Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.7.2015 00:06
nikola1992

XXX.XXX.189.8

Dobry den, mam doma cincilku violet, ale zjistila jsem, ze he vic druhu. Tak bych sr chtela zeptat jaka je ta moje. Planuji poridit jeste samicku a vim, ze se nektere barvy nemohou krizit. Za radu jaka barva by byla vhodna budu rada.

Neregistrovaný uživatel

25.7.2015 09:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Tvá činčila je činčila jihoamerická - stejně zvaná též vlnatá nebo pravá (neboli chinchilla lanigera).
Je to nejrozšířenější druh vůbec. Jiný se snad v ČR nechová - leda v zoo zahradách (je to činčila krátkoocasá, aj.).

Pokud jde o barevné mutace (zbarvení, tak dnešní barevné mutace jsou opravdu pestré - od Ebony zbarvení, přes White, Beige, atd...)
tak se spolu nesmí křížit pouze mutace White X White (tedy 2 bílé) a nebo Velvet X Velvet (všechny barevné mutace, které v sobě mají geny Velvet). Tebe se tedy netýká ani jedno. Činčila je violet, takže na ni můžeš dát jakoukoliv barevnou mutaci.

Jen než je začneš množit, uvědom si, že o činčily z domácích chovů již není takový zájem (koukni jen sem na ifaunu na inzeráty, kolik činčil se prodává) a co když je neudáš, samice mají i 3 miminka, takže počítáš s tím, že ti klidně 2 zbydou? A další věc, odchovat mimina není úplně procházka růžovým sadem - může se stát cokoliv - zemřít samice - a ty pak každé 2 hodiny budeš vstávat a mimina krmit, samice ti mimina klidně může pozabíjet, může vážně zranit samce (některé samice jsou agresivní, když jsou březí nebo po porodu)...
Než vůbec samec k samici může, tak je potřeba aby i samec a i samice měli "chovnou" váhu - samec min.500g, samice min.550g (žádoucí je vyšší váha). A oba musí mít věk min.8. měsíců...
Pokud tohle pár neplní, je to zas a zas riziko. Dále samotné seznamování páru je běh na dlouhou trať, také se může stát, že samice samce nepřijme vůbec a tak jako tak budeš mít doma 2 klece.
Proto pokud chceš svýmu samečkovi kámoše, tak zas jen samce a máš po problémech.

25.7.2015 09:46
nikola1992

XXX.XXX.189.8

Dekuji za odpoved. Tohle znam. S chovem mam uz nejake zkusenosti a o techto rizikach vim. Jen jsem nevedela kvuli tem zbarvenim. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík