Tae
XXX.XXX.164.174
Přemýšlím o kastraci potkana. Předtím jsem měla jednotlivce a neměla jsem s hryzáním problém. Teď mám dva samečky najednou. Ten dominantní začal asi ve 3 měsících napadat toho druhého a značkovat si ho (druhý je z jiného vrhu, ale oba byli spolu v pohodě odmala) tak jsem je oddělina mříží od sebe. Když jsem koupala toho druhého (smrdí a čůrá si pod sebe, takže 1x za měsíc ho lehce omyju vlažnou vodou), dominantí samec se naježil a vypadal vztekle, agresivně - tak jsem s ním nemanipulovala a nechala ho v klidu v kleci, dostal jídlo a byl v klidu. Teď při koupání toho druhého byl naježený, ale dostal jídlo zklidnil se a vypadal, že půjde spát - prostě ok. A když jsem mu dávala do klece ruku s miskou s jídlem, skočil mi po ní a zahryzl se mi ro ruky. Přestávám mu důvěřovat a vím, že hryzacího potkana nechci, teď má potkan cca 8 měsíce, myslíte, že pomůže na snížení agrese kastrace? Nekoupat toho druhého není řešení. Na nějakém webu jsem četla něco o ukazování dominance a že se mu to "musí vysvětlit otočením na záda a drbáním " já se děsně lekla a to poslední na co mám teď myšlenky je na něj vůbec šahat. Děkuji za rady.
Tae
napsal(a):
Přemýšlím o kastraci potkana. Předtím jsem měla jednotlivce a neměla jsem s hryzáním problém. Teď mám dva samečky najednou. Ten dominantní začal asi ve 3 měsících napadat toho druhého a značkovat si ho (druhý je z jiného vrhu, ale oba byli spolu v pohodě odmala) tak jsem je oddělina mříží od sebe. Když jsem koupala toho druhého (smrdí a čůrá si pod sebe, takže 1x za měsíc ho lehce omyju vlažnou vodou), dominantí samec se naježil a vypadal vztekle, agresivně - tak jsem s ním nemanipulovala a nechala ho v klidu v kleci, dostal jídlo a byl v klidu. Teď při koupání toho druhého byl naježený, ale dostal jídlo zklidnil se a vypadal, že půjde spát - prostě ok. A když jsem mu dávala do klece ruku s miskou s jídlem, skočil mi po ní a zahryzl se mi ro ruky. Přestávám mu důvěřovat a vím, že hryzacího potkana nechci, teď má potkan cca 8 měsíce, myslíte, že pomůže na snížení agrese kastrace? Nekoupat toho druhého není řešení. Na nějakém webu jsem četla něco o ukazování dominance a že se mu to "musí vysvětlit otočením na záda a drbáním " já se děsně lekla a to poslední na co mám teď myšlenky je na něj vůbec šahat. Děkuji za rady.
Tak ta úplně prvotní, základní chyba byla to, žes je, jak se začali prát, oddělila. Oni se potkani ve skupinách totiž perou naprosto normálně, vyjasňují si tak vztahy. Samozřejmě, ty nemáš zkušenosti s normálním chováním potkanů, protožes je nikdy nenechala se projevovat přirozeně ve skupině, ale měla jsi jedináčky. Tím oddělením jsi z nich vytvořila dvě nezávislé jednotky - teď berou toho druhého jako cizáka, ke kterému se chovají teritoriálně a snaží se ho vystrnadit.
A když ten dominantnější z tvých rukou cití konkurenční pach, samozřejmě, že zaútočí. Není to jeho chyba, ale tvoje. On v tu chvíli nevidí tebe jako člověka, ale orientuje se pachem. Vůbec totiž potkani se orientují hlavně čichem a na to žádná kastrace nepomůže. Tvůj potkan není agresivní, tvůj potkan se chová normálně v rámci toho, co je u potkanů obvyklé jednání.
Otáčení na záda nepomůže, naopak váš vztah může ještě víc zhoršit. Doporučila bych ti se kontaktovat s nějakým zkušeným chovatelem potkanů, který omrkne situaci a poradí ti na místě, co a jak by bylo lepší. Odkud jsi?
O koupání se radši nezmiňuju, pokud toho "smradlavého" koupeš, může ten druhý reagovat i na potenciálně stresovou situaci - potkani se umí vcítit do druhého jedince, takže už preventivně může reagovat agresivně, aby tě nenapadlo náhodou ho koupat taky.