Svera

XXX.XXX.9.33
Zdravim mel bych dotaz...mam 130litrove akvarium a koupil jsem celkem silny filtr...je na 150 litrove akvarium. Problem je ze se mi zda ze dela az moc silny proud a moc okyslicuje akvarium...voda vypada jako perliva mineralka jak je moc okyslicena. Myslite ze to muze vadit rybam? S timhle nemam moc zkusenosti vzdycky jsem pouzival jednoduchy vzduchovaci motorek a levny penovy filtr...Diky za rady. Ps: v akvariu mam asi 6 ryb a umele rostiny.
Svera

XXX.XXX.9.33
Je to Marina JF150. Rostliny mam umele kvuli dekoraci...dnes se mi ryby zdaji jakesik zmatene a filtr jsem vypnul...voda je opravdu jak perliva mineralka.
Filtr, který se vypíná je úplně k ničemu. ve filtru jsou živé bakterie, které uhynou a tudíž filtr neplní funkci.
dobře zaběhlý filtr mění jedovaté NO2 na méně škodlivé NO3, které zas spotřebovávají živé rostliny.
předpokládám správně, že je akvárium nové? tudíž je nezaběhlé, tudíž nejsou utvořené podmínky, neprobíhá pořádně nitrifikace, chybí živé rostliny! a pravděpodobně v tuhle dobu začíná stoupat hodnota NO2, tudíž bude pro ryby jedovaté (stresované ryby, nemocné až úhyny)
filtr podle mě není moc silný. pokud nemá štelovací kolečko, určitě se dá namířit někam do skla, dát roztřikovací rampu.
jak dlouho to akvárko máte napuštěné/běží filtr/jsou tam ryby?
Svera

XXX.XXX.80.133
Akvarium mam asi mesic...cili je nove...filtr mi vypinala pritelkyne protoze ji rusil u televize a kdyz chtela spat u me o vikendu jelikoz sel slyset i do loznice...takze pres noc treba byl vypnuty...ted uz tusim ze to byla obrovska chyba jelikoz jedna ryba uz dneska uhynula. Snazil jsem se to zachranit vymenou 3/4 vody v akvariu ale to uz je asi pozde. Ryby tam jsou mam jich tam celkem 5...3 kanciky, ancistruse a pancericka kropenateho. Chci se zeptat kdyby mi ryby chciply a zakladal bych akvarium na novo za oredpokladu ze fiktr samozrejme pojede nonstop jsou ty zive kvetiny nezbytne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, bez živých rostlin nikdy nevytvoříte biologickou rovnováhu. ty živiny, které spotřebují rostliny, bez rostlin buď spotřebují řasy a akvárium zarůstá řasou, nebo likvidujete řasy chemicky a v tom případě z toho budete dělat jedovou kaluž, pro ryby nic moc.
Hlavně je důležitý nestrkat ryby do nově napuštěného akvárka. To je spolehlivý způsob, jak je zamordovat.
Filter musi ist prakticky stale maximalne sa vypina pri jeho udrzbe to je zaklad akvaria bez filtra nie je zivot prakticky ho skratime rybkam velmi rychlo, suhlasim ano aj rastliny su zakladom v podstate kazdeho akvaria je to prirodny filter ktory je samozrejme nenahraditelny nicim, som proti umelym rastlinam aj kamenom v akvarium musime co najlepsie napodobnit to co je v prirode tie najlepsie podmienky co mozeme dat rybkam .
Samozrejme plati pravidlo ryby nesmu ist hned po napusteni vody do akvaria, musi prejst chemicky proces vsetkeho vody rastlin vsetko sa musi usadit chlor a dalsie prvky tym ze mi hodime rovno rybky do akvaria sposobime sok ryby su potom nachilnejsie k roznim chorobam ktore suvisia so stresom ryb, odporuca sa pockat aspon minimalne 1tyzden ked nie viac, nemusite davat do vody ziadnu chemiu, maximalne ked tak startovacie bakterie ale ani to nie je podmienkou, hlavna podmienka pockat to je cele a co sa tyka filtra niekdy nekupujte filter silnejsi ako potrebujete zabijete tym vsetky bakterie ktre su vo filtry potrebne neudrzi sa rovnovaha a + stale ked date novu vodu stale je procez odznova a zasa sok pre ryby filter si kupte vzdy podla toho kolko litrove akvarium mate staci tak malo a jednoducho preto aby cely biotop flora fungovala normalne.
Ebigraif

XXX.XXX.96.59
Mám problém, v akvárku mám filtraci s bublinkováním, několik vteřin mám jemné bublinky a pak se mi vytvoří velká bublina. Dříve mi to nedělalo. Vyměnila jsem kámen, hadičku za nové a stále mi to dělá i když to jsem regulovala na jemnější, stále mi tam po pár vteřinách vypluje velká bublina.
Boeing

XXX.XXX.138.35
Mě se například houbička filtru zanáší, že ho musím čistit každý den. Nevím čím to je.

Ebigraif
Co je flitrace s bublinkováním?
Něco takového? https://www.zooshopxxl.cz/akvarijni-mini-bio-filtr-30-l_z11302/?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=Zbo%c5%be%c3%ad.cz:+Zooshopxxl.cz&utm_content=Akvarijn%c3%ad+mini+bio+filtr+30+l&utm_term=
Boeing
Jaký filtr, v jak velkém akváriu? Jestli čistíte každý den, tak defakto nefiltrujete. Filtr se čistí opatrně v řádu měsíců,třeba jednou i za rok. Do filtru se hrabu tak max, když klesne průtok. A takové to ošklivé hnědé na filtračním molitanu, akvacitu, houbě chceme-li jsou hodné nitrifikační bakterie, ty přeměňují jedovaté látky v akvárku na méně jedovaté.
Boeing

XXX.XXX.138.35
Sardullah:
Děkuji za pomoc:
Originál byl Claro 300
nyní přikoupen AquaEl Pat MINI
Akvárko 37,5 litrů
v akvárku žijí dva Ancistruskové, po cca 20-30 hodinách se zanese houbička filtru pevnýma nečistotama, řasama a hovínkama. Filtr přestane úplně vzduchovat, dusí se a prolívá jen vodu. Zkoušeli jsme dát oba tyto dva filtry a problém stejný. S vodní rampičkou i bez. Zkoušíme i vzduchovat kompresorkem. Na kytkách se nám objevují závoje dlouhých řas. Zkoušeli jsme i UV, CO2 do vody, kytky přihnojovat. Nic nepomáhá.

Boeing
napsal(a):
Sardullah:
Děkuji za pomoc:
Originál byl Claro 300
Akvárko 37,5 litrů
v akvárku žijí dva Ancistruskové, po cca 20-30 hodinách se zanese houbička filtru pevnýma nečistotama, řasama a hovínkama. Filtr přestane úplně vzduchovat, dusí se a prolívá jen vodu. Zkoušeli jsme dát oba tyto dva filtry a problém stejný. S vodní rampičkou i bez. Zkoušíme i vzduchovat kompresorkem. Na kytkách se nám objevují závoje dlouhých řas. Zkoušeli jsme i UV, CO2 do vody, kytky přihnojovat. Nic nepomáhá.
No, ono 37,5 litrů je dost málo na udržení rovnováhy. To je tak na jednu bettu. Se spoustou živých rostlin.
Tak máte asi 6 ryb nebo 2 ancistruse? Ale stejně platí odstavec nahoře.

Boeing
napsal(a):
Sardullah:
Děkuji za pomoc:
Originál byl Claro 300
Akvárko 37,5 litrů
Jak píše kometa....to není filtrem, celkově je to špatně. Ancitrus je prase-ryba a vůbec nepatří do takového malého akva.
Nevím, jak dlouho máte akvárko zajeté, ale už to, že se vám tam takhle dělají řasy je důsledek nerovnováhy a žádný filtr vám k tomu nepomůže.
Asi by bylo fajn sem dát fotku akva. Ale já si upřímně myslím, že by byl fajn nějaký restart...ancitrusy darovat. Zbytek rybího osazenstva je co?
Akvárko nacpat bez ladu a skladu nějakým rychle rostoucím plevelem....ideálně egeria densa, růžkatec, hygrophila polysperma. Často se dá i zdarma v inzerátech najít...akvaristi často darují přebytky třeba za čokoládu.
Měnit třetinu vody zkraje klidně denně. A čekat až se situace začne zlepšovat.
A nebo ryby darovat...pořádně nastudovat a začít znovu a správně, protože upřímně si nejsem jistá, jestli to dáte dohromady.
Na to, abychom zde nějak smysluplně radili je málo informací.
Opravdu je potřeba foto akvárka, kdy bylo založeno, kdy tam šly ryby a jaký...ještě něco mimo ancáků??
Obávám se, že tak nějak střílíte na slepo, zkoušíte všechno možné a nemožné, ale výsledek žádný. Ono trošku zkušený akvarista založí akvárko, zasadí kytičky, nějaké rychlerostoucí...osázená plocha dna klidně 70-80%, přihodí hrst šnečků levatek, okružáků a pod., občas zakrmí, spustí filtr, zapne na pár hodin denně světlo...zkraje stačí i třeba 4-5 hodin a po týdnu přidat a nechá pěkně měsíc zabíhat. Já třeba u čerstváčků měním třetinu vody denně jako řasovou prevenci, někdo naopak mění málo. V každém případě po měsíci, když je všechno ok...rostlinky rostou, vodička není zakalená, řasy se objevují v mezích normy, tak můžeme přidat první obyvatele ...ryby vhodné do příslušné velikosti nádrže a vytvořeným podmínkám. A ne celou osádku najednou, ale půlku teď a půlku za týden...den před přidáním ryb a den po přidání já měním klidně i polovinu vody...a zkraje než najedu na běžnou údržbu, tak měním třetinu vody obden, pak třeba 2x týdně a pak třetinu jednou za týden. Záleží na rybí osádce, u skalárů je to třeba polovina.
Pak bych chtěla ještě vyzdvihnout fakt, že čím menší akvárko, tím těžší je udržet rovnováhu v něm. Můj názor je, že pro začátečníka je ideální objem cca 100 litrů.
Boeing

XXX.XXX.138.35
Ahoj, akvárko běží dva měsíce, jsou v něm jen dva ancistrusci. Jejich darování nepřichází v úvahu - máme je rádi. Vodu měníme 1/3 za týden. Nepřekrmujeme, protože kluci jsou vybíravý. Nejraději mají okurku.
"Jejich darování nepřichází v úvahu - máme je rádi" - OK, v tom pripade se primlouvam za porizeni vetsiho akvarka... A doufam, ze mate opravdu ancistruse, ze vam neprodali gibbicepsy...
Dalsi vec: akvarko mame dva mesice x "zkoušeli jsme i UV, CO2 do vody, kytky přihnojovat" - to s tim prostredim strasne mava, nema se to tam jak ustalit do rovnovazneho stavu. Akvaristika je holt o trpelivosti... A CO2 a prihnojovani mi pri tech kytkach a jejich mnozstvi prijde vcelku zbytecne...
Navic dotaz - ten filtr/houbicku cistite jak - oplachnete v drezu pod tekouci vodovodni vodou? Jestli ano - nedelejte to, prichazite o uzitecne a tolik potrebne bakterie. A zas jsme zpatky u ty rovnovahy a stabilniho prostredi...

Boeing
napsal(a):
Ahoj, akvárko běží dva měsíce, jsou v něm jen dva ancistrusci. Jejich darování nepřichází v úvahu - máme je rádi. Vodu měníme 1/3 za týden. Nepřekrmujeme, protože kluci jsou vybíravý. Nejraději mají okurku.
Málo rostlin. Viz výše - jak ten filtr udržujete? U dobře zavedeného akvária nepotřebujete CO2 ani přihnojování.
Boeing

XXX.XXX.138.35
Ano, vyplachuji ho ve vodě, jelikož žádnou jinou možnost, jak zprovoznit okysličování nemám.. nebo snad ano?
Děkuji za každou radu, ale opět konstatuji, že jsem z toho jelen...
phoenixstatue18637.ex

XXX.XXX.38.137
Bella04
napsal(a):
"Jejich darování nepřichází v úvahu - máme je rádi" - OK, v tom pripade se primlouvam za porizeni vetsiho akvarka... A doufam, ze mate opravdu ancistruse, ze vam neprodali gibbicepsy...
Dalsi vec: akvarko mame dva mesice x "zkoušeli jsme i UV, CO2 do vody, kytky přihnojovat" - to s tim prostredim strasne mava, nema se to tam jak ustalit do rovnovazneho stavu. Akvaristika je holt o trpelivosti... A CO2 a prihnojovani mi pri tech kytkach a jejich mnozstvi prijde vcelku zbytecne...
Navic dotaz - ten filtr/houbicku cistite jak - oplachnete v drezu pod tekouci vodovodni vodou? Jestli ano - nedelejte to, prichazite o uzitecne a tolik potrebne bakterie. A zas jsme zpatky u ty rovnovahy a stabilniho prostredi...
Ono je to čistenie filtra téma s rozdielnými názormi. Môj je takýto:
Filter sa má čistiť pod čistou vodou z kohútika (buť odstátou, alebo tam dať prípravok na odstranenie chémii.) Ale NIKDY nečistite všetky časti filtra naraz, či už máte externý filter, ale vnútorný. Pri externom filtri ktorý má 4 náplne napr. raz za mesiac ( to asi závisí od veľkosti, ale nie som si istá) vyčistíme 3/4 alebo 2/4 náplní. Vždy musí zostať niečo nevyčistené, aby v tom zostali užitočné baktérie. Pri vnútornom je to o niečo zložitejšie, ale napr. raz za 2 týžne vyčistíme hubku a za dalšie 2 týždne vyčistíme záhyby, vrtuľku a pod. Tu má pán na čistenie filtrov tiež podobný pohľad:
https/www.youtube.com/watch?v=ERD-DAB33Eg/
Príp. názov videa: Zahodte odkalovač a neb najčastejšie chyby v akvaristike, čas 7:58

Boeing
napsal(a):
Za mě máte rostlin nula nula prd....
Takže na kytkách hodně přitlačit!!!!!!!!.....přimlouvám se za hygrophilu polyspermu a egerii densa. Ty pomůžou odčerpávat nadměrné živiny z vody.
No a osobně bych se podívala do atlasu ryb třeba na rybicky.net, co máte konkrétně za krunýřovce a do jaké nádrže jsou vhodní...protože jestli nemáte nějaký pidi druh, tak si myslím, že vaše akvíčko je malé. V krunýřovcích se úplně neorientuju, ale myslím, že i ty menší druhy by neměly přijít do méně než 60-ti litrů.
A co se filtru týče, tak to co máte není vůbec žádná hitparáda, spíše naopak. Osobně bych nasadila místo té malé houbičky, co tam máte teď větší kostku akvacitu. A nebo bych šla do vnějšího, aby mi to nezabíralo místo v akvárku...třeba https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/sunsun-hw-603b-vnejsi-filtr-pro-mala-akvaria popř. úplně s klidem toto https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/jbl-cristalprofi-e402-greenline
Boeing

XXX.XXX.138.35
Polyspermu jsme meli, ale ancistrusci ji sežrali... celou
Boeing

XXX.XXX.138.35
Tak objednáno 9 svazečků kytiček.
zkuste ruzkatec (ceratophyllum) - rychle roste, je nenarocny, nemeli by to zrat... a zkuste tam dat i nejake plovouci rostlinky... salvinia natans, pistie, limnobium...
k ancistrusum neporizujte echinodory (sipatkovce) - budou je s nejvetsi pravdopodobnosti ozirat, az je zahubi
nevim odkud jste - podivejte se treba na rybicky.net - na Forum je tam "Darovani a vymena akvarijnich prebytku" - treba nekdo z vaseho okoli vas muze podarovat... a klidne si na Rybickach zalozte prezentaci... pak se tam muzete zeptat na forum... lip se radi, kdyz jsou informace a fotky k nadrzi na jednom miste...
Boeing

XXX.XXX.138.35
Děkuji, mrknu tam :-)
napsal(a):
Ano, bez živých rostlin nikdy nevytvoříte biologickou rovnováhu. ty živiny, které spotřebují rostliny, bez rostlin buď spotřebují řasy a akvárium zarůstá řasou, nebo likvidujete řasy chemicky a v tom případě z toho budete dělat jedovou kaluž, pro ryby nic moc.
Hlavně je důležitý nestrkat ryby do nově napuštěného akvárka. To je spolehlivý způsob, jak je zamordovat.
... to asi ne.