Zdravim, poznáte prosím někdo zda mám opravdu 3 samce osmáka degu? Koupil jsem je 9.5. od slečny, která tvrdila, že se 100% jedná o samečky a také jsou prý určitě přes měsíc stará. Vzhledem k tomu, že váží jen 38g,48g a 53g nevím zda byla obě tvrzení pravdivá a raději bych je případně oddělil dokud je čas - jedná se o sourozence. Už teď na sebe vzájemně naskakují, což ale může být jak jsem se dočetl jen projev nadřazenosti jednotlivců u stejného pohlaví.
K té voliéře: teď jsou v akváriu š147 x v46 x h43cm, což je větší než jsem původně odhadoval, ale stejně jim to chci nějakou konstrukcí protáhnout co nejdříve nahoru. Klec nechci, spíš bych koupil pletivo a buď udělám kolem kovovou konstrukci, nebo raději bych vzal kus nábytku a z pletiva udělal jen dvířka. Je potřeba dávat pletivo i zevnitř, aby se neprohryzali časem ven? Dáte mi tip na co nezapomenout nebo co se vám osvědčilo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

DavidV
napsal(a):
Zdravim, poznáte prosím někdo zda mám opravdu 3 samce osmáka degu? Koupil jsem je 9.5. od slečny, která tvrdila, že se 100% jedná o samečky a také jsou prý určitě přes měsíc stará. Vzhledem k tomu, že váží jen 38g,48g a 53g nevím zda byla obě tvrzení pravdivá a raději bych je případně oddělil dokud je čas - jedná se o sourozence. Už teď na sebe vzájemně naskakují, což ale může být jak jsem se dočetl jen projev nadřazenosti jednotlivců u stejného pohlaví.
K té voliéře: teď jsou v akváriu š147 x v46 x h43cm, což je větší než jsem původně odhadoval, ale stejně jim to chci nějakou konstrukcí protáhnout co nejdříve nahoru. Klec nechci, spíš bych koupil pletivo a buď udělám kolem kovovou konstrukci, nebo raději bych vzal kus nábytku a z pletiva udělal jen dvířka. Je potřeba dávat pletivo i zevnitř, aby se neprohryzali časem ven? Dáte mi tip na co nezapomenout nebo co se vám osvědčilo?
jsou to samci. poznáte to snadno podle vzdálenosti mezi řití a vnějším pohlavím, u samečků je větší. viz obrázek.
jinak osmák se prokouše ze všeho co není kov nebo sklo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, prosím o určení pohlaví osmáka. Měly by to být samice, ale nejsem si tím úplně jistá. Potřebuji novou parťačku k osiřelé (asi)osmačce, a nechci mláďata. Tvarově mi to přijde na samičky, ale ta mezera je docela velká...
Děkuji.
Příkládám fotky obou "holek" - fotka staré myšky (fotky se sáčkem) je po smrti.
Meily

XXX.XXX.166.152
Ahojte máme doma dva osmaky samicku a samecka podle fotek i všeho je máme koupené správně chtěly bychom mlade ale samička obskakuje samecka . Samecek se k ničemu nemá ještě jsme je neviděli to dělat obráceně .
DavidV:
Jsou to opravdu kluci, ale odstavení moc brzo. Minimální váha při odstavu by měla být 70 g a to mají tak v 6-7 týdnech. Lezou po sobě holky i kluci, určuje to dominanci ne pohlaví.
Akvárko je dost velké, ale bez nástavby nevhodné, kvůli špatné cirkulaci vzduchu. Já měla také akvárko s nástavbou klece, ale blbě se dosáhlo na dno, tak jsem časem raději pořídila klec a nechala k ní vyrobit skleněné dno. Je to ale dost drahé. Voliera ze skříně je fajn, ale pletivo je na dvířka potřeba přidělat zevnitř, aby tam nebyla žádná dřevěná hrana, do které by mohli osmyši hryzat. Dobré je ale vše nalakovat nezávadným lakem, jinak vše rychle nasákne močí a smrdí to. Doporučuji kouknout sem: http://degudrey.blogspot.com/2015/02/osmaci-bydleni.html
hlodavecc: Vypadá to také na holku.
Meily:
Podle obskakování se pohlaví nepozná. Jedná se o určování dominance. Samečci dospívají později než samičky, klidně i v 5 měsících. Množení osmáků ze zverimexu, nejspíš sourozenců a potomků příbuzenského páření, není ale vůbec zodpovědné.
Počítejte s tím, že vám přibudou další klece, protože samce musíte před porodem oddělit, aby samička hned nezabřezla znovu. Vrátit ho můžete nejdříve 4 dny po porodu, a 3 týdny po porodu mívá někdy samička (i když kojí) další říji, takže zase může zabřeznout... A udat mladé z takového spojení také není zrovna jednoduché.
Lepší je si pořizovat 2 samce nebo 2 samice než pár. A pokud chcete odchovávat mladé, tak je lepší pořídit si kvalitní nepříbuzný pár s výpisem předků. Tedy ještě lépe dvě samice sestry a samce buď také 2 nebo mu nechat syna. 2 klece potom také stačej a všichni jsou spokojeni. http://degudrey.blogspot.com/p/protoze-se-mnozi-dotazy-opakuji-se.html
........

XXX.XXX.92.198
Dobrý den prosím o radu.. Poridila a jsem si samičku osmáka ke své staré samičce, ale příjde MI že je to spíše sameček. Prikládám foto.. Co si o tom Myslíte?
Figala

XXX.XXX.37.6
Zdravím, máme tři osmáky (dvě holky, jednoho kluka, jsou oddělení pac to jsou sourozenci) a rozhodli jsme se pořídit dalšího samce at ten prvni není v kleci sám. Nicméně nevěřím ze ve zverimexu to poznali a kdyz jsme je dali k sobe, nastalo vrteni ocásků a kopulacni pohyby. Muzete mi prosim poradit jestli je to kluk nebo holka? Děkuji
majda14

XXX.XXX.139.243
Dobrý dn chtěla bych poprosit o pomoc s rozeznáním pohlaví u mláďat osmků starých 7týdnů sama to rozeznat neumím. Když by mi někdo napsal email a mohla bych si někým si zavolat video chatem abych je mohla rovnou ,,roztřídit " na samce a samice. Prosím o pomoc Majda.
Olilili

XXX.XXX.113.132
Dobrý večer ,prosím Vas vedeli by ste mi povedať či je na foto samička , teraz sme dokupovali dvoch osmakov k nášmu jednému a príde nám to ako samička a v obchode nám tvrdili že sú obaja samcekovia
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!