Akvárium pro bojovnici - kalí se voda

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zmrzka

4.2.2023 22:54
Zmrzka

XXX.XXX.12.194

Dobrý den před několika dny jsem si koupila betu bojovnici samce připravila jsem pětilitrové akvárium a nekupovala jsem betárium za 500Kč protože jsem na internetu vyčetla že by se ta ryba mohla cítit jako kdyby vás někdo zavřel do 2 až na dva metry místnosti a tak jsem jí dala do pěti litrů voda se postupně začala hodně kalit a začalo se tam vytvářet šlem což mě velmi znepokojuje a nevíme jak to čistit došli jsme do super ZOO zeptat se jestli by tam nešlo dát nějaké menší filtr a oni nám tam oznámili že jsou filtry bohužel až od 10:00 což nás velmi zklamalo protože jsme začátečníci a nevíme co přesně dělat s takovýmto problémem

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2023 07:30

Zmrzka napsal(a):
Dobrý den před několika dny jsem si koupila betu bojovnici samce připravila jsem pětilitrové akvárium a nekupovala jsem betárium za 500Kč protože jsem na internetu vyčetla že by se ta ryba mohla cítit jako kdyby vás někdo zavřel do 2 až na dva metry místnosti a tak jsem jí dala do pěti litrů voda se postupně začala hodně kalit a začalo se tam vytvářet šlem což mě velmi znepokojuje a nevíme jak to čistit došli jsme do super ZOO zeptat se jestli by tam nešlo dát nějaké menší filtr a oni nám tam oznámili že jsou filtry bohužel až od 10:00 což nás velmi zklamalo protože jsme začátečníci a nevíme co přesně dělat s takovýmto problémem

Zásadní problém - dali jste rybu do nezaběhlého akvária. Máte tam živé kytky? Ale 5 litrů je stejně málo.

Přečtěte si další příspěvky zde. Bohužel se opakují se železnou pravidelností. Protože nejdřív se koupí rybka a až pak se zjišťují její potřeby.

Třeba poradí někdo další a chytřejší. Já navrhuji koupit pořádné akvárium aspoň 20 litrů, narvat do něj spoustu živých kytek, topítko a nechat MĚSÍC zaběhnout. A v tom plivátku, kde teď betta je, měnit pravidelně vodu.

5.2.2023 07:54

pět litrů je málo. betu spláchněte do záchodu, protože jí trápíte v místnosti 2,5 x 2,5 m. pak si přečtete něco o akvaristice a pokud budete mít pořád zájem, nové, větší a mnohem lépe vybavené akvárko necháte aspoň měsíc zaběhnout bez ryb.

gg.ez.wp.

5.2.2023 08:59
gg.ez.wp.

XXX.XXX.230.27

Nevím, nezdá se vám to jako drastické řešení? Akvaristou se nestanete za den. Chybama se clověk učí a myslím že váš komentář betě moc nepomůže. Spíše bude hodiny trpět v odpadním potrubí než milostivě zemře v křeči.

5.2.2023 09:09

gg.ez.wp. napsal(a):
Nevím, nezdá se vám to jako drastické řešení? Akvaristou se nestanete za den. Chybama se clověk učí a myslím že váš komentář betě moc nepomůže. Spíše bude hodiny trpět v odpadním potrubí než milostivě zemře v křeči.

učit se chybama na už nakoupeném zvířeti mi připadá drastické. když už teda má umřít, tak je potřeba jí utratit, ne se na ní učit.

5.2.2023 11:09
juhaj

XXX.XXX.164.121

gg.ez.wp. napsal(a):

Tak ať s ní jebne o stůl. Takhle se bude trápit ryba v miniaturním prostoru a ve zkažené vodě a to taky není hezká smrt.
A omluva za tvrdá slova, ale v době internetu,kde je základ chovu popsán milionkrát, tak fakt to člověka .... kvůli tomu utýranému zvířeti.

5.2.2023 11:15
Katerina1BJ

XXX.XXX.93.202

5 litrů je hodně málo, minimum je 20 - 25l pro jednu bojovnici.

Jednou jsme tam takový slem měli také, a byla to řasa, nemáte třeba trochu zařasené rostliny?

5.2.2023 11:20
juhaj

XXX.XXX.164.121

Pokud není zadavatelka velmi zkušený akvarista, v 5 litrech se jí rovnováhu udělat nepodaří. Ostatně,jestli tam aspoň nějakou rostlinu vůbec má.

gg.ez.wp.

5.2.2023 12:13
gg.ez.wp.

XXX.XXX.230.27

Učit se chybama na už nakoupeném zvířeti mi připadá drastické. když už teda má umřít, tak je potřeba jí utratit, ne se na ní učit...
...
Myslel jsem, že tento portál slouží jako poradna pro začínající akvaristy, kteří se chtějí chovu naučit...

Ruku na srdce, učený z nebe nespadl. Podle vašeho názoru soudím, že vaše první akvárium bylo min. 120 litrů v perfektním stavu. Rostlinám se dařilo, ryby nebyly nemocné, nerostla řasa a kvalita vody byla ťip ťop. Po přečtení x knih o akvaristice nebylo víc třeba.

Upřímně žádná kniha nebo internetový zdroj nenahradí vědomosti získané časem. Proto tu snad tento portál je. Aby zkušenější poradili těm méně zkušeným.

5.2.2023 12:33

gg.ez.wp. napsal(a):
Učit se chybama na už nakoupeném zvířeti mi připadá drastické. když už teda má umřít, tak je potřeba jí utratit, ne se na ní učit...
...
Myslel jsem, že tento portál slouží jako poradna pro začínající akvaristy, kteří se chtějí chovu naučit...

Ruku na srdce, učený z nebe nespadl. Podle vašeho názoru soudím, že vaše první akvárium bylo min. 120 litrů v perfektním stavu. Rostlinám se dařilo, ryby nebyly nemocné, nerostla řasa a kvalita vody byla ťip ťop. Po přečtení x knih o akvaristice nebylo víc třeba.

Upřímně žádná kniha nebo internetový zdroj nenahradí vědomosti získané časem. Proto tu snad tento portál je. Aby zkušenější poradili těm méně zkušeným.

jedna věc je začínající akvarista, druhá věc je člověk, co v době internetu strčí nakoupenou betu začerstva do pěti litrů. to totiž není akvarista, ale hovado.

mému prvnímu akvárku předcházelo čtení knih o akvaristice, měla jsem dvě a dlouholetý sen, že jednou. mělo to 65 litrů a co jsem se natrápila s přemnoženými šneky a pak s rostlinami, co se jim nedařilo

ale rybky nemocné jsem nikdy neměla. a o to asi jde. učit se, ale netrápit.

5.2.2023 12:53
juhaj

XXX.XXX.164.121

gg.ez.wp. napsal(a):
...

Upřímně,nám všem by mělo jít o to, aby žádné zvíře nebylo týráno chovem. A v případě podobných dotazů se to jistě děje. Samozřejmě, zkušenost se získává až praxí. Ale základní předpoklad, v čem mám to zvíře chovat a jak se o něj starat musím vědět před pořízením, protože pak žádné zkušenosti praxí nebudou, pak bude jen zubožená mrtvolka.

5.2.2023 13:42

gg.ez.wp. napsal(a):

A takhle bude trpět v naprosto nevhodném "akváriu." Do prkýnka, tak snad si něco nastuduji, než si pořídím živé zvíře. Já si takhle studovala i "blbé" šneky, aby se u mě měli dobře.

5.2.2023 13:46

gg.ez.wp. napsal(a):
...

Ne, nebylo. Mé první akvárium má 70 litrů a v něm je 6 rybek (černé tetry, dania, ancistrus). A živé rostliny a filtr a topítko. A to jsem si nastudovala dopředu.

A i tak se mi před léty objevila plíseň. Což se vyřešilo malachitovou zelení.

Ale tady je to špatně od začátku.

A já poradila, nebo ne?

gg.ez.wp.

5.2.2023 17:07
gg.ez.wp.

XXX.XXX.168.147

Vám Zmrzko něco málo poradím.

Opravdu si kupte větší akvárium a to z důvodu jeho snadnějšího udržování. Klidně, jak píše kometa, 20 litrů. I 30 by neuškodilo. Beta žijící v přírodě tvoří své teritoria právě o velikosti 30 litrů.

K němu si pořiďte filtr s topítkem (pokud nemáte). Pokud nemáte filtr volil bych vnější a to z důvodu snadnější údržby a nezabírá místo v akváriu.
Klidně by to mohl být tento: aqua clear 20 vnější
Topítko, kvůli teplotní náročnosti bety. Má ráda teplotu 27 až 30. Dobré je topit na 27.

Jako zeminu bych použil profi soil od rataje (sám ho používám a nemohu si vynachválit)

Živé rostlinky jsou také důležité. Nejenže vypadají na oko krásně, ale také nám pomáhají udržovat akvárium v rovnováze. Pro vás, jakožto začátečníka, bych zvolil anubiasy. Jsou to velmi vděčné rostliny, které se udrží všude. Také bych přidal: Echinodorus latifolius. Jako hladinnou rostlinku bych zvolil: Limnobium spongia, je nenáročná a snadno se rozmnoží, proto je potřeba ji v růstu trochu krotit.

Také do akvária přidejte kořen. Nejenže vypadá dobře, ale také dává betě možnost si lehnout a odpočinout. Vřele doporučuji Amano wood, které nebarví vodu.

Beta má velmi ráda trochu tmavší prostředí. Klidně do akvária přidejte listy mandlovníku (jsou volně prodejné). Neježe vodu trochu přibarví, ale také dodá vodě důležité látky, které rybám zlepšují imunitu.

Z přípravků doporučím S.E.R.U. Jak aquasafe tak nitrivec. Aquasafe kvůli odstranění chlóru a těžkých kovů z vody a nitrivce kvůli dodání prospěšných bakterií. K hnojení rostlin využijte bivoje od rateje. Snadno se aplikuje a dlouho rostlinám vydrží.

Akvárium nechte klidně 2 týdny zaběhnout. Vaše 5 litrové si nechte jako zálohu, kdyby se něco stalo. Betě měňte vodu a vyčkejte dokud nové akvárium nebude dostatečně zaběhlé.

Pokud by se vám zdálo, že je takové akvárium na 1 betu málu, tak jí klidně pořiďte spolubydlícího ve formě šneků. Třeba neritia zebru, která má oddělené pohlaví a navíc se živí výhradně řasou.

K údržbě bych dodal jen jedno. Akvárium nevysávejte těmi trychtýři, jak vám často namluví ve zverymexech. Stačí odsát 30% vody většinou jednou týdně.

Hodně štěstí při dalším pokusu.

5.2.2023 18:39

gg.ez.wp. napsal(a):
Vám Zmrzko něco málo poradím.

Opravdu si kupte větší akvárium a to z důvodu jeho snadnějšího udržování. Klidně, jak píše kometa, 20 litrů. I 30 by neuškodilo. Beta žijící v přírodě tvoří své teritoria právě o velikosti 30 litrů.

K němu si pořiďte filtr s topítkem (pokud nemáte). Pokud nemáte filtr volil bych vnější a to z důvodu snadnější údržby a nezabírá místo v akváriu.
Klidně by to mohl být tento: aqua clear 20 vnější
Topítko, kvůli teplotní náročnosti bety. Má ráda teplotu 27 až 30. Dobré je topit na 27.

Jako zeminu bych použil profi soil od rataje (sám ho používám a nemohu si vynachválit)

Živé rostlinky jsou také důležité. Nejenže vypadají na oko krásně, ale také nám pomáhají udržovat akvárium v rovnováze. Pro vás, jakožto začátečníka, bych zvolil anubiasy. Jsou to velmi vděčné rostliny, které se udrží všude. Také bych přidal: Echinodorus latifolius. Jako hladinnou rostlinku bych zvolil: Limnobium spongia, je nenáročná a snadno se rozmnoží, proto je potřeba ji v růstu trochu krotit.

Také do akvária přidejte kořen. Nejenže vypadá dobře, ale také dává betě možnost si lehnout a odpočinout. Vřele doporučuji Amano wood, které nebarví vodu.

Beta má velmi ráda trochu tmavší prostředí. Klidně do akvária přidejte listy mandlovníku (jsou volně prodejné). Neježe vodu trochu přibarví, ale také dodá vodě důležité látky, které rybám zlepšují imunitu.

Z přípravků doporučím S.E.R.U. Jak aquasafe tak nitrivec. Aquasafe kvůli odstranění chlóru a těžkých kovů z vody a nitrivce kvůli dodání prospěšných bakterií. K hnojení rostlin využijte bivoje od rateje. Snadno se aplikuje a dlouho rostlinám vydrží.

Akvárium nechte klidně 2 týdny zaběhnout. Vaše 5 litrové si nechte jako zálohu, kdyby se něco stalo. Betě měňte vodu a vyčkejte dokud nové akvárium nebude dostatečně zaběhlé.

Pokud by se vám zdálo, že je takové akvárium na 1 betu málu, tak jí klidně pořiďte spolubydlícího ve formě šneků. Třeba neritia zebru, která má oddělené pohlaví a navíc se živí výhradně řasou.

K údržbě bych dodal jen jedno. Akvárium nevysávejte těmi trychtýři, jak vám často namluví ve zverymexech. Stačí odsát 30% vody většinou jednou týdně.

Hodně štěstí při dalším pokusu.

Dva týdny je na zaběhnutí, aspoň za mě, málo. A vzhledem k tomu, že zadavatelce bylo líto investovat 500 Kč za akvárium, tak asi bude těžko vyhazovat peníze za nějaké nitrivecy. Které navíc nejsou nutné.

Můj názor.

Ale Zmrzka se nám stejně nejspíš už neozve.

gg.ez.wp.

5.2.2023 18:48
gg.ez.wp.

XXX.XXX.168.147

Bohužel byla rychle odrazena bez rady. Její chyby, že si nepřečte.

5.2.2023 19:36

gg.ez.wp. napsal(a):
Bohužel byla rychle odrazena bez rady. Její chyby, že si nepřečte.

Ona si možná i přečetla. Ale naše rady se jí nelíbily (mimochodem poradila jsem hned a jako první, tak jaké odrazení). Na to jsme tady zvyklí. Nejen na rybičkách.

Holt současná hyperkorektní doba. Říct nebo napsat, že někdo dělá něco bl.bě, se dneska nenosí.

A přiznat si to taky ne.

Vulcannus

5.2.2023 21:24
Vulcannus

XXX.XXX.38.66

Zmrzka napsal(a):

Pro jednu betu - viz. kometa a další- nejméně 25l akvárium, ale pro udržáni biologické rovnováhy je nejlepší nejméně 50 litrové. Plus filter(nejlépe externí), topítko (to nastavte na 25 stupnú), světlo s krytem, teploměř, hodně živých rostlin( i plouvací, třeba phyllanthus fluitans), substrát Japanese soil a i nejakej kořen - to vše z Invitalů, žádna Super zoo. A odkalujte raz za týden-dva přibližne třetinu vody. Příp. novou bojovnici kupujte od CH-O-V-A-T-E-L-E, opět žádnej obchod. Ale tu logiku nechápu - když nekoupíte kouli - "betárium" s obsahem skoro 7l (6,8l), myslíte si, že v pěti litrech to bude lepší? Ano chyby se stávají, ale ať si je alespoň neodnášejí živý tvorové. A navšivite stránku rybicky.net, je to portál pro akvaristy.
P.S. Nechci ostatní uživatele tímto příspěvkem nejak kopírovat či poškozovat, jen chci vyjadriť svůj názor a rady.

8.2.2023 22:56
honzapm

XXX.XXX.134.34

Je vhodné si uvědomit, jak labyrintky žijí v přírodě.
V mělkých vodách, které vysychají, ryby často zůstanou v jediné louži.
Kvalita vody v takové louži není valná a kyslíku je tam málo,
proto Bety nebo Čichavci umí dýchat vzdušný kyslík.
V louži je jen pár litrů vody. Rybám to stačí.
Velký prostor je stresuje, proud je vyčerpává.

Pokud si chcete koupit větší nádrž, samozřejmě můžete, nutné pro Bety to není.
Návody na "zajíždění" nádrže měsíc a pod. jsou fajn, ale dost retro.
Zkušený chovatel umí zajistit top podmínky prakticky ihned.

Stačí si koupit Sera Aquatan Beta - tím vysrážíte v čerstvé vodě chlór a kovy.

https://sera.cz/uprava-vody/979-sera-betta-aquatan-50-ml-4001942030359.html

Pak přidat Sera Bio Nitrivec, tím ihned dodáte zásadní nitrifikační bakterie,
které by se jinak v nádrži vytvářely několik měsíců, ale i po těch měsících
je jejich množství malé.

https://sera.cz/uprava-vody/290-sera-bio-nitrivec-50-ml-4001942037303.html

Použitím Sera Bio Nitrivec přidáte tolik hodných bakterií,
kolik by se v nádrži vytvářelo přes půl roku.
Hlavně by bylo zapotřebí "krmit" i prázdnou nádrž bez živočichů,
jinak se bez krmení nitrifikační bakterie tvoří naprosto minimálně.
Ideální je ihned nasadit vodní plže a krmit je půlkou tablety Sera O-Nip denně,
pak se nitrifikační bakterie začnou tvořit mnohem rychleji.
Se Sera Bio Nitrivec tohle můžete směle přeskočit.

https://sera.cz/krmiva/420-sera-onip-fd-mix-24-tab-4001942004206.html

Ve vodě už bez chloru a se Sera Nitrivec vymácháte malou houbičku z filtru,
tím nanesete nitrifikační bakterie do filtračního média (houbička),
filtr dáte do nádrže s upravenou vodou a udělala jste to nejlepší, co jste mohla.
Chlor nitrifikační bakterie zabíjí, myslete na to při každé výměně vody,
při každém čištění - vždy do nové vody před vlitím do nádrže dáte Sera Aquatan.

Co vám aktuálně chybí je filtr.
Do menší nádrže stačí malý, poháněný vzduchem ze vzduchovacího motorku.
Pokud by byla houbička moc velká, můžete ji nožem/nůžkami zkrátit,
ale musí zakrývat spodní část trubičky + cca 2 cm dolu navíc.
Přívod vzduchu ze vzduchovacího motorku stáhnete na minimum,
aby ryba, která je zvyklá na stojaté vody bez kyslíku, nebyla v silném proudu,
který ji vysiluje a týrá.
(to je samostatná kapitola - týrání ryb proudem nepřiměřeně silného filtru)
Filtr do nádrže přicucnete tak, aby byl od stěn/skla dostatečný odstup
a ryba se tam nezmáčkla. Vývoj filtru je těsně pod hladinou vody.

https://www.akvamex.cz/molitanovy-akvarijni-filtr-f8-vyska-houby-8-cm/

Vzduchování ale probíhat musí, jinak se pryžová hadička malým
průchodem vzduchu slepí časem k sobě a filtr to vyřadí z provozu.
Poznáte to jak pohledem na filtr, tak podle jiného zvuku vzduchovacího motorku.
Nebojte se, na hluk motorku si rychle zvyknete a nebudete ho vnímat.

https://sera.cz/cerpadla/987-sera-air-110-plus-4001942088121.html

Rybu krmte minimálně. Stačí např. tři živé patentky denně
(skladujete v lednici a 2x denně propláchnete studenou vodou)
nebo tři kousky suchého top krmiva jednou denně
(méně zakaluje vodu, než živé krmivo, protože má vyšší stravitelnost)
Jeden den v týdnu rybu nekrmíte, má půst.
Je nutné to dodržovat, nepřilepšovat, nepřekrmovat.
Pak se ryba dožije delšího věku a bude aktivní, v kondici.
Pak bude mít vodu průzračnou.

https://sera.cz/granulovana/96-sera-bettagran-10-g-4001942001038.html

https://www.akva-tera.cz/tetra-betta-larva-sticks--5g/

Zásadní je zajistit rybě stálou teplotu.

https://sera.cz/pomucky-a-doplnky/158-sera-teplomer-s-prisavkou-4001942089029.html

V 5 litrech se teplota vody rychle mění, stačí déle otevřené okno,
stažené topení nebo ostré slunce přes okno do nádrže.
Pokud je v místnosti stálá teplota, není nutné.

https://sera.cz/topitka/198-sera-delta-heater-dh-25-w-4001942087025.html

Pro většinu rostlin potřebujete zářivku, osvětlení a větší nádrž.

Značku Sera používám od roku 1994, kdy ji do ČR dovezl
pan Křivanec z Eko Akvárium Mariánské Lázně - Úšovice.
a jeho dcera mi darovala nádherné letáky.
Sera je nejlepší.
Přeji příjemné chvíle při pozorování vaší rybičky.

9.2.2023 09:03

honzapm napsal(a):
Je vhodné si uvědomit, jak labyrintky žijí v přírodě.
V mělkých vodách, které vysychají, ryby často zůstanou v jediné louži.
Kvalita vody v takové louži není valná a kyslíku je tam málo,
proto Bety nebo Čichavci umí dýchat vzdušný kyslík.
V louži je jen pár litrů vody. Rybám to stačí.
Velký prostor je stresuje, proud je vyčerpává.

Pokud si chcete koupit větší nádrž, samozřejmě můžete, nutné pro Bety to není.
Návody na "zajíždění" nádrže měsíc a pod. jsou fajn, ale dost retro.
Zkušený chovatel umí zajistit top podmínky prakticky ihned.

Stačí si koupit Sera Aquatan Beta - tím vysrážíte v čerstvé vodě chlór a kovy.

https://sera.cz/uprava-vody/979-sera-betta-aquatan-50-ml-4001942030359.html

Pak přidat Sera Bio Nitrivec, tím ihned dodáte zásadní nitrifikační bakterie,
které by se jinak v nádrži vytvářely několik měsíců, ale i po těch měsících
je jejich množství malé.

https://sera.cz/uprava-vody/290-sera-bio-nitrivec-50-ml-4001942037303.html

Použitím Sera Bio Nitrivec přidáte tolik hodných bakterií,
kolik by se v nádrži vytvářelo přes půl roku.
Hlavně by bylo zapotřebí "krmit" i prázdnou nádrž bez živočichů,
jinak se bez krmení nitrifikační bakterie tvoří naprosto minimálně.
Ideální je ihned nasadit vodní plže a krmit je půlkou tablety Sera O-Nip denně,
pak se nitrifikační bakterie začnou tvořit mnohem rychleji.
Se Sera Bio Nitrivec tohle můžete směle přeskočit.

https://sera.cz/krmiva/420-sera-onip-fd-mix-24-tab-4001942004206.html

Ve vodě už bez chloru a se Sera Nitrivec vymácháte malou houbičku z filtru,
tím nanesete nitrifikační bakterie do filtračního média (houbička),
filtr dáte do nádrže s upravenou vodou a udělala jste to nejlepší, co jste mohla.
Chlor nitrifikační bakterie zabíjí, myslete na to při každé výměně vody,
při každém čištění - vždy do nové vody před vlitím do nádrže dáte Sera Aquatan.

Co vám aktuálně chybí je filtr.
Do menší nádrže stačí malý, poháněný vzduchem ze vzduchovacího motorku.
Pokud by byla houbička moc velká, můžete ji nožem/nůžkami zkrátit,
ale musí zakrývat spodní část trubičky + cca 2 cm dolu navíc.
Přívod vzduchu ze vzduchovacího motorku stáhnete na minimum,
aby ryba, která je zvyklá na stojaté vody bez kyslíku, nebyla v silném proudu,
který ji vysiluje a týrá.
(to je samostatná kapitola - týrání ryb proudem nepřiměřeně silného filtru)
Filtr do nádrže přicucnete tak, aby byl od stěn/skla dostatečný odstup
a ryba se tam nezmáčkla. Vývoj filtru je těsně pod hladinou vody.

https://www.akvamex.cz/molitanovy-akvarijni-filtr-f8-vyska-houby-8-cm/

Vzduchování ale probíhat musí, jinak se pryžová hadička malým
průchodem vzduchu slepí časem k sobě a filtr to vyřadí z provozu.
Poznáte to jak pohledem na filtr, tak podle jiného zvuku vzduchovacího motorku.
Nebojte se, na hluk motorku si rychle zvyknete a nebudete ho vnímat.

https://sera.cz/cerpadla/987-sera-air-110-plus-4001942088121.html

Rybu krmte minimálně. Stačí např. tři živé patentky denně
(skladujete v lednici a 2x denně propláchnete studenou vodou)
nebo tři kousky suchého top krmiva jednou denně
(méně zakaluje vodu, než živé krmivo, protože má vyšší stravitelnost)
Jeden den v týdnu rybu nekrmíte, má půst.
Je nutné to dodržovat, nepřilepšovat, nepřekrmovat.
Pak se ryba dožije delšího věku a bude aktivní, v kondici.
Pak bude mít vodu průzračnou.

https://sera.cz/granulovana/96-sera-bettagran-10-g-4001942001038.html

https://www.akva-tera.cz/tetra-betta-larva-sticks--5g/

Zásadní je zajistit rybě stálou teplotu.

https://sera.cz/pomucky-a-doplnky/158-sera-teplomer-s-prisavkou-4001942089029.html

V 5 litrech se teplota vody rychle mění, stačí déle otevřené okno,
stažené topení nebo ostré slunce přes okno do nádrže.
Pokud je v místnosti stálá teplota, není nutné.

https://sera.cz/topitka/198-sera-delta-heater-dh-25-w-4001942087025.html

Pro většinu rostlin potřebujete zářivku, osvětlení a větší nádrž.

Značku Sera používám od roku 1994, kdy ji do ČR dovezl
pan Křivanec z Eko Akvárium Mariánské Lázně - Úšovice.
a jeho dcera mi darovala nádherné letáky.
Sera je nejlepší.
Přeji příjemné chvíle při pozorování vaší rybičky.

Takže vy v zásadě souhlasíte s chovem betty v 5 litrech? Bez nutnosti živých rostlin?

V tom případě se neshodneme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík