loner
XXX.XXX.41.40
Dobrý den, před několika měsíci jsem zde dostala vyhubováno že chovám samotného potkana. Já jsem tedy už před tím měla v plánu pořídit dalšího, ale čas toto neumožnil. Potkance bylo tehdy pár měsíců, přinesená ze zverimexu a úplně vyplašená. Podruhé jsem se tedy poučila a pořídila potkánky od známého, mají měsíc. Ale starší potkanka je už dnes dospělá a nevím jak je seznámit. První setkání bylo zvláštní, dospělý potkan od miminek utekl a schoval se ke mě, ale podruhé ty maličké začala válet po zemi a mimča začala plakat. To mě mrzelo, nechci aby ve mě prcci ztratily důvěru, tím že na ně poštvu "zlého" potkana, po tom incidentu jsou takoví nesví. Tím spíše nechci zklamat ani mojí první holčinu, která do teď neměla nikoho jiného než mě. To je příčina tohoto problému, neví jaké to je se dělit o jídlo, pití, svůj osobní prostor a tím spíše o pozornost pána. Starší potkanka je ale velmi submisivní, v podstatě se všeho bojí a odmítá vycházet z klece bez mojí přítomnosti, to je také důvod proč jsem si myslela že seznámení s dalšími potkany nebude zas až takový problém. Její chování, se ale v přítomnosti miminek úplně změnilo. Teď nehodlám zahájit další seznamovací proces, chci aby se obě skupinky vrátily do původního stavu mysli, poté to zkusím znovu. Ale než tak udělám, potřebuji radu někoho zkušeného, takže sdílejte se mnou své myšlenky a znalosti, ráda je uvítám.
Pokud mláďatům neubližuje (tzn. nekouše je do krve), je to v pořádku. Seznamování začněte buď na volném prostoru nebo v dobře vyčištěné a přestavěné kleci. Také je dobré umístit zpočátku klec jinam, než je stará potkanice zvyklá.
Pískání mláďat, když se k nim přiblíží cizí potkan, je normální. Vyjadřují tím podřízenost, i trochu strach, ale není to nic hrozného. Štěňata taky piští, jako by jim šlo o život a přitom se jim nic hrozného neděje.
Také se doporučuje dát do klece více různých domečků (třeba z krabiček, trubek...), kam si mohou mláďata zalézt.
loner
XXX.XXX.41.40
Děkuji za odpověď. Vlastně první seznámení proběhlo na území mláďat a když se zde objevil dospělý potkan, mláďata se vůbec nebála, normálně si jí očichali, ale připadala mi taková napnutá, poté se odběhla schovat ke mne a po pár minutách se stalo to jsem zmiňovala v prvním příspěvku. Jedno z miminek (sameček) skončilo s krvavými šrámy na zádech po drápancích, ale je v pořádku, jakoby se nic nestalo, chová se jako před tím. Druhé mimčo (samička) je též v pořádku, bez fyzické újmy, ale chlapečka už nemám, je s bráškou u dobré kamarádky. Jako další krok, jsem učinila tak, že jim navzájem vyměňuji podestýlky, také jsem mladušku zavřela do přepravky a umístila ji přes noc do klece té dospělé, její reakce byla zajímavá, na mě ale působila poněkud agresivně. Přes otvory přepravky na ni jakoby "prskala" a při tom do přepravky narážela, různě ji odstrkovala, ale i tak ta malá nejevila známky strachu a k potkance přes otvory přičichávala. Po pár minutách to tu dospělou přestalo bavit a hleděla si svého. Tak nevím jestli tak chce jen projevit svojí dominanci, nebo jí chce ublížit, opravdu s něčím podobným nemám zkušenosti. Když malou ukážu přes mříže a ona se moc přiblíží tak po ní drapne. Přemýšlela jsem že je umístím do vany, tam kde se té dospělé vůbec nelíbí, tam se třeba nebude chovat teritoriálně. Ale upřímně, myslíte si že je zde reálná šance že by obě mohly soužít v jedné kleci, když je její chování takové, nebo ne?
Nanny
XXX.XXX.8.40
To, co popisujete, mi přijde jako naprosto běžné chování při seznamování. Domácí potkan funí, ježí se, doráží, případně převrací mládě na záda, dupe po něm, mládě piští, snaží se utíkat (záleží taky na povaze, některé je odvážnější, některé strašpytel), domácí ho honí...Z lidského pohledu to může vypadat agresivně, ale nejhorší, co můžete udělat, je je pořád oddělovat, aby s tím seznamováním museli začínat zase nanovo. Přes mříže bych to nedělala, jediný způsob je dát prostě k sobě a hlídat, jakmile neteče krev do pár minut, tak už nepoteče.
Oproti radě nahoře bych naopak vyndala domečky a nechala jim "holobyt", když se mládě schová a dospělá na něj nemůže, tak to spíš tu agresivitu podněcuje, chce se k němu dostat za každou cenu, když se oba nemají kam schovat, tak to proběhne rychleji.
Loner
XXX.XXX.13.1
Také děkuji za odpověď. Právě jste ve mně probudila naději, že by se mohli vzájemě tolerovat. Ale je pravda že jsem si o seznamování potkanů četla dost z různých webů (ale poněkud pozdě) a všude tvrdili že je risk seznamovat potkana staršího sedmi měsíců, který žil doposud sám a že s největší pravděpodobností mládě nemusí přijmout, také jsem si pustila několik videí, kde majitelé seznamovali mláďe s dospělým a reakce byly ve většině případech pozitivní. Zkusím je dát do té vany a uvidíme, pro jistotu si připravím rukavice.
loner
XXX.XXX.41.40
Takže, seznámení ve vaně dopadlo lépe než jsem čekala, nebylo to zrovna pěkné, ale přes to bylo mnohem jemnější než minule. Krev netekla, jen se pištělo, tedy pokud se mi to zdálo moc pokropila jsem je sprchou a byl klid. Zkusím to takhle ještě párkrát abych měla jistotu že je s ní v pohodě, myslím, že toho samečka by ale zabila. Dospělé jsem rozvrátila kompletně její každodenní režim, tedy její klec každý den voní jinak než ona a prakticky pořád je nucena cítit pach té mladé a veliký pokrok je že už na něj nereaguje tak horlivě jako poprvé, takže uvidíme jak to půjde dál.
Nanny
XXX.XXX.8.40
V takovém případě se taky často doporučuje pořídit k dospělému hned dvě mimina, navzájem si dodají odvahy a zároveň se spolu zabaví a ten starší nestíhá "ubližovat" oběma. Ale když už máte jenom jedno mládě, nevadí, i to se dá zvládnout. Držím palce, ať to vyjde.