RUMAN

XXX.XXX.102.134
Čau, já už nevím co dělám špatně. Akvárium mám asi měsíc a půl (cc 50l). Ze začátku jsem akvárko vybavil keramickým hradem, pěti rostlinkami a na dno štěrk. První vlna rybiček byli dva ancistrusi, bojovnice samec a 6 neonek. Další den, co jsem rybičky dal do akvária, byla jedna neonka mrtvá, a jeden ancistrus (nevím jak) nasátý ve filtraci. Druhý den plavala další neonka prapodivně a přes den pošla. Další den jedna neonka zdivočila a otrhala jednu neonku komplet do hola a druhou jen částečně (a ano seděl jsem u akvárka jak chuj za světla i za noci, protože jsem podezříval bettu). No třetí den už byly 3/6 neonek po smrti. Tak jsem se rozhodl, že tu agresivní neonku dám do karantény do porodničky. Pořídil jsem si od paní z netu 3 zlatá paví očka a 2 skrvnité pancéřníčky, aby těm zbylým rybkám nebylo smutno. Po pár dnech jsem neonku dal zpátky, jestli se uklidnila ale bohužel. Rozhodl jsem se, že se neonky zbavím, ale neměl jsem to srdce ji zabít, tak jsem se domluvil, že je daruji všechny tři i s rizikem, že jedna je mrcha. Namísto neonek jsem si pořídil 4 tygrované paví očka, 2 pandí pancéřníčky a 3 sekavce příčnopruhé a dva šneky z akvaristiky. Co se ale nestalo, po pár dnech jsem zjistil že v tom hradu zdechl druhý ancistrus (z první várky ryb) a o pár dní později oba šneci zdechli, dále se pak jednomu pavímu očku začaly třepit ploutve a do rána bylo po něm (asi bakteriální rozpad ploutví). Další den se to stalo i dalšímu pavímu očku a v pod večer i třetímu. Takže shrnuto podtrženo po jednom víkendu jsem přišel o 3 paví očka. V akvaristice jsem dostal 5 tabletek, který by prý měly pomoct ostatním a opravdu pomohly. No tím to ale nekončí, protože jsem postrádal jednoho sekavce, kterého jsem později našel na zemi vysušeného jako chips. A abych to dorazil tak dneska jsem si všiml, že Bettě se udělala bulka na břiše, takže asi vodnatost :) Nevím co je špatně protože od té doby jsem akvárium hodně upgradoval a vodu jim měním pravidelně, teplota je stálá na 25°C. Přikládám foto jak jsem začínal a jak to mám teď.
RUMAN

XXX.XXX.102.134
Jo takhle už mi pár lidí poradilo. A moc mi to nepomohlo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

je to celkem jednoduché. ten měsíc a půl jste měl mít akvárko bez ryb.
RUMAN

XXX.XXX.102.134
Akvárko jsem měl bez ryb 2 týdny + jsem do toho kápl nějaký sajrat, který by tomu měl pomoct to nastartovat.

RUMAN
napsal(a):
Akvárko jsem měl bez ryb 2 týdny + jsem do toho kápl nějaký sajrat, který by tomu měl pomoct to nastartovat.
no, vidíte, že to nestačilo.

RUMAN
napsal(a):
Málo, Antone Pavloviči.
Chcete slyšet rady nebo ne? Akvárium se zabíhá minimálně měsíc. Žádný sajrajt vám to neurychlí, to jenom v akva chtějí prodat. Hrad je k ničemu, 5 rostlinek málo, neonky do tak malého prostoru naprosto nevhodné. Atd.
Viz juhaj, všechno špatně. Nejdřív studujte, třeba rybicky.net. Ať vaše pokusy neodnášejí živí tvorové.
RUMAN
napsal(a):
Jo takhle už mi pár lidí poradilo. A moc mi to nepomohlo.
Dobrý, tak v kostce.
Akvárium nemáte zaběhlé. To znamená, nemá stabilní prostředí, takže se vám ryby otrávily.
Nebude zaběhlé, pokud tam nedáte víc rostlin. Pro nové akvárko se udává minimálně třičtvrtě plochy. Nechat bez ryb, filtrovat, jednou za zhruba 3 dny vyměnit třetinu vody. Rostliny přidat i plovoucí, hodně pomohou se stabilitou.
Přidat snečky, pomohou se začínající řasou.
Písek. Bílá je nevhodná, stresuje ryby. Pozor na hrubost. Ryby dna a pancéřníčci zvlášť potřebují jemný, nebo si ubrousí vousky a uhynou.
Neonky jsou ryby do velkých akvárií a do velkého hejna, jinak uhynou stresem. Jsou z tmavých vod Amazonie, potřebují kořen, kvůli latkám, které vylučuje do vody, ukrytý a hlavně co nejtmavší prostředí.
Najděte si třeba Moje první akvárium, doporučuji stránky obchodu Invitalu, mají i návody jak na co. Investujte do rostlin od nich nebo Rataje, máte záruku kvalitních rostlin vhodných pro vaše akvárko.
A nevěřte prodejcům v akvaristice, většinou chtějí jen prodat a klidně poradí nesmysl. Čest vyjímám!
RUMAN

XXX.XXX.102.134
Děkuji, to už je lepší, mám tam mix písku a menších kulatých kamínků a kořen mangrovníku, vodu jsem čistil jednou za 4 dny (i kvůli tomu rozpadu ploutví) a to vždy tak půl na půl, nepopírám chybu s těmi neonkami na začátku, (taky je tu možnost, že jsem je bral ve zverimexu, kde jejich stav asi nebyl nejlepší) a šnečci zahynuli nevím proč, ale asi stihli naklást vajíčka protože už jsem jich pár zahlédl. Ale děkuji za normální odpověď.
RUMAN
napsal(a):
Děkuji, to už je lepší, mám tam mix písku a menších kulatých kamínků a kořen mangrovníku, vodu jsem čistil jednou za 4 dny (i kvůli tomu rozpadu ploutví) a to vždy tak půl na půl, nepopírám chybu s těmi neonkami na začátku, (taky je tu možnost, že jsem je bral ve zverimexu, kde jejich stav asi nebyl nejlepší) a šnečci zahynuli nevím proč, ale asi stihli naklást vajíčka protože už jsem jich pár zahlédl. Ale děkuji za normální odpověď.
Není zač, akvaristicke je o trpělivosti, mohla bych za ta léta vyprávět, co se mi nepodařilo. Ale důležité je vše nastudovat, tady jde o to, že chybami trpí živí tvorové, a to je špatně.
K betě: bojovnice pestrá dil VI nemoci.
RUMAN

XXX.XXX.102.134
Jenom bych se chtěl tak stručně vyjádřit k vašemu rádoby vtipnému komentáři. Nikdo předtím mi neporadil, tak jaké pak "chcete poradit nebo ne?". Jediná rada, kterou jsem dostal, tak bylo "měl jsi ho nechat založit měsíc", bohužel to mi už teďka nepomůže (ale ano děkuji za radu pro příště). A jako druhé bych chtěl říct že ten sajrat jsem koupil hlavně z důvodu chlórované vody + by to mělo pomoct nastartovat. A ne nedělám na rybkách pokusy, ale co si pamatuji, když jsme měli rybky dřív (neonky, paví očka, čichavce, ancistruse atd.) tak nikdy nebyly tak náchylné na tyhle věci jako ty moje teď (a to jsme kolikrát měli umělé rostlinky) a ano s prominutím mě s*re když mi umře rybka. Není mi to jedno.
0

XXX.XXX.213.155
Ryby si do nového prostředí nesou různé patogeny z místa prodeje, kde se to dosti často střídá a změnami oslabené ryby, jsou k úhynům náchylnější.
Přitom je lze normálka udržet bez techniky a zabíhání akvária. Stačí zavčas vyměnit, třeba celých 100℅ vody a nepřekrmovat. Tak probíhá i karanténa.
Běžně tímto stylem ryby zimuji .
Foto: Moje zimování chovných pavích oček i jiných druhů v troše vody, bez filtrace, vzduchování a jen s menším trsem mechu. Výměna vody 2 x v týdnu.

RUMAN
napsal(a):
Jenom bych se chtěl tak stručně vyjádřit k vašemu rádoby vtipnému komentáři. Nikdo předtím mi neporadil, tak jaké pak "chcete poradit nebo ne?". Jediná rada, kterou jsem dostal, tak bylo "měl jsi ho nechat založit měsíc", bohužel to mi už teďka nepomůže (ale ano děkuji za radu pro příště). A jako druhé bych chtěl říct že ten sajrat jsem koupil hlavně z důvodu chlórované vody + by to mělo pomoct nastartovat. A ne nedělám na rybkách pokusy, ale co si pamatuji, když jsme měli rybky dřív (neonky, paví očka, čichavce, ancistruse atd.) tak nikdy nebyly tak náchylné na tyhle věci jako ty moje teď (a to jsme kolikrát měli umělé rostlinky) a ano s prominutím mě s*re když mi umře rybka. Není mi to jedno.
V pořádku.
Ano, dříve asi byly rybky odolnější. Jsem velmi amatérský akvarista, ale žádné sajrajty nekupuji a chlórovanou vodu prostě nechám aspoň 24 hodin odstát. I pro sebe.

napsal(a):
V pořádku.
Ano, dříve asi byly rybky odolnější. Jsem velmi amatérský akvarista, ale žádné sajrajty nekupuji a chlórovanou vodu prostě nechám aspoň 24 hodin odstát. I pro sebe.
Ona výměna 100% vody v zabíhající se nádrží zní vskutku logicky - mám na mysli příspěvek 0..nebo co to vlastně zmiňuje 🤔

0
napsal(a):
Ryby si do nového prostředí nesou různé patogeny z místa prodeje, kde se to dosti často střídá a změnami oslabené ryby, jsou k úhynům náchylnější.
Přitom je lze normálka udržet bez techniky a zabíhání akvária. Stačí zavčas vyměnit, třeba celých 100℅ vody a nepřekrmovat. Tak probíhá i karanténa.
Běžně tímto stylem ryby zimuji .
Foto: Moje zimování chovných pavích oček i jiných druhů v troše vody, bez filtrace, vzduchování a jen s menším trsem mechu. Výměna vody 2 x v týdnu.
Jako, že není nutné nechat akvárium zaběhnout? A co si mám představit pod pojmem zimování pavích oček? Já měla zato, že v zemi původu je pořád dost teplo.
0

XXX.XXX.213.155
napsal(a):
Jako, že není nutné nechat akvárium zaběhnout? A co si mám představit pod pojmem zimování pavích oček? Já měla zato, že v zemi původu je pořád dost teplo.
Za předpokladu zajištění nezávadné vody , to nutné není.
Zimování znamená, že jsou přes zimní období v domě a to k tomu určené místnosti - rybárně, kde ryby při nižších teplotách přežijí zimu ( momentálně +18 °C) a dle druhové odolnosti jsou postupně od jara do začátku léta umisťovány do skleníkových, nebo zahradních nádrží k letnímu pobytu a na podzim po výlovu roztříděny na ty, co budou prodány a na ty, co budou zimovány.
Za předpokladu nezávadné vody. To ale dnes běžné není. I dříve pamatuji, když staří páni chovající diskuze jež dívali starou škodovkou až někam do Podkrkonoší pro vodu ze studánky., protože ta jediná měla správné parametry. Myslím, že zadavatel by neměl experimentovat a držet se zavedených postupů.
Jen moc nechápu měnit 100 procent vody při zakládání.
A je pravda, že 18C pro pávčata není konec, ale mívala jsem přírodní. Ty dnešní pře šlechtě né, to bych se bála.

juhaj
napsal(a):
Za předpokladu nezávadné vody. To ale dnes běžné není. I dříve pamatuji, když staří páni chovající diskuze jež dívali starou škodovkou až někam do Podkrkonoší pro vodu ze studánky., protože ta jediná měla správné parametry. Myslím, že zadavatel by neměl experimentovat a držet se zavedených postupů.
Jen moc nechápu měnit 100 procent vody při zakládání.
A je pravda, že 18C pro pávčata není konec, ale mívala jsem přírodní. Ty dnešní pře šlechtě né, to bych se bála.
Jenom prosím dovysvětlit - staří páni chovající diskuze jež dívali starou škodovku... Opět automatická oprava?

0
napsal(a):
Za předpokladu zajištění nezávadné vody , to nutné není.
Zimování znamená, že jsou přes zimní období v domě a to k tomu určené místnosti - rybárně, kde ryby při nižších teplotách přežijí zimu ( momentálně +18 °C) a dle druhové odolnosti jsou postupně od jara do začátku léta umisťovány do skleníkových, nebo zahradních nádrží k letnímu pobytu a na podzim po výlovu roztříděny na ty, co budou prodány a na ty, co budou zimovány.
Stejně se mi to nezdá. I při nezávadné vodě. Přece se musí zavést nějaká rovnováha. Osobně bych to začátečníkům neradila.

napsal(a):
V pořádku.
Ono dnes se většina vodovodní vody nechloruje, proto není potřeba nechat odstát (nutno zjistit jak se upravuje voda v daném místě, ale určitě Praha a Plzeň jsou ok). V podstatě lze nalít vodu rovnou do akvária (správně teplou).

napsal(a):
Ono dnes se většina vodovodní vody nechloruje, proto není potřeba nechat odstát (nutno zjistit jak se upravuje voda v daném místě, ale určitě Praha a Plzeň jsou ok). V podstatě lze nalít vodu rovnou do akvária (správně teplou).
Dnes se většina vody nechlóruje? To si nemyslím. Pitná voda chlórovaná je. Odkud máte tuto informaci?
napsal(a):
Jenom prosím dovysvětlit - staří páni chovající diskuze jež dívali starou škodovku... Opět automatická oprava?
😆 no jo, Kometo, zase jste mi nachytala. Když píšu z mobilu, holt to po sobě většinou nečtu, na rozdíl od tabletu.
Takže, použiji raději název terčovec.
Kdysi v mládí, když jsem byla členem KCHDZ, rozmnožit terčovce bylo velké umění. A staří páni chovatelé vyprávěli, jak aspoň jednou týdně jezdí starou škodovkou kamsi přes 100 km ke studánce, kde je ideální voda.
P. S. píšu zase z mobilu, tak prosím o shovívavost 😉

juhaj
napsal(a):
😆 no jo, Kometo, zase jste mi nachytala. Když píšu z mobilu, holt to po sobě většinou nečtu, na rozdíl od tabletu.
Takže, použiji raději název terčovec.
Kdysi v mládí, když jsem byla členem KCHDZ, rozmnožit terčovce bylo velké umění. A staří páni chovatelé vyprávěli, jak aspoň jednou týdně jezdí starou škodovkou kamsi přes 100 km ke studánce, kde je ideální voda.
P. S. píšu zase z mobilu, tak prosím o shovívavost 😉
Mi nešlo o nachytání, ale opravdu jsem této části věty nerozuměla.
Jako - jezdívali starou škodovkou bych ještě dala. Ale kde se vzali ti terčovci z chovající diskuze?
0

XXX.XXX.213.155
napsal(a):
Stejně se mi to nezdá. I při nezávadné vodě. Přece se musí zavést nějaká rovnováha. Osobně bych to začátečníkům neradila.
V případě "nerovnováhy" tou stoprocentní výměnou, podobně, jako v potoce, nebo řece se "odplaví", to jest odstraní se převážná část produktů látkové výměny ryb i případné volně se vznášející zárodky chorob a parazitů.
Čistá voda rybám neublíží, pokud má vyhovující pH, tvrdost, teplotu, ....... .
Začátečník může být profík po roce praxe, nebo, taky vůbec nikdy, i když si to sám o sobě naivně myslí 😕 .

0
napsal(a):
V případě "nerovnováhy" tou stoprocentní výměnou, podobně, jako v potoce, nebo řece se "odplaví", to jest odstraní se převážná část produktů látkové výměny ryb i případné volně se vznášející zárodky chorob a parazitů.
Čistá voda rybám neublíží, pokud má vyhovující pH, tvrdost, teplotu, ....... .
Začátečník může být profík po roce praxe, nebo, taky vůbec nikdy, i když si to sám o sobě naivně myslí 😕 .
Aha. Takže do nezávadné vody dát rovnou ryby a pak ji vyměnit. Ale to pak budu měnit 100% vody pořád. Když se tam vznášejí zárodky chorob a parazitů.
Že čistá voda rybám neublíží, pokud má vyhovující pH, tvrdost a teplotu souhlasím. Tak proč ji měnit?
Jsem zmatená.
0

XXX.XXX.213.155
Kometa // Jsem zmatená //
?? A z čeho ? Když nefunguje ta rovnováha, tak nebudu čekat, až z různých příčin uhynou všechny ryby a mohu klidně bez obav vyměnit všechnu vodu.
Jak často, to záleží na litráži, množství obyvatel, krmení a použité technice.
Podle příznaků na rybách chovatel pozná, že něco není v pořádku.
V akváriu, kde jsou poměry vyvážené a ryby ničím netrpí, se nemusí měnit voda často a všechna.
V profesionálních odchovnách jsou ryby v nádržích v tisícových počtech bez rostlin a substrátu na dně, takže tam udržuje ryby při životě kvalitní filtrace a obměny vody .
U mne ryby filtraci nemají, tak měním najednou všechnu vodu a pár dnů se nemusím obávat, že krmené ryby uhynou.
Voda sice není zadarmo, ale ryby na ni během roku vydělají a pokud ji vylévám do venkovních a skleníkových bazénů, kde je fyto a zoo plankton, tak ji po čase mohu opět použít.
Vodu lze regenerovat v nádrži bez ryb pomocí rostlin, nebo řas a rozkladných bakterií s doplňkovým prouděním vody, třeba i přes filtrační média.
Stačí mít trochu důvtipu a pak je snadné pochopit skutečný význam překlepem zkomolených slov u jedněch a u dalších rozumět, jejich informacím bez pocitu zmatení a nutnosti vyvíjet překotnou diskutující aktivitu 😉 .

0
napsal(a):
Kometa // Jsem zmatená //
?? A z čeho ? Když nefunguje ta rovnováha, tak nebudu čekat, až z různých příčin uhynou všechny ryby a mohu klidně bez obav vyměnit všechnu vodu.
Jak často, to záleží na litráži, množství obyvatel, krmení a použité technice.
Podle příznaků na rybách chovatel pozná, že něco není v pořádku.
V akváriu, kde jsou poměry vyvážené a ryby ničím netrpí, se nemusí měnit voda často a všechna.
V profesionálních odchovnách jsou ryby v nádržích v tisícových počtech bez rostlin a substrátu na dně, takže tam udržuje ryby při životě kvalitní filtrace a obměny vody .
U mne ryby filtraci nemají, tak měním najednou všechnu vodu a pár dnů se nemusím obávat, že krmené ryby uhynou.
Voda sice není zadarmo, ale ryby na ni během roku vydělají a pokud ji vylévám do venkovních a skleníkových bazénů, kde je fyto a zoo plankton, tak ji po čase mohu opět použít.
Vodu lze regenerovat v nádrži bez ryb pomocí rostlin, nebo řas a rozkladných bakterií s doplňkovým prouděním vody, třeba i přes filtrační média.
Stačí mít trochu důvtipu a pak je snadné pochopit skutečný význam překlepem zkomolených slov u jedněch a u dalších rozumět, jejich informacím bez pocitu zmatení a nutnosti vyvíjet překotnou diskutující aktivitu 😉 .
A teď jsem zmatená z vašeho příspěvku. Ale nemusíte se tím trápit. A odpovídat.
to ano, ale ne výměna veškeré vody, jak píšete!!!
Tak to Vám závidím, že Vám rybky a rostliny při tak brutální výměně vody ještě žijí.
0

XXX.XXX.127.225
@ Rorýs62, ryby i rostliny se nacházejí přímo v pramenech, kde 100℅ - ní výměna vody probíhá nepřetržitě a výtečně se jim tam daří .
Tou závistí se neužírejte, po půl století praxe, pokud se toho dožijete, nebudete mít o tom pochybnosti.

0
napsal(a):
@ Rorýs62, ryby i rostliny se nacházejí přímo v pramenech, kde 100℅ - ní výměna vody probíhá nepřetržitě a výtečně se jim tam daří .
Tou závistí se neužírejte, po půl století praxe, pokud se toho dožijete, nebudete mít o tom pochybnosti.
Laický pohled - v těch pramenech je pořád stejná voda stejného složení. Ale když vyměním komplet vodu v akváriu, kde se už vytvořila jakási rovnováha, tak jsem zase na začátku. Nebo ne?
0

XXX.XXX.213.155
@ kometa - vždyť jsem to, už v předchozím příspěvku vysvětlil, tak není nutné, měnit všechnu vodu, kde není rovnováha narušena a ryby nevymírají na otravu a jiné příčiny.
Když to situace vyžaduje, tak ryby lze přelovit do 100℅ nové nezávadné vody, třeba pitné z vodovodu, kterou, jak psali jiní, nanejvýš jen nechám odstát, několik hodin v kýblu, kvůli obsahu plynů, chlóru a lze ji případně okysličit přes vzduchovací kamínek.
Ve varné konvici nahřeji k varu vodu a tou přiléváním vyrovnán teplotu připravené vody k hodnotě, jaká je v nádrži, ze které chci ryby v síťce přenést.
Po promíchání zjistím teploměrem tu žádoucí teplotu, než ji pro ryby použiji.
Žel, je to smutné, ale i po předchozím upozornění používat důvtip, jste stále na Vámi zmíněném začátku.
Stačí pozorněji číst.
A pokud, někdo nadále chce hledat hůl, tak na sebe, aby se vzpamatoval.
0
napsal(a):
Závistí se užírat nemusím, to půl století mám už skoro za sebou a v pohodě jsem se ho dožil a těším se vcelku dobrému zdraví

0
napsal(a):
@ kometa - vždyť jsem to, už v předchozím příspěvku vysvětlil, tak není nutné, měnit všechnu vodu, kde není rovnováha narušena a ryby nevymírají na otravu a jiné příčiny.
Když to situace vyžaduje, tak ryby lze přelovit do 100℅ nové nezávadné vody, třeba pitné z vodovodu, kterou, jak psali jiní, nanejvýš jen nechám odstát, několik hodin v kýblu, kvůli obsahu plynů, chlóru a lze ji případně okysličit přes vzduchovací kamínek.
Ve varné konvici nahřeji k varu vodu a tou přiléváním vyrovnán teplotu připravené vody k hodnotě, jaká je v nádrži, ze které chci ryby v síťce přenést.
Po promíchání zjistím teploměrem tu žádoucí teplotu, než ji pro ryby použiji.
Žel, je to smutné, ale i po předchozím upozornění používat důvtip, jste stále na Vámi zmíněném začátku.
Stačí pozorněji číst.
A pokud, někdo nadále chce hledat hůl, tak na sebe, aby se vzpamatoval.
Takhle mi to už dává smysl.