Dobrý den, prosím o radu:
mám své první morčátko - koupila jsem již těhotnou samičku, po měsíci u nás porodila 3 miminka. 2 zemřela téměř ihned. 4 dny po porodu zemřela bohužel i samička. Zbylo nám tedy 1 mimiko (kluk-Raubířek).
Krmit jsem ho začala ihned po osiření. Inje Kční stříkačkou směs sunaru, vody, glukopuru. Trošku suchého chleba a malinko oždiboval piškot. Zeleninu nechce, seno nechce. Docela mu to chutnalo. Vážil sice jen 54g, ale byl čilý - běhal, mazlil se.
Dnes mu je 11 dní a včera přestal žrát mlíčko - stříkačku nechce ani vidět a z misky pít neumí. Je takový apatický - příjde mi, jestli jsem mu tou stříkačkou nepoškrábala vnitřek tlamičky.
Velmi ráda bych ho zachránila.
Poradil by mi prosím někdo?
Teď jsem ho znovu zkoušela krmit a skoro bych řekla, že nemůže polykat (což dříve nebylo).
Setkal jste se s tím někdo?
Uživatel s deaktivovaným účtem
jitypa
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu:
mám své první morčátko - koupila jsem již těhotnou samičku, po měsíci u nás porodila 3 miminka. 2 zemřela téměř ihned. 4 dny po porodu zemřela bohužel i samička. Zbylo nám tedy 1 mimiko (kluk-Raubířek).
Krmit jsem ho začala ihned po osiření. Inje Kční stříkačkou směs sunaru, vody, glukopuru. Trošku suchého chleba a malinko oždiboval piškot. Zeleninu nechce, seno nechce. Docela mu to chutnalo. Vážil sice jen 54g, ale byl čilý - běhal, mazlil se.
Dnes mu je 11 dní a včera přestal žrát mlíčko - stříkačku nechce ani vidět a z misky pít neumí. Je takový apatický - příjde mi, jestli jsem mu tou stříkačkou nepoškrábala vnitřek tlamičky.
Velmi ráda bych ho zachránila.
Poradil by mi prosím někdo?
Teď jsem ho znovu zkoušela krmit a skoro bych řekla, že nemůže polykat (což dříve nebylo).
Setkal jste se s tím někdo?
Může být zesláblý a taky ve stravě, kterou dosud jedl, nevidím vůbec žádný vitamín C, což je u morčete vždycky o hubu, a taky má určitě málo vlákniny - kadí? Lezou z něj kosti, nebo ne? Co bříško, má ho naplněné nebo splasklé?
Já mám o pár dní staršího prcka a krmím tatrou 1:1 + vitamín C + 40 % glukóza a rodicare instant + vitamín C + 40 % glukóza. Neptám se ho, jestli nechce, prostě se krmí a hotovo. Mlíko si dává rád, na ten rodicare se zas až tak netváří, ale sežere ho. Krizové okamžiky se slabostí a neochotou žrát překonávám fyziologickým roztokem s glukózou injekcí rovnou pod kůži. Žere sám seno, jahodové listí, granule, papriku, mrkev a růžičkovou kapustu, ale málo, spíš to ochutnává.
Myslím si, že poškodit dutinu ústní konusem jehly by vyžadovalo dost přehnané násilí při krmení.
Perfektně se mi osvědčila nemléčná pětizrnná instantní kaše pro mimina.
po vychladnutí přimíchám citronovou šťávu. A sklenička mrkvového příkrmu taktéž pro mimča. A sušené mléko pro osiřelá koťata, to je super věc! stále mám balení pro strýčka příhodu. Je to snad nejvhodnější "mléko" na odchov všeho možného.
taky musí mít něco, na čem budou pracovat střeva, klidně bych rozmočila nějakou senovou granuli a přidala ke kaši.
zkuste trošičku sladké mrkve nastrouhat najemno, jablko, okurku, banán (naškrábaný se dá přidat ke kaši)...
a vážit, pořád vážit - musí přibírat. Když nechce žrát, utíkala bych za vetem. A jak je apatický a "nemůže polykat", tak tuplem. Kvůli něčemu ti prcci i samička umřeli.
Díky za reakci,
Kadí normálně - pořád stejně a tuhé bobky (spíš světlejší).
Kosti mu nahmatám - hlavně na kyčlích, bříško má spíš naplněné, ale normálně měkké.
Je malej
Taky si myslím, že jsem mu tou stříkačkou snad neublížila - ale prostě najednou přestal polykat.
V jakém "stavu" máte ten vitamín C? Normální lidské tablety rozmačkané a rozpuštěné?
Díky.
Matka zemřela na celkové vysílení po porodu (byla jsem s ní u vet., ale injekce ji už nezachránila).
Byla totiž strašně mladá (ve zverimexu se jim to podařilo na první dobrou) - takže jako mlaďoučká prvorodička prý neměla příliš moc šancí - navíc všechna 3 miminka byla dost velká.
Miminka vůbec nekrmila - utíkala před nimi. Takže malej neměl jednoduchý začátek.
Mládě morčátka velmi brzo začíná ochutnávat stravu velkých.Normálně bych se nebála dát mu ožižlat kousek jablka(na začátek trošku strouhaného).Jenže jedí po vzoru matky.Takže mu ukázat, že je to jedlé.Trošku mrkve, drcené ovesné vločky, rozmáčknout granuli pro hlodavce.Naše už v prvním týdnu "žužlali".