Morče - kousání mříží

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

zuzínek

1.5.2015 08:35
zuzínek

XXX.XXX.114.115

Hezký den,
ráda bych jako naprostý začátečník poprosila o radu s mým tříměsíčním morčetem. Je to samička, už se nechá bez problémů vyndat z klece, chovat, bere si pamlsky z ruky.
Dříve, když měla hlad, hlasitě pištěla, ale teď - KOUŠE MŘÍŽE. Nevadilo by mi to u krmení, jenže ona to bohužel dělá i v noci atd. Z nutnosti ji mám u sebe v pokoji a skutečně ji nemohu a ani NECHCI dát jinam..
Takže - proč kouše ty mříže? Chybí jí něco? Dělám něco špatně? V kleci mám napáječku, misku s vodou pro případ, že by se pítko rozbilo, misku s granulemi (které byla zvyklá jíst v obchodě), větev ovocného stromu, kterou občas kouše, vitaminovou "zmrzlinu" a kus suchého chleba. Seno mám umístěné v seníku na stěně klece, protože když bylo uvnitř, vždycky ho udupala a počůrala a potom chtěla nové.
Když začne kousat, pokaždé zkontroluji, jestli jí něco nechybí, ale má všechno...tak nevím...
Jen ještě dodávám, že jí třeba dám večer plný seník a ona začne v pět kousat, přičemž má seno jen z půlky pryč. ale jakmile jí seník doplním, vrhne se na něj, jakoby pět let nic nesežrala :D je to vtipné, ale něco v tom vězí, to vím...
Přijmu jakékoliv výtky i rady. Ráda se poučím, tuším, že dělám něco špatně.
S pozdravem
Anna

zuzínek

1.5.2015 08:37
zuzínek

XXX.XXX.114.115

Ještě jsem zapomněla, že jsem slyšela, že morčata nemohou být chována samostatně. Možná je to v tom...nenapadají Vás ale jiné důvody?
Děkuji.

1.5.2015 09:02
linduš

XXX.XXX.164.146

Nejspíš se nudí. co má aktivní zvíře dělat celé dny dělat v kleci? vy byste taky začla čmárat po zdi

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.5.2015 09:06

Nuda.

Představ si sebe, že jsi zavřená v malém pokoji a máš tam "všechno", ale není tam do čeho píchnout a jsi tam sama, takže si nemáš ani s kým povídat.

Jak velkou máš tu klec?

Zuzínek

2.5.2015 10:42
Zuzínek

XXX.XXX.114.115

Aha... Takže nuda, dobře. Takže jí mám koupit kámoše, nebo néco jiného? :D a mockrát děkuji za odpovědi.
Autorka.

2.5.2015 12:41
tterezkaaa

XXX.XXX.57.209

Je to určitě nudou, pořídila bych ji kamarádku (samičku) podobného stáří a bude určitě spokojená. Morče si vyberte raději od chovatele než ze zverimexu... jednak chovatel ví zda je to samec, nebo samice a také morče nebude mít parazity. Klec by jste měla pořídit velkou alespoň 1m, ale čím větší tím lepší... Přeji hodně radosti s morčátkama :).

Danik1133

13.1.2021 21:21
Danik1133

XXX.XXX.209.69

Mám morče. Cca 8let.zacalo kousat umělý spodek klece a pítko... Jí jen suchy. Na zeleninu prdi...je to stáří. Nebo moje......

14.1.2021 12:01
Laila11

XXX.XXX.38.18

Morče se nesmí chovat samo, je to společenské zvíře. A doufám, že mu nedáváte obilnou směs. Obilí způsobí v trávicím systému takovou paseku, že si to ani neumíte představit. Chleba také nesmí, koukněte se na videa aluebutterfly. A opravdu žádné obilí, pořídit mu kamráda a minimální velikost klece 100x50 s pravidelným výběhem, ale je to dost malé, čím větší, tím lepší. Já bych pořídila min.120x50, ale s pravidelným výběhem.

arte.P

14.1.2021 12:13
arte.P

XXX.XXX.163.250

Laila11 napsal(a):
Morče se nesmí chovat samo, je to společenské zvíře. A doufám, že mu nedáváte obilnou směs. Obilí způsobí v trávicím systému takovou paseku, že si to ani neumíte představit. Chleba také nesmí, koukněte se na videa aluebutterfly. A opravdu žádné obilí, pořídit mu kamráda a minimální velikost klece 100x50 s pravidelným výběhem, ale je to dost malé, čím větší, tím lepší. Já bych pořídila min.120x50, ale s pravidelným výběhem.

Můžu se poptat, co přesně to obilí způsobuje? Chtěla bych si to představit.

14.1.2021 12:20
Laila11

XXX.XXX.38.18

Tady bych to dost dlouho vypisovala, ale nedávno vyšlo moc hezké video, kde je to hezky vysvětleno. https://www.youtube.com/watch?v=PESmUS3cqfM&t=39s

Já to tenkrát zjistila v jednom starém článku, ale ten už jsem nenašla. A taky byl hodně dlouhý a dost odborný, to video je lepší.

arte.P

14.1.2021 12:46
arte.P

XXX.XXX.163.250

Když nechcete být tlustí a nechcete mít cukrovku, tak stačí z potravy vyřadit cukr. Aĺe pozor i sacharidy se v těle rozkládají na cukr - to znamená chleba, knedlíky, rýže ..... né to fakt nedávám, slečna absolutně neví o čem mluví, pouze předčítá článek a pouští do světa moudra tohoto typu.

Proto má otázka - jestli chápete, co se tam děje, nebo pouze papouškujete názor, že tohle je špatně. Z toho videa se totiž nic pochopit nedá.

Na slečnu Alue jsem narazila kdysi dávno, to ještě nekomunikovala s morčaty, ale s anděli či s čím a snad u toho měla zůstat

14.1.2021 13:15

arte.P napsal(a):
Když nechcete být tlustí a nechcete mít cukrovku, tak stačí z potravy vyřadit cukr. Aĺe pozor i sacharidy se v těle rozkládají na cukr - to znamená chleba, knedlíky, rýže ..... né to fakt nedávám, slečna absolutně neví o čem mluví, pouze předčítá článek a pouští do světa moudra tohoto typu.

Proto má otázka - jestli chápete, co se tam děje, nebo pouze papouškujete názor, že tohle je špatně. Z toho videa se totiž nic pochopit nedá.

Na slečnu Alue jsem narazila kdysi dávno, to ještě nekomunikovala s morčaty, ale s anděli či s čím a snad u toho měla zůstat

....to je tedy síla ta slečna Aule....

14.1.2021 13:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nedělala ona dřív i nějaké čarování nebo co? Nějaké čachry s jídlem, že nad tím máchala rukama a čtvrt hodiny kolem toho dělala opičky, než začala jíst? Že jako aby jí to jídlo plné chemikálií neškodilo? Tahleta Alue?

20.1.2021 12:05
Laila11

XXX.XXX.38.18

Takže to tady asi napíšu sama. Tady jsou dva články. Byla bych ráda, kdyby jste si přečetli celé stránky. Já sama bych to nenapsala jinak a přijde mi zbytečné něco vymýšlet, když už to lidé napsali.

• obilí není přirozenou ani nutnou součástí jídelníčku králíků (proč jej chovatelé dávají?, protože se obilí dávalo vždy, na výkrm, aby králíci stloustli a měli dost masa)
• obsahuje málo hrubé vlákniny a nadbytek škrobu
• škrob způsobuje velkou škálu problémů - je živným substrátem pro nežádoucí mikroorganismy ve střevech, má negativní vliv na přirozené pH ve střevech a tedy i zdravou střevní mikroflóru, kvasí a vede k nadýmání, nadbytek energie vede k obezitě, nedostatečnému příjmu sena a tedy vlákniny (problémy s trávením), nedostatečnému žvýkání a tedy problémům se zoubky (přerůstání stoliček), nadměrný obsah škrobu je jednou z nejčastějších příčin úhynu králíčků a morčátek
zdroj: http://www.zakrslykralicek.cz/granule

1. Obsahují hodně škrobů, a bílkovin a mají málo vlákniny. Časem se u morčete mohou dokonce kvůli nadměrnému příjmu škrobů a proteinů objevit i zdravotní problémy jako průjem, nadýmání nebo přerůstání zubů, protože chrup morčete je uzpůsoben ke žvýkání a ne k drcení potravy (což se stává při pojídání směsek) a tím pádem se stoličky neobrušují rovnoměrně a tvoří se na nich ostré hrany a špičky, později pak háčky. Zuby pak musí upravit veterinář.
2. Díky vysokému obsahu semínek a oříšků morčátka tloustnou. Trpí pak především jejich vnitřní orgány a na obezitu nebo mohou morčátka dokonce i umřít. Ohroženo může být i na první pohled štíhlé morčátko, protože např. ztučnělá játra samozřejmě navenek nepoznáme.
3. Dalším velmi častým problémem těchto směsek je to, že morčátko si vybírá jenom to, co mu chutná (tzv. selektivní krmení) a zbytek nechává. Tím se mu nedostává ostatních důležitých živin a jeho strava je nevyvážená, což může v budoucnu taktéž vést ke zdravotním problémům.
4. Pokud dostává morče každý den tolik směsky, kolik sní, nemá hlad a ani potřebu žrát seno, protože směska je samozřejmě chutnější než seno. Strava s nadbytkem směsky a nedostatečným přísunem vlákniny pak může způsobit dva hlavní problémy:
Kvůli sníženému přijmu vlákniny se zpomaluje pohyb zažitiny ve střevech, peristaltika se pomalu zastavuje, až do úplného zastavení. Tento stav se navenek projevuje tím, že morče nežere a nebobkuje. Takto nemocné morče se musí co nejdříve začít léčit, protože každým dnem hladovění se snižuje šance na jeho záchranu.
Nadměrný příjem škrobů, tuků a bílkovin ovlivní prostředí ve střevě a morče obtížně tráví „problematičtější“ zeleninu a ovoce a trpí nadýmáním.
5. Některá morčátka jsou značně vybíravá a ze směsi (byť kvalitnější, než jsou ty obyčejné namíchané jen z obilí, semen, sušeného ovoce a oříšků) sní jen něco. V tomto případě je určitě lepší přejít na granule, kde riziko selektivního krmení odpadá.
zdroj: https://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=jidelnicek

A tad vůbec nejde o slečnu alue. Také těm kouzlům moc nevěřím, ale morčatům rozumí.

arte.P

20.1.2021 12:36
arte.P

XXX.XXX.229.54

Laila11 napsal(a):
Takže to tady asi napíšu sama. Tady jsou dva články. Byla bych ráda, kdyby jste si přečetli celé stránky. Já sama bych to nenapsala jinak a přijde mi zbytečné něco vymýšlet, když už to lidé napsali.

• obilí není přirozenou ani nutnou součástí jídelníčku králíků (proč jej chovatelé dávají?, protože se obilí dávalo vždy, na výkrm, aby králíci stloustli a měli dost masa)
• obsahuje málo hrubé vlákniny a nadbytek škrobu
• škrob způsobuje velkou škálu problémů - je živným substrátem pro nežádoucí mikroorganismy ve střevech, má negativní vliv na přirozené pH ve střevech a tedy i zdravou střevní mikroflóru, kvasí a vede k nadýmání, nadbytek energie vede k obezitě, nedostatečnému příjmu sena a tedy vlákniny (problémy s trávením), nedostatečnému žvýkání a tedy problémům se zoubky (přerůstání stoliček), nadměrný obsah škrobu je jednou z nejčastějších příčin úhynu králíčků a morčátek
zdroj: http://www.zakrslykralicek.cz/granule

1. Obsahují hodně škrobů, a bílkovin a mají málo vlákniny. Časem se u morčete mohou dokonce kvůli nadměrnému příjmu škrobů a proteinů objevit i zdravotní problémy jako průjem, nadýmání nebo přerůstání zubů, protože chrup morčete je uzpůsoben ke žvýkání a ne k drcení potravy (což se stává při pojídání směsek) a tím pádem se stoličky neobrušují rovnoměrně a tvoří se na nich ostré hrany a špičky, později pak háčky. Zuby pak musí upravit veterinář.
2. Díky vysokému obsahu semínek a oříšků morčátka tloustnou. Trpí pak především jejich vnitřní orgány a na obezitu nebo mohou morčátka dokonce i umřít. Ohroženo může být i na první pohled štíhlé morčátko, protože např. ztučnělá játra samozřejmě navenek nepoznáme.
3. Dalším velmi častým problémem těchto směsek je to, že morčátko si vybírá jenom to, co mu chutná (tzv. selektivní krmení) a zbytek nechává. Tím se mu nedostává ostatních důležitých živin a jeho strava je nevyvážená, což může v budoucnu taktéž vést ke zdravotním problémům.
4. Pokud dostává morče každý den tolik směsky, kolik sní, nemá hlad a ani potřebu žrát seno, protože směska je samozřejmě chutnější než seno. Strava s nadbytkem směsky a nedostatečným přísunem vlákniny pak může způsobit dva hlavní problémy:
Kvůli sníženému přijmu vlákniny se zpomaluje pohyb zažitiny ve střevech, peristaltika se pomalu zastavuje, až do úplného zastavení. Tento stav se navenek projevuje tím, že morče nežere a nebobkuje. Takto nemocné morče se musí co nejdříve začít léčit, protože každým dnem hladovění se snižuje šance na jeho záchranu.
Nadměrný příjem škrobů, tuků a bílkovin ovlivní prostředí ve střevě a morče obtížně tráví „problematičtější“ zeleninu a ovoce a trpí nadýmáním.
5. Některá morčátka jsou značně vybíravá a ze směsi (byť kvalitnější, než jsou ty obyčejné namíchané jen z obilí, semen, sušeného ovoce a oříšků) sní jen něco. V tomto případě je určitě lepší přejít na granule, kde riziko selektivního krmení odpadá.
zdroj: https://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=jidelnicek

A tad vůbec nejde o slečnu alue. Také těm kouzlům moc nevěřím, ale morčatům rozumí.

Nojo, ale co když je chovám na maso? Tam je fajn, když rychle narostou a trochu zatučněj, ten tuk pak dodá tomu masu chuť, to prostě ze sena nedáte. Obilí je potřeba, už takhle ta masná výtěžnost není nijak hvězdná, tak je přece nebudu týrat hlady, to pak škoda práce

20.1.2021 12:43

arte.P napsal(a):
Nojo, ale co když je chovám na maso? Tam je fajn, když rychle narostou a trochu zatučněj, ten tuk pak dodá tomu masu chuť, to prostě ze sena nedáte. Obilí je potřeba, už takhle ta masná výtěžnost není nijak hvězdná, tak je přece nebudu týrat hlady, to pak škoda práce

A vlastně i morčata se chovají na maso.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík