Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.50
Ahoj, mám možnost mít hraboše. Nikdy sem takové zvíře nevlastnila, tak mám pár dotazů. Bydlím na koleji, takže bude bydlet se mnou v pokoji;jak moc hraboši zapáchají? Dají se ochočit? Dají se krmit podobnou stravou jako křečci, nebo potřebují něco speciálního? Jsou temperamentní, nebo spíše leniví, já jen jak často by asi měli mít volný výběh? Není k chovu hrabošů nějaká literatura? Díky moc za vaše odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.45
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj, mám možnost mít hraboše. Nikdy sem takové zvíře nevlastnila, tak mám pár dotazů. Bydlím na koleji, takže bude bydlet se mnou v pokoji;jak moc hraboši zapáchají? Dají se ochočit? Dají se krmit podobnou stravou jako křečci, nebo potřebují něco speciálního? Jsou temperamentní, nebo spíše leniví, já jen jak často by asi měli mít volný výběh? Není k chovu hrabošů nějaká literatura? Díky moc za vaše odpovědi.
Hraboše jsem nikdy nechovala, ale nejsem si jistá, jesli jsou to ideální domácí mazlíčci. Krmení jim bude určitě stačit jako křečkům, k tomu trávu a další zelené krmivo a možná i trochu živočišných bílkovin. Nejedná se o domestikovaná zvířata, tak bych si to s tím výběhem rozmyslela, protože ho pustíš jednou a víc ho neuvidíš. Akorát si pak ostatní obyvatelé koleje budou stěžovat, že po baráku běhají hlodavci. S ochočením každopádně nepočítej. Asi bych ti jako mazlíčka na kolej doporučila spíš něco jiného (potkana, křečka, myšky...).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hraboše jsem nikdy nechovala, ale nejsem si jistá, jesli jsou to ideální domácí mazlíčci. Krmení jim bude určitě stačit jako křečkům, k tomu trávu a další zelené krmivo a možná i trochu živočišných bílkovin. Nejedná se o domestikovaná zvířata, tak bych si to s tím výběhem rozmyslela, protože ho pustíš jednou a víc ho neuvidíš. Akorát si pak ostatní obyvatelé koleje budou stěžovat, že po baráku běhají hlodavci. S ochočením každopádně nepočítej. Asi bych ti jako mazlíčka na kolej doporučila spíš něco jiného (potkana, křečka, myšky...).
hrabašo nikdy neochočíš.....doporučuju ti potkana, ty mají povahu skoro psí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.114
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
hrabašo nikdy neochočíš.....doporučuju ti potkana, ty mají povahu skoro psí
Dobrý den,
hraboše chovám i se jimi dosti zabývám (narozdíl od ostatních, zde odpovídajících chovatelů). Momentálně chovám hraboše rákosní (m. fortis), pestrušky písečné (lagurus lagurus) a příbuzné hrabošům - norníky rudé (cl. glareolus) a mohu Vám napsat trochu jiné poznatky opírající se o mé zkušenosti, né o domněnky!!!
Tato zvířátka jsou fantastickými domácími mazlíčky, jde většinou o velice zvědavé "inteligentní" tvory, dající se ochočit, ne sice do té míry jako potkan, to je pravda, na ochočování je potkan opravdu asi nejlepší, ale takoví plašani, že by Vám tak rychle utekli a už jste je nenašla, tak toho se bát asi nemusíte. Jsou aktivní ve dne i v noci (narozdíl od křečků) a jsou taky daleko méně kousaví. Pro chov doporučuji raději chovat více jedinců, protože jde většinou o společenská zvířátka.
Krmení je stejné, jako u všech hlodavců, rozdíl je akorát v tom, že hrabošům vyhovuje více zeleného krmení (trávy, zeleniny..) u některých druhů dávejte pozor na náchylnost k diabetu a tudíž se pak nekrmí ovocem a ničím sladkým (např. u pestrušek).
S pozdravem
M. Štrbáková
sasa33333

XXX.XXX.173.31
Dobrý den, mame doma hrabose a je to mlade nevite co rad ji ten nas je vybyravy travu moc nechce.nevite co mum mam davat k jidlu?
PavelHraboš

XXX.XXX.73.152
Dobrý den,
našli jsme psem vyhrabané miminko hraboše, už druhý den krmíme co 2-3 hodiny formulí (kozi mleko, voda, jogurt, datlovy sirup), ale nevíme co dále. :)
Vypadá pořád docela čile. Je to už chlupáč a začal trochu otevírat očka. Kdy a jak prosím přecházejí na pevnou stravu a čím začít?
Děkuji Rozehnal
Pokrupová

XXX.XXX.243.204
Dobrý den, pane Rozehnale, jak je na tom hraboš teď? Přežil? Čtvrtým dnem mám pravděpodobně taky mláďata hraboše, 1 bohužel nepřežilo a dnes zemřelo, jsou v teple a krmena mlékem pro štěňata, to je prý pro ně nejlepší, budu ráda za zkušenosti, děkuji, Kristýna
mukypuky

XXX.XXX.99.160
dobry den taky nam pes vyhrabal hnizdo hrabose bohuzel samicku zakousl tak jsme vzali domu aspon jedno mladě ,je jeste slepe ,krmime ho zatim kravskym mlekem.. jine zatim nemame.. krmime ho kazde 3hodiny ,jen nevim kolik kapek mu mam asi tak davat.. moc bych ho rad zachranil ,mame ho druhy den.. budu rad za jakekoliv rady.. pocitam ze mladě je stare asi tak 1tyden
Kacabala

XXX.XXX.20.96
Dobrý večer,
jsou zde velmi zajímavé a poučné články o hrabosich, jsem za ně ráda, ale mám dotaz.
Může se někdy podařit dát dospělému hrabosi( bohužel jsme ještě nezjistili co je) máme ho 3 rokem, slyší na jméno a dá se pohladit, jiného hrabose?
Na zahradě jsme našli pobíhat mládě hraboska, je větší má dobrý skus, bohužel Bobišek nám mládě pokousal, tak je v jiném teráriu.
Bude někdy šance, aby byli spolu nebo aby se respektovali?
Děkuji za radu
Kateřina 😉
Makyta

XXX.XXX.18.132
Dobrý den,
Také prosím o info, zda se vám malé mlade podařilo odchovat. Při shrabovani trávy se pod ní objevilo malé mlade hraboše - už je chlupaté a má otevřená očka, pistelo, ale přijde nám malinké. Nechali jsme ho nějakou dobu na místě, ale zůstalo kde bylo, začíná pršet a kolem obchází kocour. Máte nekdo doporučení co mu dát ke zradlu? Případně si myslíte že už je sobestacny? Přijde nám pořád malinký..
Díky moc za jakékoli rady
M.
Makyta
napsal(a):
Dobrý den,
Také prosím o info, zda se vám malé mlade podařilo odchovat. Při shrabovani trávy se pod ní objevilo malé mlade hraboše - už je chlupaté a má otevřená očka, pistelo, ale přijde nám malinké. Nechali jsme ho nějakou dobu na místě, ale zůstalo kde bylo, začíná pršet a kolem obchází kocour. Máte nekdo doporučení co mu dát ke zradlu? Případně si myslíte že už je sobestacny? Přijde nám pořád malinký..
Díky moc za jakékoli rady
M.
Přijde mi dost velké na to, aby vědělo, kdy má utíkat a umělo samo žrát... respektive - dokrmovat ho není potřeba. Ale zase si myslím, že na to, aby přežil sám v přírodě je malinký.
Divoké zvíře, které v takovéhle situaci neutíká, je divné zvíře. Zvlášť, když se jedná o takové, které velmi často plní roli kořisti. Ten měl frnknout, ani byste si nevšimla, že tam byl. Vím, že vám to asi nedá, ale rozmnožování hlodavců je takovým věcem přizpůsobeno - množí se často a ve velkém množství. Jsou kořistí pro mnoho jiných zvířat. Rodí se jich hodně a často, protože se jich hodně ani nedožije dospělosti. Tak to prostě je.
Nabízí se možnost, že jste mu při hrabání listí ublížili nebo už pod tím listím ležel nějak načatý a jen jste ho odrhnuli. Každopádně hraboš, který neutíká, není zdravý hraboš.
A pokud pomýšlíte na chov doma, tak i kdyby se vám to podařilo - udržet ho naživu - bude v zajetí a ještě k tomu sám, nešťastný.
Petulinkaaa

XXX.XXX.244.206
Dobrý den , chtěla bych se zeptat . kočka mi žere hraboše a vždy když najdu nějakeho živého jdu ho zachránit a už doma v akvarku asi pět hrabošů . Dnes jsem si všimla u jednoho ze nemá oko vyklovany asi a na hlavě strup od velký rány a nezdá se mi že by byla od kočky když jsem ho viděla . Je možný že se mezi sebou napadaji ? Mám jedno mládě a 4 starší jen různé barvy a přijde mi že ostatní jsou v pohodě jen ne spolu u sebe každej zvlášť . Dala jsem toho pokousaného zvlášť ale asi nedožije rána je na místě nechá se i vzít a hrozne rychle dýchá je šance že přežije? A je tedy možné že ho ostatní zmrzačili? Děkuji Za odpověď
Uživatel s deaktivovaným účtem

Petulinkaaa
napsal(a):
Dobrý den , chtěla bych se zeptat . kočka mi žere hraboše a vždy když najdu nějakeho živého jdu ho zachránit a už doma v akvarku asi pět hrabošů . Dnes jsem si všimla u jednoho ze nemá oko vyklovany asi a na hlavě strup od velký rány a nezdá se mi že by byla od kočky když jsem ho viděla . Je možný že se mezi sebou napadaji ? Mám jedno mládě a 4 starší jen různé barvy a přijde mi že ostatní jsou v pohodě jen ne spolu u sebe každej zvlášť . Dala jsem toho pokousaného zvlášť ale asi nedožije rána je na místě nechá se i vzít a hrozne rychle dýchá je šance že přežije? A je tedy možné že ho ostatní zmrzačili? Děkuji Za odpověď
Já bych to nechala přírodě, nezachraňovala bych. Vy jste nečetla o přemnoženýh hraboších? A o pokládání jedů volně v polích? To mi přijde jako mnohem větší průšvih.
Dobry vecer,je to hrabos nebo hryzec?Bracha je nasel na zahrade v supliku a chtel se jich zbavit,solidne mu to tam likvidujou.Bylo mi jich lito,tak je zkousim drzet pri zivote.Jeste nevidi,krmim falesnym mlekem ze zverimexu.Zatim se drzi uz treti den.Beru vsechny rady.A zadelany jsou od toho sunaru,da to zabrat nakojit to😀