Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den, prosím o radu. Rozhodli jsme se chovat cuye a v létě jsem koupila jeden párek. Sameček je starší asi dvouletý má 2150g, samičku jsme koupili jako odstavené mládě a teď jí je necelých 6 měsíců, nevážila jsem ji, ale je velká, jen o něco málo menší než samec. Bydlí ve výběhu 2x2m, kde mají pár schovávaček, krmíme seno+vojtěška, řepa, zbytky zeleniny, jablka a denně trochu ječmene a podestýlka sláma. Vypadají oba zdravě, ale samice stále nemá mladé. Bojím se, aby pak neměla kvůli vyššímu věku problémy s prvním porodem. Má prosím někdo radu, jak podpořit morčecí libido nebo si nemám dělat starosti a vše nechat přírodě?
Tak samička váží 1400g.
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Rozhodli jsme se chovat cuye a v létě jsem koupila jeden párek. Sameček je starší asi dvouletý má 2150g, samičku jsme koupili jako odstavené mládě a teď jí je necelých 6 měsíců, nevážila jsem ji, ale je velká, jen o něco málo menší než samec. Bydlí ve výběhu 2x2m, kde mají pár schovávaček, krmíme seno+vojtěška, řepa, zbytky zeleniny, jablka a denně trochu ječmene a podestýlka sláma. Vypadají oba zdravě, ale samice stále nemá mladé. Bojím se, aby pak neměla kvůli vyššímu věku problémy s prvním porodem. Má prosím někdo radu, jak podpořit morčecí libido nebo si nemám dělat starosti a vše nechat přírodě?
Je několik možností. Buď jim prostě vadí, že je zima a krátký den, já třeba v tomhle období nepřipouštím a když ano, termíny porodů bývají zpožděné oproti plánu, který funguje od jara do podzimu. Nebo jim vadí nedostatečná výživa, ono v létě je to na zeleném jednodušší ukrmit co se vitamínů týče. Nebo krmíte moc a samice je tlustá.
Nebo je jeden z nich prostě neplodný. To se stává. Ale tím, že máte jen jeden pár, nemáte žádnou možnost jak to otestovat. Taky si nemusí jako pár sednout, to se taky může stát. Opět, nemáte možnost vyzkoušet přepárování.
Děkuju, no zkusím ubrat zrní a přidat zeleninu, to není problém, spíš mi jde o to jestli to zatím mám nechat být do jara nebo koupit jiného samce. V nabídce je samečků až až, ale mám morčata venku a ti samci z inzerátů jsou spíš z vnitřních odchovů, mám strach aby nenastydli.
Pravdou také je že se vzájemně dost ignorují, aspoň mi to tak připadá. Mi zatím měli jen klasická morčata a ta byla vždy raději v houfu, tihle dva obsadili každý jeden domeček a spolu jsou jen u žrádla. Říkala jsem si že je to zkrátka odlišná povaha, že by si až tak nesedli mě nenapadlo.
napsal(a):
Děkuju, no zkusím ubrat zrní a přidat zeleninu, to není problém, spíš mi jde o to jestli to zatím mám nechat být do jara nebo koupit jiného samce. V nabídce je samečků až až, ale mám morčata venku a ti samci z inzerátů jsou spíš z vnitřních odchovů, mám strach aby nenastydli.
Pravdou také je že se vzájemně dost ignorují, aspoň mi to tak připadá. Mi zatím měli jen klasická morčata a ta byla vždy raději v houfu, tihle dva obsadili každý jeden domeček a spolu jsou jen u žrádla. Říkala jsem si že je to zkrátka odlišná povaha, že by si až tak nesedli mě nenapadlo.
Cuyové jsou v tomhle stejná jako normál morčata. Akorát jsou plašší ve vztahu k člověku. Jinak normálně dělají houf.
U původního chovatele byl samec chovaný ve skupině tří samečků, ten náš byl největší a nejstarší a ty dva druhé nijak zvlášť neterorizoval - pokousaní rozhodně nebyli a to byli na mnohem menším prostoru. Jesti pořídíme dalšího samce, je možné je chovat společně nebo je nutné dát staršího samce zvlášť? Viděla jsem různá videa kde byla morčata chovaná ve skupinách, ale nevím nakolik jim mohu věřit, nechci aby starší samec toho mladšího zmrzačil nebo tak něco.
Samci se většinou dobře snesou, pokud si nikdy nečichli k samici, potom už je konec.
ke staršímu taťkovi dávám malé syny při odstavu a snáší se velmi dobře. jakmile ale toho syna pustím k samici, idylka končí a začíná boj na život a na smrt.
jedině, že by ten váš byl přírodní "kastrát" a pohlavní pudy vůbec neřešil, tak by to asi šlo.
osobně neznám takový případ.
třeba už je samička březí?
v zimě taky nepouštím (též je mám venku), odchovy jsou znatelně slabší když už se povedou.
Risknu to a počkám co na jaře, děkuji za rady a přeju hezké svátky.