuji.

28.3.2023 10:32

Akébie pětičetná velmi velmi rychle roste, nádherně kvete (a voní). Listy a výhonky se v japonsku využívají jako lék a do čajů. Na kiwiforu máte o akebii obsáhlé vlákno se spoustou fotek rostlin a plodů. Plody nasazuje opravdu bohatě, jí se dužnina, která chutná přibližně jako cukrový meloun, je plná semínek a ty se vyplivují. Kůra plodů se v Japonsku používá k zapékání - vyplní se masovou směsí. Zasyrova je hořká, já ji jím i tak:)

28.3.2023 10:33
Varaxi

XXX.XXX.191.80

Klanopraška, jahodníky a samozřejmě růže.
Možná by se našla plodící mrazuvzdorná marakuja/mučenka.
Existují popínavé odrůdy malin a ostružin.

28.3.2023 10:38

(ještě té akebii, říká se jí také čokoládové víno, pro barvu jejích květů a možná je to trochu i jejich vůní. Aby plodila, musí být v blízkosti geneticky nepříbuzná rostlina. Nejlépe plodí když jsou vedle sebe klasicky purpurově kvetoucí odrůda a k ní odrůda bíle kvetoucí. Hodně popínavá je prý i sladkolistá malina (mrazuvzdorná stévie).))

28.3.2023 11:23

Děkuji za tip na akébii

28.3.2023 11:40

A ještě prosím dotaz k té akébii - když tak rychle roste, dá se množit např. řízkováním?

28.3.2023 11:59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A ještě prosím dotaz k té akébii - když tak rychle roste, dá se množit např. řízkováním?

Ano, obyč. řízkování jsem nezkoušel, ale myslím že se řízkuje podobně jako růže - z krátkého dřevitého řízku se stimulátorem v pařeništi, kořeny raší vždy v místě původního listu.

Dwein

9.4.2023 16:06
Dwein

XXX.XXX.19.214

Mě rostla extrémně pomalu, ale mohla by být taky zajímavá pro své ovoce: schisandra.

Přidejte reakci

Přidat smajlík