Mame uz starsi morcatko, bude mu 9 let..vzdycky byl zdravy jak ripa, ale cca od konce listopadu 2017 zacal byt takovy pomalejsi, moc uz nebehal, nemel takovou jiskru v oku..ale stale hezky basti, nemel zadne obtize, netece mu z nosu ani oci, zoubky v poradku..v prosinci jsme se stehovali, v lednu menila praci, bylo malo casu, mame hodne zvirat a uznavam, proste jsem to zanedbala..je to ma chyba..driv byl takovy nas ritual, ze kazdych 14 dni jsem morcaka koupala v umyvadle v teple vode, miluje to...posledni dobou proste nebyl cas..no a ted jsem chtela vse napravit a morcakovi se zacit zase poradne venovat, ne jen krmit, menit a poustet probehnout..napustila jsem umyvadlo a sla morcaka vykoupat a pripravila jsem si klesticky, ze mu rovnou ostriham drapky..jenze kdyz jsem ho zacala susit rucnikem, najednou vsude spoustu krve a ja zacala hystercit, odkud to jde..jake bylo me zdeseni, kdyz jsem ho zvedla a videla jeho predni packu..totalne natekla s obrovskym strupem, ktery se tim rozmocenim strhnul a proto tolik krve..podle obrazku na internetu se jedna o pododermatitidu..nozicku jsem poradne ocistila, vydesinfikovala Betadinou a nohu jsem obvazala, aby byla v suchu a nedrazdili ji piliny..primo na tu ranu jsem aplikovala polstarek napusteny hojivym roztokem z lekarny urceny na popaleniny..chci se zeptat, co dal..jak lecit..je to pry dlouha lecba..udrzovat nohu v suchu, zabalenou, nebo zajet k vetovi pro antibiotickou mast? Mate nekdo osobni zkusenost s lecbou?
Já bych šla za vetem, protože s takovým stádiem nemám zkušenosti, ale upřímně nemyslím, že se devítileté morče dožije vyléčení. byla bych spokojená, kdyby ho nic nebolelo a nezhoršovalo se to.
každopádně to chce hodně měkko a sucho.
jo a maličkost...morčata se nekoupou a pravidelně vůbec.
Uživatel s deaktivovaným účtem

canka
napsal(a):
Mame uz starsi morcatko, bude mu 9 let..vzdycky byl zdravy jak ripa, ale cca od konce listopadu 2017 zacal byt takovy pomalejsi, moc uz nebehal, nemel takovou jiskru v oku..ale stale hezky basti, nemel zadne obtize, netece mu z nosu ani oci, zoubky v poradku..v prosinci jsme se stehovali, v lednu menila praci, bylo malo casu, mame hodne zvirat a uznavam, proste jsem to zanedbala..je to ma chyba..driv byl takovy nas ritual, ze kazdych 14 dni jsem morcaka koupala v umyvadle v teple vode, miluje to...posledni dobou proste nebyl cas..no a ted jsem chtela vse napravit a morcakovi se zacit zase poradne venovat, ne jen krmit, menit a poustet probehnout..napustila jsem umyvadlo a sla morcaka vykoupat a pripravila jsem si klesticky, ze mu rovnou ostriham drapky..jenze kdyz jsem ho zacala susit rucnikem, najednou vsude spoustu krve a ja zacala hystercit, odkud to jde..jake bylo me zdeseni, kdyz jsem ho zvedla a videla jeho predni packu..totalne natekla s obrovskym strupem, ktery se tim rozmocenim strhnul a proto tolik krve..podle obrazku na internetu se jedna o pododermatitidu..nozicku jsem poradne ocistila, vydesinfikovala Betadinou a nohu jsem obvazala, aby byla v suchu a nedrazdili ji piliny..primo na tu ranu jsem aplikovala polstarek napusteny hojivym roztokem z lekarny urceny na popaleniny..chci se zeptat, co dal..jak lecit..je to pry dlouha lecba..udrzovat nohu v suchu, zabalenou, nebo zajet k vetovi pro antibiotickou mast? Mate nekdo osobni zkusenost s lecbou?
Taková zanedbaná pododermatitida se léčí opravdu velmi těžko. bez veterináře to nedáte, to morče potřebuje antibiotika a léky na bolest. léčí se to pod obvazem a dlouho a blbě. kolikrát má cenu udělat i rentgen, někdy zánět vyloženě sežere kostičky a to pak nemá cenu.
Asi vás nepotěším, minulé pondělí mi uhynula samice morčete (6 let) pravděpodobně právě v souvislosti s pododermatitidou. Cca 14 dní před tím jsem jí stříhala drápky a všimla jsem si, že má na pravé přední zespodu jakoby otlak s tmavším strupem uprostřed, vzala jsem ji na veterinu, dostala na týden atb a nesteroidy plus dezinfekci betadinu na oplach, sice ožila, protože ji to pak asi tolik nebolelo, ale moc se to nelepšilo a nakonec bohužel v noci uhynula. Hodně mne to překvapilo, setkala jsem se s tím poprvé, mám morčata na dřevěných peletkách a seně, takže otlaky nikdy nemělo žádné...tak nevím. Ani mne nenapadlo, že by to mohlo vzít takový konec. Takže nepodceňujte to.

A tak ono je to spíš z druhé strany. pokud morče není vyloženě na špatném povrchu - tvrdém, abrazivním nebo naopak vlhké vrstvě hnoje nebo není opravdu tlusté, tak se mu otlak udělá, protože je méně aktivní. A méně aktivní do té míry, že se mu udělá v podstatě proleženina, může být z nějaké vnitřní nemoci.
A otlak už to pak jen dorazí, nebo je to prostě ta nejvíc patrný příznak potíží.
napsal(a):
A tak ono je to spíš z druhé strany. pokud morče není vyloženě na špatném povrchu - tvrdém, abrazivním nebo naopak vlhké vrstvě hnoje nebo není opravdu tlusté, tak se mu otlak udělá, protože je méně aktivní. A méně aktivní do té míry, že se mu udělá v podstatě proleženina, může být z nějaké vnitřní nemoci.
A otlak už to pak jen dorazí, nebo je to prostě ta nejvíc patrný příznak potíží.
Pravda, u staříků bývá otlak běžnější. zatím teda (ťuk ťuk) nic hroznýho.
saola
napsal(a):
Děkuji, mohlo to tak být. Veterinářka udělala kompletní prohlídku včetně zubů, nikde se nic nenašlo, ale máte pravdu v tom, že prostě byla před tím míň aktivní, ani s těmi nesteroidy to nebylo úplně ono. Takže je otázka, co byla příčina a co následek.
Ono 6 let není zas tak málo, mohla být prostě "stará".
Nakonec jsme jeli k vetovi a nejsou to moc dobre zpravy..kazdopadne dostal nejake dve injekce, pry proti bolesti a neco protizanetliveho..a mazat mam framykoinem? Je to mozne? Morcaka pochvalil, ze je sice v dobre kondici na jeho vek, ale mel by pry jeste trochu zhubnout, ze pry toto onemocneni zpusobuje tloustka, tvrdy povrch ci nedostatek vitaminu c...mam pry podavat par kapek citronu do vody nebo ctvrt tabletky Celaskonu rozpustit do vody..udrzovat sucho a mekko...to ale delam celou dobu..pry by mel casto byt pousteny, kvuli spravnemu prokrvovani nohy..ale to se mi moc nezda, protoze ho to boli..nohu ma zavazanou, mam kazdy den prevazovat, ale lecba pry trva i 3 mesice, a to pry jen pri dodrzeni vseho, co rekl...bohuzel mi rekl neco podobneho, co zde pise Lindus..pry se mam samozrejme snazit lecit, ale obava se, ze takto stare morce uz nebude mit silu bojovat se zanetem..rekl, at v pripade velkych bolesti prijedeme kdykoliv na uspani
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!