Kastrace samce morčete?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.7.2008 14:24
markemic

XXX.XXX.84.176

Dobrý den,
Nevím až do jaké míry je to třeba pitomost,ale máte někdo zkušenosti s kastrací samce morčete?Jka složitý zákrok je to pro tak malého savce?Popřípadě,jak dlouho se z toho dostává,zda to vůbec pomáhá,jestli tušíte tak i cenová relace?
Předem díky za užitečné odpovědi

28.7.2008 15:04
klawdie

XXX.XXX.94.254

markemic napsal(a):
Dobrý den,
Nevím až do jaké míry je to třeba pitomost,ale máte někdo zkušenosti s kastrací samce morčete?Jka složitý zákrok je to pro tak malého savce?Popřípadě,jak dlouho se z toho dostává,zda to vůbec pomáhá,jestli tušíte tak i cenová relace?

Ted ti zas odpovím já, není to nic neobvyklého, je plno majitelů morčat co mají miláčky kastrované, například se nehodí k chovu, atd...a hlavně kastrace mužského pohlaví je méně náročná...

28.7.2008 15:22
markemic

XXX.XXX.84.176

klawdie napsal(a):
Ted ti zas odpovím já, není to nic neobvyklého, je plno majitelů morčat co mají miláčky kastrované, například se nehodí k chovu, atd...a hlavně kastrace mužského pohlaví je méně náročná...

Jééé díkAspoň někdo se ozve!No já si taky myslím,že to nemůže být náročné,ale nemám s tím žádnou zkušenost no...A právě si říkám,na množení nikdy nebude,v podstatě je mu to na nic.No uvidíme,když nedá pokoj,tak půjde pod nůž chlapecTo jsem ale sviňa rozhodovat o jeho mužství co?

30.7.2008 09:55
cheyenne

XXX.XXX.159.233

markemic napsal(a):
Jééé díkAspoň někdo se ozve!No já si taky myslím,že to nemůže být náročné,ale nemám s tím žádnou zkušenost no...A právě si říkám,na množení nikdy nebude,v podstatě je mu to na nic.No uvidíme,když nedá pokoj,tak půjde pod nůž chlapecTo jsem ale sviňa rozhodovat o jeho mužství co?

Je to opravdu poměrně jednoduchý zákrok, cena se pohybuje v řádu stokorun, jen je potřeba sehnat veterináře, který se věnuje morčatům a má s tím zkušenosti. Pro morčecího chlapa, se kterým se nepočítá do chovu je to určitě fajn, může dělat společnost holkám , je to podobné, jako u koní...

30.7.2008 10:25
markemic

XXX.XXX.84.176

cheyenne napsal(a):
Je to opravdu poměrně jednoduchý zákrok, cena se pohybuje v řádu stokorun, jen je potřeba sehnat veterináře, který se věnuje morčatům a má s tím zkušenosti. Pro morčecího chlapa, se kterým se nepočítá do chovu je to určitě fajn, může dělat společnost holkám , je to podobné, jako u koní...

DíkyJá jsem právě koukala po různých veterinářích a docela mě zaskočila i jdena cena co jsem viděla za kastraci...1000-1500 kč!To se mi zdá už trošku přehnané..to už se blíží ceně kastrace u koně...

30.7.2008 10:48
klawdie

XXX.XXX.94.254

markemic napsal(a):
DíkyJá jsem právě koukala po různých veterinářích a docela mě zaskočila i jdena cena co jsem viděla za kastraci...1000-1500 kč!To se mi zdá už trošku přehnané..to už se blíží ceně kastrace u koně...

to je nějakýá sakra drahá klinika né...však i kastrace kocoura vyjde do 500,-

30.7.2008 13:47
markemic

XXX.XXX.84.176

klawdie napsal(a):
to je nějakýá sakra drahá klinika né...však i kastrace kocoura vyjde do 500,-

No právě....už nevím co to bylo ale dost mě to zarazilo..pak jsem viděla ještě za 700..Přijde mi to všechno dost,počítala jsem spíš tak se dvěmi stovkami...

15.8.2008 08:10
zdendaz

XXX.XXX.194.98

markemic napsal(a):
Dobrý den,

Ahoj, já jsem nedávno nechal kastrovat samce králíčka a stálo to 90 korun. Veterináře máme asi 25 km od Prahy (kde i bydlím) a tomu jde o zvířata a ne o peníze, jako jsem se s tím nedávno setkal v Praze :(

29.8.2008 11:26
cheyenne

XXX.XXX.198.133

markemic napsal(a):
No právě....už nevím co to bylo ale dost mě to zarazilo..pak jsem viděla ještě za 700..Přijde mi to všechno dost,počítala jsem spíš tak se dvěmi stovkami...

Morče má složitý metabolismus, nejde uspat injekcí, jako třeba kůň, je potřeba ho uspat inhalačně, tenhle přístroj u nás po okolí nemají všude a i jeho použití prý vyjde dráž, proto ta cena, aspoň tak mi to vysvětlovali na veterině, když jsme byli s morčicí na císařském řezu....
Ale ceny se určitě hodně liší doktor od doktora...

29.8.2008 11:55
andelaskoloudova

XXX.XXX.55.18

zdendaz napsal(a):
Ahoj, já jsem nedávno nechal kastrovat samce králíčka a stálo to 90 korun. Veterináře máme asi 25 km od Prahy (kde i bydlím) a tomu jde o zvířata a ne o peníze, jako jsem se s tím nedávno setkal v Praze :(

Souhlasím, že občas jsou ceny opravdu hodně předražené, ale zrovna v Praze je také problémem vysoké nájemné...

Jinak, kastrace králíka je jednodušší než morčete, umí ji mnohem více vetů. U morčete to není jen tak, je potřeba inhalačka, takže to se prostě prodraží, jestli to opravdu chcete, tak ono 700,- není zas tak moc.

2.9.2008 14:05
markemic

XXX.XXX.84.176

cheyenne napsal(a):
Morče má složitý metabolismus, nejde uspat injekcí, jako třeba kůň, je potřeba ho uspat inhalačně, tenhle přístroj u nás po okolí nemají všude a i jeho použití prý vyjde dráž, proto ta cena, aspoň tak mi to vysvětlovali na veterině, když jsme byli s morčicí na císařském řezu....

To jsem nevěděla,tak to potom se nedivím cenám....

19.9.2008 10:33

markemic napsal(a):
Dobrý den,

Tak zvlastní zkušenosti:
Nechávala jsem kastrovat samečka morčete, když mu bylo 3/4 roku na menší veterině v Praze u pana doktora, který se zabývá i hlodavci. Stálo mě to Kč 500,- (je to 3roky). Fazulín operaci zvládnul v pohodě (nevím, jakou dostal narkózu). Rána se hezky hojila, jen musel být pak asi týden na buničité vatě, která se musela velmi často měnit, aby se mu do rány nedostal nějaký sajrajt. Komplikace přišla asi po 2 měsících, kdy se mu v místě jizvy udělal obrovský abces. Musel být přeoperován a pak byl na ATB, které jsme další dny už píchali sami doma. To bylo něco! Morče má hrozně tvrdou kůži a my jsme měli problém mu vůbec tu kůži jehlou propíchnout. Ale nakonec se zdařilo, Fazulín se zotavil a je tu s námi stále a spokojeně si bydlí se svou bývalou ženou a svou dcerou. Takže z mé zkušenosti bych do toho šla znovu, ale riziko tam je. VlastaK

18.1.2009 15:27
inkana

XXX.XXX.182.112

vlastak napsal(a):
Tak zvlastní zkušenosti:
Nechávala jsem kastrovat samečka morčete, když mu bylo 3/4 roku na menší veterině v Praze u pana doktora, který se zabývá i hlodavci. Stálo mě to Kč 500,- (je to 3roky). Fazulín operaci zvládnul v pohodě (nevím, jakou dostal narkózu). Rána se hezky hojila, jen musel být pak asi týden na buničité vatě, která se musela velmi často měnit, aby se mu do rány nedostal nějaký sajrajt. Komplikace přišla asi po 2 měsících, kdy se mu v místě jizvy udělal obrovský abces. Musel být přeoperován a pak byl na ATB, které jsme další dny už píchali sami doma. To bylo něco! Morče má hrozně tvrdou kůži a my jsme měli problém mu vůbec tu kůži jehlou propíchnout. Ale nakonec se zdařilo, Fazulín se zotavil a je tu s námi stále a spokojeně si bydlí se svou bývalou ženou a svou dcerou. Takže z mé zkušenosti bych do toho šla znovu, ale riziko tam je. VlastaK

Ahoj, taky jsem měla vykastrovaného morčecího chlapáka, rušila jsem chov z původních 40 morčat na 5 opravdu mazlíků, 4 samice a jeden samec, takže bylo jasné, že bez kastrace to nepujde, stálo mě to 290kč na klinice v Liberci v Růžodole, morčákovi byly v tu dobu 4 roky.....zanechal spoustu krásných bílých potomků v širokém okolí a jako kastrovanej byl semnou skoro ještě dalších 6 let, spokojenej, tlusťoučkej mazel :-) teď už je 3 roky v morčecím nebi.

12.8.2009 09:43
deaf lukas

XXX.XXX.235.19

inkana napsal(a):
Ahoj, taky jsem měla vykastrovaného morčecího chlapáka, rušila jsem chov z původních 40 morčat na 5 opravdu mazlíků, 4 samice a jeden samec, takže bylo jasné, že bez kastrace to nepujde, stálo mě to 290kč na klinice v Liberci v Růžodole, morčákovi byly v tu dobu 4 roky.....zanechal spoustu krásných bílých potomků v širokém okolí a jako kastrovanej byl semnou skoro ještě dalších 6 let, spokojenej, tlusťoučkej mazel :-) teď už je 3 roky v morčecím nebi.

Ahoj, taky se přidám. Mám taky vykastrovaného kluka jménem Ďáblíčka. Já tohle ale nedělal, ale jsem dostal od té slečny kvůli rodinný důvod. Ďáblíček byl asi rok kastrovaný, kdy jsem ho adoptoval. No, má penis venku! Slečna mi řekla, že po kastrace dostala hnis a proto veterinář ho strhl předkožku! Slečna ho pravidelně kapala Betadinem. Já teď ho namasíruju jen měsíčkovým krémem, páč veteriny mi nedali! Někdo mi říkali, že má bolest. Jedna chovatelka morčat mi řekla, že pokud žije už má dlouho a žije vesele a čile, tak nemá bolest. Právě teď Ďáblíček je nejhorší než ostatní :) Protože je pěkněj lupmík a je nejaktivnější :) Dokonce i sexuje (ale nemůže si oplodnit, páč je kastrovanej :) Tak já nevidím, že Ďáblíček se trápí.
Foto - náš zlobivý Ďáblíček

8.12.2009 17:40
bodlinkaa

XXX.XXX.224.5

markemic napsal(a):
Dobrý den,

Chtěla jsem dát svého morčáka vykastrovat, aby mohl bydlet s holkama - původně byl pořízený coby samice a nechtěla jsem ho stěhovat na samotku ve chvíli kdy veterinář určil diagnózu "samec":-) Ale na veterině mi nápad s kastrací vymluvili, že se to prý často špatně hojí a bývají s tím komplikace - druhotný infekce operační ranky a tak. Sice 80% šance na úspěch, ale šli byste do toho, vědět že na 20% to nevyjde a taky o morčáka můžete přijít? Tak jsem radši pořídila novou klec a bydlí zvlášť...

13.12.2009 10:02
deaf lukas

XXX.XXX.235.19

bodlinkaa napsal(a):
Chtěla jsem dát svého morčáka vykastrovat, aby mohl bydlet s holkama - původně byl pořízený coby samice a nechtěla jsem ho stěhovat na samotku ve chvíli kdy veterinář určil diagnózu "samec":-) Ale na veterině mi nápad s kastrací vymluvili, že se to prý často špatně hojí a bývají s tím komplikace - druhotný infekce operační ranky a tak. Sice 80% šance na úspěch, ale šli byste do toho, vědět že na 20% to nevyjde a taky o morčáka můžete přijít? Tak jsem radši pořídila novou klec a bydlí zvlášť...

80% šance jo? Je mi jasné, že 20% mohou umřít kvůli vliv nakrozy - to je obycejna nakroza, ktera aplikuje injekci do kuze - je nebezpecna narkoza. Inhalacni narkoza je mnohem nejbezpecnejsi, bohuzel stoji draho. Ja bych ho nechal vykastrovat, aby nebyl sam...

2.1.2010 18:37
hashlerka

XXX.XXX.192.62

cheyenne napsal(a):

Není pravda, že se morče nemůže uspat injekčně - samozřejmě to jde a běžně se to provádí. Inhalační narkoza by měla být šetrnější, nicméně pokud se používají moderní anestetika a veterinář umí dobře dávkovat, tak je riziko srovnatelné s inhalační narkozou.

2.1.2010 18:42
hashlerka

XXX.XXX.192.62

bodlinkaa napsal(a):

ta šance je určitě větší, samozřejmě riziko existuje u každého zákroku v narkoze, nicméně pokud je šikovny veterinář a zdravé morče (bez vrozených vad), tak riziko zdravotnách problemu nebo smrti je pod 5%. Znám velké množství kastrovaných morčáků a kromě občasného vyskytu pooperačních komplikací jsem neslyšela, že by třeba některý následkem narkozy zemřel. Sama ted budu svého morčáka kastrovat, protože mi přijde horší nechávat samečka celý život samotného, než ho vykastrovat a poskytnout mu krásný život v harému :)

2.1.2010 20:51
bongani

XXX.XXX.4.69

hashlerka napsal(a):
ta šance je určitě větší, samozřejmě riziko existuje u každého zákroku v narkoze, nicméně pokud je šikovny veterinář a zdravé morče (bez vrozených vad), tak riziko zdravotnách problemu nebo smrti je pod 5%. Znám velké množství kastrovaných morčáků a kromě občasného vyskytu pooperačních komplikací jsem neslyšela, že by třeba některý následkem narkozy zemřel. Sama ted budu svého morčáka kastrovat, protože mi přijde horší nechávat samečka celý život samotného, než ho vykastrovat a poskytnout mu krásný život v harému :)

A proč je třeba nechávat samečka celý život samotného? Měla jsem několik morčecích samců bydlících společně (vždycky po dvou), vydrželo jim to celý život, nikdy nebyly žádné problémy, prostě pohoda...A na fórech pořád čtu, jak se morčecí samci nesnesou. Možná jsem měla jenom štěstí?

4.1.2010 14:43
bodlinkaa

XXX.XXX.152.84

hashlerka napsal(a):

No, taky mi přišlo líto nechat ho samotného, ale našemu týmu veterinářů věřím, mockrát mi pomohli, a všichni tři se shodli že do toho nejdou, protože hrozí pooperační infekce. Kdybych tedy trvala na kastraci, musela bych jinam. Docela mě tím zvyklali, takže jsem si to honem rychle rozmyslela a místo toho mu průběžně nosím domů na dva tři měsíce nevěsty, aby nebyl pořád sám. Takže tak 1/3 roku sám přeci jen není - sice takový řešení napůl, ale aspoň něco...

4.1.2010 14:49
bodlinkaa

XXX.XXX.152.84

bongani napsal(a):
A proč je třeba nechávat samečka celý život samotného? Měla jsem několik morčecích samců bydlících společně (vždycky po dvou), vydrželo jim to celý život, nikdy nebyly žádné problémy, prostě pohoda...A na fórech pořád čtu, jak se morčecí samci nesnesou. Možná jsem měla jenom štěstí?

Se dvěma samečky pohromadě jsem začínala. Taky jsem všude četla že se nesnesou, ale chovatelka říkala že je to v pohodě a tak jsem si spolu s rok a půl starým morčákem pořídila mládě-samečka. Jako k mláděti k němu dospělý přistupoval ohleduplně a když prcek vyrostl, snášeli se skvěle, protože poblíž nebyly samičky. Prý to takhle jde, ale jen dokud není nablízku samička, pak se rozhádají. JENŽE! Pohoda trvala dva a půl roku, pak ten starší onemocněl svrabem a musel být oddělen, aby nenakazil mladšího. A když bylo za dva měsíce po nemoci, už se nesnesli. Nepamatovali se na sebe, a reagovali jako dva dospělí samci kteří se neznají - přesně podle příruček. Takže dva samci ano, ale odmala (přinejmenším jeden z nich), bez samic a trvale.
Taky mě napadlo pořídit k tomu mýmu samotinkýmu samečkovi druhýho, mládě, takže by se měli snýst, ale z několika stran mi to bylo vymluveno, že prý i tak se ne vždy snesou a stává se že jakmile mladší dospěje, začnou hádky. To je o štěstí. No a mít o samotě dva, kdybych je musela rozdělit, to nechci.

4.1.2010 19:28
samyasa

XXX.XXX.62.39

bodlinkaa napsal(a):
Se dvěma samečky pohromadě jsem začínala. Taky jsem všude četla že se nesnesou, ale chovatelka říkala že je to v pohodě a tak jsem si spolu s rok a půl starým morčákem pořídila mládě-samečka. Jako k mláděti k němu dospělý přistupoval ohleduplně a když prcek vyrostl, snášeli se skvěle, protože poblíž nebyly samičky. Prý to takhle jde, ale jen dokud není nablízku samička, pak se rozhádají. JENŽE! Pohoda trvala dva a půl roku, pak ten starší onemocněl svrabem a musel být oddělen, aby nenakazil mladšího. A když bylo za dva měsíce po nemoci, už se nesnesli. Nepamatovali se na sebe, a reagovali jako dva dospělí samci kteří se neznají - přesně podle příruček. Takže dva samci ano, ale odmala (přinejmenším jeden z nich), bez samic a trvale.
Taky mě napadlo pořídit k tomu mýmu samotinkýmu samečkovi druhýho, mládě, takže by se měli snýst, ale z několika stran mi to bylo vymluveno, že prý i tak se ne vždy snesou a stává se že jakmile mladší dospěje, začnou hádky. To je o štěstí. No a mít o samotě dva, kdybych je musela rozdělit, to nechci.

Já mám domácí morčáky normálně pohromadě až do jejch "pohlavní zkušenosti", snesou se i když jsou vedle ubikace holek. Ale jak si kluk vrzne, tak už se pak snese akorát s nezkušeným mlaďasem (třeba i dospělým, ale "nezavrznutým"). Ale třeba v porovnání s různými druhy divokých morčat- tam otec toleruje syny tak do 3-4 měsíců a pak se je snaží vypráskat, a pokud se sznové včas neoddělí, tak je otec prostě zabije.

8.1.2010 20:54
hashlerka

XXX.XXX.58.62

samyasa napsal(a):
Já mám domácí morčáky normálně pohromadě až do jejch "pohlavní zkušenosti", snesou se i když jsou vedle ubikace holek. Ale jak si kluk vrzne, tak už se pak snese akorát s nezkušeným mlaďasem (třeba i dospělým, ale "nezavrznutým"). Ale třeba v porovnání s různými druhy divokých morčat- tam otec toleruje syny tak do 3-4 měsíců a pak se je snaží vypráskat, a pokud se sznové včas neoddělí, tak je otec prostě zabije.

Já právě mám zkušenost, že se samci někdy začnou po dosažení dospělosti rvát i v případě, že se nepotkají se samici a ani nejsou odděleni - takhle to dopadlo například u mojí kamarádky, dala jsem jí mládě - svuj odchov, ona k němu pořídila druhého samečka, odmalička byli spolu, měla doma jen je, ale na pul roce se začali rvát jak koně a nakonec je musela oddělit, jednoho samečka darovala, druhého nechala vykastrovat a pořídila k němu samičku.

Kaila

16.3.2015 20:21
Kaila

XXX.XXX.96.140

Dobrý den,
mohu se zeptat=nevíte o někom, kdo kastruje samečky morčátek v Plzenskem kraji po případě v Karlovarském kraji.Děkuji.

9.1.2016 20:34
Angreštka

XXX.XXX.234.163

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda se po kastraci změní chování dvou samečků morčat, kteří spolu bydlí?

20.1.2016 11:01
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Taky jsme nechtěli dělit našeho samce od holek, ale mláďátka jsme už nechtěli a on po holkách hrozně tesknilsmajlík narkozu teda tehdy dostal normálně injekčně a bylo mi řečeno že se za dvě hodiny vzbudí..no spinkal až do dvou do rána a celou dobu jsem ho měla z obav jestli dýchá na klíně a zavírala jsem mu očíčka aby neoschly..mají je při narkoze otevřené..a pak se vzbudil a já ho položila mezi holky..jejda ten byl tak šťastnej..chtěl mezi nimi hopkat ale jak byl ještě omámený trochu padal..smáli jsme se mu že se holkám vrátil z kalbysmajlíknenchávala bych už samce samotného..určitě je pro něj kastrace dobrá věc..mám teď zrovna jednoho slíbeného a množení je i pro holky strašně vysilující tak proč jim všem nedopřát šťastný životsmajlík
A morčecí kluky pokud nemají přístup k samicím a jsou odmala spolu myslím neni potřeba kastrovat..ale zkušenosti s tím nemám...

20.1.2016 11:02
LENIS41

XXX.XXX.0.70

hashlerka napsal(a):
Já právě mám zkušenost, že se samci někdy začnou po dosažení dospělosti rvát i v případě, že se nepotkají se samici a ani nejsou odděleni - takhle to dopadlo například u mojí kamarádky, dala jsem jí mládě - svuj odchov, ona k němu pořídila druhého samečka, odmalička byli spolu, měla doma jen je, ale na pul roce se začali rvát jak koně a nakonec je musela oddělit, jednoho samečka darovala, druhého nechala vykastrovat a pořídila k němu samičku.

To je myslím asi nejlepší řešenísmajlík

24.1.2016 11:17
Angreštka

XXX.XXX.234.163

Děkuji za odpovědi,
Bohužel máme doma mladého samce který se narodil v říjnu 2015 a staršího kterému je 5 let. Zrovna včera jsem se s nimi mazlila a ten starší je hodně pokousaný, tak jsme je vykoupali v oleji na hojení pro hlodavce.

24.1.2016 19:00
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Tak toho kterého máte raději toho vykastrujte a pořiďte mu samičku, aby nebyla unavená z neustálých porodů, a druhého samce darujte..nemá cenu sebe a ani ty dva zbytečně trápitsmajlík
Je to přecejen přirozenější kluk ma holkasmajlík

24.7.2017 13:32
MuminekaKaja

XXX.XXX.228.52

Ahoj, jak se jmenuje ta tvá veterina, kde jsi nechala kastrovat svého králíčka? Prosím?

24.7.2017 13:34
MuminekaKaja

XXX.XXX.228.52

zdendaz napsal(a):

Ahoj, jak se prosím tě jmenuje ta veterina?

Hobiko

23.6.2019 11:55
Hobiko

XXX.XXX.120.2

700kč je celkom fajn. Na Slovensku (východ) je cena v prepočte 1200-1500 kč

lenikus

24.11.2020 13:17
lenikus

XXX.XXX.157.101

Nechala jsem vykastrovat samce-1,5roku, aby mohl ke své lásce, kterou nám prodali jako samce a po 2dnech zemřel na zánět ..nejsem si mmt jistá, že bych to udělala znovu, kdybych znala následky..

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

31.5.2022 18:32
Woolf the killer

XXX.XXX.174.110

Zdravím, mám 3 samce, jednoho staršího (5let) který má svůj vlastní výběh, a 2 mladší (rok a 4 měsíce) kteří jsou spolu jelikož jsou bráchové, všechno bylo v pohodě dokud jeden z nich nezačal být strašně dominantní, druhého pořád nahání, kouše a napadá, myslíte že by ho kastrace trochu zklidnila? Chci aby byli všichni do pár měsíců dohromady v jednom velkém výběhu

31.5.2022 20:19
Atheira

XXX.XXX.209.8

Woolf the killer napsal(a):
Zdravím, mám 3 samce, jednoho staršího (5let) který má svůj vlastní výběh, a 2 mladší (rok a 4 měsíce) kteří jsou spolu jelikož jsou bráchové, všechno bylo v pohodě dokud jeden z nich nezačal být strašně dominantní, druhého pořád nahání, kouše a napadá, myslíte že by ho kastrace trochu zklidnila? Chci aby byli všichni do pár měsíců dohromady v jednom velkém výběhu

Kastrace vám od téhle situace nepomůže. Samci, jak se začnou rvát, budou se rvát i po kastraci. Jediné co můžete je po kastraci je umístit každého do skupiny samic nebo k jedné samici.
Dva bratři jsou celkově dost špatná kombinace a ještě je už dospělé dát k pětiletému samci. To s největší pravděpodobností nedopadne, ať už zákrok podstoupí nebo ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík