Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pes v autě: myslete na pohodlí i bezpečnost
Sdílet:

Pes v autě: myslete na pohodlí i bezpečnost

Psi
Všeobecné

Ačkoliv jeden pes v autě nemá nejmenší problém, pro druhého to může být velmi stresová situace, se kterou se musí chlupáč i jeho majitel vypořádat. Způsobů, jak cestovat se psem autem, je přitom hned několik. Ale který z nich je správný a pro všechny zúčastněné nejpřijatelnější?

Pes v autě a předpisy

V právních předpisech České republiky nejsou pravidla pro cestování autem se psem úplně přesně stanovena. Zákon o provozu na pozemních komunikacích pouze udává, že „při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích“. Interpretace zůstává na každém z nás.

V případě kontroly policejní hlídky nebo dopravní nehody je ovšem nejlepší mít štěně v autě dobře zabezpečené. Nejenže tím jasně ukazujete, že není ohrožena ničí bezpečnost, ale vyhnete se také případným potížím, jež mohou při nehodě nastat. Nezabezpečené štěně je totiž v jedoucím autě velmi zranitelné, navíc může v případě nehody zranit i ostatní pasažéry.

Sedadla, nebo kufr?

Časté dilema při cestování se psem autem je, zda psa vozit v kufru, nebo na sedadlechRoli zde hraje mnoho faktorů.

Velikost auta

Máte velké rodinné auto s prostorným kufrem, nebo naopak autíčko, se kterým zaparkujete téměř všude? Zatímco u velkých automobilů nebývá problém převážet psa v kufru auta, v případě těch menších je to na pováženou. Stísněný prostor nebude pro psa to pravé ořechové. V obou případech však platí, že v kufru je pes poměrně na ráně.

Vzdálenost

Pokud potřebujete přejet pouze z jedné vesnice do druhé, asi vás už napadlo, že „je to jen 5 minut, dám si psa jen na sedadlo“. I za pouhou minutu se však může stát něco neočekávaného, a je tedy vhodné mít psa v autě řádně zabezpečeného i na tu nejkratší chvíli.

Preference

Samozřejmě záleží na preferencích řidiče/majitele psa. Pokud máte rádi svého psa celou jízdu pod kontrolou ve zpětném zrcátku, volíte při cestování se štěnětem v autě častěji přepravu v pásech na sedadlech. V opačném případě umístíte psa do kufru.

Možnosti přepravy

Pokud si stále nejste jisti volbou způsobu, jak převážet štěně v autě, možná pomůže porovnat si jednotlivé možnosti přepravy.

Bezpečnostní postroj a pásy

Ať už převážíte psa na sedadlech, nebo „na volno“ v kufru, měl by být vždy připoutaný pásem za postroj. Bezpečnostní pás pro psa pořídíte za pár stovek korun, na co je ale důležité se zaměřit, je postroj do auta. Obyčejný psí postroj totiž se svými plastovými sponami při nehodě s největší pravděpodobností neustojí. Jedinou jistotou je proto postroj, který prošel crash testem (tedy má „certifikát“ bezpečnosti při nárazu).
V případě cestování se psem v autě na sedadlech budou mít někteří řidiči na mysli také interiér vozidla, zejména kvůli línání či drápkům na kožených sedadlech. 

Klec

Nejnákladnější způsob převozu štěněte v autě, ovšem často označovaný jako jeden z nejbezpečnějších. Pes je od posádky oddělen kufrem, kde je zabezpečen vhodnou klecí. Výběr její velikosti volíte dle plemene a váhy psa. Měl by v ní mít možnost si lehnout, bez zbytečně volného místa okolo. Také v případě klece pro psy do auta platí, že by měla být testována v crash testech.

Dělicí mříž 

Pes cestuje na volno v kufru a od ostatních členů posádky jej odděluje kovová mříž. Její výhodou je časová i finanční nenáročnost, spousta automobilů navíc mříž v kufru již má. Nevýhodou je volnost pohybu, kdy se pes může pohybovat po celém kufru, což může mít negativní dopady při autonehodách.

Ať už se tedy rozhodnete přepravu štěněte v autě řešit jakkoliv, vždy mějte na paměti jeho maximální bezpečí.

Pes zvrací v autě, co s tím?

Možná už máte způsob přepravy štěněte vyřešený, ale zjistili jste, že váš pes v autě zvrací. Aby bylo cestování příjemným zážitkem pro všechny zúčastněné strany, bude nutné eliminovat možné příčiny psí nevolnosti.

  • Krmení před cestou je nejčastější příčinou nevolnosti psů v autě. Plný žaludek se v důsledku cestování dostává do pohybu a to může mít za následek následné zvracení. Před plánovanou cestou je tedy vhodné psy nekrmit nebo podat pouze lehkou svačinku.
  • Dobu jízdy je vhodné volit dle možností konkrétního zvířete. V případě, kdy je nutné urazit větší vzdálenost, je dobré dělat průběžně krátké přestávky. Psa během nich vyvenčete, pomůžete tak uklidnit jeho hlavu i trávicí trakt.
  • Cestování se psem je třeba uzpůsobit také styl jízdy. I pokud patříte mezi vášnivé závodníky, ve chvíli, kdy máte svého chlupáče v autě, by měla jít rychlá jízda stranou.

Usoudíte-li, že jste již vyzkoušeli vše možné, a váš pes v autě přesto stále trpí, po konzultaci s veterinářem je možné využít léky či některé doplňky stravy pomáhající proti nevolnosti a určené speciálně pro psy.

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru