Martina Böhmová

XXX.XXX.77.230
Ahoj, prosím o radu, před dvěma dny mé pískomilce vypadala srst na čumáku a dnes se tam objevila i krvavá modřina - foto přikládám. Nevím o tom, že by se někde praštila, ani nemá o co. Jinak je čilá, nedrbe se. Je jí půl roku, v ubykaci je se svou sestrou (té nic není), mám je ze zverimexu. Po vypadání srsti na čumáku jsem je přendala do úplně čisté klece, dala jim čistý písek a domek.
Prosím, jak mám své pískomilce pomoct? Předem děkuji. Martina.
Nekouše mříže klece, že by si mohla čumák odřít, pokud by v tom byla hodně vytrvalá?
Samozřejmě to mohou být i parazité, plíseň, i když to by se s největší pravděpodobností drbala. Zjistil by to jen veterinář. Ideálně takový, který má s malými hlodavci zkušenosti. Většinou se dělá seškrab z postiženého místa a vzorek se kontroluje pod mikroskopem, nebo se posílá na kultivaci.
Ale když tam má i modřinu, tak to skoro vypadá jako by ten čumák pravidelně někam strkala a tam si ho odírala. Zkuste to vypozorovat, jestli něco takového neprovádí. Pak jí jedině zaměstnat, hračky, prolézačky, aby se nenudila a neodírala si čumec.:)
Teoreticky by jí to mohla dělat i ta druhá, kdyby jí nějak přehnaně opečovávala.
Zvire

XXX.XXX.104.72
Náš křeček kouše mříže a někdy si to trochu odře.
Počkejte a pokud se to nezlepší tak Vet.
Martina Böhmová

XXX.XXX.77.230
Díky za rady. K mřížím klece se nemá jak dostat, takže se určitě neodřela. Vypadá to, že se škrábla sama, asi jak jí vypadala ta srst, tak jí to svědilo. Modřina naštěstí brzy zmizela, takže jsme řešili spíše tu vypadanou srst. Vet poradil, že by to mohla být alergie na hobliny, tak jsme je hned vyměnili a čekáme. Trošku se to na čumáku lepší, ale dnes jsem objevila holé místo i na zádech, tak to asi ani alergie nebude. Je divné, že se nijak zvlášť nedrbe. I to, že to od ní nechytila druhá pískomilka, ta je zatím bez problémů. Plísně a paraziti by měli být přenosní, takže by to měly mít obě...
Martina Böhmová

XXX.XXX.77.230
Poradíte tedy nějaký přípravek, který pískomilce neublíží, ale pomůže. K chemii kladný vztah nemám, ale jestli to pomůže...