Ahoj všichni,
založila jsem si akvárium. Koupila jsem veškerou výbavu, napustila odstátou vodu obsahující START a biologické bakterie, spustila topítko, filtr. Akvárium bylo v provozu měsíc, po třech týdnech jsem zasadila první živé rostliny a po měsíci přidala první rybičky. Akva bylo po celou dobu tak zvláštně zakalené, v potřebách mi řekli, že se nečistoty usadí a že se voda zlepší po zasazení rostlin a po přidání prvních ryb. Voda se ale nezlepšila, zkusili jsme podle rady vyměňovat postupně po malých částech vodu. Po pár výměnách voda byla nádherně čistá. Na akvárium jsme tedy nesahali, jen postupně začali přidávat nové rybky. Dva týdny jsem vodu neměnila (byla stále křišťalová), potom jsem vyměnila 10 litrů opět obsahujících START a dávku bakterií, ale voda se zkalila, začala se mi tu rozrůstat jakási zvláštní řasa (na kytkách, kamíncích, stěnách,...) a ne a ne se usadit. Prosím, byly by tu pro začátečníka, jako jsem já, nějaké rady? Nevím, co s tím, zákal se vrátil už poněkolikáté, toto je pouze jedna situace z těch několika se opakujících. Děkuji za rady a odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No je to zvláštní způsob založení...po 3 týdnech tam šly první živé rostliny...proč tam nebyly hned při založení, co se tedy ty 3 týdny dělo?? Jela na prázdno technika.
Mě z toho vychází jediné, akvárium se začalo zabíhat po přidání rostlin, eventuelně jestli na nich byly nějací šnečci, jenže hned po týdnu se přidaly ryby...to rostliny ještě neměly šanci začít růst, přizpůsobit se životu pod vodou...pak se postupně přidávaly další ryby, ale údržba se prováděla až po dalších dvou týdnech.
Takže pravidlo číslo jedna, ryby se přidávají do zaběhlého akvária den před přidáním ryb se mění zpravidla polovina vody a den po přidání taky...já teda pak měním pro jistotu ještě třetinu za další dva dny, protože nehlídám hodnoty vody žádnými testy....tohle dělám při každém přidání ryb.
Zákal a řasy je běžné u čerstvě založených akvárií...různé zákaly, může to být klidně nálevník. Jak velké je akva, kolik ryb a jakých už tam je nastěhováno....já osobně bych tam přestala lít nějakou zázračnou vodičku s bakteriemi, pokud je přiměřeně velký filtr, tak se tam bakterie namnoží, přestala bych do toho vrtat a třeba 2x týdně vyměnila 1/3 vody....hlídala bych chování ryb, pokud by se mi to nezdálo, tak bych měnila i častěji, krmila bych jak macecha, klidně trochu obden a nechala bych v klidu akvárko opravdu zaběhnout.
Ono je lepší někdy nic nedělat a počkat....teda tu běžnou údržbu ano.
A za mě, ta drť na dně mi nepřipadá jako úplně ideální dno.
napsal(a):
No je to zvláštní způsob založení...po 3 týdnech tam šly první živé rostliny...proč tam nebyly hned při založení, co se tedy ty 3 týdny dělo?? Jela na prázdno technika.
Mě z toho vychází jediné, akvárium se začalo zabíhat po přidání rostlin, eventuelně jestli na nich byly nějací šnečci, jenže hned po týdnu se přidaly ryby...to rostliny ještě neměly šanci začít růst, přizpůsobit se životu pod vodou...pak se postupně přidávaly další ryby, ale údržba se prováděla až po dalších dvou týdnech.
Takže pravidlo číslo jedna, ryby se přidávají do zaběhlého akvária den před přidáním ryb se mění zpravidla polovina vody a den po přidání taky...já teda pak měním pro jistotu ještě třetinu za další dva dny, protože nehlídám hodnoty vody žádnými testy....tohle dělám při každém přidání ryb.
Zákal a řasy je běžné u čerstvě založených akvárií...různé zákaly, může to být klidně nálevník. Jak velké je akva, kolik ryb a jakých už tam je nastěhováno....já osobně bych tam přestala lít nějakou zázračnou vodičku s bakteriemi, pokud je přiměřeně velký filtr, tak se tam bakterie namnoží, přestala bych do toho vrtat a třeba 2x týdně vyměnila 1/3 vody....hlídala bych chování ryb, pokud by se mi to nezdálo, tak bych měnila i častěji, krmila bych jak macecha, klidně trochu obden a nechala bych v klidu akvárko opravdu zaběhnout.
Ono je lepší někdy nic nedělat a počkat....teda tu běžnou údržbu ano.
A za mě, ta drť na dně mi nepřipadá jako úplně ideální dno.
Jak jsem psala, jsem akvarista začátečník, proto si teď nevím rady. Vše jsem nakoupila na doporučení obsluhy v potřebách a také dala na všechny jejich rady do začátků. Akvárium má 90 litrů a mám tam 4 čichavce, 10 neonek, 4 parmičky, 4 ancistruse a 4 tetry. Jinak moc děkuji za rady, zkusím vodu vyměňovat. Mohu se zeptat, co byste mi poradila za dno? Nejdřív jsem chtěla písek, prý ale hodně kalí vodu a proto mi bylo doporučeno toto.

rainforest256
napsal(a):
Jak jsem psala, jsem akvarista začátečník, proto si teď nevím rady. Vše jsem nakoupila na doporučení obsluhy v potřebách a také dala na všechny jejich rady do začátků. Akvárium má 90 litrů a mám tam 4 čichavce, 10 neonek, 4 parmičky, 4 ancistruse a 4 tetry. Jinak moc děkuji za rady, zkusím vodu vyměňovat. Mohu se zeptat, co byste mi poradila za dno? Nejdřív jsem chtěla písek, prý ale hodně kalí vodu a proto mi bylo doporučeno toto.
No potěš koště....ty ancitruse zkuste vrátit zpátky a nebo podarovat...jsou to velký ryby, navíc prasata, navíc můžou začítt požírat kytky, akvárko je na ně malý a ještě se můžou docela obstojně množit......a když v tom budete, tak bych se zbavila i těch čichavců, jsou to taky velký ryby, navíc můžou být docela agresivní v době tření a pokud nebude akvárko pěkně zarostlé a rozčleněné, tak aby se třeba měla samoce kde schovat, tak jí samec může uhnat, taktéžtřeba slabšího samečka může pěkně počechrat viz. https://rybicky.net/atlasryb/cichavec_mramorovany pořádně pročtěte.
Parmiček by mělo být alespoň 8, aby se nenudily, to samý ty tetry, jsou to hejnové ryby a 4 moc velký hejno není........ale zase by to akvárko nemuselo utáhnout kapacitně, za mě nej jedno max dvě hejna a něco na dno.
Bohužel akvaristiky se snaží prodat a bohužel na jejich rady se často stává, že potom rodinka odchází s obchodu s akvarijním setem, umělými rostlinkami, už i s rybičkami a hlavně s hromadou zázračných vodiček a když nastane problém, tak vám prodají další vodičky....
Na dno je dle mého úplně nejlepší písek.......buď klasický říční, u těhle písků je trochu nevýhoda, že jsou svěrlé a některé rybky to nemají moc rády, obecně se doporučuje spíš tmavé dno, ale když je dobře osázeno, tak to zas nebude takový problém. písky se dají koupit v různých barvách, já mám v jednom akvu černý...tento https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/specialni-substraty-pro-rostliny/akvarijni-pisek-cerny-2-4-mm-5kg používám frakci 2-4 mm, v akvárku s pavíma očkama mám jemnější, ale moc mi nevyhovuje.........
Já bych vám poradila zaregistrovat se na rybicky.net, udělejte prezentaci akvária, co nejpravdivěji tam vyplŇte všechny údaje a prostudujte si na fóru téma zakládání akvária a třeba i ty zákaly........
Za mě nejlíp, vyměnit dno, písek properete, on možná trochu vodu zakalí, ale ten zákal brzy zmizí, osázejte pořádně nenáročnýma kytkama a provádějte pravidelnou údržbu, vraťte ancitruse, pokud chcete nějakou rybku na dno, tak si spíš pořiďte partu cca 6 ks menších pancéřníčků třeba pancéřníčka zeleného, pancéřníčka drobného nebo skvrnitého, super vypadá i partička pancéřníčka pandy, ale ten moc nemiluje vyšší teploty, tak max 25 stupňů, ale to bude na pořadu dne až bude akvárko fungovat
rainforest256
napsal(a):
Jen klid, žádná panika! Čerstvě založené akvárium se - zejména u začátečníků, potýká se všemi možnými problémy a chybami se člověk učí.
Celkově však vaše nádrž vypadá pěkně, s hojným počtem rostlin. Ty samozřejmě měly jít do akvária ihned, ale s tím stejně už nic nenaděláte.
Jak radila Sardullah, zbavila bych se min. 2 ancíků a přehodnotila zbytek osádky. 90 litrů není tak málo, nicméně máte většinou hejnové ryby a ty se nejlépe cítí (a také nejlépe vypadají) ve větším počtu. Takže něco bych darovala a něco naopak doplnila.
Zákal může být způsobený i těmi přípravky, které do vody lejete. Některé "bio-aktivátory" zákal vyvolávají. Vykašlete se na chemii a pravidelně cca 14 dnů měňte vodu - obden cca 20-30 % nádrže. K tomu často odklalujte dno, min. 1x za týden. Až naběhne normální nitrifikační proces, můžete se vrátit k běžnému interavalu 1/3 vody za 7-14 dnů.
Řasa, která se vám v akva rozjíždí, vypadá na černou "štětku" - největší mrchu ze všech, jelikož se jí velice těžko zbavuje. Důvodem je obvykle přebytek živin, které nestihnou spotřebovat rostliny. Nejlepším prostředkem v boji proti ní jsou opět rostliny - kupte několik hrstí nějakého rychle rostoucího "plevele" (např. egerie), který toho spotřebuje tolik, aby se na řasy nedostávalo. Pokud to jde, odstraňte maximum listů napadnutých řasou, příp. časem hodně zařasené rostliny vyměňte za jiné.
A nebojte, ono si to časem sedne! Akvaristika je zejména o trpělivosti.
PS: Ancík potřebuje pro správné trávení dřevo. Máte v akva nějaký kořen nebo něco podobného?