Uživatel s deaktivovaným účtem

Zakládám malé akvárko, cca 30l, ještě nemám rozmyšleno co tam bude za živočichy. Bude tam dostatek úkrytů - kameny a kořeny, z rostlin jávský mech, kryptocoryny, blyxa nebo jak se to jmenuje, bude to spíš džugle, šneci - ti jsou zatím v pidiakváriu.
Manžel, neb je jak malé dítě, žebrá ancistruse. Mě se líbí, vždycky jsem je mívala, ale vždycky jen v nádržích min.3x větších. Neexistuje něco zakrslejšího z ancistrusů, co by se tam vešlo? Další manželův návrh je rak nebo aspoň krevetky. Já bych spíš chtěla nějaké rybky - možná paví očka, pokud seženu pár co se mi líbí, možná i ten mexický ráček z diskuse vedle jestli se sežene. Poraďte co jiného za rybky by se tam hodilo místo pavích oček?
Foto toho pidi - jsem zapoměla dodat, voda bude taková "rašelinová", pokud tam dám tenhle kořen co bych chtěla.

Teplota vody není problém - upravím podle obyvatel. Zrovna ta endlerka se mi nijak nelíbí a u ní se uvádí vhodná teplota vody ještě vyšší. Ale díky za návrh.
Ancíka jsem měla jednu dobu v 60 l nádrži. Po dvou letech se stěhoval k sousedům do čtyřstovky.
Je to poměrně velká ryba a navíc "prase", produkující nezanedbatelné množství výkalů.
Taky se přikláním k výše jmenovaným endlerkám, pokud jsou u Vás k sehnání. Další možností jsou nějaké mini razbory (bornejská, thajská, kalimantanská). Nebo jeden hezký samec bety.

Tak holky koukám, že jsme se sešly i na rybičkách
taky jsem o ancíkovi přemejšlela...po několika letech "bez akvária" jsem se zase pro rybičky rozhodla, zatím teda malá třicítka (na jaře plánuju pořízení něčeho většího, tak 150 litrů)
Dost mě zaujaly ty krevetky, takže asi půjdu do nich, jinak jsem tam zatím šopla čtyři black molly a tři pancéřníčky, myslím, že na takhle malý akvárko je to až až...
napsal(a):
Tak holky koukám, že jsme se sešly i na rybičkách
taky jsem o ancíkovi přemejšlela...po několika letech "bez akvária" jsem se zase pro rybičky rozhodla, zatím teda malá třicítka (na jaře plánuju pořízení něčeho většího, tak 150 litrů)
Dost mě zaujaly ty krevetky, takže asi půjdu do nich, jinak jsem tam zatím šopla čtyři black molly a tři pancéřníčky, myslím, že na takhle malý akvárko je to až až...
Doporučuju naštudovat minimální nároky na velikost nádrže výše zmíněných ryb...

linduš
napsal(a):
Doporučuju naštudovat minimální nároky na velikost nádrže výše zmíněných ryb...
Je to jen přechodný, jsou to ještě mláďata, pokud by bylo potřeba je (než bude větší akvárko) přestěhovat, tak půjdou do nádrže k závojnatkám...ta je sice plně funkční, ale není to akvárium (je to "bazének") na přezimování...
Tu třicítku jsem zaběhla proto, že jsem závojnatky dokupovala a byly tam v karanténě, hezky se na to kouká, tak jsem tam dala pár rybiček, ale fakt dočasně, v malé nádrži se dá těžko udržet nějaká rovnováha, to bych nechtěla...

Jo, hezky jsme se tu sešli.
S tím ancíkem jsem spíš tak přemejšlela nahlas, jestli není nějaký dostatečně zakrslý druh, co by se vešel. Nebo tam dát mladý a pak mít výmluvu proč potřebuju větší akvárko. Spíš to vidím na nějakýho šneka na dno.
Při tom hledání vhodných chovanců jsem narazila na tuhle rybku: Poeciliopsis prolifica - mám pocit že jsem jí i u nás v akvaristice viděla. Zatím nejvážnější kandidát, hlavně kvůli místu výskytu. Razbory taky prohlídnu.
Mě mini nádrže tak nějak chytly, neřekla bych že rovnováha se nedá udržet, pokud je kvalitní zdroj vody, tak i 18-ti litrové mi běželo krásně. Teď mám už půl roku šnekárium co nemá ani tři litry - původně jen na vymáchání kořene, pak přikoupeny kytky, na nich šneci, dokoupeno vzduchování... Nakonec se mi to líbí tak, že si ho asi nechám souběžně s tou třicítkou.
"Neřekla bych že rovnováha se nedá udržet."
Souhlasím, někdy se to s tou doporučovanou litráží pro začátečníky dost přehání.Při odpovídající péči, dostatku rostlin a vhodné živé osádce může i "miníčko" fungovat velmi dobře.
Ale s ancíkem opravdu ne anebo jen dočasně. Můj původně cca 2 cm velký krunýřovec měl po dvou letech cca 10 cm a nestačilo mu akvárium 2x větší než je Vaše (teď spokojeně žije ve velkém akváriu u sousedů).
Jéje, další smíšek s "doporučeními".
Zkuste nejdřív pár desítek let praxe. Děkuji.
Bohatě stačí tři rybky, vy smíšku.
Zajímalo by mne, kdo tato "doporučení" vytváří.
Pisatelé z leknutí? Bylo to na internetu? V knize? Ahá.
Tak to potom mlčím, pardon pardon, že píši ze života.
Krunýřovec jednopruhý je zcela samotářská ryba,
pouze v období páření mohou být na jednu samičku 1-3 samečci.
Jinak žije skrytě přicucnuta na kořen, kamen, list, filtr, sklo
a společnost ostatních členů svého druhu nevyhledává.
Ani když jich budete mít dvacet.
Mezi samečky dochází k teritoriálním soubojům, prohánějí se,
což na někoho může působit zneklidńujícím dojmem,
ale hlavně - v omezeném prostoru každého akvária (i 150 L)
je to pro ryby samotné velmi nepříjemné,
tudíž je menší počet i žádoucí.
Ale to vás asi ani nezajímalo, že?
Honzapm: Nemohu tušit, jaké jsou Vaše akvaristické zkušenosti. Pokud se na vícero akvaristických serverech opakovaně dočtu, že tato ryba se má chovat v jistém počtu, nemám důvod tomu nevěřit. A už vůbec ne ověřovat si na živých tvorech, zda se tyto zdroje nemýlí.
Příště stačí napsat, že Vaše zkušenost je jiná a že dle Vaší 30leté praxe lze otíky ve 30 litrech bez problémů chovat v tolika a tolika kusech.
balisek
napsal(a):
Honzapm: Nemohu tušit, jaké jsou Vaše akvaristické zkušenosti. Pokud se na vícero akvaristických serverech opakovaně dočtu, že tato ryba se má chovat v jistém počtu, nemám důvod tomu nevěřit. A už vůbec ne ověřovat si na živých tvorech, zda se tyto zdroje nemýlí.
Příště stačí napsat, že Vaše zkušenost je jiná a že dle Vaší 30leté praxe lze otíky ve 30 litrech bez problémů chovat v tolika a tolika kusech.
Takže budete slepě opisovat to, co jste se dočetla "na vícero akv. serverech".
Ach, tak nač tu to Fórum máme? Vždyť stačí Ctrl + C.
Hlavně, že jste mi vysvětlila litráž a plochu dna.
Otocinclus affinis je hejnová ryba. v přírodě se sdružují do početných hejn.
pokud se pořídí dostatečné hejno, umí plavat pěkně pospolu.
to, že někdo dá dvě, tři hejnové ryby a posoudí jejich chování jako samotářské znamená akorát to, že neměl vhodné podmínky a nemohl posoudit chování v hejnu.
tři neonky se taky rozprchnou. zejména v menší nádrži. co udělá třicet neonek v dostatečném prostoru si jistě každý najít umí.
jen kvůli malému prostoru budeme omezovat počet hejnových ryb?
A pak se divte, dámy, že vám sem skuteční odborníci nepřispívají.
Sem se prostě nechodí psát rady z praxe.
Sem se chodí napadat ostatní uživatelé.
Působí to ovšem dost trapně, když jediný argument, který máte,
je ten, že "to tam psali", případně, že je tomu tak "v přírodě".
30L,70L,150L - to jaksi není volná příroda.
Tam jaksi přírodní zvyklosti, recepty a zákonitosti neplatí.
Přeji místním odbornicím krásné pocity z jejich jediné pravdy.
Má úcta.
Honzo, vaše příspěvky mívají hlavu a patu, jsou určitě poučné a rozebrané do detailů, ale v tomto vlákně se chováte jako trouba. Přečetl jsem si toto téma dvakrát, ale jediný, kdo tady napadá, jste vy. Vypadá to jako uražená ješitnost mistra světa v akvaristice.
Mám taky 30-tiletou praxi a dost dlouho mám i otíky a můžu vám říct, že to rozhodně jsou hejnové ryby. Ano, pokud hledají potravu, pohybují se jednotlivě, nebo v malých skupinkách, ale v 80 procentech času sedí na dně, nebo jsou přisátí k rostlinám či na stěně, ale vždy v hejnu. Mám skupinu 12 rybek a nikdy jsem nepozoroval žádné souboje, jak píšete výše. Žádné teritorium si nevytvářejí, pohybují se po celém akváriu.
Tolik poznatky z mého chovu.
Do 30 litrů bych je nedal.
Jirko, např. pancéřníčky Panda chovám léta v chovných párech.
Je to dlouhověká ryba.
V páru (nebo triu samice + 2 samci) jsou MOJE ryby nejspokojenější.
Pravidelně se vytírají a vyvádějí mladé.
Ve skupinkách MI to nikdy nefungovalo. Vždy byly nějaké problémy, úhyny.
Vždy zůstal chovný alfa-pár. Nikdy ne dvě samice, nikdy ne dva (samotní) samci.
Je pravda, že mladé rybky mohou fungovat v hejnku.
To platí pro mnoho mladých zvířat - jsou to takové školky (platí to i pro lidi).
V dospělosti je MOJE praxe nejen s Pandami poněkud jiná.
Některé Pandy mám třeba i deset let - snad si mohu dovolit to zhodnotit.
Pokud sem ve svém volném čase a zdarma napíši SVÉ zkušenosti
a Linduš a další mi budou OPAKOVANĚ ironicky předestírat,
že toto či tamto není ryba taková, ale maková, připadám si jak na hřišti.
Dětském.
Já si tu jedenkrát zbořenou bábovičku znovupostavím. Podruhé též, potřetí taky.
Popáté už ne.
Chodím sem psát SVOU praxi, může být i po 30 letech rybičkaření mylná.
K tomu stačí, když se někdo 1x vyjádří, že má jinou PRAXI.
Nepotřebuji "kontrolorky", "hlídače", "vrátné" - pernamentní oponenty.
Nesnažím se začátečníkům nakukat nějaké drahé nesmysly,
které jim nebudou fungovat a draze se jim nevyplatí.
Uražená ješitnost je něco jiného.
Toto je opakované popírání něčí ZKUŠENOSTI.
Což v diskusi nemá co dělat.
On totiž moudřejší vždycky ustoupí. Neuraženě. Spíš smutně.
Ono to tak v dnešní době je - ten, kdo má co říci, není zván.
Raději napíšeme obecné návody, pořád dokola, než abychom
se snažili investigativně zjistit VLASTNÍ náhledy a zkušenosti.
Ocením DISKUSI typu:
"Měla jsem dva krunýřovce jednopruhé dva roky.
Ryby byly lekavé, plaché, nedobře přijímaly potravu.
Přikoupila jsem deset dalších kusů a původní duo zcela změnilo
své chování - začalo se vytírat, začalo být aktivní v nádrži i ve dne,
příjem potravy se ztrojnásobil. Ryby se houfují a vypadají dobře."
Toto, Jirko, je pro mne DISKUSE..
Takovou diskusi budu rád navštěvovat, podporovat, přiživovat
nebo jenom tiše číst - rád najdu někoho, od koho se mohu učit.
Stále si čtu, stále se snažím něco nového objevovat.
Výkřiky typu: "to ale je ryba hejnová, protože je to hned na několika serverech"
jsou po těch letech trapné.
Ale vždyť přesně o tom to je, každý by tu měl prezentovat své zkušennosti. Vy máte lepší zkušenosti s chovem otíků v páru, já naopak ve větším hejnu. Zcela jistě na to bude mít vliv prostředí, krmení, možná teplota vody, ostatní ryby a já nevím co ještě. Jsou to živí tvorové, nelze brát jejich chov jako předem přesně daný.
Je pravda, že ve všech knihách, co jsem četl, i na všech serverech se píše, že to jsou ryby hejnové. Moje zkušennosti to jen potvrzují. Přesto se může stát, že jiný chovatel, v tomto případě vy, má zkušennosti zcela odlišné. To není nic proti ničemu. V tom je ta akvaristika krásná.
Je však zřejmé, že je víc hejnových chovatelů. Proto se to všude píše a já nevidím jediný důvod, jak tu někdo nade mnou napsal, aby začátečník zkoušel něco jiného. I když, opakuji, to může mít úspěch.

balisek
napsal(a):
"Neřekla bych že rovnováha se nedá udržet."
Souhlasím, někdy se to s tou doporučovanou litráží pro začátečníky dost přehání.Při odpovídající péči, dostatku rostlin a vhodné živé osádce může i "miníčko" fungovat velmi dobře.
Ale s ancíkem opravdu ne anebo jen dočasně. Můj původně cca 2 cm velký krunýřovec měl po dvou letech cca 10 cm a nestačilo mu akvárium 2x větší než je Vaše (teď spokojeně žije ve velkém akváriu u sousedů).
No jsem takový "rybičkář" dlouholetý amatér, malé akvárko jsem nikdy neměla začínala jsem se stovkou, takže teď mi přijde, že kolem malé nádrže neustále šmejdím a pozoruju, zda je vše v pořádku, prostě mi jen přišlo škoda, když se akvárko tak pěkně rozjelo ho zrušit...právě proto mě zaujaly ty krevetky, myslím, že by tam pak mohli dobře fungovat, ale nikdy jsem je neměla, tak stále váhám...
S tím ancíkem svatá pravda, taky mi z něj ve velký nádrži vyrostl kolos...i z těch "sumečků"-pancéřníčků kropenatých, teď mi dal kamarád "pancéřníčky malé" a říká, že i v takto malém akvárku můžou v pohodě fungovat, tak uvidím...
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!