MartaOn
XXX.XXX.73.250
Dobrý den, chtěli bychom koupit dětem zvířátko (nejspíš nějakého hlodavce, nebo něco tomu podobného s kožíškem, menší zvířátko, ne psa ani kočku), ale nikdy jsme žádné (krom rybiček) neměli, tak potřebuji poradit s výběrem. Co očekáváme:
1. mazlivé, společenské, hravé - kámoš ke klukům (8 a 11 let)
2. vhodné do menší klece - cca do 53 x 74 x 50 ( panelák, málo místa)
3. nesmí žrát seno - alergie
4. a aby neobčůrávalo celý byt když ho vypustíme.
Tyhle požadavky dle mého názoru splňuje nejlíp křeček syrský.
Pro děti dost velké zvířátko, u nás měla dcera už od 6 let a skvěle to s ním zvládala. Klec by postačila i menší a seno nežere (aspoň co já vím).
Na záchod se taky naučí, ale v kleci. Po bytě nevím. Ale takové zvířátko doslova vypustit nemůžete. Spíš pod dozor na stůl. A když mu tam dáte záchůdek a budete ho mít naučenýho, tak to najde
Uživatel s deaktivovaným účtem
karo2702
napsal(a):
Tyhle požadavky dle mého názoru splňuje nejlíp křeček syrský.
Pro děti dost velké zvířátko, u nás měla dcera už od 6 let a skvěle to s ním zvládala. Klec by postačila i menší a seno nežere (aspoň co já vím).
Na záchod se taky naučí, ale v kleci. Po bytě nevím. Ale takové zvířátko doslova vypustit nemůžete. Spíš pod dozor na stůl. A když mu tam dáte záchůdek a budete ho mít naučenýho, tak to najde
Asi mám jiné zkušenosti. Já bych křečka k dětem nepořídila, je to noční tvor, je to celkem morous, z nějakého tahání (a že ho děti budou tahat) nebude moc nadšený a když uteče, celkem rychle zdivočí. Nemá zábrany kousnout a kousnutí je většinou do špičky prstu, blbě se hojí a dost bolí.
Osobně bych koupila dva potkany, klec je asi malá, ovšem pokud bude často pouštěný, tak by to nemusela vadit, já jsem měla potkany úplně na volno, slyšeli na jméno (Bohouš a Bohouš) a snesou i dětské tahání.
Sice jsou krátkověký, ale to většina těchto malých zvířat a u dětských mazlíčků to není až tak úplně na škodu.
Naše děti si vyprosili šneky, samozřejmě šnek děti nezabaví, takže brzy péče o šneky přešla na mě a říkám "kéž by si vybrali třeba myš, už bych měla pár let po starostech".
napsal(a):
Asi mám jiné zkušenosti. Já bych křečka k dětem nepořídila, je to noční tvor, je to celkem morous, z nějakého tahání (a že ho děti budou tahat) nebude moc nadšený a když uteče, celkem rychle zdivočí. Nemá zábrany kousnout a kousnutí je většinou do špičky prstu, blbě se hojí a dost bolí.
Osobně bych koupila dva potkany, klec je asi malá, ovšem pokud bude často pouštěný, tak by to nemusela vadit, já jsem měla potkany úplně na volno, slyšeli na jméno (Bohouš a Bohouš) a snesou i dětské tahání.
Sice jsou krátkověký, ale to většina těchto malých zvířat a u dětských mazlíčků to není až tak úplně na škodu.
Naše děti si vyprosili šneky, samozřejmě šnek děti nezabaví, takže brzy péče o šneky přešla na mě a říkám "kéž by si vybrali třeba myš, už bych měla pár let po starostech".
Ano, potkan taky není špatný. Tady je teda nevýhoda té velké klece a časté rakoviny, ale supr zvířátko.
A křečci takový jsou, ale ti malý (džungarský,...) ale tihle velcí syrští jsou v pohodě a naši v životě nekously. A lehce se ochočují.
Popravdě, pokud nechcete zvíře co žere seno, ale zároveň nechcete ani kočku ani psa... tak máte výběr dost omezený.
A pokud je alergie na seno, tedy zřejmě prach? nebojíte se i alergie na srst?
Myššš
XXX.XXX.11.210
Potkani potřebují klec na výšku (rádi šplhají), takže pokud jde o malý půdorys klece, může to splňovat i vysoká, ale ne moc dlouhá potkaní klec. Bylo by dobré udělat si na alergologii testy, protože člověk alergický na jednu věc může mít vícero alergií, o kterých ani neví.
Určitě NEkupujte morče ani králíka, i kdyby vám prodavačky ve zverimexu tvrdily, že nepotřebují seno. Potřebují, je to naprostý základ jejich stravy.
Potkani značkují, všechno a všechny. Nechávají za sebou malé kapičky moči.
Víc to dělají samci, samice méně často, ale také.
Navíc potkani jsou cítit, u samců je to hlavně typický samčí "testosteronový" pach který každému nemusí být příjemný, navíc to jsou docela čuňata a to jak samci, tak i samice.
Potkan potřebuje větší klec, hlavně do výšky. Pokud mají možnost výběhu venku, tak nemusí být až tak obrovská, ale určitě není vhodná klec třeba pro křečky.
Potkan určitě potřebuje parťáka stejného pohlaví, ideální minimální počet jsou 3, nehrozí totiž, že když jeden zemře, tak zůstane ten druhý sám.
Samci jsou větší, také v dospělosti línější a mazlivější, samičky jsou zas akčnější a člověk se s nimi nenudí. Dají se naučit i jednoduché triky.
Pokud jste ochotná tohle všechno tolerovat, tak je potkan pro kluky ideální mazel, pokud samozřejmě vědí, jak se k nim mají chovat.
Určitě ale nechte udělat dětem test na alergeny, než pořídíte jakékoliv zvíře.