aluckaa

XXX.XXX.34.242
Dobrý den,
před třemi dny jsme si přinesli ze zverimexu dvě potkaní slečny a doma máme tři malé děti (10,7 a 2 roky). Předem jsem zvážila kde co, ale úplně jsem zapomněla na nemoci. Prosím vás, co nejhoršího si takový potkan může přinést ze zverimexu? Jak ho ošetřit proti parazitům? Je lepší ho ošetřit preventivně, nebo by se paraziti nějak viditelně projevili? Díky Lucka.
Snad při normální hygieně nic nelze chytit...
Http://www.ifauna.cz/drobni-savci/forum/r/detail/668172/www-potkanlaboratorni-estranky-cz.
https://search.seznam.cz/?q=potkani+dom%C3%A1c%C3%AD+chov&oq=potkani+-+chov&sgId=6bJR6BIyhZR1XBAmR-U76hwokSpfzGpjTSzfYGL7k7%3D%3D&thru=sug&su=c&aq=0&sourceid=szn-HP.
aluckaa

XXX.XXX.34.242
rapotacka11
napsal(a):
Snad při normální hygieně nic nelze chytit...
Http://www.ifauna.cz/drobni-savci/forum/r/detail/668172/www-potkanlaboratorni-estranky-cz.
https://search.seznam.cz/?q=potkani+dom%C3%A1c%C3%AD+chov&oq=potkani+-+chov&sgId=6bJR6BIyhZR1XBAmR-U76hwokSpfzGpjTSzfYGL7k7%3D%3D&thru=sug&su=c&aq=0&sourceid=szn-HP.
Snad... četla jsem tady asi polovinu diskuzí a trochu mě to vystrašilo. I když nejspíš je větší šance, že děti chytí něco od babiččiny venkovní kočky a pak jdou na maliny (nejmenší dítě uhlídám, větší už ne)...
Příště už potkanky od chovatele, kde je jistota, ale už se stalo a zpátky do zverimexu je už nedám. Stačilo, že jsme museli vrátit jednoho samečka, kterého nám špatně vybrali.
Nevím už přesně, kde jsem to četla, ale prý i potkani z chs se mohou dostat do zverimexu, je to pravda?
aluckaa
napsal(a):
Snad... četla jsem tady asi polovinu diskuzí a trochu mě to vystrašilo. I když nejspíš je větší šance, že děti chytí něco od babiččiny venkovní kočky a pak jdou na maliny (nejmenší dítě uhlídám, větší už ne)...
Příště už potkanky od chovatele, kde je jistota, ale už se stalo a zpátky do zverimexu je už nedám. Stačilo, že jsme museli vrátit jednoho samečka, kterého nám špatně vybrali.
Nevím už přesně, kde jsem to četla, ale prý i potkani z chs se mohou dostat do zverimexu, je to pravda?
Rozhodně příště potkany od registrovaného chovatele, protože budou zvyklí na lidi a nebude takový problém, aby si zvykli na domácnost s dětmi.
Lidé od zverimexových potkanů většinou nic chytit nemohou (snad jen mykoplasmu, ale to není zas tak časté).
Do zverimexu se potkani z CHS dostanou pouze pokud je tam dá nový majitel nebo pokud by chovatelská stanice jednala neeticky - vím o jednom takovém případě. Často ale zverimexy normálně lžou a tvrdí, že mají potkany "od chovatele" i když jsou z velkochovu, nebo eventuálně když se nějakému ťulpasovi narodí mláďata a odnese je do zverimexu - ale to není skutečná CHS.
Mimochodem - jestli máte opravdu samičky, ze zverimexu mohou být už nakryté - mají pohromadě samce a samice.