Boeing

XXX.XXX.138.35
Ahoj všem,
už dva měsíce mám založené akvárko s dvěma Ancistrusky. Je s nimi legrace a lituji, že jsem si je nepořídila dříve. Kluci se mají k světu, rejdí a dělají mi radost. Jen odmítají jíst krmivo. Jako první jsem zkoušela Hikari Algae wafers. Tyto tabletky již druhý den na dně začínají ošklivě plesnivět. Proto je nepoužívám a zakoupila jsem Tetra Waffer mix. Tyto tabletky sice na dně neplesniví ale Ancistrusky moc nezajímají. Až po dvou dnech tabletu rozcupovali, ale že by jim chutnala se říct nedá. Jediné, co jim tedy dávám je denně plátek okurky. Ten milují, ale přes noc stejně okusují kytky.
V akváriu mám celkem tři druhy kytek, Echinodorus, který jim moc chutná a poté jednu tvrdolistou kytku, kterou nejedí. Na těchto kytkách je však velký výskyt řas. Zkoušela jsem UV lampičku vzduchování, přidat vzduchovací kamínek, jet na dva filtry. Boj s řasou však prohrávám na plné čáře. Hodně známých mi radí krevetky, že prý mě řasy zbaví, ale zase nevím, jak se snesou s Ancistruskama. Četla jsem, že je můžou otravovat, chodit přes ně a dotýkat se jich. Někdo zase říká, že je Ancistrus může sežrat jako pochoutku tak opravdu nevím.
Další věc, která mě znepokojuje je časté zanášení filtru. Každých 24-30 hodin mi přestane vzduchovat filtr a v molitanu je ošklivý hnědý sliz. V akváriu mám lávový substrát. Často se mi stává, že filtr po vyčištění nechce naběhnout a propuští pouze vodu ale nevzduchuje. Při boji proti řase jsem použila dva filtry dané proti sobě se zapnutým vzduchováním a ještě vzduchovací kamínek s motorkem. Nedělám něco špatně?
Jaké krmivo je ještě vhodné zkusit pro Ancistrusky?
Je vhodné soužití ancistrusků a krevetek?
Jak vyzrát na řasu?
Proč se mi často zanáší filtr?
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Boeing
napsal(a):
Ahoj všem,
už dva měsíce mám založené akvárko s dvěma Ancistrusky. Je s nimi legrace a lituji, že jsem si je nepořídila dříve. Kluci se mají k světu, rejdí a dělají mi radost. Jen odmítají jíst krmivo. Jako první jsem zkoušela Hikari Algae wafers. Tyto tabletky již druhý den na dně začínají ošklivě plesnivět. Proto je nepoužívám a zakoupila jsem Tetra Waffer mix. Tyto tabletky sice na dně neplesniví ale Ancistrusky moc nezajímají. Až po dvou dnech tabletu rozcupovali, ale že by jim chutnala se říct nedá. Jediné, co jim tedy dávám je denně plátek okurky. Ten milují, ale přes noc stejně okusují kytky.
V akváriu mám celkem tři druhy kytek, Echinodorus, který jim moc chutná a poté jednu tvrdolistou kytku, kterou nejedí. Na těchto kytkách je však velký výskyt řas. Zkoušela jsem UV lampičku vzduchování, přidat vzduchovací kamínek, jet na dva filtry. Boj s řasou však prohrávám na plné čáře. Hodně známých mi radí krevetky, že prý mě řasy zbaví, ale zase nevím, jak se snesou s Ancistruskama. Četla jsem, že je můžou otravovat, chodit přes ně a dotýkat se jich. Někdo zase říká, že je Ancistrus může sežrat jako pochoutku tak opravdu nevím.
Další věc, která mě znepokojuje je časté zanášení filtru. Každých 24-30 hodin mi přestane vzduchovat filtr a v molitanu je ošklivý hnědý sliz. V akváriu mám lávový substrát. Často se mi stává, že filtr po vyčištění nechce naběhnout a propuští pouze vodu ale nevzduchuje. Při boji proti řase jsem použila dva filtry dané proti sobě se zapnutým vzduchováním a ještě vzduchovací kamínek s motorkem. Nedělám něco špatně?
Jaké krmivo je ještě vhodné zkusit pro Ancistrusky?
Je vhodné soužití ancistrusků a krevetek?
Jak vyzrát na řasu?
Proč se mi často zanáší filtr?
Děkuji
Já rybičkám strouhám hovězí srdce.
A řasy mi likviduje právě ten ancistrus. Proto jsem si ho pořídila.
S ostatním neporadím.
Celé je to špatně, včetně místních rad - do tak hrozné vody
a podmínek ještě strouhat srdce. OMG.
Takové krmení silně mění hodnoty vody do negativna a podporuje
růst řas.
Ancistrusi milují normální vločkové krmivo, které spadne na dno
Třeba Sera San vločky, když tabletu, tak Sera O-Nip, max. půlku denně.
Vločky také ve velmi malém množství.
Max 12-15 vloček na oba na jedno krmení.
Kreveta je na kvalitu vody náročná, snadno uhyne.
Není normální, aby Ancistrus žral Echinodorus. Ani ten nejjemnější.
Leze po něm, tlamou čistí povrch, ale rostlinu jako takovou nijak nekouše.
Ve vaší nádrži je vše špatně. Začněte normálním substrátem z říčního písku,
žádnou lávu. A normálním množstvím zdravých rostlin zcela bez řas.
Normálním světelným režimem (dvě zářivky, jedna Sun, druhá Flora),
svítit cca 11 hodin denně, podle umístění nádrže v místnosti.
Filtr vzduchovat vůbec nemusí - pokud tam máte tak málo ryb,
tak bohatě stačí mírný pohyb hladiny vody a hlavně činnost zdravých rostlin.
Ty dodají kyslíku až až.
Vysoké množství kyslíku/nadměrný proud vody/příliš výkonný filtr
na malou nádrž - podporuje růst řas,
neumožňuje rostlinám přijímat CO2, protože ho tam je málo
a rostliny málo rostou, tzn. málo spotřebovávají N a zase bují řasy.
Ve zdravé nepřesvícené nádrži s adekvátním filtrem řasy nerostou.
Filtr je normální čistit jednou za 14 dnů až 3 týdny - z toho si odvodíte,
jak vadné podmínky máte.
Moje zdravá nádrž (v čase 1:30 se vpravo dole ukáže i Ancistrus, rostliny nepojídá):
https://www.youtube.com/watch?v=Hnbxp9I8EM8
Boeing

XXX.XXX.138.35
Honzo děkuji, dnes by měly dorazit rostlinky. A s tím Echinodorem přísahám, že ho ojídají, Přes noc na něj vlítnou a ráno z něho zůstane jen rastr. A tabletek si ani nevšimnou...

Zkuste přikrmování napřímo zeleninou a ovocem - tenoučký plátek jablka, okurky, cukety.. nechávají slupky a jádřince, jinak to zvládnou celé a krevetkám to taky přijde k chuti
Boeing

XXX.XXX.138.35
Děkuji Skeeve, dávám jim okurku, tu milujou.... a ted dostali i bukový listí... také jim chutná

Dubové listy se doporučují přímo jako zdroj krmení pro krevetky.. jak se rozpadaji, vytváří úkryt i poskytují svačinu... bukové jsem nezkoušel, tam bych se maličko bál
Boeing

XXX.XXX.138.35
Já právě četla že se dává i buk i dub... čeho byste se bál? listy tam jsou třetí den a vše v pořádku

Buk je mírně jedovatý, proto jsou bukové lesy téměř bez podrostu, on si prostor okolo sebe chemicky udržuje prázdný.. čili dávat listy do pár litrové nádržky bych raději nezkoušel ( netuším, jestli to vylučuje jen kořeny či jak..) .. olše taky není to pravé
Boeing

XXX.XXX.138.35
Olší šištičky do akvárka taky doporučují. Co člověk, to názor. Prosím, s těmi Black Molly co okusují Ancistruse byste neporadil?
Vulcannus

XXX.XXX.38.161
Boeing
napsal(a):
Olší šištičky do akvárka taky doporučují. Co člověk, to názor. Prosím, s těmi Black Molly co okusují Ancistruse byste neporadil?
Velikost akvária je jaká? A čím black molly krmíte?
Boeing

XXX.XXX.138.35
Akvárko je 50 litrové, Black Molly se po přestěhování pustily docela čile do zbytků tabletek od Ancistrusů. Jídla mají dost. Jakmile ale hodím tabletku ancistruskovi, jdou po něm... Okusují mu čumák a ocásek.
Vulcannus

XXX.XXX.38.7
Boeing
napsal(a):
Akvárko je 50 litrové, Black Molly se po přestěhování pustily docela čile do zbytků tabletek od Ancistrusů. Jídla mají dost. Jakmile ale hodím tabletku ancistruskovi, jdou po něm... Okusují mu čumák a ocásek.
Já sem nedávno black molly tak mala, a krmila jsem je vločkama (také žluté až oranžové kruhy)a patentkama. A kolik je máte? I když počet možná nebude zohrávat až takovou velikou roli. Molly sú prost pažravé a chuť do jídla maju pořad, a jsou to všežravci. Žerou prakticky témeř vše, od vlastního druhu (myslím malého potěru) až po patentky atď. A když Echinodorus žerou, tak bude problem v but ne příliš pest potravě, nebo jsou prostě pažravé ( ) a musíte tam dát jiném rostliny. Zkuste ideálne pokud tam nemáte i nejaké plavoucí, napr. limnobium či salviniu. A nebo z těch, co jsou zakořeneny v půde.
P.S. Doporučuju zajít na rybicky.net a invital shop cz. Možná by po mohli je dátdo větčího akvária, kolem 80-100 litrů. Ale to je celkem též asi blbej nápad, ale měl by více prost or a molly by si možná ancistruse nevšímaly. A pro ancistruse můžeš přidat a nejakej velke kořen, kde by se schovali. Nebo jeden pro ně a jeden men nebo malý pro molly.
Boeing

XXX.XXX.138.35
Moc děkuji, včera jsem půlku Mollyn vrátila zpět do jejich předchozího domova. Zůstaly tedy jen 4. Taky mi zrovna od invitalu přišlo 8 rostlinek, takže jsme sázeli jako diví. Molly se uklidnily, Ancistrusci mají jeden velký kořen s úkryty, pak amforku a ještě loďku, ale všimla jsem si, že Molly za nimi chodí i tam. Ale včera mi to přišlo už v pohodě. Děkuji za rady.
Vulcannus

XXX.XXX.38.89
Boeing
napsal(a):
Moc děkuji, včera jsem půlku Mollyn vrátila zpět do jejich předchozího domova. Zůstaly tedy jen 4. Taky mi zrovna od invitalu přišlo 8 rostlinek, takže jsme sázeli jako diví. Molly se uklidnily, Ancistrusci mají jeden velký kořen s úkryty, pak amforku a ještě loďku, ale všimla jsem si, že Molly za nimi chodí i tam. Ale včera mi to přišlo už v pohodě. Děkuji za rady.
Není zač, rádo se stalo🙂
Vulcannus

XXX.XXX.38.89
Boeing
napsal(a):
A ješte k těm řasám, pomůže když budete méně svítite ( max. 8 hodin denně, pak můžete max. 9 hodin denně) a dát do vody Algizit nebo AlgoStop depot - to jsou tablety. Nebo tekuté (to ale nevím zda bude fungovat) AlgoMin plus nebo Rataj algae destruct - odstranovač řás. A hodně rostlin + nutrifikačních baktérii = biologická rovnováha + méně svícení (opakuji ideál max. 9 hodin)= řasy nemají šanci🙂. Samozřejme když se stane že třeba zapomenete v jeden den světlo vypnout a bude svítit 12 hodin, tak to žádna veliká katastrofa není. Nebo si kupte spínací hodiny a nemusíte se starat ani o zasvícení, ani o vypnutí.

Vulcannus
napsal(a):
A ješte k těm řasám, pomůže když budete méně svítite ( max. 8 hodin denně, pak můžete max. 9 hodin denně) a dát do vody Algizit nebo AlgoStop depot - to jsou tablety. Nebo tekuté (to ale nevím zda bude fungovat) AlgoMin plus nebo Rataj algae destruct - odstranovač řás. A hodně rostlin + nutrifikačních baktérii = biologická rovnováha + méně svícení (opakuji ideál max. 9 hodin)= řasy nemají šanci🙂. Samozřejme když se stane že třeba zapomenete v jeden den světlo vypnout a bude svítit 12 hodin, tak to žádna veliká katastrofa není. Nebo si kupte spínací hodiny a nemusíte se starat ani o zasvícení, ani o vypnutí.
Já nevím. Svítím cca 12 hodin, mám jednoho ancistruse a akvárium bez řas i bez chemie.
Vulcannus

XXX.XXX.38.253
napsal(a):
Já nevím. Svítím cca 12 hodin, mám jednoho ancistruse a akvárium bez řas i bez chemie.
Samozřejmně když tam máte hodně rostlin a biologickou rovnováhu a pod., tak tam řasy nemáte. A nevadí když svítite 9+ hodin, ale pro úsporu atď. jsem pro istotu napsala max.9-10.

Vulcannus
napsal(a):
Samozřejmně když tam máte hodně rostlin a biologickou rovnováhu a pod., tak tam řasy nemáte. A nevadí když svítite 9+ hodin, ale pro úsporu atď. jsem pro istotu napsala max.9-10.
Tak to mě potěšilo, že mám biologickou rovnováhu.