Obnovení kupírování psů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.8.2012 15:18
kitta.dark

XXX.XXX.167.75

Dobrý den,
ráda bych prosadila možnost kupírování psů na území ČR.
Občané mohou zákony změnit, je mnoho lidí, které by rádo mělo zástupce "svého" plemene legálně kupírovaného. Ruku na srdce, kdo chce, vyjede za kupírací mimo ČR nebo podplatí veterináře zde.
Jde mi o tom, aby se kupírování opětovně povolilo a kupírovaní jedinci by se mohli účastnit kynologických akcí.
Důrazně prosím o to, aby se debata nezvrhla v polemiku o tom, zda kupírovat či nekupírovat, o tom bylo sepsáno už mnoho.
Ráda uvítám Vaše rady, jak na to, sama bych byla proto založit petiční výbor a sepsat petici, uvítám i právnické rady...
Děkuji za podporu a pomoc, společně to určitě dokážeme.

2.8.2012 15:29
ilisek

XXX.XXX.196.15

kitta.dark napsal(a):
Dobrý den,
Občané mohou zákony změnit, je mnoho lidí, které by rádo mělo zástupce "svého" plemene legálně kupírovaného. Ruku na srdce, kdo chce, vyjede za kupírací mimo ČR nebo podplatí veterináře zde.
Jde mi o tom, aby se kupírování opětovně povolilo a kupírovaní jedinci by se mohli účastnit kynologických akcí.
Důrazně prosím o to, aby se debata nezvrhla v polemiku o tom, zda kupírovat či nekupírovat, o tom bylo sepsáno už mnoho.
Ráda uvítám Vaše rady, jak na to, sama bych byla proto založit petiční výbor a sepsat petici, uvítám i právnické rady...

Myslím si, že by hodně lidí bylo pro kupírování a ten kdo by nechtěl, tak by přeci nemusel.....ale obávám se, že v našem státě, kde nejsou ti blbci nahoře schopni řešit podstatné věci, budou bazírovat na těch kravinách a nesmyslnostech, co se jim podařilo prosadit.....smajlík

2.8.2012 15:39
kitta.dark

XXX.XXX.167.75

Jde o to, že když budeme mít petici s dostatečným počtem podpisů, vláda se tím prostě zabývat musí. Mám slíbeno od několika veterinářů sepsané stanovisko o tom, že dle jejich názoru a zkušenností se nejedná o týrání. Také mám podporu několika předních výcvikářů a figurantů. Každý z nás má určitě mnoho známých, kteří by mohli připojit svůj podpis a pomoci nám změnit tento zákon.

2.8.2012 15:45
ilisek

XXX.XXX.196.15

kitta.dark napsal(a):
Jde o to, že když budeme mít petici s dostatečným počtem podpisů, vláda se tím prostě zabývat musí. Mám slíbeno od několika veterinářů sepsané stanovisko o tom, že dle jejich názoru a zkušenností se nejedná o týrání. Také mám podporu několika předních výcvikářů a figurantů. Každý z nás má určitě mnoho známých, kteří by mohli připojit svůj podpis a pomoci nám změnit tento zákon.

Tak pokud bude připravená petice, myslím si, že nebude problém posbírat dostatečný počet podpisů, myslím, že by bylo vhodné ji zaslat třeba i na klub chovatelů pitbullů a amstafů a jim podobným a bylo by podpisů tisíce....také se ráda připojím, i když já sama nemusím mít psa kupírovanýho, ale líbí se mně to a nejsem proti:-))

2.8.2012 16:06
burunduk

XXX.XXX.209.124

Dobrej nápad.
Taky bych to podepsala.. i když psy, co se kupírují, nechovám. Ale jak píše slečna/paní nade mnou - líbí se mi kupírovaní (správně kupírovaní, ne podomácku nůžkama - ano, i to jsem viděla :/) psi.
A je to pravda - kdo chce, tak si to zařídí, aby mu pes byl okupírován. Všechno jde.
Jen je škoda toho zákazu chodit s takovým psem na výstavy - byť jen jako pozorovatel!! ..to je fakt vrchol aby člověk, co se jde jen dívat, nesměl s kupírovaným psem do areálu - wtf?!

2.8.2012 16:12
saluki

XXX.XXX.38.103

jsem proti, v současné době je to jen o estetičnosti a lidském zvyku, ztratilo to praktický význam, kdy se tím předcházelo hlavně zraněním při pracovní upotřebitelnosti. A troufám si tvrdit, že ikdyž se setkáváme ze podomácku zmrzačenými psy, zákaz kupírování přiměl víc než polovinu lidí zvyknout si na psi ušaté a ocasaté. A svět se točí .....

2.8.2012 16:21
kitta.dark

XXX.XXX.167.75

Dobře, tak nepodepisujte. :)
Spousta psů zase díky zákazu ztratila spoustu příznivců. Miluji dobrmany, mám několikátého a sobecky přiznávám, že kdybych nemohla na výstavy a akce nikam, plemeno bych opustila. Jde o povahu, ale jde i o vzhled.
A kdo nechce, nemusí psa nechávat kupírovat, jde mi jen o to, aby se v ČR mohli tito psi opět vystavovat a skládat zkoušky, případně i provádět zákroky kupírace.

2.8.2012 17:02
serigala

XXX.XXX.59.26

Myslím, že ochránci zvířat by se měli zaměřit na jiné věci, než je zrovna kupírování psů, ač to již ztratilo význam, ty plemena jsou s tím prostě spojená a psovi to žádnou bolest v jeho životě nepůsobí, tak jaképak týrání. Pokud nemůže pomalu kupírovaný pes vylézt před barák, proč se pořádají vořískyády, kde může i týraný pes? (Teď myslím chování na psech s DKK 4, což se považuje za týrání chovem)

Ač jsem nikdy nevlastnila, nevlasním a pravědpodobně ani vlastnit nebudu plemeno, které se kupíruje, klidně se podepíšu. Zrovna takového dobrnama s klapatýma ušima bych si nepořídila, ač při výběru dám spíše na povahu, tak je vzhled také zásadní a dala bych přednost jinému.

2.8.2012 17:26
kitta.dark

XXX.XXX.167.75

Děkuji za odpovědi,
prosím tedy všechny, co se chtějí přidat, aby mi napsali e-mail na: kitta.dark@seznam.cz , já všem pošlu po víkendu petici, snad se mi to podaří do té doby prokonzultovat s právním zástupcem. :)

2.8.2012 19:15
atika

XXX.XXX.213.155

Měla jsem dříve kupírované boxery a dobrmanku a měla jsem i nekupírovaného boxera.Vzhled je jasná věc - zrovna tihle psi bez kupírovaných uší vypadají trochu jako moulové. Jenže podle mě je tam i zdravotní hledisko, psi s otevřeným uchem (kupírovaní) měli uši mnohem čistější, prakticky nepotřebovali skoro žádnou údržbu uší. Psi s klopeným uchem mají určitě uši špinavější, můj nekupírovaný boxer měl dokonce zánět. Dnes mám labradorku a uši musím ošetřovat, po koupání vytírat, dost se jí dělá maz. Druhý pes je voříšek, který "nosí" uši ohrnuté nahoru a za tři roky nepotřeboval z mé strany zásah i když je ve vodě pořád, hrabe myši. Prostě ty ušiska větrají a drží se víc čisté. To je jen má zkušenost, ale myslím, že to nebude náhoda.Samozřejmě nesouhlasím s kupírováním tam, kde to fakt skoro hraničí s týráním - zejména u dog se občas vkládaly struny, reoperovalo se, protože ty jejich plachťáky prostě někdy nechtěly držet. A taky je fakt, že na špatně okupírovaného psa je pohled dost žalostný.

2.8.2012 19:25
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

atika napsal(a):
Měla jsem dříve kupírované boxery a dobrmanku a měla jsem i nekupírovaného boxera.Vzhled je jasná věc - zrovna tihle psi bez kupírovaných uší vypadají trochu jako moulové. Jenže podle mě je tam i zdravotní hledisko, psi s otevřeným uchem (kupírovaní) měli uši mnohem čistější, prakticky nepotřebovali skoro žádnou údržbu uší. Psi s klopeným uchem mají určitě uši špinavější, můj nekupírovaný boxer měl dokonce zánět. Dnes mám labradorku a uši musím ošetřovat, po koupání vytírat, dost se jí dělá maz. Druhý pes je voříšek, který "nosí" uši ohrnuté nahoru a za tři roky nepotřeboval z mé strany zásah i když je ve vodě pořád, hrabe myši. Prostě ty ušiska větrají a drží se víc čisté. To je jen má zkušenost, ale myslím, že to nebude náhoda.Samozřejmě nesouhlasím s kupírováním tam, kde to fakt skoro hraničí s týráním - zejména u dog se občas vkládaly struny, reoperovalo se, protože ty jejich plachťáky prostě někdy nechtěly držet. A taky je fakt, že na špatně okupírovaného psa je pohled dost žalostný.

To je divný, já mám labradorku (a znám osobně dalších minimálně 30 labradorů) a žádný z nich neměl s ušima nikdy problémy... naopak se uvádí, že klopené ucho je výhoda, že do něj při práci v podrostu nenalítá bordel.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.8.2012 19:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím si, že nemáte šanci. Současné nálady v Evropě jsou pro zákaz kupírování, není to jen u nás, je to i v zahraničí, ve Skotsku už je zákonem zakázané i kupírování ocasu, prostě trend je proti kupírování a nějaká petice na tom nic nezmění.

2.8.2012 19:38
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

Mám stejnou zkušenost jako Kolemjdoucí 2.
Měla jsem labradorku - s ušima nebyl nejmenší problém .
Měla jsem NO a uši se ho natrápily. . . . .
Ale musím napsat , že kupírovaní psi byli krásní .
Radost pohledět .

2.8.2012 21:41
kitta.dark

XXX.XXX.167.75

Evropské nálady... ok, ale uvědomme si, že my jsme lid této země, volení zástupci jsou v podstatě naši zaměstnanci, protože bez nás by se na své posty nedostali, ergo by měli zastupovat naše zájmy. Za pokus nic nedáme, maximálně pár minut na vyplnění jména na petici. To snad není takový problém. Zkusím obeslat i jednotlivé kluby. Osobně jezdím se psem na Slovensko, kde je vystavování povolené. V našem plemeni převládají kupíráci a výhru si odnáší většinou také kupírák. Ono to je i dost peněz, které se vyberou za vystavovaného psa, tak je i škoda platit na Slovensku, když bychom mohli platit zde v ČR. :)

2.8.2012 21:43
kitta.dark

XXX.XXX.167.75

Jinak děkuji všem za zájem na e-mailu, všem Vám petici pošlu po jejím schválení (doufám, že hned po víkendu) :)

2.8.2012 21:46
nadja

XXX.XXX.213.74

No, zajímavá myšlenka, ale asi bez šance. V Německu u dobrmanů nekupírují ani ocasy, tak nač si zavírat cestu do zahraničí.

2.8.2012 22:24
dark

XXX.XXX.250.183

kolemjdouci2 napsal(a):
To je divný, já mám labradorku (a znám osobně dalších minimálně 30 labradorů) a žádný z nich neměl s ušima nikdy problémy... naopak se uvádí, že klopené ucho je výhoda, že do něj při práci v podrostu nenalítá bordel.

To bych řekla, že je náhoda. U klopeného ucha je problém, že pes nevyklepe tolik jako kdyby bylo otevřené. Zánět v uších může souviset i s krmením. Můj pes (retrívr) taky nikdy neměl zánět, ale zvláště v létě mu uši kontroluju a čistím.
Ke kupírování: I estetický smysl je podstatný, spousta lidí chovalo třeba dobrmany pro svůj vzhled jako hlídače, dnes už "drsně" nevypadá. Jako hlídač a obranář musel být silný a zdravý. Dnes s klapatýma ušima mu kdokoli vleze na zahradu a když na něj dobrman vyletí tak ho klepne, protože bude mít srdce v háji. Berte to trochu s nadsázkou, kam se to vše posunulo. Jsem pro, abysme měli na výběr.

2.8.2012 22:35
saluki

XXX.XXX.6.82

Můžete mi prosím někdo přesně popsat, jak takové bezbolestné uříznutí ucha vypadá?
Měli jsme vždy v rodině dogy i dobrmany, a rozhodně mi ani jedno z těchto plemen s dobráckým výrazem nevadí, na povahu to vliv nemá, pořád je to dobrman i doga, a nikdo k nim dobrovolně přes plot nepoleze, ikdyby měli uši až na zem.
A žádné ze štěňat, co si pamatuju, rozhodně po probrání z narkózy zrovna šťastné a veselé nebylo.
Díky za vysvětlení.

2.8.2012 22:34
nadja

XXX.XXX.213.74

dark napsal(a):
To bych řekla, že je náhoda. U klopeného ucha je problém, že pes nevyklepe tolik jako kdyby bylo otevřené. Zánět v uších může souviset i s krmením. Můj pes (retrívr) taky nikdy neměl zánět, ale zvláště v létě mu uši kontroluju a čistím.
Ke kupírování: I estetický smysl je podstatný, spousta lidí chovalo třeba dobrmany pro svůj vzhled jako hlídače, dnes už "drsně" nevypadá. Jako hlídač a obranář musel být silný a zdravý. Dnes s klapatýma ušima mu kdokoli vleze na zahradu a když na něj dobrman vyletí tak ho klepne, protože bude mít srdce v háji. Berte to trochu s nadsázkou, kam se to vše posunulo. Jsem pro, abysme měli na výběr.

Hmm, teda na zahradu nám nikdo neleze a to k dlouhým uším máme i dlouhý ocas smajlík

Se zánětem uší jsme problém nikdy neměli. Možná by příznivci kupírování měli být upřímní a ne argumentovat zdravotními problémy. Také se přiznám, ač odpůrce kupírovaní, že dobře kupírovaný dobrman (beauceron) vypadá moc pěkně :-)

2.8.2012 23:43
alf.

XXX.XXX.208.76

kitta.dark napsal(a):
Dobrý den,

Sympatická iniciativa, avšak dnes se zdá už poněkud zbytečná. Už nějakou dobu je tvůrcem FCI standardu ohlášená změna, povolující jen plně nekupírovanou verzi dobrmana. Přirozeně pod nátlakem úřadů EU, protože dobrman je snad poslední plemeno, kterého standard dosud připouští i kupírovanou verzi, ostatní standardy už byly změněny. Tedy standardní dobrman bude napříště smět být jen s plachťáky a s dlouhým ocasem. Kdyby Vám kupírování uší naši zákonodárci třeba i odsouhlasili, o čemž vzhledem k návaznosti naší legislativy na legislativu EU silně pochybuji, ba je to myslím naprosto vyloučené, po změně standardu byste měla u nás sice hypoteticky legálně kupírovaná, avšak nestandardní, neuchovnitelná, nevystavitelná zvířata. Takže dnes si už příliš nevyberete smajlík
Plný zákaz kupírování podle statistik snížil počty každoročně odchovaných štěňat v zemích, kde je legální jen plně nekupírovaná verze zhruba na polovinu oproti stavu, kdy se kupírovaly uši i ocas. O nekupírovanou verzi je i na západě pramalý zájem a mnoho tradičních chovek již proto ukončilo činnost. U nás to po zákazu s odbytem nekupírovaných štěňat dobrmanů určitě nebude lepší. Už dnes není pomalu na čem chovat a chovná základna se tím dál zúží. Na své si pak určitě přijdou tzv. chovatelé i množitelé bez PPsmajlík, kteří dodržujíc do puntíku náš zákon budou určitě i dál sekat dobrmánkům ocasy a určitě budou mít dosud nebývalý odbyt. Zákonodárci ČR, potažmo EU, děkujeme, že takovým způsobem likvidujete odborné chovy dobrmanů pod záštitou FCI a naopak podporujete chov dobrmanů bez PP !!! smajlík

3.8.2012 00:12
myspacegoat

XXX.XXX.110.12

saluki napsal(a):
Můžete mi prosím někdo přesně popsat, jak takové bezbolestné uříznutí ucha vypadá?
Měli jsme vždy v rodině dogy i dobrmany, a rozhodně mi ani jedno z těchto plemen s dobráckým výrazem nevadí, na povahu to vliv nemá, pořád je to dobrman i doga, a nikdo k nim dobrovolně přes plot nepoleze, ikdyby měli uši až na zem.
A žádné ze štěňat, co si pamatuju, rozhodně po probrání z narkózy zrovna šťastné a veselé nebylo.
Díky za vysvětlení.

Naše malá když se probrala z narkozy, tak měla největší starost kde má hračky a žrádlo, dostala jogurt a byla happy, akorát to hraní si jí dělalo problém jak ještě napůl spala a taky jí štvalo že za mnou nemůže běhat jak ocásek... ráno už ani nevěděla po snídani že se něco dělo a uši ani neměla nijak citlivý, když jsem jí lepila špičky k sobě... takže bych to fakt nedramatizovala :) to se tvářila utrápenějc když si teď řízla polštářek někde venku...

3.8.2012 08:30
tetrisa

XXX.XXX.143.116

Já bych podepsala mám retrívra s klopený uchem a ten problémy nemá naopak boxerka ta od malička na záněty trpí jelikož už tehty se kupírovalo jen ze ,,zdravotních,, důvodů je jí 10let. Mě se kupírovaní jedinci prostě líbí, přináši to plemenu určitý obrázek prostě to jak pusobí na první dojem. No a chtěla bych vysvětlit jaktože u AUO se ocásky kupírují vesele dál a povoleno to mají ne jako jiná plemena? To mě připadá trochu divné a nespravedlivé.

3.8.2012 09:15
cinkalu

XXX.XXX.245.18

tetrisa napsal(a):
Já bych podepsala mám retrívra s klopený uchem a ten problémy nemá naopak boxerka ta od malička na záněty trpí jelikož už tehty se kupírovalo jen ze ,,zdravotních,, důvodů je jí 10let. Mě se kupírovaní jedinci prostě líbí, přináši to plemenu určitý obrázek prostě to jak pusobí na první dojem. No a chtěla bych vysvětlit jaktože u AUO se ocásky kupírují vesele dál a povoleno to mají ne jako jiná plemena? To mě připadá trochu divné a nespravedlivé.

kupírování ocasů není zakázáno zákonem, je to na klubu jak si to udělá. My taky můžeme ocasy ještě kupírovat protože země původu ( Rusko ) kupíruje. Takhle mi aspoň vysvětlili když se mě ptali zda chci u psa ocas kupírovat či nikoliv.

3.8.2012 11:02
navel

XXX.XXX.160.153

nechci polemizovat o tom zda kupírovat či ne... jen jsem chtěla poradit.. pokud chcete nějakou takovou změnu, tak pospěšte.. nový zákon na ochranu zvířat proti týrání je na spadnutí.. a jak je znám, pokud projde, do dalších úprav a změn se hned tak nepoženou..

3.8.2012 14:25
alf.

XXX.XXX.208.76

Nesmyslná debata. Česká Republika je od r. 1999 signatářem Evropské dohody o ochraně zvířat v zájmovém chovu z r. 1987 (o chirurgických zákrocích hovoří čl. 10 této dohody) a proto se nedivte, že i kdybyste měla třeba milion podpisů smajlík, český parlament Vám to neodsouhlasí snad ani kdyby chtěl. Ani nemůže. Dohoda je totiž pro signatáře závazná, při nedodržení hrozí sankce. smajlík Ale to Vám snad vysvětlí ten Váš právník.

3.8.2012 15:24
dark

XXX.XXX.128.113

V té dohodě je zakázáno i kupírování ocásku, což se dělá dále.

3.8.2012 15:46
alf.

XXX.XXX.208.76

ČR má na kupírování ocasů dohodnutou vyjímku: k článku 10 odst. 1 písm. (a), že v České republice je u selat, jehňat a štěňat mladších osmi dnů povoleno krácení ocasu bez použití znecitlivění, pokud je zákrok proveden v uvedeném termínu odborně způsobilou osobou."

3.8.2012 17:47
lmusa

XXX.XXX.152.72

alf. napsal(a):
ČR má na kupírování ocasů dohodnutou vyjímku: k článku 10 odst. 1 písm. (a), že v České republice je u selat, jehňat a štěňat mladších osmi dnů povoleno krácení ocasu bez použití znecitlivění, pokud je zákrok proveden v uvedeném termínu odborně způsobilou osobou."

Tak v tom případě by se mohli kupírovat i kavkazáci a středoasiaté. smajlík U nich se zkracuje ucho druhý nebo třetí den po narození, taktéž bez použití znecitlivění. A hodili je do jednoho pytle s dobrmany, dogami a dalšími psy, u nichž se uši upravují v pozdějším věku. smajlík

3.8.2012 18:03
alf.

XXX.XXX.208.76

lmusa napsal(a):
Tak v tom případě by se mohli kupírovat i kavkazáci a středoasiaté. smajlík U nich se zkracuje ucho druhý nebo třetí den po narození, taktéž bez použití znecitlivění. A hodili je do jednoho pytle s dobrmany, dogami a dalšími psy, u nichž se uši upravují v pozdějším věku. smajlík

Uši se u nás legálně nemohou kupírovat ani u kavkazů, vyjímka je jen na ocasy...

3.8.2012 18:30
lmusa

XXX.XXX.152.72

alf. napsal(a):
Uši se u nás legálně nemohou kupírovat ani u kavkazů, vyjímka je jen na ocasy...

To vím taky, že nemohou. Akorát mi hlava nebere proč ocasy ano a uši ne, když ucho je po narození kousíček kůžičky, v tom věku ještě i bez chrupavky a ocásek je přeci zakončení páteře. To vymysleli nejspíš takoví chytří, co viděli psa jen na obrázku.

3.8.2012 19:29
alf.

XXX.XXX.208.76

Vždyť o psy tady vůbec nejde, je to spíš politická záležitost. Kdyby jim šlo o psy a jejich týrání, nebylo by možné odebrat majitelům psa a poslat ho do výzkumáku na pokusy. Třeba v Německu - naprosto běžné smajlík

6.8.2012 11:58
danajasa

XXX.XXX.48.13

alf. napsal(a):
Nesmyslná debata. Česká Republika je od r. 1999 signatářem Evropské dohody o ochraně zvířat v zájmovém chovu z r. 1987 (o chirurgických zákrocích hovoří čl. 10 této dohody) a proto se nedivte, že i kdybyste měla třeba milion podpisů smajlík, český parlament Vám to neodsouhlasí snad ani kdyby chtěl. Ani nemůže. Dohoda je totiž pro signatáře závazná, při nedodržení hrozí sankce. smajlík Ale to Vám snad vysvětlí ten Váš právník.

Bohužel je to tak,můžem se stavět na hlavu,at už z hlediska vzhledu(za mě ti psi vypadaj jak vořeši,elegance noblesa fuč)z hlediska zdravotního(záněty otřískané hnijísí špičky konce nalité krví z prasklejch žilek atd.)z hlediska pracovního nemluvě.Zajímavé,že třeba smajlíkFrancouzi by své národní plemeno beauceron nikdy takle zmršit nenechali,Dobrman jest také zářným,příkladem, muž který to plemeno vyšlechtil se asi ted votáčí v hrobě jak vrtule,když vidí co mu z toho nádherného zvířete vzniká,elegance fuč,respekt z vzhledu fuč a poslední dobou i povaha někam ufrnkla,jestli by se to co zůstalo němělo i přejmenovat na něajké vzdáleně podobné a možná příbuzné plemeno:O( Takle si já představuji pojem-pan pes alias šlechtic:-)

6.8.2012 11:59
danajasa

XXX.XXX.48.13

alf. napsal(a):

Bohužel je to tak,můžem se stavět na hlavu,at už z hlediska vzhledu(za mě ti psi vypadaj jak vořeši,elegance noblesa fuč)z hlediska zdravotního(záněty otřískané hnijísí špičky konce nalité krví z prasklejch žilek atd.)z hlediska pracovního nemluvě.Zajímavé,že třeba smajlíkFrancouzi by své národní plemeno beauceron nikdy takle zmršit nenechali,Dobrman jest také zářným,příkladem, muž který to plemeno vyšlechtil se asi ted votáčí v hrobě jak vrtule,když vidí co mu z toho nádherného zvířete vzniká,elegance fuč,respekt z vzhledu fuč a poslední dobou i povaha někam ufrnkla,jestli by se to co zůstalo němělo i přejmenovat na nějké vzdáleně podobné a možná příbuzné plemeno:O( Takle si já představuji pojem-pan pes alias šlechtic:-)

6.8.2012 12:11
ilisek

XXX.XXX.196.15

danajasa napsal(a):
Bohužel je to tak,můžem se stavět na hlavu,at už z hlediska vzhledu(za mě ti psi vypadaj jak vořeši,elegance noblesa fuč)z hlediska zdravotního(záněty otřískané hnijísí špičky konce nalité krví z prasklejch žilek atd.)z hlediska pracovního nemluvě.Zajímavé,že třeba smajlíkFrancouzi by své národní plemeno beauceron nikdy takle zmršit nenechali,Dobrman jest také zářným,příkladem, muž který to plemeno vyšlechtil se asi ted votáčí v hrobě jak vrtule,když vidí co mu z toho nádherného zvířete vzniká,elegance fuč,respekt z vzhledu fuč a poslední dobou i povaha někam ufrnkla,jestli by se to co zůstalo němělo i přejmenovat na nějké vzdáleně podobné a možná příbuzné plemeno:O( Takle si já představuji pojem-pan pes alias šlechtic:-)

.....i povaha někam ufrnkla.....

to je bohužel kámen úrazu většiny plemen, která podlehla módnímu trendu (lovečtí, pastevečtí apod....). Svýho prvního psa jsem měla v 18ti letech, irskýho setra, pro lovecký účely. V našem malém městečku jsem byla jediná, dnes má setra kdekdo i když to je velice specifické lovecké plemeno. Pokud to půjde takhle dál, a jakože půjde, nebude nám vadit jen to, že nemá dobrman kupírované uši a ocas, ale předně, že jeho povaha není dobrmaní,, ale nějakého přerostlého společenského vořecha..... Mám doma nový Atlas plemen psů, je v něm stovky plemen různých velikostí, barev, vzhledů zařazených do různých kategorií, vybral by si fakt každej!! tak nějak nemůžu pochopit proč si lidé pořizují psy pro zcela jiný účel, než ke kterému byli vyšlechtěni....???smajlík

6.8.2012 12:39
danajasa

XXX.XXX.48.13

Jo jo todle mě málem porazilo,když sem se dočetla,že bobtail,už není pracovní,ale společenský,z dětství si matně pamatuji,na obrovského tvrdohlavého,spolehlivého hlídače,se stoprocentním zdravím a odolností vůči jakémukoli počasí.(apropo.u bobtailů to bude taky s ocásky prekérka)smajlík

6.8.2012 17:58
scylla

XXX.XXX.147.86

kitta.dark napsal(a):
Dobrý den,

Moc doufám, že se vám nepodaří nic takového prosadit.

6.8.2012 18:23
marie m

XXX.XXX.23.194

To víte že se to nepodaří prosadit, je to ale velká škoda že se to nepovede protože hodně plemen skončí díky nesmyslnému zákonu od lidí kteří tomu nerozumísmajlík

6.8.2012 18:40
danajasa

XXX.XXX.41.225

marie m napsal(a):
To víte že se to nepodaří prosadit, je to ale velká škoda že se to nepovede protože hodně plemen skončí díky nesmyslnému zákonu od lidí kteří tomu nerozumísmajlík

smajlíksmajlíksmajlík

6.8.2012 20:03
scylla

XXX.XXX.147.86

marie m napsal(a):

Z jakého důvodu?

Mimochodem, koukněte na plemena, která se nekupírují - a končí taky, podívejte na to, co je z NO, BŠO, dobrouši nekončí na nekupírování, ale na myopatii a torze... český chovatel dokáže leccos.

6.8.2012 20:22
utahraptor

XXX.XXX.80.130

marie m napsal(a):

Mě fascinuje, kolik lidí spojuje zánik plemene s tím, jestli se smí nebo nesmí z něj okrajovat kousky. Spousta plemen skončí, ale ne kvůli zákonu, který jim zakáže zastřihovat ouška či usekávat ocásky, ale kvůli lidem, kteří tomu údajně rozumí, ale ve skutečnosti jim jde jen o exteriér plemene (což je vidět i na těch výkřicích typu "nemá ten správný výraz, když mu plandají uši) a unikají jim podstatnější věci, jako je například zdraví. Kolik chovatelů ví něco o plemenářské práci a šlechtitelství? A kolik se stará jen o to, jestli jim rozhodčí (který nemá znalosti fyziologie a třeba mechaniky pohybu) dá dobrou nebo lepší známku?

6.8.2012 20:23
scylla

XXX.XXX.147.86

utahraptor napsal(a):
Mě fascinuje, kolik lidí spojuje zánik plemene s tím, jestli se smí nebo nesmí z něj okrajovat kousky. Spousta plemen skončí, ale ne kvůli zákonu, který jim zakáže zastřihovat ouška či usekávat ocásky, ale kvůli lidem, kteří tomu údajně rozumí, ale ve skutečnosti jim jde jen o exteriér plemene (což je vidět i na těch výkřicích typu "nemá ten správný výraz, když mu plandají uši) a unikají jim podstatnější věci, jako je například zdraví. Kolik chovatelů ví něco o plemenářské práci a šlechtitelství? A kolik se stará jen o to, jestli jim rozhodčí (který nemá znalosti fyziologie a třeba mechaniky pohybu) dá dobrou nebo lepší známku?

smajlík

7.8.2012 11:31
ukulemba

XXX.XXX.213.108

Ja tady tem vecem teda nerozumim, ale procetla jsem si celou diskuzi a nechapu nac se snazit prosazovat neco, napriklad tedy u toho dobrmana, kdyz mi to v Cr bude k prdu? Nekdo tu psal, ze i kdyz se kupirovani schvali, nebudete na svych dobrousich moci chovat, protoze standard plemene je uz plandajici ucho? jestli jsem to spravne tedy pochopila.

Jinak pokud by to k necemu bylo,ja bych nebyla proti. Nemyslim si ze je to tyrani psu, pokud se to dela dobre a v case kdy se to delat ma. I na vzhledu zalezi a pro me spousta plemen psu, kterym se usi prestaly kupirovat docela ztratila svuj puvab a "šarm". Jako napriklad zmineny dobrman.
Podle me se na psech pachaji mnohem horsi veci nez kupirovani ocasu a usi, ktere pak na psech zanechaji trvale psychicke i fyzicke nasledky, treba tyrani a nebo nezodpovedni mnozitele kteri mnozi psy bez ohledu na to, zda to bude kvalitni zdravy pes ci nikoliv..

11.8.2014 23:40
dobrmanka_aura

XXX.XXX.27.22

Pro : kitta.dark
Jsem velkým zastáncem kupírování z mnoha důvodů. Snaží se ještě někdo to prosadit ???? Nebo to již všichni vzdávají????smajlík

12.8.2014 20:34
koňadra

XXX.XXX.128.24

Kdysi jsem chovala boxery. Dnes bych ho nechtěla ani zadarmo - s dlouhým "ořechoidním" ocasem a plandavýma ušima prostě vypadají hrozně. Totéž dobrman. Snad jen u dogy se to dá přežít - zvláště když s jejich dlouhými plachťáky byly opravdu často potíže, aby nakonec k něčemu vypadaly. Pokud mám mít 15 let psa, potom chci, aby měl nejen povahu a zdraví, ale i VYPADAL tak, aby na něj byla radost pohledět - a tohle (pro mne) opravdu nekupírovaný boxer nesplňuje. Jsem tedy také zastáncem kupírování, ale zároveň také nevěřím, že se to změní, i kdyby petici podepsaly miliony našich obyvatel. A to především z důvodů, které vyjmenoval/a "alf". A zase právě v návaznosti na zahraničí bychom s kupírovanými psy daleko nedošli - štěňata v zahraničí neprodejná, naši vystavovatelé by nemohli vystavovat v zahraničí... Prostě dokud se nezmění názor v celé EU, tak je tato iniciativa úplně zbytečná. A já jsem - bohužel - přesvědčená, že se názor nezmění. Celosvětový odklon lidí od spětí s přírodou vede jen k různým pseudoochranářským aktivitám, které nic dobrého nepřinesly a nepřinesou, a zákaz kupírování je jednou z nich. Bohužel blbých lidí je na světě většina a proto se snadno prosazují blbá nařízení (a že nám jich EU naservírovala nejen v oblasti kynologie!).

12.8.2014 21:10
senda

XXX.XXX.119.172

Souhlasím a podepíšu. Mám už druhou kupírovanou boxerku a na rozdíl od další fenky s plandavýma ušima / plemeno, které se nekupíruje /, neměly ani jedna nikdy zánět uší.
Vzhled je další věc, kupírované uši se každému líbí, o ocásku nemluvě, právě boxeři ho nemají nic moc.
Nemám pocit, že by po narkóze nějak trpěly, zajímalo je jídlo a hračky, o uši se nijak nestaraly. Ocásky se zkracují ve stáří několika dnů, tam vůbec nebyl problém.

13.8.2014 12:07
bilusik

XXX.XXX.168.4

Souhlasím s Vámi, že zákonodárci jsou vlastně naši zaměstnanci placení z našich daní. Až budete mít petici hotovou dejte to na internet a hoďte sem odkaz, rád se pod to také podepíšu.smajlík Se zákazem kupírování, jako že je to týrání jsem nikdy nesouhlasil.

13.8.2014 13:01
opily.leguanek

XXX.XXX.5.220

Zajímalo by mě, kolik odpůrců kupírování si dá s chutí řízek z prasátka...kdyby jen věděli, co se jim vše ve stáří několika dnů "odstraňuje"

18.8.2014 16:21
bilusik

XXX.XXX.168.4

opily.leguanek napsal(a):
Zajímalo by mě, kolik odpůrců kupírování si dá s chutí řízek z prasátka...kdyby jen věděli, co se jim vše ve stáří několika dnů "odstraňuje"

Tak ve sněmovně, z těch darmožroutů, kteří hlasovali pro zákaz kupírování jako že ochrana psů. si dá samozřejmě řízeček většina a nějaké kastrace selat bez umrtvení je vůbec nezajímají a není to podle nich asi týrání. smajlík Skutečné týrání jim evidentně nijak nevadí ...

19.8.2014 09:39
opily.leguanek

XXX.XXX.5.220

bilusik napsal(a):
Tak ve sněmovně, z těch darmožroutů, kteří hlasovali pro zákaz kupírování jako že ochrana psů. si dá samozřejmě řízeček většina a nějaké kastrace selat bez umrtvení je vůbec nezajímají a není to podle nich asi týrání. smajlík Skutečné týrání jim evidentně nijak nevadí ...

a nejen kastrace kanečků, ještě se jim štípačkama stříhají ocásky a špičáky...smajlík

19.8.2014 14:11
imkkii

XXX.XXX.50.1

Je tedy někde něco k podpisu taky bych se přidala, protože podle mého kupírace není týrání. Týráním bych nazvala podstatně horší věci smajlík

19.8.2014 22:57
dobrmanka_aura

XXX.XXX.27.22

Taky by mě to zajímalo, stála bych na podpis klidně i frontu. Vše vždy odnesou slušní lidé. Copak člověk co hodí štěňátka do popelnice, nebo ti co psa uvážou v lese ke stromu nebo ti co je nechají na kost vyhubnout by dali svému psovi tu péči, co člověk , který svého psa miluje???
Každopádně kupírování má dle mého názoru mnoho velkých plus a je jedno, z jakého důvodu, jelikož jich je mnoho. Každý by měl mít právo rozhodnout se sám zda chce kupírovat či nikoli. Nehledě na to, že každý zákrok ať je to cokoli stojí nemalé peníze a já pochybuji, že by je do psa dal majitel, co ho nemá rád.
A taky mě velice mrzí, že mé milované plemeno dobrmana dost umírá jen díky tomu, že se u nás podle zákona nesmí kupírovat. Jsou psi u kterých mi to ani nevadí ale dobrman???? Ten k tomu byl stvořen, k němu to patří. Ta elegance, krása, ušlechtilost.... No a nyní je z něj pomalu ohař... Brečela bych, jak někdo dovede něco takového zničit. Hlavně, že se stále páchá tolik zla na psech. Někde psa utlučou a jinde zas něco jiného. To jste ale ochránci, jste spokojený??? Kolika psům jste pomohli mimo to, že jste pos.... co jste mohli.... Nemám slov, a nenávidím tyto ochránce co buzerujou normální lidi. Však na vás taky dojde, na každou ..... se vaří voda...

21.8.2014 12:56
koňadra

XXX.XXX.128.24

dobrmanka_aura napsal(a):
Taky by mě to zajímalo, stála bych na podpis klidně i frontu. Vše vždy odnesou slušní lidé. Copak člověk co hodí štěňátka do popelnice, nebo ti co psa uvážou v lese ke stromu nebo ti co je nechají na kost vyhubnout by dali svému psovi tu péči, co člověk , který svého psa miluje???
Každopádně kupírování má dle mého názoru mnoho velkých plus a je jedno, z jakého důvodu, jelikož jich je mnoho. Každý by měl mít právo rozhodnout se sám zda chce kupírovat či nikoli. Nehledě na to, že každý zákrok ať je to cokoli stojí nemalé peníze a já pochybuji, že by je do psa dal majitel, co ho nemá rád.
A taky mě velice mrzí, že mé milované plemeno dobrmana dost umírá jen díky tomu, že se u nás podle zákona nesmí kupírovat. Jsou psi u kterých mi to ani nevadí ale dobrman???? Ten k tomu byl stvořen, k němu to patří. Ta elegance, krása, ušlechtilost.... No a nyní je z něj pomalu ohař... Brečela bych, jak někdo dovede něco takového zničit. Hlavně, že se stále páchá tolik zla na psech. Někde psa utlučou a jinde zas něco jiného. To jste ale ochránci, jste spokojený??? Kolika psům jste pomohli mimo to, že jste pos.... co jste mohli.... Nemám slov, a nenávidím tyto ochránce co buzerujou normální lidi. Však na vás taky dojde, na každou ..... se vaří voda...

smajlík
ale jak už jsem napsala výše - jakákoliv iniciativa v tomto směru NEMÁ naději na úspěch, protože jsme vázáni mezinárodními smlouvami EU. Kupírování psů je z celosvětového pohledu taková prkotina, že se jí nikdo nebude zabývat. Navíc celosvětově je lobby tzv. ochránců přírody čím dál víc na vzestupu, asi je to nějaký módní trend. Začíná to tím, že lidé mění stravovací návyky, odmítají maso a myslí si, že tím zachrání planetu, že se nebudou týrat zvířata ve velkochovech apod. Že to bude mít úplně jiné důsledky si ani nedokáží představit. Když přestaneme jíst maso a zabíjet zvířata, tak za chvíli nebudou mít ani ti trávožrouti co jíst, protože zvířata všechno spasou, a potom nebude ani co dýchat, protože nebudou rostliny, které by produkovaly kyslík. Prostě tady je všechno "od pangejtu k pangejtu".

21.8.2014 21:30
Šarina

XXX.XXX.231.146

koňadra napsal(a):
smajlík
ale jak už jsem napsala výše - jakákoliv iniciativa v tomto směru NEMÁ naději na úspěch, protože jsme vázáni mezinárodními smlouvami EU. Kupírování psů je z celosvětového pohledu taková prkotina, že se jí nikdo nebude zabývat. Navíc celosvětově je lobby tzv. ochránců přírody čím dál víc na vzestupu, asi je to nějaký módní trend. Začíná to tím, že lidé mění stravovací návyky, odmítají maso a myslí si, že tím zachrání planetu, že se nebudou týrat zvířata ve velkochovech apod. Že to bude mít úplně jiné důsledky si ani nedokáží představit. Když přestaneme jíst maso a zabíjet zvířata, tak za chvíli nebudou mít ani ti trávožrouti co jíst, protože zvířata všechno spasou, a potom nebude ani co dýchat, protože nebudou rostliny, které by produkovaly kyslík. Prostě tady je všechno "od pangejtu k pangejtu".

No, hlavně ta zvířata nebude nikdo ani chovat, protože proč by to dělal?

8.2.2016 16:04
vendulamag

XXX.XXX.211.178

Já se plně ztotožňuji s tímto názorem a pokud, bych mohla takovou petici podepsat, ihned podepíši.

8.2.2016 16:04
vendulamag

XXX.XXX.211.178

Já se plně ztotožňuji s tímto názorem a pokud, bych mohla takovou petici podepsat, ihned podepíši.

8.2.2016 16:05
vendulamag

XXX.XXX.211.178

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 08:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.103

Ja brecim nad rotvajlery s ocasem. Je to hnus na ktery se neda koukat. Presne predtim elegance sila, respekt ted si kazdej rekne je divnej vorech. Bleee.

adinos

9.2.2016 10:16
adinos

XXX.XXX.32.144

Kupírování je týrání...a k ničemu.

9.2.2016 10:18
bilusik

XXX.XXX.168.4

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja brecim nad rotvajlery s ocasem. Je to hnus na ktery se neda koukat. Presne predtim elegance sila, respekt ted si kazdej rekne je divnej vorech. Bleee.

Ale rotvík má ocas dost osrstěný, tam mi to tak nevadí, ale koukat na ty krysí ocasy u dobrmanů a boxerů, to je děs, no a ty uši to samé - hrůza. To jsou potom teprve divný vořeši - oproti nim je na tom rotvík ještě dobře. Taky jsem byl proti zákazu kupírování, ale dnes s tím bohužel už žádná petice nehne, není politická vůle - lezeme unii moc do prde.le a to bohužel ve všem i v tom špatném.

adinos

9.2.2016 10:25
adinos

XXX.XXX.32.144

Vy lidí jste fakt hloupí, jestli vám záleží pouze na vzhledu, že svému miláčkovi useknete ocas...Je snad důležitější že váš pejsek je kamarád, je sním sranda, parťák...má bych mu to nikdy neudělala.

9.2.2016 10:26
aj

XXX.XXX.50.88

Kupírovaní ocasů je povoleno ( do 8 dne, osobou odborně způsobilou). Kupírování uší u nás zakázané, na Slovensku povolené a to je taky v EU.

9.2.2016 10:29
bilusik

XXX.XXX.168.4

adinos napsal(a):
Vy lidí jste fakt hloupí, jestli vám záleží pouze na vzhledu, že svému miláčkovi useknete ocas...Je snad důležitější že váš pejsek je kamarád, je sním sranda, parťák...má bych mu to nikdy neudělala.

Ty si hleď svého jozevčíka, kterého dostaneš, jak ho dáš jako kamaráda do boudy a jak ho naučíš chodit bez vodítka tam kde jezdí auta, ty jednodušší tydýte a nepleť se do věcí a mezi plemena psů, kterým nerozumíš...

Sam 90210

9.2.2016 10:30
Sam 90210

XXX.XXX.148.220

adinos napsal(a):
Kupírování je týrání...a k ničemu.

Já měla nedávno "tu čest" potkat u veterináře boxera na 2x zlomenym chvostem, nebyl to pěkný pohled, řval bolestí, to je teprv týrání.

9.2.2016 10:35
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
Kupírovaní ocasů je povoleno ( do 8 dne, osobou odborně způsobilou). Kupírování uší u nás zakázané, na Slovensku povolené a to je taky v EU.

Ocásky se běžně kupírují od 2. až 4. den po narození, u plemen kde je to ještě standardem plemene povolené. Neznám žádného chovatele který by to dělal až 7. nebo 8. den - řád to možná umožňuje, ale běžně se to dělá do 4 dní po narození.

9.2.2016 10:37
aj

XXX.XXX.50.88

adinos napsal(a):

Kdysi jsme chovali plemeno, kde se kupírovali ocásky. Nevím, zda jste někdy kupírování viděla, ale garantuji vám, že za hodinu-dvě štěňata už o ničem nevěděli. Nemyslím, že by to bylo víc bolestivé, než je přepichování uší děvčátkům.

9.2.2016 10:38
aj

XXX.XXX.50.88

bilusik napsal(a):
Ocásky se běžně kupírují od 2. až 4. den po narození, u plemen kde je to ještě standardem plemene povolené. Neznám žádného chovatele který by to dělal až 7. nebo 8. den - řád to možná umožňuje, ale běžně se to dělá do 4 dní po narození.

Jo, zákon na ochranu proti týrání to takto umožňuje.

9.2.2016 10:43
bilusik

XXX.XXX.168.4

Štěně po kupíraci ocásku už neví o ničem za 2 minuty po zákroku.

9.2.2016 10:54
hn..

XXX.XXX.245.252

bilusik napsal(a):

Tak naše štěňata / kupírovaná poradcem chovu a jindy veterinářem/ to rozhodně věděla nejméně do druhého dne. Při vlastním kupírování křičela tak, že se přišel soused podívat, co se u nás děje. Viděla jsem na vlastní oči i utracení štěněte po infekci, která se dostala do páteřního kanálu a štěně ochrnulo. Ani vzhledově se mně kupírovaní jedinci jakéhokoli plemene nelíbí, takže já nekupírování vítám.

9.2.2016 11:01
bilusik

XXX.XXX.168.4

hn.. napsal(a):
Tak naše štěňata / kupírovaná poradcem chovu a jindy veterinářem/ to rozhodně věděla nejméně do druhého dne. Při vlastním kupírování křičela tak, že se přišel soused podívat, co se u nás děje. Viděla jsem na vlastní oči i utracení štěněte po infekci, která se dostala do páteřního kanálu a štěně ochrnulo. Ani vzhledově se mně kupírovaní jedinci jakéhokoli plemene nelíbí, takže já nekupírování vítám.

Tak viděl jsem to v minulosti dělat mnohokrát poradce chovu ať už u našich vrhů nebo u štěňat známých a moje zkušenost, jak jsem popsal za 2 minuty po zákroku štěně o ničem neví (normálně se po zákroku zase přisají feně ke sruku a pijí a o ničem již neví) a nikdy žádný problém nebo uhynutí štěněte v souvislosti s kupírací ocásku. Takže opravdu záleží asi kdo to provádí, když to někdo neumí a zmrší to, tak to je pak druhá věc a může nastat problém. Většinou to zkušení poradci chovu uměli lépe než veterináři - když to dělá někdo, kdo to opravdu umí tak jsem se za poměrně dlouhou dobu co jsem se motal okolo plemen, kde se ocásky kupírovaly nesetkal se žádným problémem.

9.2.2016 11:08
aj

XXX.XXX.50.88

To hn.: Tak asi záleží na zručnosti osoby provádějící zákrok a taky na plemeni. My měli rasu, kde se kupírovalo hodně vysoko, po kupírováni se rána jistila jedním-dvěma stehy.
Každopádně, zákon kupírování ocásku umožňuje, tak si každý může vybrat jedince, jaký se mu líbí.
Já osobně mám nějak zakonzervovaný tradiční vzhled některých plemen, tudíž upřednostňuji kupírované.

9.2.2016 11:15
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
To hn.: Tak asi záleží na zručnosti osoby provádějící zákrok a taky na plemeni. My měli rasu, kde se kupírovalo hodně vysoko, po kupírováni se rána jistila jedním-dvěma stehy.
Každopádně, zákon kupírování ocásku umožňuje, tak si každý může vybrat jedince, jaký se mu líbí.
Já osobně mám nějak zakonzervovaný tradiční vzhled některých plemen, tudíž upřednostňuji kupírované.

Určitě je dobré tu kůži přetáhnout přes tu kost a dát dva stehy, pak to pěkně sroste a nekouká tam ten pahýl. Takže určitě záleží na tom, aby to ten co to provádí uměl a věděl mezi jakým obratlem střihnout, aby měl kupírovaný ocásek i správnou délku. A to zkušení poradci chovu uměli a věděli lépe jak veterináři.

9.2.2016 11:40
aj

XXX.XXX.50.88

bilusik napsal(a):
Určitě je dobré tu kůži přetáhnout přes tu kost a dát dva stehy, pak to pěkně sroste a nekouká tam ten pahýl. Takže určitě záleží na tom, aby to ten co to provádí uměl a věděl mezi jakým obratlem střihnout, aby měl kupírovaný ocásek i správnou délku. A to zkušení poradci chovu uměli a věděli lépe jak veterináři.

To je možné, jen se obávám, že podle současných zákonů se na poradce chovu nepohlíží jako na osoby odborně způsobilé.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 12:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

O co je horší kupírování stěží několikadenního štěnda které na vše rychle zapomene a zas tak strašné to není než píchání oušek našim miminkům? opíchávání je všemožnejma injekcema při tuně očkování apod? o nic, naprosto o nic.

Jsem proti

9.2.2016 12:28
Jsem proti

XXX.XXX.89.52

bilusik napsal(a):

Zapomene, nebo se s tím naučí žít? Ocas je zakončení páteře, už vám někdy některý pes řekl, že ho to celý život nebolí? Možná i bolí, ale prostě s tím žije, protože nemá na vybranou.

9.2.2016 12:57
imattree

XXX.XXX.8.240

bilusik napsal(a):

Podle některých studií mnoho kupírovaných psů trpí tzv. fantomovou bolestí.

Zároveň ovšem chápu kupírování ocasů třeba u ohařů, nemyslím si, ale že by bylo správné plošné znovu povolení kupírování pro potěchu majitelů.

Propichování uší je úplně něco jiného, tam dochází k propíchnutí kožovitého lalůčku, kdežto u kupírování dochází k oddělení silně nervy prostoupených částí těla, kostí i chrupavek.

9.2.2016 15:35
amiš

XXX.XXX.11.168

Moji rodiče kdysi chovali střední knírače. I já jsem toho názoru, že knírač jakéhokoli rázu s ušiskama nahoru a malým bobkem místo ocásku vypadá lépe, než dnešní knírači. Zrovna tak boxeři, dobrmani atd. Ale na rozdíl od většiny diskutujících, kteří mají zkušenost, že kupírování uší je celkem bezbolestné a štěňata o tom nic nevědí, já mám zkušenost jinou. Štěňata se probírala z narkozy, byla zmatená, uši je boleli, nejhorší bylo přelepování, když se ucho muselo uvolnit. A záležitost to byla dlouhodobá, nikomu nestálo ucho do týdne. Určitě to nebylo veterinářem, jezdili jsme na osvědčenou kliniku, známí zas jezdili jinam, postup hojení ale byl vždy stejný. Jsem toho názoru, pokud se lze něčemu vyhnout a není nutné působit ať zvířeti, tak člověku zbytečně bolest, pak proč to dělat. Takže, za mně kupírování určitě ne.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 18:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Ono se kupírování nedělala pro krásný vzhled, ale mělo své opodstatnění...
Uši se kavkazazům/středoasiatům a pod. kupírovali protože to je prakticky lehce zranitelné místo a pokud se kavkazan dostal do křížku s nezvanym hostem, tak uši bylo to první, co bylo zraněné a tak či tak se ušmikli - protože rozdrásané uši sešívat je hloupost...
U boxerů/rtw/dobrmanů - ocas se krátil, protože je to prut a pes si ho rychle může zlomit - což ostatně je dnes na denním pořádku.
Plandavé uši jsou náchylnější na žáněty než ty stojací, atd atd...
Každé plemeno, u kterého se kupírovalo mělo a má svůj důvod - u každého plemene by se dalo dohledat proč (z jakýho důvodu) se kupírovalo...
Ono dneska je to jedno s druhým, plemena ztrácejí své původní využití a proto se od kupírování upouští...

9.2.2016 19:06
imattree

XXX.XXX.8.240

No právě, který kavkazan se uprostřed Evropy pere s vlky a žije skoro polodivoce se stádem?

Který boxer se dnes ještě využívá k samostatnému hlídání objektů?

O zánětech je to jen domněnka, zářný příklad je kokršpaněl.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Ze své zkušenosti vím, že to žádná domněnka není...
Mý berňáci díky svým plandákům trpěli na záněty, můj NO nikdy...

9.2.2016 19:14
imattree

XXX.XXX.8.240

U nás v rodině byli ohař, jezevčík,3 kříženci s ušima dolů (I podobně jako berňák) a jeden kříženec s ušima nahoru a zánět ani jeden.

10.2.2016 10:45
lavacca

XXX.XXX.164.49

No vidíte to a my máme už druhou kavkazačku a zánět jsme řešili jen u jedné, když bylo parné léto a denně se máčela v jezírku, tak si do ucha nabrala sem tam vodu a museli jsme kapat. Jinak s tím problém nemá. Dříve jsme měli i knírače s ušima dolů a taky žádné záněty nikdy neměl.

Je to dle mého v péči o psa - pokud mu ty uši sem tam vyčistím, tak problém není (u nás si je např. běžně čistili psi navzájem, takže na nás to vyšlo tak 1-2x do roka), ale kašlu-li na něj či je to milovník vody a potápění, tak pak řeším občas záněty...

PS: Zajímalo by mě, zda by si zastánci kupírování uší taky nechali okupírovat své ucho? Néé, ono by to přece bolelo...a že to bolí štěně? Pche, ať se s tím srovná.

10.2.2016 11:19
Helena15

XXX.XXX.89.52

adinos napsal(a):

A když se pak pes s kupírovaným ocáskem točí dokola a snaží se si ten ocásek (který nemá) chytit,
tak to jim nejspíš ještě přijde roztomilé, nebo legrační. Nenapadne je, že ho to třeba bolí a chce si vykusovat to, co nemá.

10.2.2016 13:31
aj

XXX.XXX.50.88

Helena15 napsal(a):
A když se pak pes s kupírovaným ocáskem točí dokola a snaží se si ten ocásek (který nemá) chytit,
tak to jim nejspíš ještě přijde roztomilé, nebo legrační. Nenapadne je, že ho to třeba bolí a chce si vykusovat to, co nemá.

Psi se běžně točí za svým ocáskem - i ti nekupírovaní. Tohle není důkaz, že by je to bolelo.

10.2.2016 14:38
Helena15

XXX.XXX.89.52

aj napsal(a):
Psi se běžně točí za svým ocáskem - i ti nekupírovaní. Tohle není důkaz, že by je to bolelo.

Točí se, protože ho vidí a on před nimi utíká. Proč se ale točí ti, kteří ho vidět nemohou?

10.2.2016 14:43
aj

XXX.XXX.50.88

Helena15 napsal(a):
Točí se, protože ho vidí a on před nimi utíká. Proč se ale točí ti, kteří ho vidět nemohou?

Vidí krátký pahýl. Myslím, že tento typ hry je do jisté míry vrozen.

Přidejte reakci

Přidat smajlík