Při brouzdání chovatelskou inzercí už zase čumím jak puk, co jsou lidé schopní považovat za normální a necítí se trapně.
Třeba dnes… pán nabízí přepravku o velikosti 21x14x15cm jako klec pro chov drobných hlodavců… Co by se v tom asi tak dalo chovat netuším. A není sám! Takových, jako on, je fůra. Právě zvířat chovaných v nevhodných podmínkách, se lidé pak nejčastěji zbavují. Nevytvořili si mezi sebou vztah.
Klece nabízené ve zverimexech jako vhodné bych, po zkušenostech, použila leda jako marodku. Kdo nezažil, asi nepochopí, ale i zvířata mají pocity, emoce a nějaký rozum. Ano, i zvířata mohou být velice chytrá, pokud jim k tomu dáte prostor.
O inteligenci prasat už snad většina nepochybuje, ale když je zavřete do malého chlívku, tak ji v nich asi těžko objevíte. Stejné je to i s drobnými hlodavci. Netrapte je v malém, prázdném prostoru. Jak by se vám líbilo prožít celý život v malém pokoji bez nábytku (a chodit u toho ještě kolikrát po mřížích)?
Nikdo nemůže být přece spokojený v holém akvárku jen s hoblinami. Pidikolotoč, v němž si lámou záda, to nezachrání. Dopřejte jim pestrý prostor k životu, ale zároveň dbejte na to, aby se vám zařízení dobře čistilo, jinak to časem nejspíš budete flákat a přestane vás to bavit. To, že je na hodinu denně pustíte, jim těch 23 hodin v ubikaci nanahradí.
A jestli si myslíte, že zvíře chované v malém prostoru, bude větší mazel, že se snáz ochočí, tak se strašně pletete. Je to přesně naopak. Spokojené zvíře je zvídavé a, pokud s ním bude trávit dostatečný čas, bude s vámi kámošit i bez úplatků v podobě různých mlsek. Samozřejmě tedy hodně záleží i na povaze, ani křečci nejsou všichni stejní, natož třeba osmáci, ale platí to ve většině případů a i s plachým jedincem lze dobře soužít, když ho budete respektovat.
Pokud si zvíře pořizujete jako mazlíčka, zřejmě o sobě tvrdíte, že zvířata milujete. A to je právě to dilema z Malého prince. Ochočit si (chovat), znamená převzít odpovědnost. Jejich život je pak ve vašich rukou! Proto, než si nějakého mazlíka pořídíte, dobře zvažte, zda jste schopni se o něj dobře postarat a poskytnout mu takové podmínky, aby měl možnost prožít spokojený život.
Pokud chcete zvíře žijící ve skupině, určitě ho nenechte trpět o samotě. Těžko s ním budete 24 hodin denně a parťáky stejného druhu mu nikdy nenahradíte.
Pokud jste denní tvor, je lepší pořídit si denního tvora, než nočního ve dne budit, divit se, že je protivný a v noci se rozčilovat, že rachtá. Jistě, i noční tvorové jsou krásní a má smysl je chovat, ale respektujte jejich životní rytmus, dopřejte jim ve dne klid a nechovejte je v ložnici nebo třeba za zdí sousedovic ložnice (i oni se chtějí vyspat).
Pokud chcete zvířata i odchovávat, nehleďte jen na to, jak jsou mrňata roztomilá, ale uvědomte si, že je to zodpovědnost navíc. Prosím, nemnožte zvířata ze zverimexů nebo z neověřených chovů. Nevíte nic o tom z jakého prostředí pocházejí, zda nejsou příbuzná nebo zda se mezi jejich předky nevyskytly nemoci či vady. Nebuďte množiteli, pokud nechcete chovat zvířata jako potravu např. pro hady (i takové chovy jsou ale nutné – těžko uděláme z hada vegetariána).
Uvědomte si, že mláďatům musíte, co nejdříve, najít nového majitele. A není zrovna snadné se s nimi pak loučit a vidět jejich rodiče a sourozence jak jejich odchodem trpí. (A nejlepší je nevidět, kam mladí odcestují, protože jen málokdo si uvědomuje vše napsané výše.)
Je těžké někoho přesvědčit, když on má přece informace ze zverimexu, kde jsou odborníci, nebo z knih, ve kterých jsou však často staré informace, protože třeba zodpovědný chov osmáků degu je dnes úplně jinde než před dvaceti lety. Informací na netu je plno, často rozporuplné, ale kdo hledá, ten si kvalitní informace najde.
Chce to jen trochu empatie a snahy. Nezaručí to, že se nic nestane – chov není nikdy jen radost a i na to se musí člověk připravit. Slzám se nevyhneme. Vnímejme naše malé i velké lásky, nesnažme se je polidštit, ale respektujme jejich přirozenost. Oni nám to tisíckrát vrátí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osmák Ferda
napsal(a):
Při brouzdání chovatelskou inzercí už zase čumím jak puk, co jsou lidé schopní považovat za normální a necítí se trapně.
Třeba dnes… pán nabízí přepravku o velikosti 21x14x15cm jako klec pro chov drobných hlodavců… Co by se v tom asi tak dalo chovat netuším. A není sám! Takových, jako on, je fůra. Právě zvířat chovaných v nevhodných podmínkách, se lidé pak nejčastěji zbavují. Nevytvořili si mezi sebou vztah.
Klece nabízené ve zverimexech jako vhodné bych, po zkušenostech, použila leda jako marodku. Kdo nezažil, asi nepochopí, ale i zvířata mají pocity, emoce a nějaký rozum. Ano, i zvířata mohou být velice chytrá, pokud jim k tomu dáte prostor.
O inteligenci prasat už snad většina nepochybuje, ale když je zavřete do malého chlívku, tak ji v nich asi těžko objevíte. Stejné je to i s drobnými hlodavci. Netrapte je v malém, prázdném prostoru. Jak by se vám líbilo prožít celý život v malém pokoji bez nábytku (a chodit u toho ještě kolikrát po mřížích)?
Nikdo nemůže být přece spokojený v holém akvárku jen s hoblinami. Pidikolotoč, v němž si lámou záda, to nezachrání. Dopřejte jim pestrý prostor k životu, ale zároveň dbejte na to, aby se vám zařízení dobře čistilo, jinak to časem nejspíš budete flákat a přestane vás to bavit. To, že je na hodinu denně pustíte, jim těch 23 hodin v ubikaci nanahradí.
A jestli si myslíte, že zvíře chované v malém prostoru, bude větší mazel, že se snáz ochočí, tak se strašně pletete. Je to přesně naopak. Spokojené zvíře je zvídavé a, pokud s ním bude trávit dostatečný čas, bude s vámi kámošit i bez úplatků v podobě různých mlsek. Samozřejmě tedy hodně záleží i na povaze, ani křečci nejsou všichni stejní, natož třeba osmáci, ale platí to ve většině případů a i s plachým jedincem lze dobře soužít, když ho budete respektovat.
Pokud si zvíře pořizujete jako mazlíčka, zřejmě o sobě tvrdíte, že zvířata milujete. A to je právě to dilema z Malého prince. Ochočit si (chovat), znamená převzít odpovědnost. Jejich život je pak ve vašich rukou! Proto, než si nějakého mazlíka pořídíte, dobře zvažte, zda jste schopni se o něj dobře postarat a poskytnout mu takové podmínky, aby měl možnost prožít spokojený život.
Pokud chcete zvíře žijící ve skupině, určitě ho nenechte trpět o samotě. Těžko s ním budete 24 hodin denně a parťáky stejného druhu mu nikdy nenahradíte.
Pokud jste denní tvor, je lepší pořídit si denního tvora, než nočního ve dne budit, divit se, že je protivný a v noci se rozčilovat, že rachtá. Jistě, i noční tvorové jsou krásní a má smysl je chovat, ale respektujte jejich životní rytmus, dopřejte jim ve dne klid a nechovejte je v ložnici nebo třeba za zdí sousedovic ložnice (i oni se chtějí vyspat).
Pokud chcete zvířata i odchovávat, nehleďte jen na to, jak jsou mrňata roztomilá, ale uvědomte si, že je to zodpovědnost navíc. Prosím, nemnožte zvířata ze zverimexů nebo z neověřených chovů. Nevíte nic o tom z jakého prostředí pocházejí, zda nejsou příbuzná nebo zda se mezi jejich předky nevyskytly nemoci či vady. Nebuďte množiteli, pokud nechcete chovat zvířata jako potravu např. pro hady (i takové chovy jsou ale nutné – těžko uděláme z hada vegetariána).
Uvědomte si, že mláďatům musíte, co nejdříve, najít nového majitele. A není zrovna snadné se s nimi pak loučit a vidět jejich rodiče a sourozence jak jejich odchodem trpí. (A nejlepší je nevidět, kam mladí odcestují, protože jen málokdo si uvědomuje vše napsané výše.)
Je těžké někoho přesvědčit, když on má přece informace ze zverimexu, kde jsou odborníci, nebo z knih, ve kterých jsou však často staré informace, protože třeba zodpovědný chov osmáků degu je dnes úplně jinde než před dvaceti lety. Informací na netu je plno, často rozporuplné, ale kdo hledá, ten si kvalitní informace najde.
Chce to jen trochu empatie a snahy. Nezaručí to, že se nic nestane – chov není nikdy jen radost a i na to se musí člověk připravit. Slzám se nevyhneme. Vnímejme naše malé i velké lásky, nesnažme se je polidštit, ale respektujme jejich přirozenost. Oni nám to tisíckrát vrátí.
Úplně s vámi souhlasím. Někteří lidé si pořídí nějaké zvířátko (např. Morčátka) ze dne na den, nebo malým dětem (protože je to roztomilé), koupí k ním malinkou klec, protože je levná a přece jim je to jedno, směs za dvacku a je. Hlavně, že děti mají zábavu. Fakt takové lidi nechápu, radši ať si pořídí jednoho křečka, který bude mít vše co potřebuje (normální klec, kvalitní krmivo, hračky). A ne zvířátka, na kterých chcou šetřit, a je jim jedno jak se cítí.
ABZ

XXX.XXX.242.169
Doufám, že takhle uvažujete i ve chvíli, kdy procházíte v obchoďáku kolem pultu s masem.
Byli jste někdy třeba v drůbežárnách, v kravíně.....? Běžte se podívat co by tahle zvířata dala za to být drobným hlodavcem v ubikaci 21x15 a zajímavé, že to pobouří málokoho, ale nad křečkama apod. se tu brečí každou chvíli
A chov zverimex x VP, pro mně totéž, VP není záruka absolutně ničeho, tam si může každý napsat, co mu fantazie dovoluje pak člověk žasne, co se rodí za potomstvo a nechápe jak je to možné a jelikož jsem pár CHS hlodavců viděla, tak o super podmínkách si v mnoha případech dovolím pochybovat - předražený množírny s certifikátem
umfa

XXX.XXX.65.239
ad oddělení masa: není nic jednoduššího než připlatit pár desetikorun a koupit dražší kuře nebo vajíčka, která nejsou z klecového chovu. Já to dělám a kdyby to dělal každý, klecové a podobné chovy samy zmizí, protože se přestanou vyplácet. Jenže když se tolik lidí škrtí o každou korunu, tak je nemožné s tím něco udělat...
ABZ - Asi se trochu míjíme...
Chov hospodářských zvířat asi těžko bude ke zvířatům aspoň trochu ohleduplný. Až na výjimky je to byznys. Není to správné, ale já psala úplně o něčem jiném.
Třeba v drůbežárně těžko někdo řekne, že má ta kuřata rád (možná pak ani na tom talíři), ale když si někdo pořizuje zvíře jako domácího mazlíčka, tak by mu snad mělo, aspoň trochu, záležet na tom, aby u něj byl ten tvoreček spokojený. Jenže často je to spíš týrání než láska.
Zájmové chovy... jistě třeba chovy osmáků nejsou nikde registrované, ale je pár ověřených chovatelů, kterým věřím, že by čest nedovolila něco falšovat. Co by z toho slušný chovatel měl? Akorát mizernou pověst a nikdo by od něj nic nechtěl. Osmák něžije dva tři roky, ale osm i více. Výpis předků samozřejmě nezaručí, že se nic nestane, to nezaručí nikdo, ale ta šance je úplně jiná než u tvorečků s neznámým původem, často ze spojení bratr+sestra nebo dcera+otec.
Mimochodem - maso nejím.
ABZ

XXX.XXX.232.158
Osmák Ferda
napsal(a):
ABZ - Asi se trochu míjíme...
Chov hospodářských zvířat asi těžko bude ke zvířatům aspoň trochu ohleduplný. Až na výjimky je to byznys. Není to správné, ale já psala úplně o něčem jiném.
Třeba v drůbežárně těžko někdo řekne, že má ta kuřata rád (možná pak ani na tom talíři), ale když si někdo pořizuje zvíře jako domácího mazlíčka, tak by mu snad mělo, aspoň trochu, záležet na tom, aby u něj byl ten tvoreček spokojený. Jenže často je to spíš týrání než láska.
Zájmové chovy... jistě třeba chovy osmáků nejsou nikde registrované, ale je pár ověřených chovatelů, kterým věřím, že by čest nedovolila něco falšovat. Co by z toho slušný chovatel měl? Akorát mizernou pověst a nikdo by od něj nic nechtěl. Osmák něžije dva tři roky, ale osm i více. Výpis předků samozřejmě nezaručí, že se nic nestane, to nezaručí nikdo, ale ta šance je úplně jiná než u tvorečků s neznámým původem, často ze spojení bratr+sestra nebo dcera+otec.
Mimochodem - maso nejím.
Takže nezáleží na tom jak slepice v drůbežárnách žijí, protože je vlastně nikdo nemá rád? to je trochu nevyzrálý názor.
Já chápu co jste v úvodu myslela, jen chci poukázat na, že pokud chcete bojovat za lepší životní podmínky zvířat, tak je třeba začít jinde než u domácích mazlíčků.
Nelik12345

XXX.XXX.179.219
Ano máte pravdu. Moje kamarádka chová morčatko. Podle mě je strašněj Chudak a týrá ho žije v kleci 50 délka 30 šířka. Má tam domeček přes půl klece a misku na potřeby skoro se tam netočí,misku na jídlo a napáječku. To morče je tak tlustý protože se nemůže proběhnout.a i když ho jesnou za čas pustí tak to mor e neví co má dělat protože nezná pohyb. Žere, pije, spí a to je vše co z toho života má. Už jsem ji premlouvala ať koupi větší ale ne protože se jí nevejde do pokoje. Tak proč si to morče pořizuje?! .

Nelik12345
napsal(a):
Ano máte pravdu. Moje kamarádka chová morčatko. Podle mě je strašněj Chudak a týrá ho žije v kleci 50 délka 30 šířka. Má tam domeček přes půl klece a misku na potřeby skoro se tam netočí,misku na jídlo a napáječku. To morče je tak tlustý protože se nemůže proběhnout.a i když ho jesnou za čas pustí tak to mor e neví co má dělat protože nezná pohyb. Žere, pije, spí a to je vše co z toho života má. Už jsem ji premlouvala ať koupi větší ale ne protože se jí nevejde do pokoje. Tak proč si to morče pořizuje?! .
Ať si k čertu koupí nějakou králíkárnu a dá si morče ven a pokud to není agresor nebo abnormální nadrženec ( u samců platí), tak ještě druhé stejného pohlaví.
Nebo dá z tohoto malého prostoru morče pryč a dá tam 2 myši samice, těm to bude stačit. A nebo samotáře syrského křečka, který ale v noci rachotí.
Problém by to vyřešilo.
A proč se kamarádíte s bezcitnými lidmi, kteří ani nepoznají, že morčeti tento strohý život nesedí a jaké by to bylo ho takto žít?
Nikdo Vás k tomu nenutí. Ale pokud si chcete vztahy s kamarádkou udržet, tak to neřešte přes KVS ani policajty, ale nějak jinak, půjčte si morče ven na travičku, řekněte, že uteklo, (tedy čmajzněte-ale za toto Vás v nebi asi jednou pochválí), a aby nebyla smutná, dejte jí třeba ty 2 myšky, které v tomto prostředí nebudou chudáci.
Nelik12345

XXX.XXX.179.219
Snažím se jí přemluvit ať jde s ním ven a já s mýma morčatkama ale ona je líná. Kdyby byla zvířecí socialka tak bych je k ní domu zavolala její morče by mě ne půjčila za nic

Nelik12345
napsal(a):
Snažím se jí přemluvit ať jde s ním ven a já s mýma morčatkama ale ona je líná. Kdyby byla zvířecí socialka tak bych je k ní domu zavolala její morče by mě ne půjčila za nic
Ožerte jí (pokud už může pít) a pořádně a pak to půjde raz dva zařídit (ale ať se jí zase nic nestane). Pokud myslíte a budete mu hodně chtít pomoct, tak na to přijdete, jak mu chudákovi pomoct.
Nelik12345

XXX.XXX.179.219
Prosím vás je jí 12

Nelik12345
napsal(a):
Prosím vás je jí 12
Jo tak to kdybych věděl, tak na tento nápad nepřijdu. Ale je zde zas jiná možnost, teda je to vlastně snažší než u plnoleté holky.
Ona copak nemá rodiče nebo opatrovníky kteří by s tím něco udělali? Těm není morčete líto a nechcou to řešit?
Dá se to vyřešit třeba tak, že rodiče vyklidí místo v pokoji a pořídí mega klec jako předčasný vánoční dárek+možná 2.morče, nebo to nafingují tak, jakože umřelo, když holka nebyla doma, vytvoří falešný hrob a hned den nato jí dají 2 myši samice.
Ono se dá argumentovat tím, že nic nemá mít se svým přístupem, ale já bych toto nevytahoval. Protože když jí (jakoby) zdechne to morče, tak si taky může odněkud dotáhnout nové, nacpat ho do té ubikace a je to tu zase v plné parádě, stejný problém. Proto je řešení s myšmi lepší.
Nelik12345

XXX.XXX.179.219
Její rodiče jsou rádi že ona je rada a dostala k vánocům to co si přála. A jak se má morče je jim jedno. PS. Už jsem ji říkala ať si přeje větší klec ale neuspěla jsem

Nelik12345
napsal(a):
Její rodiče jsou rádi že ona je rada a dostala k vánocům to co si přála. A jak se má morče je jim jedno. PS. Už jsem ji říkala ať si přeje větší klec ale neuspěla jsem
Asi jsou rodiče flegmatici vůči té situaci. A to je pak průšvih, to je řešení po dobrým v nedohlednu.
Nelik12345

XXX.XXX.179.219
co by jste dělal vy?

To nevím, to popřemýšlím, zda to bude řešitelné.No takové ty méně ošklivé metody, jak mu pomoct, jsem zřejmě všechny vyčerpal. Tak nemůže pít, má flegmatické rodiče, morče nepůjčí ven a klec větší ani nechce.
Jeden takový nechutný způsob je sehnat uhynulé morče stejné barvy a typu, hrát si s ní v pokoji, až si odskočí, tak jí to morče prohodit za zdechlé, živé schovat a říct, že jí zašlo. Ale tato metoda asi nevyjde, protože morče bude už tuhé a navíc se těžko sežene stejné (a stejně obézní ) uhynulé morče.
Asi už fakt jedině přes ty rodiče. Zkusit jim pohrozit návštěvou hygienické kontroly (kontrola chovu státní vet. správou-která je postrachem nemála chovatelů), oni třeba pak zpozorní a přistoupí na nějaký způsob, jak vyřešit situaci.
Holce tím vyhrožovat nemá smysl, to asi nepomůže, zvlášť jestli je to nějaká odvážná a neinteligentní bl.ka, co řekne: tak si je třeba zavolej. Jestli se umí něčeho bát a nekašle na výhrůžku, tak si podělaná strachy rychle prohlídne prasátko, popřípadě požádá rodiče o prachy na velkou klec a uvolní si místo, třeba vystěhuje nějakou skříň.
Vyhrožovat někomu je ošklivé, ale furt je lepší kamarádku postrašit i velmi hnusně (třeba se domluvit s vlastní mamkou a dělat před kámoškou, že ji fakt práskáte a to velmi věrohodně), než aby jim tam ta zoohygiena vletěla fakticky, to by skončilo zle, pro její rodiče.
Qwerts

XXX.XXX.228.56
Zas to tak nedramatizujte. Co by skončilo zle? Z pohledu zákona o týrání má morče dostatečný prostor a pokud není týrané jinak tak není pro podnět na KVS důvod.
CHS běžně chovají morčata (samice + mláďata) v boxech 60x40 a nikdo v tom nic špatného nevidí.

Qwerts
napsal(a):
Zas to tak nedramatizujte. Co by skončilo zle? Z pohledu zákona o týrání má morče dostatečný prostor a pokud není týrané jinak tak není pro podnět na KVS důvod.
CHS běžně chovají morčata (samice + mláďata) v boxech 60x40 a nikdo v tom nic špatného nevidí.
Tak jo, trošku jsem přeháněl. S tím, že k opravdovému podnětu pro vet. správu jsem nevedl.
Z pohledu zákona sice má (ostatně dostatečný prostor prý má i slípka v drůbežárně na velikosti A4 papíru cca, a taky se nemá vůbec dobře), ale jinak člověk co má morčata rád, takto morče celý život nedrží.
Když slečna kamarádku vystraší, tak by mohla nějak zařídit, aby morčeti bylo lépe. Protože si nemyslím, že ta kamarádka-majitelka morčete půjde hned hledat, jaké jsou podle zákona limity, ale vzhledem k věku začne fňučet, že tu větší klec koupí hned zítra.

Separace (třeba samice s mladými, aby měla klid) je něco jiného, to bych k celoživotnímu pobytu nepřirovnával.
Nelik12345
napsal(a):
Ahoj. Je od tebe moc hezké, že ti záleží na zvířátku tvé kamarádky a chceš mu pomoci. Na tvém místě bych si vyhledala videa a články o důležitosti velikosti klece a také, že morčátka by měla být alespoň spolu dvě. Jinak je jim smutno, nudí se a trápí, obzvlášť pokud nemá absolutně místo na proběhnutí a na nějakou zábavu, tunýlky, prolézačky a podobně. vypadá to, že tvoje kamarádka je hloupoučká a její rodiče ignoranti. Bohužel, i tací jsou. Takže najdi si o tom nějaký materiál, mohou ti pomoci tyhle stránky, nevím, jestli sem mohu dát odkaz, ale zkusím to: http://www.morcataureny.stranky1.cz/nova-stranka-116794/
a youtube kanál: https://www.youtube.com/user/AlueButterfly/featured
Mají tam moc užitečné rady, koukni na to s kamarádkou, určitě ji to bude i bavit a myslím, že nenápadnou formou z toho i hodně pochopí. Navíc uvidí, že když je morčat dohromady víc, je s nimi i větší zábava, to by na ni mohlo platit. Zkus to. Na netu najdeš mnohem víc materiálu, tohle jsou jen takové nejznámější. Přeji moc štěstí, snad se podaří ji inspirovat. Rady typu opít, unést, vyměnit za mrtvolku raději nezkoušej. :-) pokus se to udělat, aby se kamarádka poučila a zároveň jste zůstaly kamarádky a navíc by vás to spojilo - společný koníček - tedy morče. :-) Ještě jednou, hodně štěstí.

Měsíc
napsal(a):
Ahoj. Je od tebe moc hezké, že ti záleží na zvířátku tvé kamarádky a chceš mu pomoci. Na tvém místě bych si vyhledala videa a články o důležitosti velikosti klece a také, že morčátka by měla být alespoň spolu dvě. Jinak je jim smutno, nudí se a trápí, obzvlášť pokud nemá absolutně místo na proběhnutí a na nějakou zábavu, tunýlky, prolézačky a podobně. vypadá to, že tvoje kamarádka je hloupoučká a její rodiče ignoranti. Bohužel, i tací jsou. Takže najdi si o tom nějaký materiál, mohou ti pomoci tyhle stránky, nevím, jestli sem mohu dát odkaz, ale zkusím to: http://www.morcataureny.stranky1.cz/nova-stranka-116794/
a youtube kanál: https://www.youtube.com/user/AlueButterfly/featured
Mají tam moc užitečné rady, koukni na to s kamarádkou, určitě ji to bude i bavit a myslím, že nenápadnou formou z toho i hodně pochopí. Navíc uvidí, že když je morčat dohromady víc, je s nimi i větší zábava, to by na ni mohlo platit. Zkus to. Na netu najdeš mnohem víc materiálu, tohle jsou jen takové nejznámější. Přeji moc štěstí, snad se podaří ji inspirovat. Rady typu opít, unést, vyměnit za mrtvolku raději nezkoušej. :-) pokus se to udělat, aby se kamarádka poučila a zároveň jste zůstaly kamarádky a navíc by vás to spojilo - společný koníček - tedy morče. :-) Ještě jednou, hodně štěstí.
Skvělá rada, jen dodám. Když jsou spolu dvě samice, je to ok. když dva samci tak to může být, ale taky hrozí, že ucítí někde samičku a bude řežba. Takže je lepší jednoho samce vykastrovat.
Nelik12345

XXX.XXX.179.219
To vím z vlastního chovu 🤣děkuji moc
Nelik 12345
Ještě mě napadla jedna věc. Píšeš, že se jí větší klec nevejde do pokojíku. Pokud je to výmluva, tak holt smůla, tady je každá rada drahá. Ale jinak jsem si všimla, že hodně dětí má svoje zvířátka většinou na stole, na skříňce, prostě na "něčem", jako dítě jsem to také tak měla. Nevím, asi se to tak bere, že se to tak má. :-) Ale na zemi je většinou místa dost a navíc je pro morčata a lidi pohodlnější zvířátko vypustit z klece ven, stačí otevřít dvířka a morčátka vyběhnou sama, nemusí se stresovat s vyndaváním a zase naháněním nazpět, naše si vlezou nazpět, kdy chtějí. :-)
Jinak, pokud by šlo o to, že by se rodičům kamarádky nechtělo utrácet peníze za novou větší klec, tak stačí mrknout na jakýkoliv inzertní server a každou chvilku se nabízí zdarma klec a někdy i s morčetem. :-)
napsal(a):
Skvělá rada, jen dodám. Když jsou spolu dvě samice, je to ok. když dva samci tak to může být, ale taky hrozí, že ucítí někde samičku a bude řežba. Takže je lepší jednoho samce vykastrovat.
To je také pravda. My máme tedy jen samičky, ale vím, že to řeší spousta chovatelů, co mají samce. Pokud by ke stávajícímu samečkovi dali kluka miminko, je velká šance, že by to mohlo být v pohodě, ten starší si ho vychová. A pokud by byl po pubertě mimina (cca 9 měsíců) problém, pak to tedy případně řešit tou kastrací...
Nelik12345

XXX.XXX.179.219
Nelik12345

XXX.XXX.179.219