Ahoj, objevily se nám v sedačce takovéhle potvory, nevíte někdo, co byto mohlo být? Délka asi 4-5 mm.
Díky.
Paulocz26

XXX.XXX.226.70
Ahoj, jednoho rána jsem v práci vyfotil celkem zajímavý hmyz co mě poletoval kolem stroje. Tak se chci zeptat, zda někdo nebude vědět co to je?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Paulocz26
napsal(a):
Ahoj, jednoho rána jsem v práci vyfotil celkem zajímavý hmyz co mě poletoval kolem stroje. Tak se chci zeptat, zda někdo nebude vědět co to je?
Dobrý den, je to pernatuška, nejspíš trnková. Řadí se mezi motýly.
Oto Petřík.
Paulocz26

XXX.XXX.226.70
Děkují za opravdu rychlou odpověď. :) Teď jsem zase o něco chytřejší.
Elorna

XXX.XXX.235.138
Dobrý den, prosím o pomoc při identifikace tohoto hmyzu.Bydlíme v Praze v panelakovém domě a to v posledním 7 patře. Už po několikáté na začátku léta a během když máme otevřené okna nám sem vletí tento hmyz. Vypadá to jako na nějaký druh vosy, na zadečku má žihadlo. Za den mi sem vletí tak 2-5 kousků. Nevím zda to může mít třeba hnízdo na střeše. Děkuji za odpověď
Elorna

XXX.XXX.9.17
Děkuji za odpovědi
Také je mi záhadou že létají do 7 patra.
Dobry den, do bytu nam vletlo- viz foto, prosim o radu, oc se jedna, snad nejaky druh vosy? Ale prijde mi to dost velke, stihle, nohate oproti vose obecne. Moc dekuji :).
Difa

XXX.XXX.116.26
Dobrý den,
prosím o pomoc s identifikací - první foto shora, druhé zespodu, velikost čistě jen těla 3 cm, celkově jednou tolik. Děkuji.
Difa

XXX.XXX.116.26
Děkuji za navedení správným směrem, pohledala jsem, a vychází mi buď Dicranocephalus agilis nebo Leptoglossus occidentalis, každopádně hodně velký kousek. Bohužel už ji nemám.
SnowyC

XXX.XXX.110.146
Dobrý den,
chovám grindal a asi mám kolonii napadenou muškami, které neumím identifikovat. Velikost, barva odpovídá jakoby smutnicím, ale tyto mušky jsou ve tvaru křídel takové ostřejší. Smutnice mi přijdou "zaoblené", tyto mušky mají křídla do špičky. Netušíte někdo, co by to mohlo být? A zda to může kousat? Jestli mám násadu zlikvidovat, nebo je to zbytečné? Děkuji.
SnowyC

XXX.XXX.110.146
SnowyC

XXX.XXX.110.146
Vypadá to jako housenka motýla.
Renatinka

XXX.XXX.141.228
Prosim poradte co to je za brouka-je velký asi 1-2 milimetry a lítá.Moc děkuju Renata.
Red

XXX.XXX.67.142
Dobrý den,
chtěl bych pomoci s identifikací tohoto hmyzu. Velikost byla určitě přes 3cm. A myslím, že jsem ještě nic takového neviděl.
Red

XXX.XXX.67.142
bez housliček jsem to holt nepoznal... díky moc.
Oldřich Mézl

XXX.XXX.163.250
Dobrý den, rád bych požádal o identifikaci tohoto hmyzu (omlouvám se za kvalitu snímků). Nachází se v servisu automobilů umístěném v poli.
Děkuji a jsem s pozdravem
Oldřich Mézl.
Cvrk

XXX.XXX.101.8
Kvapník plstnatý.
Oldřich Mézl

XXX.XXX.163.250
Oldřich Mézl
napsal(a):
Dobrý den, rád bych požádal o identifikaci tohoto hmyzu (omlouvám se za kvalitu snímků). Nachází se v servisu automobilů umístěném v poli.
Děkuji a jsem s pozdravem
Oldřich Mézl.
Děkuji.
Svaroq

XXX.XXX.233.187
Dobrý den.
Prosím o identifikaci...
Děkuji.
Svaroq

XXX.XXX.233.187
Je to koutule, více info např. na
http://ziva.avcr.cz/2014-1/nova-invaze-do-nasich-obci-a-mest-koutule-clogmia-albipunctata-a-problematika-myiaz.html
většinou se namnoží v nějakém odpadu a pak se dostává i do bytu například stupačkama
přečtěte si ten článek v Živě v odkazu.
Svaroq

XXX.XXX.233.187
Děkuji.
Svaroq

XXX.XXX.228.194
Https://goo.gl/photos/Lm9ACxg3dkJTkCTQA
O jaký druh se jedná ? Přikládám i video.
https://youtu.be/tP-wyhpgiaY.
Svaroq
napsal(a):
Https://goo.gl/photos/Lm9ACxg3dkJTkCTQA
O jaký druh se jedná ? Přikládám i video.
https://youtu.be/tP-wyhpgiaY.
Meta temnostní (Meta menardi), super video
mohu se zeptat na lokalitu?
Nick original

XXX.XXX.22.157
Pravděpodobně Meta temnostní Meta menardi
Svaroq

XXX.XXX.161.16
Lokalita Krompach. Je to kousek od hranic s Německem.
Děkuji za identifikaci.
Kony.v

XXX.XXX.249.115
Dobrý den,
už jste zjistil co je to za broučka?
děkuji, Viktor.
Kony.v

XXX.XXX.249.115
Dobrý den,
prosím o identifikaci. Tento brouk se v posledních pár měsících objevuje v našem bytě. Zjistili jsme, že se množili ve 12kg pytli se psíma granulema. I po vyhození se brouci stále objevují. Mají jakoby tmavě zelenou metalízovou barvu krovek.
Pokud byste měl někdo nápad, jak se jich zbavit, tak uvítám jakoukoli radu.
děkuji, Viktor.
Kony.v

XXX.XXX.249.115
Ještě doplním, brouk je cca 5-7 mm dlouhý.
Kony.v

XXX.XXX.249.115
Děkuji za identifikaci. kdybyste měl někdo nějaký nápad, jak se ho zbavit, tak tuto radu opravdu uvítám. Ani nevím, kde se tento brouk zdrzuje a kde by se mohl rozmnozovat.
ADIN

XXX.XXX.135.144

ADIN
napsal(a):
Zdravím, nevíte co to může být? DIKY.
Krtonožka
že vy jste nečetl(a) ferdu mravence?
Pete12

XXX.XXX.88.119
Dobrý den, prosím o identifikaci hmyzu. Našel ho dnes ráno lézt okolo odpadkové koše. Když jsem ho vzal na ruku, uhryzal mě (na druhé fotce lze vidět, že má kusadla). Má asi 3 mm. Děkuji.
Cvrk

XXX.XXX.47.254
Larva zlatoočky.
Hynek111

XXX.XXX.56.178
Dobry den. Pomohl byste mi PROSIM nekdo s urcenim tohoto hmyzu? Ma tri pary nohou, barva stribrohneda ( jako na fotce ), supinky misto krovek a je to tvrdsi nez rybenka. Dekuji MOC.
Cvrk

XXX.XXX.101.8
To jsou kukly nějakých brouků, víc určit nejde.
Hynek111

XXX.XXX.56.178
Dekuji. Jen bych se jeste rad zeptal, zda by se nahodou mohlo jednat o larvu stenice? Bylo by to mozne?
Hynek111

XXX.XXX.56.178
A nasel jsem je v kuchyni, na WC, v koupelne a vetsinou pod skrinkami...
Cvrk

XXX.XXX.56.251
Štěnice to nejsou v žádném případě. To jsou ploštice s proměnou nedokonalou, mladá stádia jsou nymfy, podobné dospělcům.
Kat89

XXX.XXX.238.144
Dobrý den, pomohli byste prosím s identifikací? Omlouvám se za zhoršenou kvalitu fotky, je to tak malé, že se na to špatně ostří. Je to cca 1 až 2 mm, lezoucí, světle béžové, našla jsem i malá vajíčka o stejné barvě. Hned mě napadly štěnice, ale je to ve skladu, kam se skoro vůbec nechodí a přes noc tu nikdo nebývá, takže ty by tady nemělo co lákat... Leze to po kovu a vajíčka jsem našla na papíru a kartonu. Děkuji...
Cvrk

XXX.XXX.101.8
To budou roztoči, sladokazi nebo tak něco.
Kat89

XXX.XXX.238.144
Děkuji za info!
Jennynka

XXX.XXX.19.133
Difa
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o pomoc s identifikací - první foto shora, druhé zespodu, velikost čistě jen těla 3 cm, celkově jednou tolik. Děkuji.
Jde o ZÁKEŘNICI DOMÁCÍ (ploštice). Každý začátek podzimu ji máme na návštěvě doma. Na lidi neútočí, ale při neopatrné manipulaci může kousnout a to velmi bolestivě. Jinak je doma docela užitečná, loví všelijakou hmyzí havěť.
lucie94zl

XXX.XXX.180.126
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli náhodou nemáte tušení, co by tohle mohlo být, zda je to nějaký brouk či kukla a případně co je to zač. Bylo to velké asi tak 4 mm velké. Předem děkuji za odpověď.
Cvrk

XXX.XXX.101.8
Larva kožojeda nebo rušníka.
Dobrý den,
prosím o určení o jaký druh mušky se jedná - zdržují se v akváriu a teráriu na vlhkých stěnách. Mají jen několik málo milimetrů, na bílé zdi mají volným okem šedou/šedo-černou barvu.
Docela se přemnožily, ale larvy ve vodě v akváriu a teráriu žádné nevidím. Rád bych věděl, jak na ně.
Foto níže - velké makro.
Děkuji.
Dobrý den,
též bych potřebovala poradit s identifikací brouka. Bydlíme v rodinném domě a posledních pár dní jsme jich objevili několik. Děkuji za pomoc.
Lenka.
Dobrý den, neví někdo co je tato potvůrka ? Dnes ráno jsem ji našel ne vaně, meří asi 5mm. Děkuji.
cofein
napsal(a):
Dobrý den, neví někdo co je tato potvůrka ? Dnes ráno jsem ji našel ne vaně, meří asi 5mm. Děkuji.
To bude asi štírek domácí
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%ADrek_dom%C3%A1c%C3%AD.
Dobrý den.
Chtěl bych zjistit, co za hmyzáka se mi povedlo vyfotit. Nejsem na ně odborník, takže netuším, co je to zač. Děkuji za odpověď.
Ahoj všichni,
Pomohl by mi někdo s identifikací tohoto "brouka"?
Vypadá, že nemá křídla (proto ty uvozovky ).
Je hodně malinkej, cca 3-5 mm nalezen u květin na balkoně.
Díky za případné odpovědi
Radek
Zdravím všechny, nevíte co je tohle za brouka?Objevilo se mi to na chalupě - když jsme přišel po měsíci na chalupu bylo tam snad 100 ks - vše bylo ale mrtve.Díky.L
A jak se toho zbavím?
Mohl by mi prosim pomoci s identifikaci? Nasel jsem to papichane v zavesu a lezelo to i na svetru. Cerno-hnede. Tvrde. Asi tak 8 mm dlouhe. Zrejme bylo vetknuto do latky male a pak to vyrostlo.
Dobrý den,
Dnes jsme z hromady povlečení a oblečení čekajícího na vyprani vyklepali velké množství něčeho co vypadalo jako hnědá rýže s nepatrným vroubkováním na povrchu. Nejdřív jsme si mysleli že se jedná o myši bobky ale na to byli příliš pravidelné s dříve zmíněním vzorem na povrchu. Bohužel už jsme to zlikvidovali a nemám foto. Nevíte o co by se mohlo jednat? Nedávno jsem zlikvidoval asi dva ojedinělé exempláře potravinových molů ale po zevrubné prohlídce jsem již žádné jiné nenašel.
Dobrý den,
nenašel by se mezi Vámi šikovný entomolog?
Tohoto sekáče (pravděpodobně, soudě dle srostlè hlavohrudi a zadečku) jsem pozoroval včera ve Vysokých Tatrách (přibližně 2100 m. n. m.).
Nevíte někdo, o jaký se jedná druh?
Předem děkuji za úspěšné taxonomické zařazení.
Lukáš S.
Dobry den, pred par dny se nam doma objevili brouci, velikost 1-2mm, barva cerno hneda, lezou a letaji. Puvodne se objevili v kuchyni, ale ted uz je nachazime i v ostatnich pokojich, denne zabijeme tak 20-30. Pri rozmacknuti trochu smrdi. Zatim jsme nezaznamenali, ze by stipali...
Pomuze nekdo s identifikaci a pripadne radou jak se jich zbavit, viz foto (lepsi se mi nepodarilo udelat).
Diky,.
Zdravím, poznáte někdo o co jde? Bydlí to na stropě a je dost malé... Díky.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co to je za hmyz. Viděla jsem podobné fotky tady. Je to také nějaký druh střevlíka, ale my doma máme vic do hněda.
Předem děkuji za odpověď.
Dobry den, je zde nekdo, kdo by byl schopny poradit mi, co rozsedl muj synek? Typovala bych skoro nejakeho roztoce nebo kloše? Foceno vedle paratka, velikost cca 3-4mm. Dekuji
Dobry den, prosim i info, co je toto. Posledni tyden jsem nasla pred domem i dva doma. Dekuji
Dekuji za info, jsem v soku, co ted s tim? Nas dum je tak čistý, kde se to tady mohlo vzít? Jedine, co me napadá, ze jsem dávala na zahradu v lete morcata, jestli přes ne, ale to asi ne... Fofo mam jen toto a trochu se obavám, ze mu je podobný ten druhy typ. A bylo by možné, ze tento druh žije běžné venku a jen se třeba zatoulal do domu? Moc dekuji
Dekuji moc. Tak snad ano, nakoupila jsem nyní ty dozy a dala par do domu i ven. A jeste nasla toto, zase úplne jiný druh, snad ne také svab...
Mam je stále kolem domu, pokud by byl rusec escobius, vadi to? Polezou dovnitř? Dekuji
Sia

XXX.XXX.214.82
Dobry den, poradi prosim nekdo, co za potvurku jsem nasla v obyvaku? Dekuji
Lex1234

XXX.XXX.132.19
Pomozte mi prosim identifikovat tuhle potvurku :)
Zpravidla vyleza jen v noci a svetla se tezce boji.
Opakovane pristizena na mem polstari, tak me to zacina trochu vadit :D
Velikost asi 3-4 mm
Lex1234

XXX.XXX.132.19
Cvrk
napsal(a):
Štěnice.
No parada... Dekuji.
AleWid

XXX.XXX.127.179
Dobrý den. Pomohl by mi někdo prosím identifikovat tuto potvůrku? Lezlo to v gauči a sotva jsem se toho dotkla, tak to bylo mrtvé. Malinké tak 2-3 mm.kolem těla “chlupaté “. Dekuji
AleWid

XXX.XXX.127.179
A co to je prosím ? Nemáte nějaký odkaz
Dobrý den.
Chci se zeptat, co za brouka se mi povedlo vyfotit. Dle strýčka Googla je to nějaký nosatec.
Děkuji za odpovědě.
Dobrý den opět.
Mám dalšího kandidáta k vystavení a já bych opět rád prosil o identifikaci. Dle mých chabých znalostí by to měl být (snad) nějaký druh nočního motýla.
Děkuji.
Char-llie

XXX.XXX.176.200
Dobry den,
mohu poprosit o identifikaci dvou brouku na fotografiich?
Dekuji
Soriny

XXX.XXX.76.105
Hezký den, dokázal by mi někdo poradit o jakého brouka se jedná? Poslední týden je nacházím v bytě, 2-5 brouku, většinou na zdi kolem okna, dnes nalezeny 2 pod postelí, mrtvý. Je černý a velký cca 2-3mm.mohlo by se jednat o kožojeda nedávno jsem našla i larvu jemu podobnou.
Dekuji
M.H.

XXX.XXX.220.170
Dobrý den, prosím věděl by někdo o co se jedná? Skoro přítulná moucha a ..nekouše
M.H.

XXX.XXX.220.170
Moc vám děkuji . Nemohla jsem najít a skoro by mi to nedalo spát. Vidím ji tu prvním rokem. Hezký večer přeji.
maneta

XXX.XXX.223.87
Ahoj, chtěla bych požádat o identifikaci hmyzu na fotce. Často mi otevřeným oknem vlétne do bytu ve třetím patře. Mám tady miminko a tak se bojím, aby to nebylo něco nebezpečného. Nevíte, co by to mohlo být?
Ene

XXX.XXX.160.14
Pernatuška
maneta

XXX.XXX.223.87
Moc dekuji za odpovedi, uklidnilo me to :-) ale stejne mam uz objednane site do oken. Jeste jednou dekuji.
Redek

XXX.XXX.62.9
Dobrý den, chtěl bych se zeptat co to je, před setměním to přiletí cca hodinu to lítá kolem strechy u okapů a u živého plotu je to nějaký škůdce nebo jen otravuje? a jak se toho zbavit? děkuij
Dobrý den,
jedná se o dospělce Chroustka letního (Amphimallon solstitiale). V této době probíhá jejich rojení které se nejčastěji odehrává v korunách stromů, případně i jak píšete že nalétává do okapů. Pravděpodobně jej tam láká neoplozená samička.
Do 14 dnů rojení ustane, záleží na počasí.V případě přemnožení může poškodit listí stromů a nebo i jehličí na borovicích.
Zbavit jedině postřikem proti hmyzu ale to nejde uskutečnit díky jeho výskytu na vyšších místech. Navíc postřikem zlikvidujete další a další druhy užitečného hmyzu. Takže to bych zavrhl.
Jak jsem psal vyčkejte a brouci se najednou ztratí.
Redek

XXX.XXX.62.9
děkuji to snad přežijeme
Dobrý den, nevíte prosím co je toto za brouka? Máme jich obrovské množství na zahradě (v řádu stovek až tisíců) a začínají se dobývat i na dům. Velcí jsou cca 7mm, nelétají, pouze lezou po zdech a zemi, zadní půlka těla je temně červená, vylučují typický pach. Bydlíme u pole s řepkou, v němž lezou také.. V sousední vesnici situace podobná.. Moc děkuji za jakékoliv info.
fysik

XXX.XXX.73.186
Prosím o identifikaci hmyzu - objevil se na zahradě u lesa - lokalita Dobratice u Frýdku-Místku.
Velikost 2-4cm, výrazná žlutá tečka a menší tečky bílé- létal kolem dřeva na topení. a a neustále se tam vracel
Děkuji
fysik
Jajinka.Z

XXX.XXX.151.48
Dobry den,
poradite nekdo prosim, o jakeho hmyzaka se jedna a hlavne jak ho zlikvidovat?
Nasla jsem ho v ryzi, vse vyhodila, ale po par mesicich je zpet, opet v ryzi, ale v uplne jine skrini. A sem tam se to promenaduje i po kuchynske lince.
Moc dekuji
Dancatko

XXX.XXX.48.201
Dobry den,
nevedel byste prosim nahodou nekdo, co je toto za hmyz? Bydlime v byte kousek od reky v prizemi, denne se tu pristehuje na steny a strop cca 5 kusu. Pripadne z ceho jsou a jak se jich zbavit?
Dekuji.
Jenda333

XXX.XXX.16.77
Dobrý den,
pomohli byste mi prosím identifikovat brouka na fotce?
Děkuji
Phoebe79

XXX.XXX.212.123
Dobrý den,
nevěděl by někdo, co je to za brouka? Byl v krabici s banány, zatím jsem ho umístila do akvárka, ale odlétáme příští týden na dovolenou a nevím, zda stačí kusy jablek nechat nebo něco, aby vydržel.
Děkuji.
Pavel14575

XXX.XXX.230.1
Dobrý den, nevíte někdo co to je za brouka a jak se ho zbavit? Je asi cca 3 mm velký a příjde nám že se stahuje k vlhku jsou v koupelně a kolem odpadkového koše a kolem akvária. Děkuji za odpověď
Pavel14575
napsal(a):
Dobrý den, nevíte někdo co to je za brouka a jak se ho zbavit? Je asi cca 3 mm velký a příjde nám že se stahuje k vlhku jsou v koupelně a kolem odpadkového koše a kolem akvária. Děkuji za odpověď
No to je právě ten Pilous, kterého Cvrk správně určil v posledním příspěvku.
MichalVi

XXX.XXX.97.250
Dobrý den, prosím o radu jestli nevíte co je to za potvoru. Je od 1 do 3 milimetru velká. Světle hnědé barvy. Nejčastěji u koupelně.
Omlouvám se za kvalitu fotek. Snad to není štěnice.
Děkuji za radu.
Michal
MartinL.

XXX.XXX.99.136
Dobrý den,
Měl bych na vás velkou prosbu, jestli by jste nepoznali, jaký hmyz se nám to objevil ted v bytě (viz přílohy).
Mám podezření, že si to manželka přinesla domu bud z kytkou z květinářství (byla v květináči), a nebo s větvičkami ze smrčku, které si venku nedávno nastříhala na vánoční výzdobu, případně z březovými špalky ze kterých udělala svícny.
Rád bych věděl, jestli to je nějak nebezpečné a případně jak se toho zbavit - zatím je nacházíme jenom v jedné místnosti (už jsme jich zlikvidovali asi 15 ale pořád se objevují další - nevím kolik jich může kde a v jaké formě být )
Předem vám mockrát děkuji za odpověďi.
Dobrý den.
Dnes jsme s přítelkyni objevili doma tuhle potvůrku a jestli vidím správně 8 nohou, měl by to být pavouk. Byl hodně mrštný a občas mrskal zadečkem nahoru a dolu.
Neví někdo, co to bylo zač?
Děkuji.
MMart

XXX.XXX.124.97
Ahoj, prosím o pomoc s identifikací... Doma se nám to nějak množí i přes to,že je leden😜. Děkuji MMart
Johniiicek

XXX.XXX.228.121
Johniiicek
napsal(a):
Dobrý den, nevíte někdo co je to zač? Není to nebezpečné?
štírek
https://cs.wikipedia.org/wiki/ Štírci

Johniiicek
napsal(a):
Dobrý den, nevíte někdo co je to zač? Není to nebezpečné?
je to děsně nebezpečné, pokud jste pisivka
Johniiicek

XXX.XXX.228.121
Děkuji, hned jsem klidnější :D ikdyž ty jedové žlázy ...
Libor96

XXX.XXX.98.68
Dobrý den,
asi 2mm muška a asi 0,5mm nymfa připomínající tvarem mšici (bohužel nemám aktuálně lepší foťák). Alespoň myslím, že k sobě patří.
Mušky létají kolem prosvětlených oken, dřezu a květináčů. Substrát se nymfami jen hemží - nedávno byla přítomna plíseň pro přehnanou zálivku.
Nacházím informace jen o smutnicích, ty to ale nejsou. Na to jsou mušky moc krátké a v květináčích zanechávají, co jsem našel, spíše takové červíky.
Máte zdání, o jaký druh se jedná? Myslím, že muška je velmi běžná.
Díky za odpověď.
Libor96

XXX.XXX.98.68
Libor96
napsal(a):
Dobrý den,
asi 2mm muška a asi 0,5mm nymfa připomínající tvarem mšici (bohužel nemám aktuálně lepší foťák). Alespoň myslím, že k sobě patří.
Mušky létají kolem prosvětlených oken, dřezu a květináčů. Substrát se nymfami jen hemží - nedávno byla přítomna plíseň pro přehnanou zálivku.
Nacházím informace jen o smutnicích, ty to ale nejsou. Na to jsou mušky moc krátké a v květináčích zanechávají, co jsem našel, spíše takové červíky.
Máte zdání, o jaký druh se jedná? Myslím, že muška je velmi běžná.
Díky za odpověď.
Fotka nymfy je opravdu spíše pro ilustraci, vím, že tam není nic vidět, možní při přenosu proběhla i nějaká komprese. Má opravdu do 1 mm, je světlá a tvarově připomíná mšici.
MrMovie

XXX.XXX.240.2
Zdravím,
poradíte mi někdo prosím s identifikací této potvory? Začaly se objevovat pod krytem akvária, dle počtu listů na hladině se jejich množství zvyšuje, nebo snižuje, ale úplně zbavit se mi jich zatím nepodařilo.
Díky.
HolásekRadim

XXX.XXX.166.242
Dobrý den,
Víte prosím copak je to za potvůrky a jak se jich zbavit. Mají cca 5mm.
Děkuji
Persil

XXX.XXX.245.20
Dobrý den,
rád bych se zeptal na tohoto broučka. Trochu obava z tesaříka na novostavbě, ale podle dostupných fotek na internetech mi tak nepřijde.
Díky za rekce a hezký den!
Persil

XXX.XXX.245.20
Cvrk: Vřelé díky!
Manni

XXX.XXX.43.144
Zdravím, už jsem potkal lecos a hned tak nějaký hmyz mě nerozhazi,ale po x letech mě dnes zaujalo toto...Může mi někdo povědět, co to je?
Tipoval bych nejakej druh větší tiplice, ale nikde tam nevidím kyvadelka,navíc má tělo docela atypicky zlamany,aj ty tykadla jsou velmi zajímavý...O vosich mimikrach ani nemluvím...jen jsem "to" vyfotil a nechal žít...lokalita karlovy vary-drahovice-vyhrivalo se to večer na fasádě...mohl bych kdyžtak drze poprosit o odpověď na mejl?
Díky a krásný den
Manni

XXX.XXX.43.144
Tak jsem našel...cranefly...Ctenophora flaveolata,
Případně Ctenophora festiva... Ale díky,pokud se někdo snažil mi pomoct... :-)
JanusM

XXX.XXX.38.18
Dobrý den,
mohu poprosit o pomoc s identifikací? Máme doma 2 týdny trvalé jahody koupené ze supermarketu se substrátem ze stejného obchodu.
Bohužel poslední dobou začaly jahody vadnout ikdyž jsme nijak režim neměnili a navíc se objevili tito broučci.
Řekl bych, že část jich létá a část ne. Podařilo se mi "chytit" zatím jen ten létající exemplář. Chodící je oproti tomuto více šedý a velice rychlý. Zatím nevím, jestli jsou příbuzní nebo tam máme dva druhy.
Dobrý den, prosím o určení této včely nebo vosy z lokality Váté písky - Bzenec. Děkují.
Diviš

XXX.XXX.209.38
Dobrý den,
prosím o pojmenování hmyzu na fotografii.
Obrovská černá vosa/včela s bílou skvrnou na prvním článku zadečku, tykadla na konci žlutá, skoro až strašidelný tvor, ještě větší než drvodělka (ta to není). Bylo to v lese na Lopeníku
Diviš

XXX.XXX.209.38
Ano. Děkuji!
Viete niekto poradiť čo je toto za (ne)tvora ?
Nachádzal sa v špinavom bazéne
Vopred ďakujem za odpoved
Vojta01010

XXX.XXX.40.123
Ahoj, poradíte mi co je to za krasavce? Našel jsem ho v bazénu :-) tělo cca 4cm

Vojta01010
napsal(a):
Ahoj, poradíte mi co je to za krasavce? Našel jsem ho v bazénu :-) tělo cca 4cm
Není to samice roháče?
Lenci

XXX.XXX.168.238
Dobrý den,
na balkóně v maceškách jsem našla tyto menší brouky. Napadá někoho, co to může být?
Ahoj, nevíte co to je za mouchu? Půlka zadečku bílá, nikdy předtím jsem ji neviděl a nedaří se mi ji vygooglit. Vyfoceno na kraji Prahy před chvilkou
Díky
Zdravím,
mohl bych poprosit o pomoc s identifikací tohoto krasavce? Podle znaků jsem se dobral k Tiplicovitým a tam skončil. Rozpětí cca 2,5 cm.
Moc děkuji!
root
napsal(a):
Pernatuška nebo pernatěnka.
Super, děkuji! Měl jsem za to, že to není motýl, vypadalo to, že to má jen jeden pár křídel... Je to zjevně https://en.wikipedia.org/wiki/Platyptilia_gonodactyla
Bing007

XXX.XXX.62.27
Bing007

XXX.XXX.62.27
Azrael98

XXX.XXX.226.15
Dobrý den, prosím o identifikací tohoto hmyzu. Je asi 2-3 cm dlouhý. Přistěhoval se k nám na zahradu nedávno, není bojácný, ale zatím na nás ani neútočí. Zdržuje se u země, např. v jeteli a pod. Zkoušel jsem ho hledat mezi ovády, ale zdá se mi, že má na tuto skupinu moc malé oči a nenašel jsem ani shodné zbarvení a vzor na zadečku.
Bing007

XXX.XXX.81.151
Super, děkuji moc.
Vestik

XXX.XXX.175.212
Dobrý den
Ještě nikdy jsem neviděl to co dnes doma na zahradě. Je to obrovská můra - rozpětí cca 8-10 cm.
Miloš
Vestik

XXX.XXX.62.50
Díky moc.
Šeříky máme odjakživa, ale nikdy jsem tohoto lišaje neviděl.
Miloš
Prcitras

XXX.XXX.105.66
Dobrý den. Chováme osmáky a v bytě se objevily tyto mušky o velikosti cca 0,5mm. Tohle je zvětšeno mikroskopem. Neví někdo o co může jít?
Prcitras

XXX.XXX.105.66
Cvrk: Děkuji za rychlou odpověď.
Li-lo

XXX.XXX.237.84
Dobrý den,na panelovém domě se vyhřívají tito brouci,manžel je postříkal biolitem a do rána tam zůstala tato hromádka.
Co jsou zač?

Cvrk
napsal(a):
Dobrá práce. Nejdřív stříkám, pak se ptám. Nymfy nějakých ploštic, ničemu nevadily.
To mi připomíná - dneska jsem v rádiu slyšela, že senior zemřel po bodnutí sršní. Samozřejmě smutné, pro rodinu tragédie. Odborníci prý radí, všechna sršní a vosí hnízda preventivně likvidovat Mně se sršně před léty ubytovaly na balkóně, zvládly jsme koexistovat. Další rok se samy odstěhovaly. Ale pravda, nemám alergii.
Mechjahoo

XXX.XXX.4.29
Zdravím,
můžu poprosit o identifikaci tohoto šídla?
(a ev i další foto)
Děkuji
Mech
Pity_SK

XXX.XXX.252.106
Dobrý den,
Prosím co je to za potvoru, je to Pisivka? Jak se toho zbavit? Děkuji
Je to pisivka a jejich výskyt můžete omezit snížením vlhkosti pokud to jde. V novostavbě to může trvat. Mohlo by zabrat vydatnější větrání, nebo třeba pořádný kryt na akvárko, méně rostlin apod.
Poznámka: Pisivky se žíví plísněmi, houbami, apod. často i na starých knihách nejenom na zdech, takže tam kde jsou pisivky je vlhko a často i plísně nebo nějaké houby a to není nic super ani pro lidi.
Veselí

XXX.XXX.168.131
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Do dětského pokoje se dostalo tohle zvířátko. To na plácačce je již mrtvé, mělo cca 3 cm. Létalo neuvěřitelně rychle. Jedno živé máme ještě mezi oknem a sítí (je asi 5 cm velké). Má 6 nohou a něco jako kombinaci kladélka a žihadla. Můj tip je lumek, ale nezdá se mi tam to žihadlo a podle fotek na netu i to kladélko je kratší. Mnohokrát děkuji.
MartinGsk

XXX.XXX.224.52
Zdravim.
Dnes som zabil takehoto srsna. Bol velmi velky. Je to obycajny srsen alebo ten azijsky? Nakolko nebezpecny ?
Bolo to v Prahe.
Zapalka ma 4cm
Dobrý den, o víkendu mě tohle kouslo/píchlo a teda nikdy jsem to neviděl... Nevíte, prosím, o co se jedná?
Děkuji a štípancům zdar :)
Tom
P.S. koukám, že fotka není moc kvalitní :(
JirkaDub

XXX.XXX.46.6
Zdravím, v domě (konkrétně u gauče) se začali objevovat tito brouci. Pomůžete s identifikací prosím? Předem děkuji.
Tatiana123

XXX.XXX.36.243
Ahojte, viete poradit o aky hmyz sa jedna? Nasla som to uz 2den vo vani, vychadza to z odtoku. Nema nozicky vyzera uplne ako pijavica len v ultra zmensenej verzii. Dakujem
PetraRuč

XXX.XXX.18.117
Dobrý den. Co nám to vylezlo z té tmavé housenky? Je to v kokonu na trávě. Spousta malých cerviku.
Dekuji
handicap

XXX.XXX.166.250
handicap

XXX.XXX.166.250
Děkuji
darthrejdl

XXX.XXX.32.249
Dobrý den,
dnes jsem zahlédl tento hmyz. Vypadá velice zajímavě a rád bych požádal o pomoc s identifikací.
Děkuji.
hamoun

XXX.XXX.237.197
prosím o identifikaci, co TOHLE je? má to asi 6mm, vypadá to že to má křídla(?) ale letět jsem to neviděl. je toho několik desítek na vnější stěně baráku, ale nějak se to dostává i dovnitř, přes zavřené okno
dík. j.
hamoun

XXX.XXX.237.197
..ano, je to ona, už jsem prostudoval několik článků, i s fotkami, takže identifikace je jasná. Teď už jenom to "velice prosté": JAK JI VYHUBIT..
dík za rychlou pomoc!
Dobrý den, dokážete určit druh střevlíka na fotce? Bohužel už si moc nepamatuji velikost, ale rozhodně patřil mezi menší druhy.
Dobrý den, prosím o pomoc. Podařilo se mi během cca 14 dní vrátit zpět do přírody 3 brouky,snad to není pořád ten stejný :). Máme v RD přiznány trámy a bojím se,zda to není druh tesaříka. Děkuji za odpověď
Zabudol som fotku. Fotene cez hodinarsku lupu, ma zhruba 5 mm na dlzku.
janaper

XXX.XXX.140.25
Dobrý den, v bytě se nám přemnožily mouchy. Jsou však daleko menší než klasické mouchy domácí. Na mucholapka se nechytají. Nevíte někdo o jaký druh se jedná a co na ně pomáhá? Děkuji kol
Aknelo

XXX.XXX.248.37
Dobrý den, prosím nevíte, co to je za brouka? Je to nějaký dřevokaz? Našli jsme na terase na nábytku, který je ale nový, z akátového dřeva a měl by být ošetřený..Nějakých dírek nebo podobně jsme si nevšimli..Děkuji.

Aknelo
napsal(a):
Dobrý den, prosím nevíte, co to je za brouka? Je to nějaký dřevokaz? Našli jsme na terase na nábytku, který je ale nový, z akátového dřeva a měl by být ošetřený..Nějakých dírek nebo podobně jsme si nevšimli..Děkuji.
Schválně. Už to tady bylo mockrát, tak si tipnu - vroubenka (americká).

Cvrk
napsal(a):
Ploštice pozemka obecná.
Tak nic. Ale - patří i vroubenka mezi ploštice?

Butterfly
napsal(a):
Ano, samozřejmě že tam taky patří
Děkuji.
Urgasmash

XXX.XXX.168.242
Zdravím.
V bytě se nám objevuje tento hmyz. Je docela rychlý a reaguje na světlo. Nevíte někdo o co by mohlo jít? Někde jsem našla něco podobného (lumčík) tak si nejsem jistá.
A nevím kde se stále berou. Denně jich tu máme několik

Urgasmash
napsal(a):
Zdravím.
V bytě se nám objevuje tento hmyz. Je docela rychlý a reaguje na světlo. Nevíte někdo o co by mohlo jít? Někde jsem našla něco podobného (lumčík) tak si nejsem jistá.
A nevím kde se stále berou. Denně jich tu máme několik
Jo, něco takového.