Rapunzel

XXX.XXX.92.228
Lze v našich podmínkách chovat cuy morčata volně v otevřených kotcích např. ve stodole? Pokud mají úkryt, kam se mohou schovat, neuloví je kočka či kuna (zejména tedy mladé?) Má někdo zkušenost s takovým chovem? Děkuji.
Mám zkušenost s morčaty bežné velikosti. naši kocouři (zarputilí lovci) je neloví a to ani mladé. ani cizí kočky je neslovily, ovšem jestli jenom respektují teritorium našich kocourů, nebo nemají prostě na morčata zálusk, nemůžu posoudit. naše nikdy neměly tendenci natvrdo lovit morče, maximálně si s ním pohrály a to hlavně mladé kočky, nikdy neublížily. starší už úplně ztrací zájem.
kuny se odstěhovaly před léty kvůli kočkám a očividně je ani nynější kočičí osazenstvo nepustí na svůj rajon.
mláďata jsem pouštěla s matkami na zahrádku na volnou pastvu, přístup pro tyhle šelmy je tam velmi dobrý. přesto je to u nás bezpečné, nějaký útok by byl velké překvapení.
ale jak to bude u vás, asi budete muset vyzkoušet na vlastní kůži.
určitě bych nejdřív "navykla" tamní kočky na přítomnost dospělých morčat.
to riziko je vždycky, co si budem povídat.
Rapunzel
napsal(a):
Lze v našich podmínkách chovat cuy morčata volně v otevřených kotcích např. ve stodole? Pokud mají úkryt, kam se mohou schovat, neuloví je kočka či kuna (zejména tedy mladé?) Má někdo zkušenost s takovým chovem? Děkuji.
Ohledně koček bych takový strach neměla - ty většinou zůstávají u menších zvířat jako jsou myši. Pokud však máte v okolí kuny, tak ty se asi o lov pokusí. Troufnou si na zvíře velikosti králíka, tak proč ne na cuy morče? Myslím, že bohužel ani úkryt v tomto případě nepomůže. Lepší by bylo prostor zabezpečit alespoň pletivem.
xxxyyy

XXX.XXX.17.137
Mám morčata na volno na břehu 18 x 6 m u domu, z jedné strany plot z druhé zídka ze které dolů neskočí (asi 80cm) v podstatě jsou přístupné jak pro kočky (chodí sem naše i sousedovic) tak pro kuny. Od kun jsme měli překousané kabely v autě, takže se tu kolem pohybují. Mají k dispozici dva domky a od jara v pohodě. Nechybí žádné.
xxxyyy
napsal(a):
Mám morčata na volno na břehu 18 x 6 m u domu, z jedné strany plot z druhé zídka ze které dolů neskočí (asi 80cm) v podstatě jsou přístupné jak pro kočky (chodí sem naše i sousedovic) tak pro kuny. Od kun jsme měli překousané kabely v autě, takže se tu kolem pohybují. Mají k dispozici dva domky a od jara v pohodě. Nechybí žádné.
To je paráda
nemáte fotky? až takové možnosti nemám, ale bylo by to úžasný. možná v budoucnu...
Ipso

XXX.XXX.240.118
Mě přes dovolenou utekly morčata z venkovní ubikace kde jsou společně s králíky, a asi to bylo hned ze začátku protože měli vyhozené cestičky přes zahrádku do topinamburového "pralesa" na druhé straně pozemku. Naštěstí přežily všechny, ale nejspíš jen proto že se skulinou vracely na noc do ubikace.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ipso
napsal(a):
Mě přes dovolenou utekly morčata z venkovní ubikace kde jsou společně s králíky, a asi to bylo hned ze začátku protože měli vyhozené cestičky přes zahrádku do topinamburového "pralesa" na druhé straně pozemku. Naštěstí přežily všechny, ale nejspíš jen proto že se skulinou vracely na noc do ubikace.
Mně když uteče morče a nechytím ho do tmy, tak už se s ním nesetkám.
Ipso

XXX.XXX.240.118
To tak asi bude ve většině případů, je zázrak že zůstaly všechny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ipso
napsal(a):
To tak asi bude ve většině případů, je zázrak že zůstaly všechny.
Máme kuny a u souseda přes plot bydlí liška v opuštěném psím kotci - ví o ní a tak nějak se vzájemně tolerují - já jsem ráda, že se zatím nic nepokoušelo dobývat se do uzavřených kotců a pro jistotu tam mám pořádné pletivo, ne králíkářské. Mít myšičky někde v ohradě, tak nazdar.
Ale kočky si morčat vůbec nevšímají, ani když jsou morčata přes den ve venkovním výběhu.
Rapunzel

XXX.XXX.92.228
Díky moc za zajímavé zkušenosti. Riskla jsem to, morčata přežila dvě noci ve stodole. Nechala jsem tam přes noc jednoho psa, tak si tam snad kuny netroufnou. Druhého psa jsem ale musela dát do kotce, neboť je vášnivý lovec a obávám se, že by se morčata rána nedožila
Kočky je, zdá se, vůbec neřeší.
Ipso

XXX.XXX.240.118
Co si pamatuju, tak se u nás morčata chovala, tedy spíš skoro na vlastní pěst žila, v chlívech pod kravami na plašení potkanů.
Myš

XXX.XXX.51.133
Ipso
napsal(a):
Co si pamatuju, tak se u nás morčata chovala, tedy spíš skoro na vlastní pěst žila, v chlívech pod kravami na plašení potkanů.
O tom jsem už někde četla, ale je to nejspíš úplně stejná pověra, jako že morčata chrání králíky před nemocemi. Velký vypasený potkan morče klidně uloví. Vím, že někdo se snažil pomocí morčete odpuzovat potkany, a hned první noc ho probudil šílený pískot morčete - byl u něj potkan, který ho napadl.
xxxyyy

XXX.XXX.17.137
xxxyyy
napsal(a):
Takže změna, včera jsem našla jedno morče mrtvé, tři pokousané na hlavách. Tak kuna nakonec přišla :( 6 let byl klid...teď je třeba na noc řádně zavírat, jako slepice v kurníku...
Rapunzel

XXX.XXX.92.228
U nás zatím dobrý. Pustila jsem už i druhého psa, takže kuna tam nepáchne. Kočky si jich nevšímají a mladé raději nechávám v králíkárně.