Roztřepená část ploutve

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2022 19:09
Andrea.35

XXX.XXX.47.68

Dobrý den,
dnes jsem na své bettě vypozorovala roztřepení části ploutve. Napadlo mě, zda by se nemohlo jednat o nějaké bakteriální onemocnění (viz fotografie). Nemám s nemocemi rybek moc zkušeností, proto bych byla ráda za jakékoli rady, popřípadě doporučení na léčiva.

Děkuji, Andrea

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2022 19:51

Andrea.35 napsal(a):
Dobrý den,
dnes jsem na své bettě vypozorovala roztřepení části ploutve. Napadlo mě, zda by se nemohlo jednat o nějaké bakteriální onemocnění (viz fotografie). Nemám s nemocemi rybek moc zkušeností, proto bych byla ráda za jakékoli rady, popřípadě doporučení na léčiva.

Děkuji, Andrea

Možná. Vidím správně umělou kytku? A vůbec ne úplně vhodné zařízené akvárium. Ale nevidím ho celé.

22.5.2022 20:33
Andrea.35

XXX.XXX.47.68

Živé rostliny jsem z akvária před pár dny odstranila. Měla jsem dvě, jenže moc dlouho nevydržely (přitom měly snést maximálně 28 stupňovou teplotu). Z přírodnin mám v akváriu zatím ještě dva menší mechy. V akváriu udržuji teplotu mezi 24-28 stupni a pravidelně filtruji. A abych nezapomněla, akvárium má 25 litrů, což by mělo být “tak akorát”.

22.5.2022 21:12

Andrea.35 napsal(a):
Živé rostliny jsem z akvária před pár dny odstranila. Měla jsem dvě, jenže moc dlouho nevydržely (přitom měly snést maximálně 28 stupňovou teplotu). Z přírodnin mám v akváriu zatím ještě dva menší mechy. V akváriu udržuji teplotu mezi 24-28 stupni a pravidelně filtruji. A abych nezapomněla, akvárium má 25 litrů, což by mělo být “tak akorát”.

Bez živých rostlin to není ono (stejně jako bez soli - myslím pohádku, aby nedošlo k nedorozumění). Dvě bylo stejně málo. To vpravo oranžové je co?

22.5.2022 21:59
Andrea.35

XXX.XXX.47.68

Dobře, mohla bych se alespoň zeptat, jaké rostliny by podle Vás byly vhodné? Navíc jsem vždycky měla pravděpodobně špatné tušení, že kvůli rostlinám se i více kazí voda v akváriu, ale to je nejspíš mýlka…
Ta oranžová věc je právě ta umělá rostlina.

23.5.2022 13:01
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ano, je to mýlka. Pokud rostliny nehnijí, vodě naopak velmi prospívají. A tím i rybám. Nadto je betta dlouhoploutvá ryba, plavání jí unavuje a ona v rostlinách odpočívá. Ideální jsou vhodné pavoucí, třeba vodní mor, nebo vysoke rostliny. Je možné, že se betta snazila odpočívat v umělých, a tím si ploutve potrhala.
Zadejte si do vyhledávače rostliny pro betty, nebo si najedete na Invital, tam mají poradnu pro výběr rostlin a podle toho si vhodné vyberte.
Neradte se v akvaristice, většinou to špatně dopadne, ale zkuste si prohledat sama a vybrat si. Nabídka je široká.

23.5.2022 19:12

Andrea.35 napsal(a):
Dobře, mohla bych se alespoň zeptat, jaké rostliny by podle Vás byly vhodné? Navíc jsem vždycky měla pravděpodobně špatné tušení, že kvůli rostlinám se i více kazí voda v akváriu, ale to je nejspíš mýlka…
Ta oranžová věc je právě ta umělá rostlina.

A právě ta umělá rostlina je nanic Neudělá vám rovnováhu v akváriu a ještě se o ni beta může poranit. Viz juhaj.

24.5.2022 08:10
Andrea.35

XXX.XXX.47.68

Děkuju za všechny rady, na ty rostliny se hned podívám. Jen bych se ještě ráda zmínila o těch léčivech. Pokud by se opravdu jednalo o napadení bakteriemi, víte o nějakém vhodném a ověřeném léčivu? Kladné hodnocení má na internetu Baktopur od Sery, jenže ten prý stáhli v akvaristikách z prodeje (ledaže bych si ho koupila přes internet). Pokud máte nějaké tipy, budu za ně ráda.

ane.zka

24.5.2022 08:24
ane.zka

XXX.XXX.12.252

Rostliny vám odčerpávají přebytečné dusičnany a tím udržují rovnováhu, ryby se tak nemusí dusit ve vlastní šťávě a čekat kdy zase vyměníte vodu. U takhle malých akvárií je to ale těžké.

24.5.2022 13:24

Andrea.35 napsal(a):
Děkuju za všechny rady, na ty rostliny se hned podívám. Jen bych se ještě ráda zmínila o těch léčivech. Pokud by se opravdu jednalo o napadení bakteriemi, víte o nějakém vhodném a ověřeném léčivu? Kladné hodnocení má na internetu Baktopur od Sery, jenže ten prý stáhli v akvaristikách z prodeje (ledaže bych si ho koupila přes internet). Pokud máte nějaké tipy, budu za ně ráda.

Metylénová modř nebo malachitová zeleň. Obé je antibakteriální a protiplísňové.

24.5.2022 23:52
Andrea.35

XXX.XXX.47.68

Děkuji. Bohužel začínám mít podezření na skutečně bakteriální onemocnění, pravděpodobně bakteriální rozpad ploutví. Část ploutve rybky totiž neustále “mizí”. Na internetu jsem hledala různá léčiva, pozitivní recenze má například Multi-medikal (viz fotografie), který by měl kromě bakterií hubit i plísně. Myslíte, že je dané léčivo, pokud s ním máte zkušenosti, skutečně vhodné? Nebo bych měla sáhnout po léčivech určených vyloženě pro dané onemocnění? Samozřejmě nejsem odborník a o dané nemoci usuzuji opravdu podle popisů, fotografií a informací o příznacích z internetu…

25.5.2022 15:51
juhaj

XXX.XXX.164.121

Zkusenost mám, jako výše Kometa, pouze se zelení a navíc Acryflavinem. Pokud jde o infekci, zeleň je velice účinná, někdo dělal i koupele z roztoku, tím nechci říct, že daná moderní léčiva nejsou dobrá.
Pokud máte FB, zaregistrujte se na akvaristickou skupinu, třeba akvaristiku pro amatéry, chodí tam hodně lidí a to i dlouholetých chovatelů. Hlavně uveďte detailní popis situace, velikost akvárka + fotky akvária a betty. Za sebe Vám nedoporučuji stránky výhradně pro betty ( na FB), co jsem tam zahlédla, tak většinou děs a hrůza.
Ale je třeba si uvědomit jednu věc. Infekce u ryby nevznikne jen tak, ze vzduchu. Pokud jste nedonesla již infikováno rybu, od které by se betta nakazila, je infekce jen důsledek špatných podmínek, ve kterých rybu chováme. Každá ryba v sobě infekci má, ale ve vyhovujících podmínkách si organismus poradí. Ale pokud jsou podmínky nevyhovující a tím ryba oslabená, infekce propukne. Základ je preléčit, ale připravit takové akvárium, v kterém ryba bude prosperovat a nemoc nepropukne. Může to byt i poraněním o umělé kytky, taková rána casto zaplísní, zvláště pokud hodnoty vody nejsou vyhovující. A nebo mnoho dalších příčin.

25.5.2022 19:32

Andrea.35 napsal(a):
Děkuji. Bohužel začínám mít podezření na skutečně bakteriální onemocnění, pravděpodobně bakteriální rozpad ploutví. Část ploutve rybky totiž neustále “mizí”. Na internetu jsem hledala různá léčiva, pozitivní recenze má například Multi-medikal (viz fotografie), který by měl kromě bakterií hubit i plísně. Myslíte, že je dané léčivo, pokud s ním máte zkušenosti, skutečně vhodné? Nebo bych měla sáhnout po léčivech určených vyloženě pro dané onemocnění? Samozřejmě nejsem odborník a o dané nemoci usuzuji opravdu podle popisů, fotografií a informací o příznacích z internetu…

Na tom nesejde. Primárně je třeba pořešit vhodné podmínky. Viz juhaj.

26.5.2022 23:19
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Co to znamená "pravidelně filtruji"?

29.5.2022 08:15
Andrea.35

XXX.XXX.47.68

Děkuji za všechny rady, samozřejmě i za zaslaný odkaz na léčbu. Podívám se na ty facebookové stránky a snad to bude mít pozitivní výsledek.

29.5.2022 08:24
Andrea.35

XXX.XXX.47.68

Filtr mám napojený na časovač, na kterém si sama zadám, v jaké hodiny má daný přístroj filtrovat. Přes noc ho nechávám vždy vypnutý. Přišlo mi zbytečné, aby byl aktivní po celý den, vyřešila jsem to tedy tímto způsobem.

29.5.2022 13:32
juhaj

XXX.XXX.164.121

Nejsem přiklad, protože ještě u rodičů jsme mých 80l také vypínali, byl tam ale takový půdní bublifuk, ten škody moc nadělat nemohl. Když jsem si pak koupila 240l i se starým filtrem, nevěřila jsem mu a pokud jsem odjízděla na víkend, taky jsem ho vypínám, poněvadž byl venkovní a maličko prosazoval. Ale brzy jsem koupila nový Fluval a ten už jel nonstop.
Filtr, pokud je správně umístěný vývod, okyslicuje a promichává vodu, aby nebyla spjatá louže.
Hlavně ale filtruju měl, takže, pokud ho vypnete a následně spustíte, může se stát, že si do akvária vypustíte hnijíci bordel, který vám vodu otráví. Ja měla kliku, ale spoléhat na to nejde. Na FB najdete dost případ ů otrávení celého akva filtrem, který byl po nějakou dobu vypnutý.
A máte další možnost rozpadu ploutví, voda, ktera obsahuje nadměrné množství škodlivých prvků z vyplého filtru.

29.5.2022 20:43

Andrea.35 napsal(a):
Filtr mám napojený na časovač, na kterém si sama zadám, v jaké hodiny má daný přístroj filtrovat. Přes noc ho nechávám vždy vypnutý. Přišlo mi zbytečné, aby byl aktivní po celý den, vyřešila jsem to tedy tímto způsobem.

Filtr má běžet non stop.

31.5.2022 17:40
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Dobrý den,
vypínat filtr je vždy špatně, protože se přeruší přítok okysličené vody do filtru a to způsobí úhyn většiny baktérií( těch prospěšných) a potom dojde k vyloučení řady organických látek do vody a množení jiných (neprospěšných baktérií).

Přidejte reakci

Přidat smajlík