Kuklení larev zlatohlávků a nosorožíků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.3.2022 20:16
jenda.m

XXX.XXX.96.190

Dobrý den mohu se zeptat jak je to s kuklením Larev zlatohlávků a nosorožíků.
Konkrétně pokud si L3 Larva vytvoří kokon ale nepřemění se v pupu a její kokon se rozbije.
Je larva ještě schopna vytvořit si kokon nový nebo je odsouzena k záhubě ?
Děkuji za odpovědi.

27.3.2022 13:28
lukasaky

XXX.XXX.102.220

V literatuře o zlatohlávcích se uvádí, že při rozbití kokonu většinou larva již není schopná vytvořit nový a uhyne. Ale pouze částečné poškození kokonu by přežít měla.

29.3.2022 11:43
robi6

XXX.XXX.121.7

Zdravím,hlavně je třeba rozlišit proměnu zlatohlávků od nosorožíků.Larva zlatohlávka si vybuduje (až na výjimky)tvrdý kokon,ve kterém se promění v pupu a nakonec v imago.Larva nosorožíka si vytvoří komoru zhutněním substrátu celkově na větším prostoru.Pupu nosororožíka lze z komory vyjmout,případně přemístit do umělé komory,kde dokončí proměnu.To lze doporučit spíš zkušenějšímu chovateli.Při manipulaci je poměrně vysoká možnost úhynu nebo vylíhnutí defektního imaga.
Takže je většinou lepší nechat to na přírodě.

29.3.2022 15:57
jenda.m

XXX.XXX.96.190

Moc děkuji za odpovědi.
Jde mi o to že při přerývání záhonu pro rajčata jsem nalezl spoustu L2 , ale
i pár odrostlých L3 larev oryctes nasicornis bohužel jsem však rýčem nevědomky trefil i dva kokony.
Larvám se nic nestalo ale nevím zda se znovu zakuklý rsp. si vytvoří komoru.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2022 04:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někdo tehdy popisoval, že nahradil kokon obalem od Kinder vajíčka, jen je nutno je určitě pravidelně a s citem kontrolovat 😬

30.3.2022 10:12
robi6

XXX.XXX.121.7

Zdravím,ty poškozené kokony bych s tím substrátem přendal do kýble,boxu.Je třeba udělat náhradní komoru velikostně jako původní.K tomu bych použil tyto 2 sadbové květináčky

30.3.2022 14:12
jenda.m

XXX.XXX.96.190

Moc děkuji určitě to vyzkouším.
Doufám že larvy přežijí a vyvinou se.
Byla by jich škoda .

Přidejte reakci

Přidat smajlík