V červenci jsem zakoupila pár pavích oček a o něco později dva páry endlerek. Na začátku srpna jsem přišla o samce pavího oka, ale hned následující den vrhla samice endlerky cca 7 mladých (čistokrevné - nebyly prokřížené s očkem). Další vrh o 14 dní později vrhla samice pavího očka a nejspíš se jedná o křížence paví oko x endlerka, což je vidět nyní.
Od konce srpna pečlivě selektuji samce a samice ihned, jakmile je toto možné rozeznat dle řitní ploutve a zbarvení, a dávám je do oddělených akvárií Tím chci říct, že samice pavího očka je v akváriu (kromě krevet a miniraka) vždy jen s mladými, které ale kupodivu vrhá stále dál a dál v pravidelných intervalech. Jak jsem se dočetla, březost živorodky je cca 4 týdny, se samcem byla naposledy v srpnu, ale v září, říjnu a listopadu (resp. v noci na dnes) "prdí" stále další a další mláďata. Prý je možné, že po oplodnění se v ní postupně vyvýjí další potěr, ale proboha jak dlouho ještě?! Samice je tedy celkem robustní a evidentně extra plodná. Navíc když ještě byly pohromadě všechny ryby, tak samci (1 paví oko a 2 endleráci) dělali zátah pouze na tuto jednu samici, ostatní je nijak nebraly a nezajímali se o ně. I proto jsem tuto samici oddělila, nebo by mi ji ti divoši uhnali k smrti..