Vždy je lepší mít dvě morčata. snažit se můžete, ale 24 hodin jim společnost dělat nemůžete.
všechny morčata mám ve skupinách 2-7 kousků. každé morče je jiné, některé je plašan od přírody, jiné odvážnější, některé se rádo nechá navolno pohladit, jiné si musíme chytit a pomazlit ho na ruce. s tím ochočením, chce to se jim věnovat. a nejlíp s nějakou dobrotou v ruce
Samečci, pokud budou odmala spolu a opravdu si ani nečuchnou k samici, budou v pohodě. ale klidně dvě samičky. mě přijdou chytřejší. mazlivost kluků potvrdit ani vyvrátit nemůžu. opravdu záleží na osobnosti morčete a hlavně přístupu člověka.
u nás jsou obecně samičky víc kontaktní, ale to je naše "vina", podstatně víc s nima manipulujeme, je to znát.
Rpsen

XXX.XXX.222.217
Nevíte jak seznámit dva samce morčat, oba jsou dospělí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rpsen
napsal(a):
Nevíte jak seznámit dva samce morčat, oba jsou dospělí.
Nijak.
Dva dospělé samce morčat už neseznámíte. Ale morčecí zápasy provádět můžete.

Mám kolem 20-ti morčat a kdyz sem jeste nezacinala s chovem mela sem 1samicku s kralikem dohromady. kdyz sem si pořídila dalsi 4morcata chovaly se k sobe jako by spolu byly od mala a ta jedna samicka za mnou vzdycky prisla a klidne si vzala krmeni z ruky

Rpsen
napsal(a):
A zkoušela jste to někdy.
Mám morčat podle ročního období 15 - 30 + mláďata. Včetně samců. Už tak nějak vím, co si můžu a nemůžu dovolit, aby netekla krev, a nemám zapotřebí dělat takové píčoviny, jako nutit dospělé samce, aby bydleli spolu. Dospělák buď bydlí se samicí nebo se samečky-odstávčaty. Už třeba dospívající samci vyrůstající ve skupině ostávčat začínají v pubertě dělat bordel a je potřeba je rozdělit do dvojic tak, aby se ve dvojici nervali. A jakmile začnou připouštět, zpátky ke kámošovi, se kterým vyrostli, už vrátit nejdou.
morče11

XXX.XXX.152.200
Mužu dat k 3 letému samečkovi ještě jednoho samečka děkuji za odpověd

morče11
napsal(a):
Mužu dat k 3 letému samečkovi ještě jednoho samečka děkuji za odpověd
Skuste treba par mesicu stareho a bud ho nechte nebo ne podle toho jestli se nebudou prat (ja odstavuji mlade samce od samic po cca mesici abpokud nemam v boudach misto proste je dam k chovnymu samci a snasi se v pohode ;).
Nanny

XXX.XXX.199.180
Samozřejmě jí můžete nechat jednu mladou samičku, to je ideální, odpadne seznamování.
Měla jsem jedno morče, po roce jsem pořídila druhé - byly v pohodě. Jedno zemřelo, koupilo se další, zemřelo to druhé starší, koupilo se další. Všechno byly samice a nikdy jsem neměla problém, že by se navzájem šikanovaly nebo odháněly. Problém jedině nastal tehdy, když přijela na návštěvu kamarádka se svou morčecí slečnou, která byla ještě mladší, než ty moje. Všechny zahnala do kouta, když se některé z mých přiblížilo, začala startovat, kousala apod.
K mým rozetám jsem po půl roce pořídila dalšího prcka, taky samici. Měla jsem prvně strach, že by rozety dělaly bugr, opak byl pravdou, měly větší strach z té nové . Ta si chtěla pořád hrát a rozety se krčily v rohu a nechápaly. Když ta "nová" za dva měsíce porodila, nevěděla jsem, co to s rozetkami udělá, ale chovaly se, jako by v kleci žili všichni celou dobu.
S ochočením těžko říct. Obě rozetky jsou spíše bázlivější, všeho se hned leknou, proto jsem si pořídila i tu třetí, protože mi chybělo to oňufávání a mazlení. I když ty dvě měly se mnou kontakt, brala jsem je ven z klece, tak většinou stály/seděly na místě a jen spokojeně kuňkaly, když jsem je hladila. Máša (ta poslední) je prostě boží, dokonce ty dvě víc usměrnila, že už nejsou pořád strachy posrané a víc se ke mě mají. Musím mít dokonce otevřené i to okno na boku klece, protože Máša musí mít přehled, co se venku děje, tím pádem rozetky taky koukají, kde se co šustne.
N.B.

XXX.XXX.154.117
Jde vykastrovat cca.2 roky starý sameček? A pokud ano kolik to zhruba stojí?
Nanny

XXX.XXX.199.180
Samec jde vykastrovat v každém věku. Kolik to stojí, ti řekne veterinář, tipovala bych tak kolem tisícovky, ale taky záleží, kde (v Praze to bude nejspíš dražší než někde na malém městě).
N.B.

XXX.XXX.154.117
Díky
N.B.

XXX.XXX.154.117
A ještě jedna otázka: Od kolika do kolika let se doporučuje aby měla samička mimika?
Od 4 měsíců ?
PRVNÍ porod neodkládej.
http://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=omorcatech.