Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Na co myslet při výběru obojku pro psa
Sdílet:

Na co myslet při výběru obojku pro psa

Psi
Všeobecné

Obojek je neodmyslitelnou součástí výbavy každého psa. Existuje nepřeberné množství různých materiálů, barev, velikostí a typů v různých cenových relacích. Vybrat správný obojek může být oříšek, obzvláště pokud jej kupujete poprvé.

Funkce obojku

Obojky pro psy mohou být někým považovány za módní doplněk, především však plní bezpečnostní a praktickou funkci. Při výběru se zamyslete, co od psího obojku očekáváte, jak moc jste ochotni investovat a jaké jsou vaše nejčastější společné aktivity. 

Pokud se váš pejsek často vydává na procházky sám, zanechte na obojku svůj telefonní kontakt, aby vás nálezce snadno kontaktoval. A pokud zavítáte do lesa, kde se pejsek lehce ztratí mezi stromy, zvažte reflexní obojky pro psy nebo obojky s GPS lokátorem. 

Život našich mazlíčků není jen plný pohodových chvil, nastává v něm i spoustu stresových situací. Ohňostroje, samota, nové prostředí, to vše vystavuje vaše mazlíčky nepohodě. Pokud takovou situaci očekáváte, jednoduše nasaďte pejskovi antistresový obojek, který v něm vyvolá zklidňující pocity díky obsahu feromonů. 

V letním období našim pejskům znepříjemňují dny paraziti jako klíšťata, celoročně také blechy. Pořízením antiparazitního obojku uděláte svému chlupáčovi službu a on se díky vám bude cítit jako v psím ráji.

Bezpečně i za tmy

Nosit reflexní prvky je důležité nejen pro páníčka, ale jsou také užitečným doplňkem pro psy. Při večerním venčení je svítící obojek pro psy skvělým pomocníkem. Budete mít přehled o krocích vašeho pejska, aniž by bylo potřeba ho mít neustále na vodítku a nikam se vám neztratí.

Výběr správné velikosti

Pro určení správné délky psího obojku změřte obvod krku pejska. Mezi krkem a obojkem pro psy by měl být volný prostor pro dva prsty. Pokud si nejste jistí jakou šířku vybrat, zvolte raději širší než užší. V případě příliš úzkého obojku hrozí riziko, že se pejskovi bude zařezávat do krku. Široké obojky pro psy jsou primárně určeny pro velké, silné psy a chrty. Úzké obojky jsou vhodnou volbou pro malá plemena. Při výběru je nutné prioritně dbát na pejskovo pohodlí. Velikosti jsou typicky v rozmezí XS-M.

Hmotnost i věk hrají roli

V případě, že vybíráte obojek pro štěně, zvolte obyčejné provedení z nylonu, ideálně s nastavitelnou velikostí. Vystačíte si s ním během prvních měsíců. Pro větší, statnější psy jsou vhodné pevné kožené psí obojky, které mají vysokou životnost. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena oproti obyčejným. Při správném zacházení vám vydrží celý život pejska.

Autor textu: zooroyal.cz
Autor fotografií zdroj: zooroyal.cz
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru