Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Boty pro psa ochrání tlapky na sněhu i rozžhaveném betonu
Sdílet:

Boty pro psa ochrání tlapky na sněhu i rozžhaveném betonu

Psi
Všeobecné

Psí boty nejsou zdaleka jen módním doplňkem, ale naopak šikovným pomocníkem, jehož si oblíbil nejeden starostlivý pejskař. Jelikož se mohou hodit v případě úrazu nebo pro svou ochrannou funkci, není proto od věci mít aspoň jedny boty pro psa ve své výbavě. 

Jak na výběr psích bot? V každém případě je vybírejte především tak, aby vašeho parťáka neobtěžovaly při pohybu neustálým sjížděním nebo naopak přílišným utažením. Dobře zvolená velikost a typ ochranné boty pro psa nepůsobí nositeli žádné omezení.
Přesto je však možné, že i když váš chlupáč poprvé „obuje“ svou novou, skvěle padnoucí botu, bude se tvářit, jako že jste mu na nohu přivázali mlýnský kámen, a neudělá ani krok. Nedejte se však odradit, bývá to pochopitelně věc zvyku. Obecně je však proto lepší psa zvyknout zaprvé na lehčí modely bot, zadruhé pak s dostatečným předstihem, tedy ne až je jejich použití nevyhnutelné.

Proč mít doma psí botičky

Pokud pomineme nečekaný úraz, který vyžaduje krytí tlapky, mnoho pejskařů přistupuje k obouvání botiček v horkých dnech, kterých rok od roku přibývá. Chůze po sluncem rozpáleném asfaltu není nic příjemného, naopak může jemné psí tlapky spálit až do krve. Zejména bydlíte-li v městské zástavbě bez možnosti vyjít před dům hned na trávník, mohou být botičky ideálním řešením. 

Opačný, ale vlastně podobný případ nastává v zimě. Zimní boty pro psa chrání psí tlapky jak na zmrzlé sněhové pokrývce, tak opět ve městech, kde rozpálený asfalt vystřídají hojně posolené nebo ostrými směsmi posypané chodníky
V neposlední řadě zejména dlouhosrstá plemena chrání psí boty do sněhu před tvorbou tvrdých sněhových koulí na srsti mezi polštářky, kvůli kterým spousta chlupáčů během zimních procházek stagnuje.

Jak zvolit model a velikost

Vybírat můžete z mnoha modelů a designů. Nejčastěji se setkáte s jednoduchými botičkami s pogumovaným povrchem. O něco dražší jsou outdoorové boty pro psa, které bývají zpevněné a disponují plnohodnotnou gumovou podrážkou. Protiskluzový typ využijete při výletech v horách a v místech, kde hrozí smeknutí či poranění tlapek.
Vyplatí se mít odolnější boty pro psa na zimu či do terénu a lehčí do horkých dnů. Ty využijete, i pokud plánujete dovolenou se psem u moře. Střet s mořským ježkem, ostrými ulitami korýšů i oblázky dokáže vytoužené chvíle přímořského odpočinku nepříjemně zkomplikovat. V porovnání s návštěvou veterináře v zahraničí je přitom investice do botiček zanedbatelnou položkou.

Výběr správné velikosti bývá pro majitele často oříšek. Jednotliví výrobci mají značení odlišné, mnohdy ani rozdělení dle plemen nekoresponduje s reálnou velikostí psí tlapky. Nakupujete-li přes e-shop, je nejjednodušší tlapu stojícího psa obkreslit na papír a změřit. 

Nic se ale nevyrovná vyzkoušení výrobku v kamenném obchodě, kde se můžete i projít, abyste zjistili, jak botky na tlapkách sedí a jak se na ně váš parťák tváří.

Autor textu: Jarmila Harvalíková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru