Dobrý den od května mám doma křečka džungarského (mám ji ze zverimexu)
(A když jsem byla mladší tak jsme měli 5 zlatých křečků)
Ze začátku když byla malinká byla hodná mazlily jsme se a vypadala že je šťastná ale teď mi přijde že by mi nejradši utekla. Nechce se nechat vzít do ruky, docela dost i kouše, ale že by se stavěla na zadní a prskala to ne.
Myslíte že je to mnou? Jestli jsem ji třeba nezačala brát do ruky moc brzo nebo tak?
Bojim s ejestli ji nějak neubližuju nebo tak?..
Starám se o ni tak jak mám. Vyměňuju vodu i zrní pravidelně, klec ji taky čistím někdy dávám zeleninu (ona nic jiného ze zeleniny kromě salátu nejí).
Děkuju za rady!
Jestli je křeček vážně jinak úplně v pořádku, asi holt bude prostě taková.
Zvíře ze zverimexu je sázka do loterie ve všech směrech, nehledě na to, že džungaři jsou velice často prsknutí campbelláky, kteří sice nejsou v zásadě zlí, teritoriální ovšem ano, což souvisí s tím, že se do vás pouští, když k ní cpete ruce.
Navíc bych ještě dodala, že jsem ještě nikdy neměla křečka-samici, co by nebyla svině. Jen sestra jednu - dlouhosrstá syřanka. A že mám zkušenosti s obrovskou řadou křečků, samců i samic.
Já osobně bych jakéhokoli křečíka moc jako mazla nedoporučovala. Když už, tak možná toho syrského, ale ti mi taky nijak extra nesedí. Za mě, když už to musí být něco malého a přesto milého a kontaktního, tak myši. Parta holek nebo jeden kluk... Ti kluci bývají miniaturní kamarádi k nezaplacení.
Ovšem, všude platí, že do zverimexu se pro taková zvířata nechodí. Tam nevíte, co kupujete, ať už po stránce povahy, tak hlavně zdraví... a co teprv, co všechno je za produkcí takových zvířat.
Štěndo

XXX.XXX.49.145
Křečka džungarského vnučky chovají jedině v rukavicích, máme ho přes dva roky ze zveráče a mě kousl do krve, je to samička. Měla jsem vlastní chov syrských a medvědích křečků a ty byli božííí. Džungaráka měl i příbuzný a bylo to samé.
Štěndo
napsal(a):
Křečka džungarského vnučky chovají jedině v rukavicích, máme ho přes dva roky ze zveráče a mě kousl do krve, je to samička. Měla jsem vlastní chov syrských a medvědích křečků a ty byli božííí. Džungaráka měl i příbuzný a bylo to samé.
Křeček medvědí není žádný samostatný druh.
S džungaráky ze zverimexu je to opravdu loterie - a málokdy vyhrajete. Množí se tam většinou příbuzensky, což upevňuje možné vady (cukrovka, nervové poruchy a mnohé další). Máte samičku samostatně? Má dostatečně velkou ubikaci? Nevyrušujete ji před kontaktem ze spánku?
Ze zverimexu bude na 100% mixnutá s Campbellákem - ono sehnat čistokrevné džungárky je i pro chovky kolikrát problém. Campbelláky (čistokrevné) jsem chovala dlouhou dobu a i tam byly samičky nakonec hodné. Oni nejsou agresivní, pouze teritoriální, což je rozdíl. Teritoriální křeček útočí pouze uvnitř svého bydlení na toho, kdo mu zasahuje do jeho teritoria. Pokud vezmete třeba krabičku, tou křečíka podeberete a vyndáte na dlaň, tak tam už teritoriální křeček nekouše. Pro začátek je lepší vyndat ho třeba na klín, pokud už má z ruky strach, a tam nechat, aby si na Váš pach zvyknul.
Pokud toto nepomáhá, je křečík vyloženě agresivní a s tím už se těžko něco udělá. Hlavně takovou samičku nenakrývejte.
Pokud mohu radit, sáhněte příště po křečíkovi z nějaké chovatelské stanice. Ono to není o rodokmenu, ale o tom, že miminku se někdo od malička věnuje, kontroluje, bere do ruky, fotí... zkrátka je křečulda neustále v kontaktu s člověkem už od narození. Také matky těchto křečků bývají ochočené a jak se staví k člověku matka, staví se i mládě. Myslím, že ta cena (cca o 100Kč vyšší než ve zveráku) za to stojí. Mohu nějaké dobré chovatele doporučit.
pokud budete chtít načerpat více informací, skvěle zpracované to má Evča tady na webu: http://www.mandarins.cz/ Ať se daří
Stendo

XXX.XXX.49.145
Vypadal jako maly hnedy medvidek, tak to byl krecek medvedi, byl takovy krasny a veliky, mazlicek.
Stendo

XXX.XXX.49.145
Atheira
napsal(a):
Křeček medvědí není žádný samostatný druh.
Krasny veliky hnedy medvidek to byl.