Dobrý den,
mám velký kotec a v něm 5 samiček. Původně tam byla i králice, ale té morčata tak oškubala srst, že jsem ji musela oddělit – od té doby krátkosrstá morčata okusují srst těm dlouhosrstým. Jídla mají dost (různorodé jídlo), nenudí se, jelikož je denně pouštím běhat na velký dvůr, kde mají věci na okusování a lezení...nedovedu si vysvětlit, proč to dělají. Má někdo s tímto zkušenost?
satan

XXX.XXX.96.140
Moje morče je s králíkem v králíkárně, také ho okusuje a seno má neustále.Takže také vůbec nevím co s tím.
lidule
napsal(a):
Seno musí mít morčata neustále k dispozici! Chleba je naprosto zbytečnej, jednou za čas nevadí ale často ano!
Dobře, děkuji. Seno tedy budou mít k dispozici 24/7.
Ale i tak pochybuji, že to pomůže – i když žerou ve výběhu seno, tak si najdou čas, aby zaběhli ke spolubydlícím a okusovali i je.
Lidule to píše dobře, morče musí pořád mít co kousat a trávit (proto seno nostop je nutností!)
uvidíte po nějaké době, on se z toho hladu mohl stát i zlozvyk a třeba je to nepustí, ale seno a voda je prostě základ, přes to vlak nejede.
chleba skoro nedávám, větvičky z "jedlých" stromů jsou fajn, ale i co se týče obrušování zubů, je kvalitné hrubé seno důležité.
a teď denně tráva, v zimě zelenina...
flopsi
napsal(a):
Dobře, děkuji. Seno tedy budou mít k dispozici 24/7.
Ale i tak pochybuji, že to pomůže – i když žerou ve výběhu seno, tak si najdou čas, aby zaběhli ke spolubydlícím a okusovali i je.
24/7 ?
To zní líp, než: pořád !
Je to nutné !
Ale fakt to nepomůže.
Stal se z toho zlozvyk. (jako když pipky žerou vejce).
Četl jsem to v literatuře, ale už si nepamatuji název. Morčata potřebují také stopově bílkoviny, přestože jsou to býložravci. V přírodě s trávou smlsnou i nějakého toho brouka, ale v zajetí tuto možnost nemají, chybí jim pak kreatin, který se vyskytuje právě v srsti. Může to být důvod, proč jí žerou. Vajíčko obsahuje vše, co je k životu třeba, takže chybějící látku dodá. Také se doporučuje tvaroh, ale s tím zkušenosti nemám. Morčátka chovám ve volném výběhu, mohou si vybrat, co potřebují a nemám s nimi po zdravotní stránce žádné problémy. V bytě je to samozřejmě omezené a proto je těžké odhadnout co jim chybí, nebo možná i přebývá.
Každopádně přeji úspěšné vyřešení problému. fj.