Můžete mi prosím poradit? Myslíte že je samička březí nebo jen tlustá? Se samečkem uż je měsíc. Zasílám pár fotek
Uživatel s deaktivovaným účtem

za těch pět let, co odchovávám šedesát mláďat za rok, pořád nepoznávám březí myši podle vzhledu břicha. to je vlastně úplně k ničemu. jsou morčečice, co mají měsíc pupek že snad musí každou chvíli rodit a myši co nemají žádné břicho a pak už rovnou mladé.
a už vůbec nekoukejte na břicho po max. měsíci březosti. ta samice, pokud je březí, tak bude pravděpodobně březí menší dobu než měsíc, pokud je se samcem měsíc. málokdy to trefíte tak, že je zrovna v říji v době sestěhování. plus měsíc stará březost je na limitu detekce i s použitím sofistikovanějších metod.
já březí myši poznám tak, že při pravidelném týdenním vážení je břicho samice "jiné". měsíc je asi můj rekord zápisu, většinou se to nedaří a poznám tak šest neděl. u většiny. u některých furt nic a pak za týden porodí.

každopádně. nemyslím si nic. pokud vám připadá, že samice má velké břicho, je tlustá, v měsíci březosti není nic poznat.

cestazmesta
napsal(a):
Bodlinka, chci se zeptat. Píšete, že máte ccs 60 mláďat za rok.Vy máte nějakou chovatelskou stanici, nebo proč tolik množíte? Neptám se proto, že chci rýpat, ale zajímá mě to, je tolik morčat na světě, hlavně nechtěných...
nebojte se, do světa ode mně jde naprosté minimum zvířat, v jednotkách kusů. Mláďata si nechávám do dalšího chovu a zbytek sním já na grilu nebo zkrmím psovi.
když se dělá novošlechtění barvy, tak to bez "množení" tak nějak nejde.

cestazmesta
napsal(a):
Ten "vtip", tím jsem myslela ten gril atd.
...Bodlinka má jídelní morčata - cuy.....

Proč 300 morčat, probůh? 60 mláďat, to máte hned, to je 15 - 20 vrhů. To uděláte raz dva, nejvíc jsem v jedné chvíli připustila dvanáct samic. Není problém dva tři vrhy do roka, kdy na to přijde a od vynikajícího zvířete chci více mláďat za rok.
Teď tam mám devět chovných, čtyři mladý samičky a nějaké mladé samečky a to mám pocit, že jsem to letos dost omezila, když není pořádně seno. Šest snad teď už březích samic, to máte hned dvacet mláďat. Některé budu určitě připouštět letos ještě jednou, plus později v sezoně ty čtyři mladé samice. To je prostě raz dva a až při zhodnocení sezony si člověk říká, fíha, to bylo letos zase mimin.
A na morče na grilu teda nic nemá. Případně pomalu pečený v troubě. Na morčata v kuchyňský úpravě mám zájemců skoro víc než na živý:D a pes sežere co se nepovedlo, neprospívá nebo neroste, celý i s chlupama.

Myslím to naprosto vážně. Morče je masné zvíře. V Peru sváteční jídlo a běží i rozvojové programy, které učí chovat morčata lidi v Africe a tak, pro maso, kvůli boji s dětskou proteinovou podvýživou.
Kdyby do dalšího chovu bylo použitelné všechno, tak bych nemusela odchovávat tolik mladých. Ale to máte 25 % šanci na barvu, nebo 50 % šanci na barvu, to v praxi znamená, že od těch deseti samic máte třeba jedno mládě v barvě, nebo třeba nic, protože náhoda je svině. 50 % šance na barvu už je trošku, trošku lepší, ale pořád žádná hitparáda. Aspoň teda člověk může použít jinak výjimečné jedince jako štěpáky do další generace, ale... No a že je mládě v barvě ještě neznamená, že je fakt co k čemu, případně je to opačné pohlaví, než by člověk potřeboval, takže další připouštění a další hod kostkou.
Takže na gril je toho vždycky dost.

A čistě prakticky vzato morčata jsou mnohem hloupější než drůbež a že se každý den v ne úplně hezkých podmínkách chovají kuřata a ne úplně pěkně se zabijí a rozeberou, to nikoho netankuje.
Mám teda s kohouty větší problém než s morčetem, protože ten pták je ochočený, cuy morče... to je bez šance.
Bulinka

XXX.XXX.21.253
Dobry den mam tehotnou osmacku degu a ma na zadnich nozkach cervene mista se suchou kuzi ktera se misty loupe srst tam ma porad ostatni osmacky to nemaji tak to asi neni infekcni tak esi ji chybi vitamin nebo co nevim dekuji za odpoved
Margina

XXX.XXX.128.54
Vy fakt jíte morčata,nebo to je sranda 😲🤔🙄?