sebek91

XXX.XXX.111.233
Zdravím, dnes jsem se podíval z okna a vidím před barákem kočku jak si hraje s myškou. Vyšel jsem ven, kočka zdrhla a z myšky se vyklubalo mládě potkana. Předpokládám, že k chovu asi vhodné nebude, že ? :D Jen jsem ho nechtěl nechat napospas kočce. Divné už bylo, že potkan zůstal stat a nic nedělal, nepokusil se ani utéct. Žrát taky zatím nechce. Buď byl tak vyděšený a omráčený od kočky nebo je nemocný. Při jedné situaci se ale rozběhl, takže uplně vyřízený nebude. Velkého divokého potkana by chovat asi nešlo, ale tak se chci zeptat jak je to u mláďat ? Přikládám i fotku potkana.
Děkuji za rady a názory
Uživatel s deaktivovaným účtem

nechcete nemocného potkana. víte, kolik to může mít nemocí přenosných na člověka?
salmonelóza je to nejmenší, leptospira tam bude určitě a legrace jako lymfocytární choriomeningitida, už je jen bonus.

Bouchněte s ním o zem a hoďte do popelnice, potkan ve zverimexech stojí fakt méně, než lítání po veterině s nemocným potkanem chyceným od kočky.
Já je chytám a zabíjím, je to jen škůdce a příšerný, zvláště pak na drůbežích mláďatech. Teď je možná tak apatický, že Vám nic neprovede a vypadá roztomile, no ale počkejte, až (jestli) se vzpamatuje a schytáte kousanec. Co od něho můžete dostat, bodlinka už psala.
Nehrajte na city a fakt ho zlikvidujte, nic špatného tím neprovedete.
Před lety u potkanářů (ne tady na fauně) diskutovala paní, která odchovávala dvě holata, která jí vyhrabala fena uprostřed zimy a jí bylo líto je nechat pojít na mrazu. Jedno umřelo, to druhé vypiplala do dospělosti a pak mu pořídila další potkaní kamarády od chovatele a měla je normálně doma jako běžné potkany - mazlíčky.
Takže odchovat divočáka jde. Ale do tohohle bych za žádnou cenu nešla. Jednak i kdyby vám přežil, budete ho nadále takhle samotného dost trápit, potkan je společenský, nemůže být chován sám. A u tohohle bych se už hodně bála, co se od něj dá chytit. Pusťte ho někde venku a nechte to přírodě. Není to už malé neschopné mimino, je to normálně potkan na odstav, který by si měl umět poradit. To, že neumí a chová se takhle divně, není správně a může mu být fakt cokoli.
sebek91

XXX.XXX.111.233
Díky za rady, nakonec jsme ho pustili zpět do přírody už ten den, co jsme ho našli :)

hokrví
napsal(a):
To je správné, čím víc potkanů, tím bude veseleji.
A tím víc sežraných kačenek, kuřat, housat...
Ačkoli tento potkánek asi stejně uhyne, takže je výsledek stejný, jako ho zabít.
vlaska33

XXX.XXX.168.197
Dobrý k veterynáři mám dva potkánky a jednoho z venkova zašla jsem k veterynáři a on nám pomohl a vy lidé se stiďte

vlaska33
napsal(a):
Dobrý k veterynáři mám dva potkánky a jednoho z venkova zašla jsem k veterynáři a on nám pomohl a vy lidé se stiďte
.no vy se hlavně naučte pravopis, tohle se opravdu nedá....

vlaska33
napsal(a):
Veterináři. Styďte se.
A co leptospiróza, listerióza, salmonelóza? Jenom tak namátkou.

napsal(a):
.no vy se hlavně naučte pravopis, tohle se opravdu nedá....
A zase budeme za šťoury.
A stejně je to opět takový výkřik do tmy.

napsal(a):
A zase budeme za šťoury.
A stejně je to opět takový výkřik do tmy.
..víte, že já neopravuju, ale tohle je opravdu děs a běs......
DavidDavid

XXX.XXX.237.202
Zabít, praštit s ním o zem. Hnus co píšete. To že napadá zvířata které by chováte není jeho vina. Je to důsledek toho,že potkani a jiná zvěř má už tak málo životního prostoru a možnosti lovení ve volné přírodě,že logicky zaútočí i na zvěř kterou chovají lidé. Kdyby lidé nebyli všude,tak by se mnoho situací kdy divoká zvířata napadají chovnou zvěř nestávalo. Za všechno můžou lidé.
Lidi za to sice můžou, ale až uvidíte vykousané díry do prasete, nebo osm malých mrtvých kachňátek, tak na to budete pohlížet jinak. Ostatně, oni potkání jsou jako člověk. Ačkoli by si našli hromadu jiného žrádla při jejich inteligenci, bez námahy jinde, dokáží škodit celkem bez důvodu. Hlad nemají.

DavidDavid
napsal(a):
Zabít, praštit s ním o zem. Hnus co píšete. To že napadá zvířata které by chováte není jeho vina. Je to důsledek toho,že potkani a jiná zvěř má už tak málo životního prostoru a možnosti lovení ve volné přírodě,že logicky zaútočí i na zvěř kterou chovají lidé. Kdyby lidé nebyli všude,tak by se mnoho situací kdy divoká zvířata napadají chovnou zvěř nestávalo. Za všechno můžou lidé.
No, zrovna potkani mají životního prostoru až až. Sami jsme jim ho vytvořili. Na sídlištích, v chovech zvířat a tak.
Ale vy jste zase takový ten další výkřik do tmy. K ničemu. Ale máte svých 10 vteřin slávy.