Ájula
XXX.XXX.95.111
Dobrý den,
mám doma potkaní samici (2 roky a 5 měsíců), která má nádor asi poloviční, než je ona sama. Chodit může, ale spíš těžko. Normálně jí i pije a ani nepíská nebo nevydává žádně zvuky naznačující bolest, takže by se dalo říct, že je jinak v pořádku a bez bolestí. Jenže je problém, že jí nádor pořád roste a roste...takže když slézá z vyššího patra a nebo se drbe, tak se někdy překulí na záda a přes nádor se nemůže převrátit nazpět...bojím se, že se jí to stává, když zrovna není nikdo doma a ona třeba i několik hodin leží na zádech, snaží se beznadějně převrátit a nemůže se ani najíst a ani napít. Přemýšlíme, že by bylo nejlepší ji utratit, aby se takto dál netrápila, i když nemá žádné bolesti, jenže já bych si asi nikdy neodpustila to, že jsem jí vzala život a vlastně ji zabila...prosím poraďte.
Nádor z pravidla opravdu žádné bolesti nezpůsobuje. Nicméně jestli vadí při pohybu, je to problém. Mohla by si postupně sedřít kůži, dostat si do toho bordel a tak dál. Na druhou stranu, vím i o potkanech, kteří měli přes dva roky a v pořádku se probrali z narkózy a žili ještě vesele dál i přes půl roku.
Je to na vás. Já bych možnosti zkusila probrat s vetem, který je na drobné hlodavce specializovaný a skutečně umí a rozumí. V žádném případě si nenechte radit od nějakých chytrolínů, kteří potkana viděli max přes sklo, jestli vůbec.
Doporučila bych i nějaké chovatele, zkusit se jich zeptat na zkušenosti - vím o některých, kteří mají opravdu bohaté. Mohli by vám i doporučit veta v závislosti na tom, odkud jste.
Zaregistrujte se a napište mi zprávu :).
Každopádně, ten nádor, navíc jestli už je tak velký, musí nějakou dobu mít. U veta jste měla být, dokud byl ještě malý a nechat odoperovat. Byla tam velká pravděpodobnost, že by to přežila a bylo by jí ještě dlouho dobře.