Chipy

XXX.XXX.28.41
Dobrý den,
toužím po nějakém hlodavečkovi a vybírám si mezi osmákem, činčilou a burundukem. Jde mi o to, co je tak nějak nejlepší, a proto se ptám Vás, kteří s těmito zvířátky máte zkušenosti. Mazlivost neočekávám. Mám hrozně rada zvířátka, které mohou mít ubikace s hřištěma, prolézačkama atd. a jsem schopná do zvířete investovat hodně peněz. Asi nakonec vyhraje burunduk, ale činčila se mi taky dost zamlouvá. Osmáky už jsem měla, tak vím, co to obnáší. Kdyby byla činčilka denní, tak už ji mám doma😂. Nemáte někdo zkušenosti s burundukem a činčilou? Byla bych ráda, kdyby tady někdo takový byl a ještě něco o nich napsal, abych se pak mohla rozhodnout .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám doma už dva roky dva činčiláky a v práci dvě osmačky.
Kluky jsem koupila až jako čtyřleté, tak nevím jak je to s výchovou od mláděte. Dlouho trvalo než jsem si získala jejich důvěru, u mladých to asi půjde líp. Nakonec nejvíc pomohl režim "zadarmo jen seno a granule, mlsky (sušená zelenina, hrachové vločky, ověřené vločky...) jen za kontakt s lidmi". Přes prosté krmení z ruky, jedna tlapkami na člověku, dvě tlapky... jsme se dostali až k vyskakování na ramena :). Cizích lidí se stále trochu bojí, ale díky hojnému krmení od každé návštěvy se i to hodně zlepšilo. Nemají rádi hlazení, strpí ho chvilku za pamlsek. Chápu to, větší muckání by jim umastilo kožíšek. Někdy se nechají drbat a občas u toho vypadají i spokojeně ;).
Obecně dost záleží na náladě, někdy jsou tak vlezlí až o ně zakopávám na každém kroku, jindy zalezou pod gauč a nic je nepřesvědčí ke komunikaci a aktivitě. Jsou sví, nezávislí, vynalézaví. Taková kočičí povaha - člověk je tu přece pro ně a je třeba si ho řádně vycvičit :). Po zlém s nimi nepořídím nic a po dobrém jen když sami chtějí. Každý má jinou povahu, baví mě sledovat ty rozdíly. Moc ráda se na ně koukám když večer běhají po místnosti, dokáží být neskutečně roztomilí, ale i pěkní raubíři :). Je super lehnout si na zem nebo gauč a nechat je po sobě hopkat. Nejužasnejší jsou když se honí- lítají pekelnou rychlostí po celé místnosti a surfují po zdech. Proto bych nechtěla mít činči trvale v kleci, tam by se ani naplno nerozeběhly (moji mají skříňoklec 50x110x170 cm a i tak je mi jich líto když jsou přes dovolenou zavření).
Místnost kde běhají ale musí být zabezpečená - žádné přístupné kabely, žádný cenný dřevěný nábytek. Moji Myškové mají "svůj" starý smrkový stolek s poličkou, kde tráví hodně času a hlodají. Díky tomu asi nechali napokoji linku a dveře. I tak je lépe počítat s drobnými ochutnávkami bytu (pár kousanců mám na stole, dveřích i na zdi, kdo o nich neví je ale neuvidí; horší jsou židle, tam jsou při nepleše schovaní ;). Na linku nelezou, ale kdyby fakt chtěli dali by to (zkraje mi jeden přelezl kartonovou bariéru asi o 10 cm vyšší než linka, opakovaně). Okoušou všechny kytky v dosahu. Ucpat všechny škvíry za nábytkem, dokáží se neuvěřitelně zplacatět. Naučit se šoupavou chůzi, protože činčila nejen že neuhne - ona pod tu nohu klidně naběhne, to je tvoje starost člověče abys na mě nešlápl. Po každém venčení nutno zamést nebo vysát písek a bobky.
Aktivní jsou od soumraku, do té doby jsou rozespalí a nebaví se se mnou. V zimě je to supr, pouštím je hned jak dojdu z práce. Teď je to horší, pouštím je až před devátou, dřív to nemá smysl (spali by pod gaučem). Doporučuju pravidelný režim, mnohem ochotněji se vrací do klece v pravidelnou hodinu (za hruškovou křížalu většinou velmi ochotně:). Možná by se naučili aktivitě i ve dne, nechci je ale jako primárně soumračné tvory nijak lámat. V noci dělávají bugr, naštěstí spím vedle :) - dvoje dveře stačí a sousedi si zatím nestěžovali :) (panelák).
S osmáky těžko srovnávat, znám jen ty z práce a ty jsem podědila dospělé a neochočené. Za rok jsme se dostali jen na úroveň "dvě tlapky na člověku". Může to být méně intenzivnim kontaktem, v práci myši pouštět nemůžu. Osmyšky jsou s přestávkami aktivní ve dne.
Doporučuju se jít na činčily "v akci" podívat navečer k nějakému chovateli, ve zverimexech uvidíte jen nudné spící koule. Nebo aspoň zkouknout videa na youtube.
Já si činčily vybrala protože jsem chtěla chlupatého kamaráda, který mi hned neumře (potkani) a vystačí si když občas nejsem doma. Kluci to perfektně splnili a každý večer mi nahrazují televizi :). Pokud vám nevadí nezávislá, spíš nemazlivá povaha a trochu toho bince, a hledáte aktivní zvířátko, mohla by vám činčila sednout.
Šťastnou volbu!
Jana
PS: předpokládám že víte že je jim mnohem lépe ve dvou než o samotě
Uživatel s deaktivovaným účtem

... a ještě k té ubikaci, skříň jsem jim vyráběla dva měsíce :) a určitě by uvítali občasnou přestavbu. Rádi sedají co nejvýš, uvažovala jsem o systému dřevěných poliček na zeď. Pokud jde o šplhadla a šplhání, bude asi burunduk lepší (činčila nešplhá, skáče - ale velmi zdatně ;)
Chipy

XXX.XXX.20.188
Děkuji za vaši snahu .
Podívala jsem se na pár videí na youtube. Napsala jsem funny chinchilla a máme jasného vítěze.
Už mám koupenou velikou voliérku. Musím nakoupit milióny prolézaček a hraček. Dám tam tolik dřevěných věcí, kolik budu moct😂.
Pak musím najít toho nejlepšího chovatele😂. Mám v plánu 2 činčilky. 1 modrou a 2 bílou. Jestli si vzpomenu, tak přidám i fotečku .
Já jsem prostě zvířecí maniak a dávám do zvířat víc peněz, než do sebe😂.
Akorát můžu se ještě zeptat? Jakou nejvyšší vlhkost činčilky snesou?