Albert Duhovka

XXX.XXX.182.163
Zdravím,
pro výuku o jednotlivých živočišných druzích v naší školce hledám hodného chovatele, který nám zapůjčí žábu, želvu, nějakého malého savce a ptáčka. Chovatelů může samozřejmě být i více
Klec i terárium máme vlastní.
Zvláštnost této prosby je, že ve školce máme místo pouze na jedno terárium/klec. To znamená, že jakmile se o zvířátku doučíme, budeme se s ním loučit a poputuje zpět ke svému majiteli, aby na jeho místo nastoupilo zvířátko nové.
Spolupráce s chovatelem by byla pravidelná, zvířátka jsou potřeba každý rok.
Nebráníme se ani finanční nebo nefinanční odměně za dobré služby.
S pozdravem,
Albert.
KatkaSw

XXX.XXX.77.243
V Praze nabízíme ekovýchovné programy zaměřené na lesy, vodu a lesní zvěř. Zvířata sice nepůjčujeme, ale můžeme k vám na nějaký program přivézt živou sovu či ježka, dále kožešiny a paroží lesní zvěře, případně uspořádat komentovanou prohlídku v našem zookoutku. Kompletní nabídku programů a bližší informace naleznete na našich webových stránkách: http://www.lhmp.cz/eko/nabizime-pro-skoly-ms-zs-ss/.
Zvířata půjčit nemohu, mám na ně citovou vazbu a nemohla bych je dát někam, kde nad nimi nebudu mít přímou kontrolu, natož když jsou tam malé děti.
Každopádně se přimlouvám za toho potkana ze zverimexu, jestli byste mohli alespoň dětem vysvětlit, že potkan je sociální tvor, musí být více jedinců stejného pohlaví, není pro ně vhodné terárium a rozhodně ho nemají kupovat ve zverimexu.
Mohla bych vám domluvit nějakého kolegu chovatele potkanů na ukázku a rady, jak potkany chovat...
Nanny

XXX.XXX.199.180
Obávám se, že zrovna s obojživelníkem a plazem bude trochu problém. Jsou to choulostivější zvířata než savci, často jsou dost drazí a potřebují speciální podmínky (topení, svícení, vlhkost), takže asi málokterý chovatel bude ochoten Vám takové zvíře na měsíc zapůjčit do podmínek, které nezná. Máte vůbec s chovem terarijních zvířat nějaké zkušenosti?
Diky za tip ohledne potkana. Radeji ted vyberu mys. Nerad bych zvire trapil samotou. Ale nakonec, po navraceni do zvermixeu budou stejne skrmeny (mi rekl majitel)
Podstatne neni zapujceni zvirete jako takove, ale to, abych, az zvire hakymkoliv zpusobem poridim, jsem ho mohl za mesic az dva zase dat pryc a bylo kam.
I u plazu a obojzivelniku se da najit nenarocny druh. Tchan ma v obycejnem akvarku zelvu uz mnoho let, krmi ji zradlem pro psy a vypada, ze se ma dobre. Je venku na balkone v horku i chladu, dokud nezacne zamrzat voda. Problem je, ze uz je moc velka, aby se dala pujcit a umistit do naseho skolkoveho teraria. Z obojzivelniku si predstavuju nejakou obycejnou zabu.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Myši jsou taky společenská zvířata, takže i samotná myš samotou trpí. Bohužel myší samci se mezi sebou nesnesou, takže když člověk nechce mladé, musí mít samce samotného. Ale pro děti by určitě bylo zajímavější vidět více myších samic, jak si spolu hrají, spí a pod.. Navíc, ať budou pak zvířata po vrácení zkrmena nebo ne, Vaším cílem je přece naučit děti lásce k přírodě, chovat se hezky ke zvířatům, pochopit jejich potřeby...
Ohledně těch plazů, ano, existují druhy nenáročné (a některé toho vydrží opravdu hodně), ale třeba ten případ s želvou, co popisujete, je ukázkový příklad toho, jak se želva chovat nemá, než tohle učit děti, raději bych je vzala někam do zoo, kde uvidí, jak se zvířata chovají ve vhodných podmínkách.
Albert Duhovka
napsal(a):
Diky za tip ohledne potkana. Radeji ted vyberu mys. Nerad bych zvire trapil samotou. Ale nakonec, po navraceni do zvermixeu budou stejne skrmeny (mi rekl majitel)
Podstatne neni zapujceni zvirete jako takove, ale to, abych, az zvire hakymkoliv zpusobem poridim, jsem ho mohl za mesic az dva zase dat pryc a bylo kam.
I u plazu a obojzivelniku se da najit nenarocny druh. Tchan ma v obycejnem akvarku zelvu uz mnoho let, krmi ji zradlem pro psy a vypada, ze se ma dobre. Je venku na balkone v horku i chladu, dokud nezacne zamrzat voda. Problem je, ze uz je moc velka, aby se dala pujcit a umistit do naseho skolkoveho teraria. Z obojzivelniku si predstavuju nejakou obycejnou zabu.
Tak mě napadá... máte vůbec nějakou kvalifikaci, týkající se chovu zvířat? Aby to nakonec nebylo dětem spíš ke škodě než k užitku. Bohužel u zvířat sebelepší dobrý záměr nestačí, pokud chybí znalosti.
Zaneto Kockova, nemam vystudovanou Zemedelskou univezitu, ani diplom z chovu mysi, ale jsem si jisty, ze po precteni zakladni literatury (prostredi, krmeni apod) se budu o mysi schopen postarat. Stejne jako o andulku, nebo zelvu.
Neslysel jsem jeste, ze by na dve mysi v terarku nebo zelvu nebo na andulku byla potrebna kvalifikace. Znalosti to ano, ty se daji nacist a nasledne se doptat na prakticke detaily prodavajiciho.
Jestli jsem neco v ceske legislative prosvihl a musim nejprve obhajit bakalare z chovu drobneho zvirectva nez si budu moct poridit terarium, necham se rad poucit.
KatkaSw

XXX.XXX.77.243
Zkuste se poptat na stanici přírodovědců na Smíchově. Ale nevím nevím... Zkuste se vžít do role chovatele - půjčil byste takto někomu své zvíře? Co kdyby se něco stalo a došlo k úrazu dítěte (někteří rodiče mohou dostat hysterák jenom proto, že si jejich dítě odře kolena, natož kdyby ho třeba kouslo morče) nebo zvířete nebo kdyby zvíře uteklo? Každopádně Vašemu projektu fandím a je dobře že se děti snažíte učit lásce k přírodě a zopovědnosti ;).
Albert Duhovka
napsal(a):
Zaneto Kockova, nemam vystudovanou Zemedelskou univezitu, ani diplom z chovu mysi, ale jsem si jisty, ze po precteni zakladni literatury (prostredi, krmeni apod) se budu o mysi schopen postarat. Stejne jako o andulku, nebo zelvu.
Neslysel jsem jeste, ze by na dve mysi v terarku nebo zelvu nebo na andulku byla potrebna kvalifikace. Znalosti to ano, ty se daji nacist a nasledne se doptat na prakticke detaily prodavajiciho.
Jestli jsem neco v ceske legislative prosvihl a musim nejprve obhajit bakalare z chovu drobneho zvirectva nez si budu moct poridit terarium, necham se rad poucit.
Ne, bohužel v české legislativě není nutné obhájit jakékoliv znalosti o chovu drobného zvířectva, než si nějaké zvíře pořídíte, a proto tak často dopadá tak, jak to dopadá. Myši a potkani v malých a nevyhovujících ubikacích, želvy běhající volně po bytě nebo krmené žrádlem pro psy, andulky se zdravotními problémy, protože kupující se spolehne na to, že něco načte a něco se doptá na praktické detaily prodávajícího ve zverimexu, kde ti pracovníci sice mají rádobyodborný kurz, ale to je opravdu jen to naprosto nejzákladnější a většinou se po nich spíš chce, aby uměli prodat předražený šunt jako superprémiové krmení pro psy.
Jen jsem si myslela, že pokud chcete učit děti a učit je především pořádně, jak to má vypadat, že byste měl začít tím, že jestli nemáte vlastní kvalifikaci, tak si někoho kvalifikovaného jako poradce seženete.
Tak v tom pripade te, Zaneto, poprosim o zaskoleni, hned co zjistim, jake druhy budu mit k dispozici. Zatim to vypada ze ze savcu mysi a z ptaku andulku. Napisu ti, hned co bude jiste, ze budu mit prave tyto a take az zjistim, jake budu mit plazy a jake obojzivelniky. Jsi z centra nebo odnekud dal?
Albert Duhovka
napsal(a):
Tak v tom pripade te, Zaneto, poprosim o zaskoleni, hned co zjistim, jake druhy budu mit k dispozici. Zatim to vypada ze ze savcu mysi a z ptaku andulku. Napisu ti, hned co bude jiste, ze budu mit prave tyto a take az zjistim, jake budu mit plazy a jake obojzivelniky. Jsi z centra nebo odnekud dal?
No úplně z centra nejsem, ale v Praze je všude blízko. Ráda pomůžu.
evan

XXX.XXX.36.37
Albert Duhovka
napsal(a):
To je moc dobře, že se necháte poučit, a to říkám zcela bez ironie, protože nepoučitelných lidí je tak či onak docela dost.
začněte tedy třeba těmi želvami, abyste mohl tomu příbuznému vysvětlit, že jeho želva je naživu jen proto, že se jedná o zvíře, které toho opravdu strašně moc vydrží. Mimochodem, co přesně na vzhledu želvy vás přesvědčilo o tom, že "vypadá dobře"?
ne, žádnou kvalifikaci na papíře skutečně nepotřebujete k tomu, abyste si udělal dítě nebo koupil zvíře - ani by to jinak nešlo zařídit. Ale když potom člověk ty důsledky některých takových chovů vidí, tak si kolikrát říká, jestli by na to neměl bejt aspoň úplně rychlej rychlokurs...
jde hlavně o to, že věci, které jen tak mimochodem říkáte, svědčí o tom, že neumíte ani omylem chovat ty druhy zvířat, které zmiňujete - potkan (chtěl jste jednoho), myš (chtěl jste jednu), želva (váš příbuzný ji má v podmínkách děsných, aniž jste si toho vůbec vědom a ještě nám to tady říkáte). Na základě toho, co jste zde napsal snad máme předpokládat, že se u vás ta zvířata budou mít dobře? Jako i krmné nebo pokusné zvíře si zaslouží slušné zacházení, kdyby ne z jiného důvodu, než aby bylo kvalitním krmivem/pokusným materiálem. Všiml jste si, že jste například vůbec nenapsal, jak je ta vaše klec a vaše terárium velké a jak je uspořádané, aby se vidělo, pro jaké zvíře by to vůbec připadalo v úvahu a pro jaké ne - to taky nesvědčí o tom, že k vašemu plánu přistupujete funkčním způsobem.
evan

XXX.XXX.36.37
Jéé žaneta mě předběhla s tím samým
Albert Duhovka
napsal(a):
To, že bude zvíře po navrácení zkrmeno snad ještě neznamená, že do té doby nebude mít odpovídající podmínky chovu. Zvláště když je důvod držení ukázat dětem, jak to má vypadat správně.
Pokud máte jen jedno terárium, těžko bude vhodné pro hada i želvu, ještěrku či žábu. Každý druh má své specifické podmínky co se týká teploty, vlhkosti, velikosti apod. To budete po měsíci měnit elektriku, žárovky (někdy je třeba speciální UV zdroje)?
Chápu, že chcete dětem umožnit pozorování zvířete delší dobu, ale nejsem si jist, jestli uděláte dobře těm zvířatům. Možná by přednáška od opravdu zkušeného chovatele daného druhu dala dětem víc. Ony tak malé děti stejně přesné podmínky a souvislosti v chovu ještě nebudou asi schopné chápat, možná by bylo užitečnější si pozvat chovatele jen na přednášku, děti se zvířátky seznámit, nechat je si sáhnout.
Ale obdivuji, že jste dosáhli toho, že vám všichni rodiče podepsali souhlas se zvířaty ve školce, že nemáte žádné alergiky. V dnešní době už je to skoro zázrak.
Diky za spoustu reakci, ktere se mi zde sesly.
Zacnu odpovidat postupne.
1) Zelvy - tchanovi radeji nic vysvetlovat nebudu, spis si necham veci vysvetlit od nej. Treba se pak vyhnu popisovani jeho chovu zavadejicim zpusobem. Jsem si jisty, ze zelva se ma dobre, ale urcite nevim, cim vsim ji krmi. Pouze, ze ma jako cast diety psi zradlo, ktere ma velmi rada (to je informace, kterou si pamatuji). Take si pamatuju, ze ten druh zelv zije v nasem okoli uspesne uz nekolik let a prezimuje v zamrzavem jezere, takze ji pravdepodobne zima netrapi. Ale nejsme tady, abychom resili tchanovu zelvu.
2) Terarium - bude porizeno az v navaznosti na to, ktera zvirata se podari obstarat. Podlazkova plocha by vsak (v pripade, ze se podari obstarat dostatecne mala zvirata) mela byt 55x60cm. Pokud nestaci, terarium se pistavi jinam a muze byt i vetsi.
3) Vybaveni teraria - ano, pocitam s tim, ze ho po kazdem zvireti vymenim a terarium prestavim a pripravim pro nove zvire. Vcetne ruznych specialnich vecu typu UV lampa. Dale pocitam se zakoupenim klece pro ptaka.
4) Vhodne podminky - ano, ty jsou samozrejme zasadni. Jinak nema cenu detem nic ukazovat, nauci se tomu, co vidi, proto je treba, aby videly to spravne.
4) Prednaska od chovatele - detem ve veku okolo 3 let je ztratou casu. Bude to pro ne sice zazitek, ale se zviretem se prakticky neseznami, natoz aby se o nem neco naucily. Dite vnima sve okoli uplne jinym zpusobem nez dospely. Rec vedenou k publiku zpravidla vnima velmi omezene.
5) Alergie a souhlasy - Neni to zazrak. Clovek to nesmi videt prilis pesimisticky, podle toho, co cte v novinach. Kupodivu ani s alergiemi ti neni tak spatne (tento rok mame pouze potravinove citlivosti) a rodice jsou take rozumni. "Svet je jeste v poradku." Ono take neco jineho je mit ve skolce psa nebo kocku a neco jineho je mit v zamcenem terariu mys.
Jeste nakonec, kdyby mi byl osud zvirete jedno, proste bych ho koupil ve zverimexu a po mesici a pul "vypustil do prirody." Tak jak to spousta lidi dela, kdyz je chovani omrzi. Coz neni v poradku.
Takze, prosim radte co nejmene narocne druhy, ktere to u nas bez uhony preziji.