LLufina

XXX.XXX.201.102
Zdravím a prosím o radu.
Asi před 4.měsíci jsme si koupili 3 morčátka. Nejsem zkušený chovatel a tak jsem poprosila prodavačku ve zverimexu, aby to byly všechno samičky. Prodavačka nám je vybrala a šli jsme domů. Asi tak za měsíc jsme ale zjistili, že máme 2 samečky a 1 samičku a to tak, že došlo k nakrytí. Měli jsme strach, protože samička i samečci byli ještě dost mladí. Samička v době nakrytí vážila 440g. Nicméně celé období březosti probíhalo v pořádku, dopřávali jsme ji vitamíny, dostatek pohybu a v ubikaci zůstala samička společně se samci. Byla spokojená a jen jsme pozorovali, jak se jí rozšiřuje bříško.
Asi před týdnem v ranních hodinách nás zbudilo povídání morčátek a samice nechtěla pustit samce do domečku a vypadala, že rodí. Na podestýlce bylo pár malých kapek krve a samička byla dost nervozní. Bylo to v termínu, tak jsme se těšili na miminka. Odebrala jsem samečky, aby měla klid. Ani po hodině ale k porodu nedošlo. Vzala jsem ji tedy k veterináři.
Pan doktor prohlásil, že samička je zcela v pořádku a jedná se pouze o "poslíčky".
Věřili jsme mu a tak jsme ji vzali domů a týden se nic nedělo. Samička byla trochu línější, ale žrala bez problémů, apatická nebyla.
Včera večer jsem si všimla, že za sebou tahá mrtvé mládě, které bylo plně vyvinuté. Pochvíli vyšlo druhé vyvinuté, ale mrtvé mládě. Nakonec porodila poslední mrtvé mládě, které ovšem bylo nevyvinuté, bez srsti a hrozně malé. Mláďata jsem odebrala a samička chvíli po porodu začala žrát, šla se napít a spíš jen tak polehává. Mám o ni strach aby se jí nic nestalo. Proč došlo k úhynu mláďátek? Mohlo to být tím, že měla rodit už před týdnem? Nebo mohla přestat rodit, když jsem odebrala samečky a ona třeba byla nervozní? Je mi to hrozně líto a nerada bych přišla i o ni.
Uživatel s deaktivovaným účtem

LLufina
napsal(a):
Zdravím a prosím o radu.
Asi před 4.měsíci jsme si koupili 3 morčátka. Nejsem zkušený chovatel a tak jsem poprosila prodavačku ve zverimexu, aby to byly všechno samičky. Prodavačka nám je vybrala a šli jsme domů. Asi tak za měsíc jsme ale zjistili, že máme 2 samečky a 1 samičku a to tak, že došlo k nakrytí. Měli jsme strach, protože samička i samečci byli ještě dost mladí. Samička v době nakrytí vážila 440g. Nicméně celé období březosti probíhalo v pořádku, dopřávali jsme ji vitamíny, dostatek pohybu a v ubikaci zůstala samička společně se samci. Byla spokojená a jen jsme pozorovali, jak se jí rozšiřuje bříško.
Asi před týdnem v ranních hodinách nás zbudilo povídání morčátek a samice nechtěla pustit samce do domečku a vypadala, že rodí. Na podestýlce bylo pár malých kapek krve a samička byla dost nervozní. Bylo to v termínu, tak jsme se těšili na miminka. Odebrala jsem samečky, aby měla klid. Ani po hodině ale k porodu nedošlo. Vzala jsem ji tedy k veterináři.
Pan doktor prohlásil, že samička je zcela v pořádku a jedná se pouze o "poslíčky".
Věřili jsme mu a tak jsme ji vzali domů a týden se nic nedělo. Samička byla trochu línější, ale žrala bez problémů, apatická nebyla.
Včera večer jsem si všimla, že za sebou tahá mrtvé mládě, které bylo plně vyvinuté. Pochvíli vyšlo druhé vyvinuté, ale mrtvé mládě. Nakonec porodila poslední mrtvé mládě, které ovšem bylo nevyvinuté, bez srsti a hrozně malé. Mláďata jsem odebrala a samička chvíli po porodu začala žrát, šla se napít a spíš jen tak polehává. Mám o ni strach aby se jí nic nestalo. Proč došlo k úhynu mláďátek? Mohlo to být tím, že měla rodit už před týdnem? Nebo mohla přestat rodit, když jsem odebrala samečky a ona třeba byla nervozní? Je mi to hrozně líto a nerada bych přišla i o ni.
U morčat je úmrtnost mláďat při porodech asi největší ze všech zvířat, je to proto, že se mimina rodí velmi velká v porovnání se samicí a vyvinutá.
Co se nějakého termínu u morčat týče, to je sci-fi, protože nevíte datum krytí a i když ho víte,60 - 72 dní je takový rozsah, že stejně nic nevíte.
Krvácení bylo pravděpodobně známkou úhynu nejmenšího mláděte, to by tak sedělo na ten týden. Zbytek uhynul později... a rodila se už mrtvá. Prostě potrat/porod mrtvých mláďat, u morčat se to stává a zvláště často se to stává u morčat nakrytých příliš brzo. Prostě tyhle "omyly" jsou velkým rizikovým faktorem a recept na mrtvá mláďata či mrtvou samici nebo obojí.
No, asi takhle. Mláďata fakt neřeš, buď ráda, že samice je živá a modli se, aby ti neskapala ještě ona, protože celá situace je pro ní velmi vyčerpávající, může se špatně čistit, mít nějaké vnitřní poranění z porodu nebo zánět dělohy.
Jo, a nechat březí samici společně se samci je DEBILITA. Že prodavačka nepozná pohlaví se stává, bohužel, ale že si nic nenačtete o odchovu morčat, když vidíte, že máte březí samici, to je neodpustitelné.
Samec morčete může nakrýt a taky nakryje samici okamžitě po porodu. Co to udělá se samicí nakrytou při první říji, i kdyby mláďata byla živá, si domyslete sami. Vy o ní fakt chcete přijít, co?
A to, že se samci v přítomnosti samice ještě nezačali rvát, je samo o sobě zázrak, víte?
llufina

XXX.XXX.201.102
My právě pořád četli články o březích samicích. Všude jsme se dočetli ( i veterinář nám řekl, že do porodu může být sameček a samička pohromadě úplně bez problémů) a u nás to tak fakt bylo...oni ji neotravovali a opravdu se jako zázrakem nervou. Jinak stačí pořádně číst a jistě by jste se v mém příspěvku dočetla, že od porodu jsou samečci od samice oddělení. No nevím kdo je víc debilní, jestli já jako začínající chovatel, nebo vy, když neumíte ani číst. Mě je celá situace velmi líto a prosím tu o rady a nestojím o to aby mě tu někdo urážel debilitou...
Uživatel s deaktivovaným účtem

CItuji:
"Asi před týdnem v ranních hodinách nás zbudilo povídání morčátek a samice nechtěla pustit samce do domečku a vypadala, že rodí. Na podestýlce bylo pár malých kapek krve a samička byla dost nervozní. Bylo to v termínu, tak jsme se těšili na miminka. Odebrala jsem samečky, aby měla klid. "
To je tvoje věta.
Nechávat samici v termínu porodu se samci je ta debilita, o které hovořím. Ono ta poporodní říje opravdu přichází téměř okamžitě po porodu, samci v téhle chvíli už měli být dávno pryč. Ono hodně často to v případě vás podobných bývá tak, že se těší na miminka, samici nechají se samcem, ráno kouknou do klece "jé, miminka" a v okamžiku, kdy dávají samečka pryč, už je samice zase naprcaná. Samička může být během březosti se samcem v tom smyslu, že si neubližují, ale minimálně týden před porodem je potřeba ho odstěhovat. Právě proto, že u morčat nelze spočítat nijak termín.
Samec může samičku nakrýt už při porodu.
ta mrtvá mláďata...stává se. a poměrně často. důležité je netahat samici, nezmáčknout břicho, vhodná/vyvážená strava, zbytek je na ní. byla mladší i to tomu nepřidalo.
každopádně samečka oddělím když je jistá březost samice. může potratit daleko před termínem a samec by jí hnedle kryl znova.
a dva samci fíha...se divím, že se dávno nezabili. dávejte na ně pozor, jestli jim to dojde... tam už to není vůbec žádná sranda.
samička hlavně musí žrát, nesmí být apatická, okamžitě k vetovi. zánět je vysoce pravděpodobný.