Dobrý den všem,
mám skupinu potkanů - samců. Všichni spolu vychází bez problémů, žádné rvačky, nic. Až na jednoho, který je momentálně oddělený. Je mu cca půl roku. Agresivně (zježený, nejde na zátylek, ale rve je všude po těle, hlavně na zádech a bocích) napadá všechny samce a nevybírá si. Bez čehokoliv prostě nahání ostatní po kleci a rve je do krve. Vydrží to dělat celý den :/ Takže sem ho musela oddělit. Zkoušela sem je pak znovu seznamovat jako kdyby se nikdy neviděli, ale zatím neúspěšně.
Četla sem nějaké články i na klubu chovatelů potkanů, kde o agresi píší a zmiňují právě kastraci. Máte někdo s agresivním samce zkušenosti a jeho následnou kastrací a nebo byste situaci řešili jinak?
Nerada bych se ho vzdala, je to neskutečný mazel, lidi jsou prostě jeho, ale svůj druh nějak nedává :/ Prosím zkušené o radu.
Aktuálně je oddělený, ale nemůžu přeci potkana držet samostatně :/ Trhá mi to srdce.
Děkuji moc za pomoc.
Nanny
XXX.XXX.199.180
Bohužel, ani kastrace Vám nezaručí, že se potkan s ostatníma snese (tedy když je to takovýhle agresor). Mám tady ukázkový příklad. Nesnesl se s nikým, v cca.7 měsících vykastrován, agresivita mírně polevila, ale jakmile vidí nebo cítí jiného potkana, udělá všechno pro to, aby se k němu dostal a porval se. Takže se nedá dělat nic jiného, než že i tak musí bydlet sám. A i kdyby se vykastrovaný zklidnil, může se zase stát, že ho nebudou chtít přijmout ostatní, kastrát automaticky klesá na poslední příčku v hierarchii, můžou ho mlátit a ubližovat mu. Co vím, tak nejlepší zkušenosti byly s vykastrovaným samce v holčičí smečce. To je asi tak nejrozumnější řešení.