Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.92
Zdravím vás, před třemi týdny jsem si konečně pořídila svého prvního potkanka, teda potkanici. Ve středu večer se u ní objevilo kýchání, ve čtvrtek se to zhoršovalo. V pátek ráno jsme byli u vet. Dostala Oscillococcinum s užíváním 2krát denně, do toho jsem vyčetla, že neuškodí slabý černý čaj s medem. V pátek měla trochu šňupák červený, včera v poho, dnes celý den taky, večer už je zase podrážděný, občas kýchne, jinak jí chutná, ale není tak akční jak byla před tím. Na veterinu se bohužel dostanu až ve středu. Máte nějaké rady, jak jí ulevit? Čím ji pomoct? I když je to "potkan za pár kaček", neradi bychom o ni přišli. Předem díky za nějaké rady/zkušenosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím vás, před třemi týdny jsem si konečně pořídila svého prvního potkanka, teda potkanici. Ve středu večer se u ní objevilo kýchání, ve čtvrtek se to zhoršovalo. V pátek ráno jsme byli u vet. Dostala Oscillococcinum s užíváním 2krát denně, do toho jsem vyčetla, že neuškodí slabý černý čaj s medem. V pátek měla trochu šňupák červený, včera v poho, dnes celý den taky, večer už je zase podrážděný, občas kýchne, jinak jí chutná, ale není tak akční jak byla před tím. Na veterinu se bohužel dostanu až ve středu. Máte nějaké rady, jak jí ulevit? Čím ji pomoct? I když je to "potkan za pár kaček", neradi bychom o ni přišli. Předem díky za nějaké rady/zkušenosti.
Přidávejte jí na podporu imunity Echinaceové kapky a můžete i trochu vitamínu C. Víc se dělat nedá, je to jako s lidskou rýmou, podpořit imunitu a počkat, může to trvat i týden. Alespoň pokud jen pšíká a nezačne vrkat, jakmile bude vrkat tak jsou chycené dolní cesty dýchací a pak je potřeba dávat antibiotika a ne placebo.
PS: Až se uzdraví, tak pořídit kamarádku, jestli chcete aby byla spokojená :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.92
Děkuji, nad těmi kapkami jsem uvažovala, hned ráno vletím do lékárny. Vitamín C jsem tak nějak doufala, že dostává v ovoci, zelenině... Ale mileráda jí ho dopřeji i jinak... Co se týká nějaké kamarádky... I nad tím jsem uvažovala, jak jsem psala, je to první potkanice a dočetla jsem se, že nepotřebuje společníka, pokud má pozornost a zábavu. Myslím, že jsme ji docela "vymazlili" klec a času jí taky věnujeme hodně. Ale samozřejmě přivítám další zkušenosti
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji, nad těmi kapkami jsem uvažovala, hned ráno vletím do lékárny. Vitamín C jsem tak nějak doufala, že dostává v ovoci, zelenině... Ale mileráda jí ho dopřeji i jinak... Co se týká nějaké kamarádky... I nad tím jsem uvažovala, jak jsem psala, je to první potkanice a dočetla jsem se, že nepotřebuje společníka, pokud má pozornost a zábavu. Myslím, že jsme ji docela "vymazlili" klec a času jí taky věnujeme hodně. Ale samozřejmě přivítám další zkušenosti
Nevím, kde jste četla, že nepotřebuje společníka, právě naopak. Pro potkany je společnost vlastního druhu nezbytná, člověk jim jiného potkana nikdy nedovede nahradit. Ti solitérně chovaní potkani z toho mají často různé problémy, samotáři mohou být agresivní nebo naopak trpí duševními poruchami jako je vykousávání srsti a vůbec sebepoškozování. Často se na svého člověka nezdravě upnou a pak stačí sebemenší změna a je z toho malér. Navíc kdy má vaši pozornost? Ráno, než odejdete do školy/práce, pak odpoledne a večer a v noci, kdy bývají potkani nejaktivnější, nejspíš spíte. O srst jí taky nepečujete jako jiný potkan, spát s ní v klubíčku taky nebudete a že by si s vámi po potkaním "popovídala" taky nepřipadá v úvahu.
Tady je to dost rozebrané: http://www.utahraptor.cz/news/jednoho-nebo-dva-/
Jinak k tomu vitamínu C - potkan si ho samozřejmě vyrábí sám, ale když je nemocný, tak krátkodobé zvýšení přísunu C podporuje imunitu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.92
To vám přesně neřeknu, kde jsem to vyčetla, pátrala jsem po netu spoustu informací a jedna z nich, co mi utkvěla v paměti bylo tohle... Já naštěstí pracuju z domu, pokud mi nelozí za krkem, nebo neodpočívá v rukávu, tak má na mě výhled z klece. Ale jak jsem psala, ráda posbírám víc info, rad a zkušeností. To co jste napsala, dává smysl, a už mám i pro její kamarádku vybrané jméno
Jen je teď pro mě důležitější jí z toho dostat. Teď navečer už jsem z ní měla lepší pocit. Sice ještě kašle, ale minimálně hodinu pěkně řádila. Jen ještě jak si otírá šňupák, tak ho má trochu podrážděný, zarudlý. Napadlo mě to třeba natírat heřmánkovou mastí, ale nechci se pouštět do něčeho bezhlavě. Máte s tím nějakou zkušenost?
Každopádně dík za rady a poučení
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To vám přesně neřeknu, kde jsem to vyčetla, pátrala jsem po netu spoustu informací a jedna z nich, co mi utkvěla v paměti bylo tohle... Já naštěstí pracuju z domu, pokud mi nelozí za krkem, nebo neodpočívá v rukávu, tak má na mě výhled z klece. Ale jak jsem psala, ráda posbírám víc info, rad a zkušeností. To co jste napsala, dává smysl, a už mám i pro její kamarádku vybrané jméno
Jen je teď pro mě důležitější jí z toho dostat. Teď navečer už jsem z ní měla lepší pocit. Sice ještě kašle, ale minimálně hodinu pěkně řádila. Jen ještě jak si otírá šňupák, tak ho má trochu podrážděný, zarudlý. Napadlo mě to třeba natírat heřmánkovou mastí, ale nechci se pouštět do něčeho bezhlavě. Máte s tím nějakou zkušenost?
Každopádně dík za rady a poučení
Není ten zarudlý čumák spíš než odřený, ušpiněný od porfyrinu? To je normální, porfyrin produkuje Harderova žláza a když je potkan nemocný nebo ve stresu, tak se produkce porfyrinu zvýší :)
Jinak kvalitní zdroje informací o potkanech (ale tam je jen základ) najdete na http://potkani.rodent.cz/ nebo si stáhněte příručku http://potkanomilec.konicky.net/prirucka.htm - ta je dost dobrá :) On si taky na stránky nebo dokonce do knížek napíše kdekdo kde co, ale ta příručka je kvalitní a bez nesmyslů :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.69
Čumák bych ničím nenatírala, stejně by si to hned otřela a je to potkaní nejcitlivější orgán, takže bych řekla, že by se jí asi moc nelíbilo, kdyby najednou voněla heřmánkem nebo čímkoli jiným.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.92
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Není ten zarudlý čumák spíš než odřený, ušpiněný od porfyrinu? To je normální, porfyrin produkuje Harderova žláza a když je potkan nemocný nebo ve stresu, tak se produkce porfyrinu zvýší :)
Jinak kvalitní zdroje informací o potkanech (ale tam je jen základ) najdete na http://potkani.rodent.cz/ nebo si stáhněte příručku http://potkanomilec.konicky.net/prirucka.htm - ta je dost dobrá :) On si taky na stránky nebo dokonce do knížek napíše kdekdo kde co, ale ta příručka je kvalitní a bez nesmyslů :)
Opět zas a znovu díky za odpověď. Šňupák má pořád zarudlý, spíš si myslím, že je to tím, jak si ho pořád otírá. A fakt díky za odkazy. Určitě si z toho něco vezmu
Jak píšete, kde kdo napíše kde co Ale dnes jsem před manželem nadhodila, že Anička bude mít kamarádku, tak má jen podmínku, aby ppřišla, až Anče bude doléčená
No snad si holky na sebe zvyknou a nebude problém.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.92
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Čumák bych ničím nenatírala, stejně by si to hned otřela a je to potkaní nejcitlivější orgán, takže bych řekla, že by se jí asi moc nelíbilo, kdyby najednou voněla heřmánkem nebo čímkoli jiným.
díky, to jsem si uvědomila, až jsem si to přečetla od vás Jsem teprve třídýdenní majitelka, tak se musím ještě hooodně učit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.92
A ještě je určitě slušnost, když něco žádám, tak se podepsat... Jmenuji se Jana a potkanice Anička
Potkánek

XXX.XXX.234.130
Ahoj,včera jsem si koupila potkánka a furt pšiká a dělá divné zvuky chtěla bych se zeptat co mám dělat...bojím se že umře dělám pro něj hodně moc snažím se to nějak zastavit 😭😬
Uživatel s deaktivovaným účtem

Potkánek
napsal(a):
Ahoj,včera jsem si koupila potkánka a furt pšiká a dělá divné zvuky chtěla bych se zeptat co mám dělat...bojím se že umře dělám pro něj hodně moc snažím se to nějak zastavit 😭😬
Veterinář. Může být alergický na něco v podestýlce nebo v krmení, může mít infekční onemocnění. Od počítače nikdo neurčí.