Proč u mě skoro žádná ryba a téměř ani rostlina nepřežije?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

TropicalFish

24.1.2020 14:55
TropicalFish

XXX.XXX.70.136

Zdravím,
tohle bude spíš takové postěžování si. Uběhlo 6-7 let od pořízení mého prvního akvária (pokud nepočítám 2 betty v 2 litrových koulích, které jsem měla jako dítě). Momentálně si procházím krizí, kdy už mám velkou chuť přestat dbát na jakékoliv rady a prostě ty akvária přeplnit, však támhle lidi dají do 30l akva 10 závojnatek a žije jim to několik let. Vysvětlím - na konci je krátké shrnutí a uprostřed se můžete podrobněji kouknout, jestli jsem tak špatný majitel ryb nebo co dělám špatně.

Před pořízením a od té doby se dost o akvaristiku zajímám, ryby mě nadchly a snažím se jim zajistit co nejlepší podmínky. Od začátku plním akvária s pomocí stránky aqadvisor a obecně názorů na internetu a dotazů na anglických stránkách. Snažím se je nepřeplňovat, ale zároveň mít alespoň nějaký počet rybiček. Všechny akva byly asi měsíc zaběhnuty bez ryb s rostlinami a až poté jsem pořídila první ryby. Kanistrové filtry, topítka Každý týden výměna 50-80% vody. Pravidelné krmení bez překrmování - různé druhy krmiva, i mražené. Tady ještě napíšu to, že nikdy jsem neměla žádný problém s řasou, či čímkoliv jiným. Od začátku jsou akvária vždy křišťálově čistá se sem tam zelenou řasou na písku.

Zpočátku jsem to s množstvím ryb trochu přehnala, uznávám. Ale i to bylo podle některých rad na internetu v pohodě. Ve 150l akva (1.) jsem měla 5 závojnatek (všechny menší než 6cm). Nebyly pořízeny najednou, ale podle rad postupně. Ty žily přes 2 roky, ale myslím si, že některé si nesly nemoci z obchodu, protože umřely velmi brzy po pořízení (ty jsem nahradila jinými). Nemusí to tak být, samozřejmě. Kromě toho většina byla spíše citlivější druh - orandy, ryukini, teleskopky. Koupila jsem tenkrát asi 5-6 druhů rychle rostoucích kytek a živé mi zbyly jen řasokoule a anubiasy, později cryptocoryna (která snad přes rok živořila) - nebyly ožírané, prostě se jim nedařilo. V podstatě všechny ryby umřely stejně - buď náhle, nebo s "dropsy" (nevím jak to je v čj). Od pořízení nevyrostly ani o 1cm.

Do tohoto jsem pak pořídila (postupně, po sobě!) 4 skaláry. Všechny umřely dost brzy kromě jedné - asi 1 rok. Poté opět závojnatky, tentokrát jen dvě. Umřely. A nyní před 4 měsíci další dvě, a opět jedna umřela asi do 3 týdnů.

Po dlouhé době jsem si pořídila akva 450l. Tam jsem dala 4 piraně rostlinožravé, 2 vrubozubce paví a 1 krunýřovce. Zde žádná kytka být nemohla a nemůže, piraně vydatně sežerou vše v dosahu. Vrubozubci a krunýřovec byli první, v karanténě v 50l akváriu po asi 3-4 měsíce, protože se náhle po pořízení objevily osobní problémy. Koupit to velké akvárium jsem mohla až po těch 3-4 měsících. Naštěstí filtrační médium jsem měla rozjeté a mohli jít okamžitě do nového. Tyto tři ryby žily také asi dva roky. Poté jsem je prodala, chtěla jsem tam dát jinou rybu která nakonec nevyšla. Piraně žijí doteď. Nutně dodat, že ani jedna z ryb nedosáhla dospělé velikosti - u vrubozubců a krunýřovce je důvod jasný a moc mě to mrzí, ale poté bylo podle všeho akva nezaplněné natolik, aby zastavilo růst i piraním. Piraně mají asi 10cm.

Poslední pořízené akva byly dvě 60l před 2 roky. Jedno s 8 modrými neonkami, mini pancéřníčky (nevím už druh - max 2cm v dospělosti) a bettou, druhé se 4 gupkami (3 samice) a 5 obyč pancéřníčky. Obě byly pořízené zárověň i pro rostlinky, no z několika dalších asi 10-15 druhů přežily 3 - microsorum pteropus, l.sesiliflora,valisneria gigantea + salvinia minima. Z nich ovšem skutečně roste a daří se jí - salvinia. A ze starých rostlin, které jako jediné opravdu rostou a neživoří jsem sem přidala anubias, cryptocorynu a řasokouli. Tento rok jsem navíc přidala do všech akvárií i suchozemskou rostlinu - kořeny - které se velmi daří a vydatně roste. Rybky - neonky přežily téměř všechny, mini pancéřníček jen jeden - většinu jsem nenašla těla, takže těžko říct po jaké době zemřely ale max 6 měsíců. Betta zemřela asi po 3. Gupky zemřely všechny, kromě 2 potomků - samec zemřel do 2 týdnů, samicím to trvalo asi 4 měsíce. Pancéřníčci umřeli všichni. Přerybněno? Nevím, nemyslím si, byly to skutečně malé rybky.

Nutno dodat, že ty dvě betty v dětství ve 2l žily obě 6 let! A to jsem jim vodu měnila možná jednou měsíčně a později mamka ještě méně. Bez rostlin, bez filtru, bez topítka. Dokonce i bez víka, které by udržovalo teplotu vzduchu nad vodou!

Vím, že je text dlouhý, omlouvám se za to i za chyby.

Zkráceně - většina mých ryb nevyrostla ani o 1cm (závojnatky, skaláry, drobné ryby nepočítám), pokud už vyrostly tak nikdy ne do dospělé velikosti. Většina zemřela velmi krátce po pořízení. Před smrtí většinou nebyla nemoc znát, občas zemřely náhle a někdy to chvíli trvalo, ale nikdy se mi nepodařilo je vyléčit. Rostliny většinou nepřežily a pokud ano, jen málokterým se dařilo a neživořily. Když jsem se ptala na aj webu a přidala před a po fotky, všichni napsali, že po delší době u mě vypadaly rybky zdravěji než při pořízení. Teď začínám přehodnocovat svůj postoj a už mám chuť vykašlat se na nějaká doporučení a prostě ty akvária přerybnit. Protože za celou dobu se vždy nejlépe dařilo těm rybám, které byly v těch plnějších akváriích (nebo rovnou nevhodných - viz betty) a nikdy ne těm v méně zarybněných.

25.1.2020 23:40
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Dobrý den,
nepíšete nic o tom, jakou vodu máte, z jakého zdroje, jaké má parametry. A také jaké byly parametry té akvarijní vody, zda přidáváte nějaké přípravky na její úpravu. Pokud nechcete popisovat jednotlivá akvária, vložte jejich fotografie. Jinak je dobré zmínit, co máte za dno, čím svítíte, jak hnojíte, jestli topíte či ne, čím krmíte, odkud ryby berete, jaké testy vody děláte a jaké parametry má vstupní voda. Prostě popis každého toho akvária + obyvatelé, co tam byli. Třeba se něčeho dobereme.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.1.2020 11:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, a opravdu probíhaly výměny 50-80 % vody každý týden, i v těch větších nádržích? To je příliš mnoho, zde se nestačí ani začít ustavovat nějaká biologická rovnováha..

31.1.2020 17:30
MiP

XXX.XXX.138.102

Dobrý den,
ono velmi záleží na tom, jak Vám která ryba sedne na dané podmínky. Navíc mi přijde, že současné ryby jsou už jsou hodně prokřížené a choulostivější, než dříve. Nicméně z Vašeho popisu nejde vyčíst mnoho informací, ty základní chybí. Něco více o vodě, filtraci a osvětlení. Pokud je akvárium vyvážené, dokáže fungovat prakticky bez vnějších zásahů.
Jsem přesvědčen o tom, že pokud vezmete akvárium, osadíte jej Hygrophilami, Limnophilou, Egerií apod. do klasického říčního štěrku, použijete normální vodovodní vodu (tvrdá voda ze studny je problém), vnitřní molitanový filtr poháněný vzduchem, nějaké osvětlení s výkonem 30lm/l, tak to akvárium bude fungovat. Pak už bude stačit najít ryby, které tam sednou. O hustotě zarybnění to není. Hlavně se nevzdávejte, ono si to sedne.

15.2.2020 23:27
RaBr

XXX.XXX.85.114

Dobrý den.
Ve Vašem akvárku došlo k narušení biologické rovnováhy, pokud tam ovšem nějaká kdy byla. Vodu bych měnil 1x týdně a to 1 čtvrtinu obsahu nádrže, bez použití chemie.
Radek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík