Juny činšilka :D

XXX.XXX.217.142
Ahoj ! Mám dotaz budu ráda za odpovědi od více uživatelů :) !
Pořídila jsem si činčilu...Dala jsem jí k osmákům do klece jsou přátelský spí spolu...A jsou úplně v pohodě..Jsem si vědoma že osmák a činčila je každý jiní a i každý jindy spí..Ale ipro jejich a dobro a moje svědomí se chci zeptat jestli je to dobré.. ? Činčilce dávám krmení pro ně a osmákům zase to svoje...Jak říkám jsou v pohodě, spí spolu, máčknou se kolem ní a spí, neubližujou si...

XXX.XXX.217.142
Proč chudáci nějak nechápu... ? Normálně činčilku si vyndám... A seno se vodou mohou všichní + třeba chleba...

XXX.XXX.217.142
A vyšichni maji u mě dostatečnou péči..Žádné zvíře u nás nikdy netrpělo...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslí že oproti jiným experimentům jako třeba králík s činčilou nebo morče s osmákem je toto spojení docela přijatelné.
Pokud spolu vycházejí tak bych to zas tak černě neviděla. Stravu zas tak odlišnou nemají. Kolikrát se i strava určená činčilám doporučuje osmákům. My si třeba stravu pro osmáčky mícháme sami a část z toho je určeno činčilám.
Jen by mohl nastat problém s tím že osmák je aktivní ve dne a činčila v noci, ale třeba si udělají kompromis

XXX.XXX.117.1
Děkuju konečně nějakej normální člověk který to vidí jako já..Napadlo mě že bych třeba osmákum vyndala kolotoče...A dávala bych jim je tam večer..Ale osmáci jsou sice hravější přes den ale když nikdo v pokoji neni tak se válí na hromadě...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
NE, není to dobré!
Činčila a osmák jsou si sice podobní, ale už jejich biorytmus je odlišný! A ne, neudělají si kompromis!
Činčila je noční zvíře, osmák denní. Když osmák spí, činčila dělá bordel, a zas naopak. Tato dlouhodobá disharmonie vede ke stresu a končí řežbou mezi druhy (není nic výjimečného, že činčila zabije osmáka a obráceně, jsem chovatelskou činčil a přesně, když toto soužití někdo zkusí, končí to tragicky a u mě pak shání novou činčilu). Problém nenastane hned, ale dostaví se během půl roku nebo v období dospění činčily/osmáka a nebo pak období říje (nevím, jaká pohlaví máte).
Takže oddělit!
Je úplný nesmysl chovat více odlišných živočišných druhů pospolu. Jako je nesmysl chovat morče a králíka dohromady, tak je stejný nesmysl chovat činčilu a osmáka dohromady.

XXX.XXX.217.142
Mám 4 osmáky (1 kluk a 3 holky) činčila je také holka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
Mám 4 osmáky (1 kluk a 3 holky) činčila je také holka.
No, tak to se těš na říji samice činčily. Činčila půjde po osmáčicích, jak slepice po flusu a zrube ti je všechny...
No, příjemnou zábavu
napsal(a):
Děkuju konečně nějakej normální člověk který to vidí jako já..Napadlo mě že bych třeba osmákum vyndala kolotoče...A dávala bych jim je tam večer..Ale osmáci jsou sice hravější přes den ale když nikdo v pokoji neni tak se válí na hromadě...
Proč chodíte na diskuzi, když jste stejně přesvědčená o své pravdě? X lidí Vám napíše, že to není dobrý nápad, ale Vy se samozřejmě chytnete toho jediného "normálního" člověka, který Vám dá za pravdu. Tak si to udělejte prostě po svém, když nestojíte o radu.
Nikde jsem nenapsala že je to dobrý nápad.
Pokud to jde jinak samozřejmě je nejlepší mít osmáky spolu a činčile pořídit další činčilu. Ale zadavatelka nikde neuvedla proč chce toto spojení. Pokud jste si ale pořídila činčilu s tím že ji dáte k osmákům tak je to fakt debilní nápad.
Ale jak tady čtu, že máte chovnou skupinu tak mi to přijde vzhledem k mláďatům dost hazard. Já původně myslela že máte jednoho osmáka a jednu činčilu - ne že by to bylo o moc jiné ale přeci jenom jsou to společenská zvířátka a mohli by být rádi že mají alespoň nějakou společnost.
Nechci to nějak zlehčovat, ale sama jsem měla křečka který žil i ve dne, a v noci často spal přesto že je to noční tvor.

XXX.XXX.217.142
Já taky nenapsala že máš dobrý nápad...Ale člověk který do to té doby viděl jako já...

XXX.XXX.217.142
Já jsem jí tam dala proto protože se jí chtěl někdo zbavit...A teď jí kupuji jinou klec...Jenom jsem se ptala zda je to možné..Zdali to možné neni jak mi vysvětlila paní nahořejc tak to riskovat nebudu...A radši je oddělím...Právě na něco takového jsem se ptala...Jestli to možné je nebo neni...
ČinčilaseČančala

XXX.XXX.250.44
Činčily a Osmáci jsou nejbližší příbuzní, takže by to neměl být problém a nechápu, co myslíš tím, že je krmíš odděleně. Osmáci a Činčily jedí to samé např. koukni se na granule pro činčily jsou tam nakreslení i osmáci a je tam i napsáno, že je to i pro činčily, takže je krmit odděleně je zbytečné. A hlodavci by neměli jist chleba a obiloviny
ČinčilaseČančala
napsal(a):
Činčily a Osmáci jsou nejbližší příbuzní, takže by to neměl být problém a nechápu, co myslíš tím, že je krmíš odděleně. Osmáci a Činčily jedí to samé např. koukni se na granule pro činčily jsou tam nakreslení i osmáci a je tam i napsáno, že je to i pro činčily, takže je krmit odděleně je zbytečné. A hlodavci by neměli jist chleba a obiloviny
Prosím Vás, nepište tady blbosti do staré diskuze. Osmák potřebuje OSMÁČÍHO kamaráda a činčila ČINČILÍHO.
Myslím, že vy byste taky nechtěl celý život být zavřený ve výběhu se šimpanzem bez lidí. :-)
Hlodavci by neměli jíst obiloviny? Na to jste přišel kde? Např. takový křeček obiloviny ke svému životu potřebuje
Lenchen

XXX.XXX.220.20
napsal(a):
Ahoj ! Mám dotaz budu ráda za odpovědi od více uživatelů :) !
Pořídila jsem si činčilu...Dala jsem jí k osmákům do klece jsou přátelský spí spolu...A jsou úplně v pohodě..Jsem si vědoma že osmák a činčila je každý jiní a i každý jindy spí..Ale ipro jejich a dobro a moje svědomí se chci zeptat jestli je to dobré.. ? Činčilce dávám krmení pro ně a osmákům zase to svoje...Jak říkám jsou v pohodě, spí spolu, máčknou se kolem ní a spí, neubližujou si...
Chovám osmáky 20 let. Čas od času mne také napadne spojit tyto druhy. Pokud bych se měla vracet k Darwinovi, pak spojení těchto podobných druhů možné je za určitých podmínek. Kluci v období dospívání si vytváří hoerarchii ve smečce. To znamená v krátkosti, že bych si troufla dát k sobě jen kluky a to dospělé osmáky a u činčil stejně staré kluky. Sami si "označí svá terioria" a mohou žít v harmonii. Ovšem pozor! Já mám prostor pro osmáky v řádech metrů a do výšky jsem limitovaná 3,5metrovým stropem. Tady JE prostor pro žití vedle sebe. Nikdy bych je nezavřela do krabičky 50x50x50cm. V přírodě také žijí oba v Chile a oba v přibližně stejné nadmořské výšce, tudíž i potravou podobných podmínkách (hodně vlákniny a méně živin). Napište jak to dopadlo u někoho kdo měl odvahu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ČinčilaseČančala
napsal(a):
Jestli se ridis obrazky na krmeni jako informaci, ze je pro ne vhodne, je mi tvych zvirat uprimne lito.