Hobby chov potkanů

Potkan laboratorní
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

RAT

15.3.2019 10:01
RAT

XXX.XXX.250.13

Zdravím, měla bych takový dotaz.
Je mi jasné, že mne tu zde vyfackují negativními reakcemi určitě spousta chovatelů. Přesto mi to nedává a chtěla bych slyšet názory.
Potkany, sama pro svůj zájem, chovám více méně od svého dětství a nikoho jistě nepřekvapí, že jako malá holka jsem si je domů nosila hlavně ze zverimexů. Vždy, když měli v pozdějším věku nějaké zdravotní potíže, mazalo se k veterináři. Bohužel, musím říct, že dříve to bylo téměř u každého myšáka.
Jak šel čas, dospívala jsem a zajímala jsem se trochu víc do hloubky o to, jak vylepšit podmínky pro chov těchto zvířátek, do toho jsem ještě měla ale spoustu jinačích koníčků a cloumala se mnou puberta, takže jsem se všemu věnovala tak na 30%.
Zlomová bod přišel, když jsem si našla přítele, se kterým jsem do teď a začali jsme bydlet spolu. Docházelo mi, že genetika je asi největší stavební kámen na celkovém zdraví zvířete a v našem okolí se mi podařilo vyhledat prodejnu, která byla opravdu perfektní. Víte, já si nikdy nechtěla pořizovat zvíře z CHS hlavně proto, že jsem takový dobrák, který si radši vezme myšáka z prodejny s myšlenkou toho, že si ho mohl vzít kdokoliv horší. U potkana s PP přece máte aspoň nějakou jistotu toho, že si zaslouží milujícího majitele. Nicméně, v prodejně nebyli ani tak levní krysáci, cena se pohybovala okolo 200,- a k zakoupené potkanici jsme dostali i průkaz potkana s razítkem od veta a záznamem o vyšetření zdravotního stavu a případných vad, v momentě mého udivení mě paní informovala i o chovateli, který jim potkany dodává, vypadalo to, že to mají celkem podchycené, myšáky neměli ani dohromady a na zkrm je neprodávali.
Od doby, co jsem si pořizovala potkany z téhle prodejny jsem neměla sebemenší problém, ohledně jejich zdraví. Naopak, můj první potkan, kterého jsem si odsud přivezla domů se dožil dokonce velmi úctyhodného věku a to přes tři roky. Ano, bylo to určitě také i lepším krmení, které potkanům sama skládám a míchám každý večer. Musím taky podotknout, že potkani byli opravdu milionoví povahově. V poslední době je pro mě chov potkanů velkým koníčkem. Vyrábím voliéry a den ode dne si zjištuji více užitečných informací a snažím se tak pomáhat lidem, kteří třeba s chovem začínají, aby se předešlo jistým začátečnickým chybám, ještě když zvíře nemáte z úplně nejidealnějších podmínek.
Konečně se začínám dostávat k jádru věci a omlouvám se, koho to nebaví číst, ale bez těchhle vší okolků by to nešlo.
Četla jsem si standardy plemenitby a chovu, podmínky pro registrace apod. Chápu vše ohledně podchycené linie předků, genetiky apod. Všichni víme, že potkani jsou na nemoce opravdu dost náchylní. Jediné, co mi nejde do hlavy stále, je standard pro barvy. Proč nemůžu uchovnit jedince, který je 95% (nemůžu říct sto, to nikdo neví jistě u vůbec žádného zvířete) zdravý a povahově vyrovnaný, když má vady dejme tomu, v barvě srsti? Pokud chci chovat potkany pro lidi, co je budou brát jako své kamarády a mazlíky? Osobně mi přijdou, snad se nikdo neurazí, atraktivnější kusy s "vadami" na vzhledu, jak pasující do standardu.
Další otázka, budete považovat hobby chovatele se zdravými, povahovými chovnými rodiči za debila ? Člověka, který nemnoží potkany, jako na běžícím páse, ale chtěl by lidem nabídnout zdravá, opečovávaná zvířata, vyrůstající v dobrých podmínkách s důrzem na zdr. stav, jen s rodiči bez PP? Budete i takového člověka považovat za "množitele" ?
Já osobně svou potkanku nechala nakrýt jedním ze svých samců, který, bohužel už odešel, záměrně z vlastního zájmu, podotýkám, že všechny mimina jsem si již od samého počátku plánovala nechat, protože ti potkani jsou povahově opravdu milionoví. A opravdu i mladí vypadají, že budou velice bezvadní.
Nechci tady vyústit v nějakou hádku, jen mi přijde že většina lidí, kteří kříží potkany bez PP jsou z většiny hodně jednoduší lidé, kteří o tom ví prd. A zajímal by mě Váš názor na někoho, kdo by sem tam chtěl mít nějaký ten vrh bez PP (adopce!žádný prodej), trochu se podělit o tu radost co má doma s ostatními a měl to v hlavě srovnané, co opravdu NE a co ANO. Díky

Jeana12

16.3.2019 16:53
Jeana12

XXX.XXX.191.249

Otázku jsem pročetla a přiznávám, že jsem z ní trochu zmatená.

Podle všeho plánujete založit chov na zvířatech ze zverimexu, zároveň však řešíte registraci, uchovnění atd.... to samozřejmě není možné, jedním z hlavních požadavků na uchovnění je předložení rodokmenu, který předpokládám, že nemáte.

Co se týká Vašeho úmyslu mláďata neprodávat, ale adoptovat, osobně by mě to od pořízení hodně odrazovalo, očekávala bych spolu s potkanem adopční smlouvu s milionem hloupých podmínek - pokud bych pořizovala potkana na mazlíka, vyrazím tedy radši směr zverimex.

"většina lidí, kteří kříží potkany bez PP jsou z většiny hodně jednoduší lidé, kteří o tom ví prd"
Nevím co Vás vede k tomuhle tvrzení, pokud se budeme bavit o velkochovech, tam to bez vědomostí opravdu nejde. A pokud myslíte drobné chovatelé, kteří odchovávají na zkrm, tak těm k tomuto účelu to prd stačí, hadi genetiku, barvu apod. řešit nebudou.

"všechny mimina jsem si již od samého počátku plánovala nechat"
Citovou hodnotu respektuju, ale pokud se chcete zabývat chovem, tak dost velká hloupost, k čemu kupa zvířat se stejnou genetikou? Nechám si pár nejlepších a zbytek sbohem. Kvalitní chov je o genetické různorodosti a přísné selekci, bez toho budete za chvíli produkovat zmetky.

"A zajímal by mě Váš názor na někoho, kdo by sem tam chtěl mít nějaký ten vrh bez PP (adopce!žádný prodej), trochu se podělit o tu radost co má doma s ostatními a měl to v hlavě srovnané, co opravdu NE a co ANO"
Můj názor: chcete odchovávat, tak odchovávejte, těžko Vám v tom někdo zabrání, jen si myslím, že doba, kdy byl potkan "IN" je dávno pryč, móda je dneska úplně jinde. Zajemce budete hledat hodně těžko, o to hůř pokud jim ještě chcete dávat nějaké pomínky v adopční smlouvě.
Pokud to v případě nouze nemám čemu zkrmit, nebo nemám jako zadní vrátka zverimex, který odchov odebere, nic bych nemnožila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2019 16:58

Přemýšlejte nad tím z pohledu potencionálního majitele. Proč by měl koupit (adoptovat? takže zadarmo?) potkana právě od vás. Většině lidí, kterým je to jedno, koupí potkana v místním zverimexu. Když to zase hodně řeší, tak chtějí PP.

Zadarmo si od vás rád adoptuje dítě, které bude mít potkana pod postelí na tajnačku, nebo chovatel hadů.

RAT

16.3.2019 19:39
RAT

XXX.XXX.251.180

Ja ale nerikam, ze mlade, ktere jsem odchovala a nechavam si je, planuji uchovnit. 'necham si par nejlepsich a zbytek sbohem' Ja mam zvirata primarne hlavne pro radost, ne kvuli zameru je chovat a spolu s nimi tu mam spoustu dalsich potkanu, neplanuji se jich zbavovat a ani je neplanuji rozmnozovat. Chtela jsem proste mit doma mysaky po 2 rodicich, kteri byli charakterove a diky bohu po zdravotni strance pro me ideal.
Proc to resim? Mozna se budu nekde opakovat, ale hlavne z duvodu, ze v chovech s PP maji dany jisty standard exterieru potkana a to me moc nebavi, kolikrat se mi uplne nejvic libi mysaci s 'vadami' na zbarveni, kteri se nemuzou uchovnit. Ja tu prece nikde netvrdím, ze mam v planu potkany mnozit jako na bezicim pase, nemam v planu je mnozit snad ani 2x do roka. Spoustakrat se mi stalo, ze me oslovili znami s tim, ze kdybych nekdy mela mimina, vzali by si je, protoze taky vi, ze si kolikrat muzete z pet centra odnest nakrytou samici a co jeste.Ja nevnimam urcite potkana, jako snad nejakou modu, ci co, je to muj konicek a nikomu ho na silu necpu. A rozhodne bych nemnozila zamerne potkany s domnenim, ze je nebudu schopna udat do novych domovu.

Jeana12

16.3.2019 20:09
Jeana12

XXX.XXX.239.180

RAT napsal(a):
Ja ale nerikam, ze mlade, ktere jsem odchovala a nechavam si je, planuji uchovnit. 'necham si par nejlepsich a zbytek sbohem' Ja mam zvirata primarne hlavne pro radost, ne kvuli zameru je chovat a spolu s nimi tu mam spoustu dalsich potkanu, neplanuji se jich zbavovat a ani je neplanuji rozmnozovat. Chtela jsem proste mit doma mysaky po 2 rodicich, kteri byli charakterove a diky bohu po zdravotni strance pro me ideal.
Proc to resim? Mozna se budu nekde opakovat, ale hlavne z duvodu, ze v chovech s PP maji dany jisty standard exterieru potkana a to me moc nebavi, kolikrat se mi uplne nejvic libi mysaci s 'vadami' na zbarveni, kteri se nemuzou uchovnit. Ja tu prece nikde netvrdím, ze mam v planu potkany mnozit jako na bezicim pase, nemam v planu je mnozit snad ani 2x do roka. Spoustakrat se mi stalo, ze me oslovili znami s tim, ze kdybych nekdy mela mimina, vzali by si je, protoze taky vi, ze si kolikrat muzete z pet centra odnest nakrytou samici a co jeste.Ja nevnimam urcite potkana, jako snad nejakou modu, ci co, je to muj konicek a nikomu ho na silu necpu. A rozhodne bych nemnozila zamerne potkany s domnenim, ze je nebudu schopna udat do novych domovu.

Tak teď jsem teda zmatená dvojnásob

Přestávám chápat, proč je toto téma založeno a co je vlastně otázkou.

Ptáte se na chov-chovat vlastně ani moc nechcete (možná jednou ročně), stále řešíte standardy-přitom pp chov nechcete a v hobby se na ně můžete vyprdnout, (tam může být potkan klidně trojokej) atd. atd...... nechápu

Stručně a jasně: na co se chcete zeptat?

9.4.2019 22:03
pohodný

XXX.XXX.225.228

Taky mám hobby chov potkanů ,chovám je pro hady už více než 10let a najednou koukám a jeden sameček je plešoun :-) kde se ty geny vzali nemám tušení 🐁;-)

11.4.2019 11:56
davidka

XXX.XXX.14.251

pohodný napsal(a):
Taky mám hobby chov potkanů ,chovám je pro hady už více než 10let a najednou koukám a jeden sameček je plešoun :-) kde se ty geny vzali nemám tušení 🐁;-)

Tady je právě ten rozdíl v chovatelství pěkně vidět. Chovatel by věděl, že gen pro fuzz (plešoun) je recesivní, a byl by schopen dohledat podle PP, po kterých předcích se to tam objevilo. A nedivil by se :-)

12.4.2019 14:07
pohodný

XXX.XXX.176.41

Já se divil ,ale jinak je mi to fuk a hadum taky :-) ale tenhle k hadum nepude ,má u mě doživotní rentu ;-)

25.4.2019 14:31
Katinec

XXX.XXX.112.206

Ale ono se dá pod Chs chovat i na zvířatech nestandardních a neuchovněných, pokud jsou přínosem do chovu a jsou standardně odpovídající stavbou těla. Pak ovšem vrh nemá oficiální průkaz původu, ale pouze výpis předků. I výpisové vrhy se samozřejmě musí řídit pravidly chovu a VP se archivují. Prioritou chovatele by ale měly být hlavně vrhy s PP, i když ne vždy to jde. Například u znakatých potkanů bývá problém sehnat zvířata která by přesně odpovídala standardu, proto těch pár chs, které se chovem znakáčů zabývají, jede převážně na VP.

25.4.2019 15:28

davidka napsal(a):
Tady je právě ten rozdíl v chovatelství pěkně vidět. Chovatel by věděl, že gen pro fuzz (plešoun) je recesivní, a byl by schopen dohledat podle PP, po kterých předcích se to tam objevilo. A nedivil by se :-)

Ale divil.

Ono ty recesivní geny jsou legrační tím, že bez povšimnutí mohou jet generacemi a generacemi.

Mohou být schované mnohem, mnohem déle než čtyři generace, co vidíte v PP.

25.4.2019 15:52
Katinec

XXX.XXX.112.206

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale divil.

Ono ty recesivní geny jsou legrační tím, že bez povšimnutí mohou jet generacemi a generacemi.

Mohou být schované mnohem, mnohem déle než čtyři generace, co vidíte v PP.

Přesně tak, ono se tam občas vyloupne něco z 10 kolene a to pak i zkušený chovatel čumí jak vrána.

Přidejte reakci

Přidat smajlík