Estepan

XXX.XXX.103.218
Nedávno jsem kamarádovi hlídal jeho myši a docela my to přišlo zajímavé tak jsem se chtěl zeptat jestli je možné abych mohl ve 13 chovat 3 chovné myšky?
Pokud jsi ochotný přezvít odpovědnost za jejiž životy, tak proč ne. Je ale třeba se připravit i na to, že chov nepřináší jen radost, ale někdy i starosti a smutek. Zodpovědný chovatel nebere zvířata jako věc na vydělávání peněz nebo jako hračku, ale jako součást rodiny, kamarády, dětičky... (ale nic se nemá přehánět ) a snaží se jim dopřát slušný a spokojený život. Na věku přitom opravdu nezáleží.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Estepan
napsal(a):
Nedávno jsem kamarádovi hlídal jeho myši a docela my to přišlo zajímavé tak jsem se chtěl zeptat jestli je možné abych mohl ve 13 chovat 3 chovné myšky?
A proč by ne, já jsem měl ve 12-13 letech (ne-li dřív) myší hodně a dokonce jsem je množil-úspěšně. Začínal jsem samcem a samicí.
Teď v 15 letech už myši nemám, ale mám opravdu spoustu jiného zvířectva-bažanty, křepelky, slepice, kachny, okrasné kachničky, husy, holuby, hrdličky a nově několik morčat a kocourka-no tedy příšerné, šílené množství a rozmanitost zvířat, která sám živím, množím a prodávám. Naučil jsem se pracovat s líhní na drůbež, odchovávat mláďata a vyřazovat ta nevhodná, teda málokdo v mém věku je takto ujetý chovatel.
Což pro tebe znamená-klidně si těch myší pořiď i 10, to zvládneš. Ale doporučuji mít víc boxů pro chov. Jeden bude největší, tam žije skupinka dospělých samic a samce. Druhý, klidně menší, bude sloužit jako porodnička a odchovna, kam se budou umisťovat vysokobřezí samičky, aby porodily a kojily mladé, a po odstavu mladých se vrátí k samci. A pak dělená odchovna, kam se umísťují ta odstavená mláďata-do jedné kóje samci a do druhé samičky. Tyto mladé se pak rozprodají chovatelům nebo hadařům, popřípadě někomu, kdo s tím krmí i něco jiného (já třeba krmím čerstvě zabité stažené myši z obchodu kocourovi), popřípadě je uplatníš v chovu (po výměně myšáka), a dále jsou z myší hezké stažené kožichy.
Pokud budeš chtít dočasně množení myší přerušit, tak prostě můžeš díky více kójím samce od samic oddělit.
Nemusíš se děsit, že ti radím pořídit si hned na začátek 4 boxy, ony můžou být klidně nějaké větší jenom pečlivě předělené napůl. Ono samozřejmě jde mít myši samice stále se samcem i při odchovu mladých, ale dochází k jejich rychlejšímu vyčerpání a je nutná častější obměna samic. Mladé je vhodné dělit z důvodu, aby se nepářily navzájem, pokud se jich včas nedokážeš zbavovat.
Jinak je spousta variant myší, co jsou na výběr. Nejhezčí jsou myši strakaté. Já jsem měl bílé, černé, hnědé, černo a hnědostrakaté (drtivá převaha byla celých hnědých). Kromě těch obyčejných myší existují pak všelijaké výstavní s většíma ouškama, saténovou srstí aj., ke kterým mě to teda nikdy příliš netáhlo-ale na druhou stranu, jejich cena je vyšší.
Dovolím si nesouhlasit s Osmákem Ferdou, že u zvířat nejde vůbec o peníze, ono totiž jde. Samozřejmě nemyslím, že bych tím chtěl podporovat nehygienické a přeplněné množírny (známé hlavně u malých psů), ale není špatně, že chovatel svoje zvířata (přiměřeně-ne nad jejich síly) rozmnožuje a prodává.
Chovatel musí zvířata z něčeho financovat. Sice je to koníček, gembleři taky mají koníčka a ty prachy se jim nevrátí, ale chovatelství má být člověku prospěšný koníček, takže i jeho peněženku nesmí stát zdraví.
Pokud si pořídí něco na mazlíka, tak se počítá s tím, že bude jenom platit a platit a peníze za zkrmené žrádlo se logicky nevrátí, ale je to jenom jedno zvíře, popřípadě málo zvířat.
Ale pokud už někdo chce mít více zvířat, musí ta zvířata na sebe vydělávat, tedy musí se aktivně prodávat odchovy, a za ty peníze se kupuje žrádlo, potřeby, nová nepříbuzná zvířata...
Je potřeba si zvolit dobře, co chovat u myšek za barvu, přizpůsobit se trhu. Když chcou lidi na mazlíky jenom samičky myší, tak cenu zas tolik neřeší, a podle vkusu si raději koupí, než podle ceny. Takže když uvidí nabídku obyčejná bílá za 9 Kč a krásně strakatá za 20 Kč, tak podle vkusu se většina vybere tu strakatou, i když je jednou tak drahá, vždyť je to pár kaček. A odchovat bílou a pěkně barevnou myšku je stejně náročné a ta myš toho stejně sežere bez ohledu na barvu a proto je lepší rozmnožit ty dražší. Pak z toho vyjde více penízků, které do chovu můžeš vrátit.

Ještě dodám, že chov myší je opravdu nejjednodušší ze všech chovů.
Ve svém příspěvku jsem nenapsal o dvou samozřejmých věcech, krmivu a zdrav. péči...
Krmí se různým obilím, pečivem, případně se přidávají oříšky, trošku něčeho zeleného, kousek ovoce-ony sežerou fakt kdeco. Existuje i speciální směs a granule pro myši, což je dobrá volba. Napáječka není dobrá taková ta přilepovací na sklo, protože z ní ožerou tu gumovou část. Lepší je taková s kovovým koncem a kuličkou, co se zavěšuje.
Když je myš nějak nemocná nebo vážně poraněná, tak se to řeší rychlým mrštěním silou o tvrdý podklad a vhozením do popelnice. Chodit s myší za veterinářem bývá v drtivé většině případů zbytečnost a vyházené peníze, teda pokud nezačne živořit a být nezdravý skoro celý chov, to by byla škoda zlikvidovat.
Dále ty velikosti zařízení, to zhruba odhadneš sám, kolik myšek do boxu umístit, podle citu to lze.
Zařízení musejí být plastová, skleněná nebo kovová (klece), nikdy karton (max na krátkou přepravu to lze).
U toho plastového už se mi stalo, že postupně vyžraly díru a zdrhaly. Hladký plastový povrch nedovedou načít, ale jak bývají ty vršky boxů s dírečkami, tak to když mají chuť, mohou prožrat (ne vždy to zkouší, u samice s mladými bych se asi nebál) myslím box tohoto typu : https://www.google.com/search?q=box+pro+chov+my%C5%A1%C3%AD&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjUiLG1haPlAhVGe8AKHQY4BfgQ_AUIEigB&biw=1680&bih=907#imgrc=gQ7xT_bs5sthZM:.
Proto je výhodnější mít na vršku mříže z kovu. https://www.google.com/search?q=box+pro+chov+my ší&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjUiLG1haPlAhVGe8AKHQY4BfgQ_AUIEigB&biw=1680&bih=907#imgrc=IZybcE7xnRxoAM:
Co se týče klecí, tak to bych nedoporučil pro odchov mladých, teda jestli nemají mřížky hodně blízko u sebe, což všechny nemají. Pokud by mříže byly moc daleko, budou mladé zvědavé myšky skákavky zdrhat mezi nimi pryč.
j.erlec: ...Dovolím si nesouhlasit s Osmákem Ferdou, že u zvířat nejde vůbec o peníze, ono totiž jde. Samozřejmě nemyslím, že bych tím chtěl podporovat nehygienické a přeplněné množírny (známé hlavně u malých psů), ale není špatně, že chovatel svoje zvířata (přiměřeně-ne nad jejich síly) rozmnožuje a prodává.
Chovatel musí zvířata z něčeho financovat. Sice je to koníček, gembleři taky mají koníčka a ty prachy se jim nevrátí, ale chovatelství má být člověku prospěšný koníček, takže i jeho peněženku nesmí stát zdraví.
Pokud si pořídí něco na mazlíka, tak se počítá s tím, že bude jenom platit a platit a peníze za zkrmené žrádlo se logicky nevrátí, ale je to jenom jedno zvíře, popřípadě málo zvířat.
Ale pokud už někdo chce mít více zvířat, musí ta zvířata na sebe vydělávat, tedy musí se aktivně prodávat odchovy, a za ty peníze se kupuje žrádlo, potřeby, nová nepříbuzná zvířata...
Já to myslela tak, že zodpovědný chovatel není množitel, že nechová zvířata JEN pro zisk. Jasně, že by si na sebe chov měl vydělat, aby měla zvířata slušné podmínky, aby se mohlo investovat do kvalitních chovných kusů, kvalitního krmení, ubikací, veterinární péče...
On je také rozdíl jestli jste velkochovatel nebo chovatel mazlíků. Pochybuji, že by nějaký chovatel mazlíků fláknul s nějakou svou myškou o zem nebo nechal mladé na zkrmení. Netvrdím však, že je chov na krmení špatně - těžko předěláte třeba hada na vegetariána , ale rozdíl v chovu tu je.

Osmák Ferda
napsal(a):
j.erlec: ...Dovolím si nesouhlasit s Osmákem Ferdou, že u zvířat nejde vůbec o peníze, ono totiž jde. Samozřejmě nemyslím, že bych tím chtěl podporovat nehygienické a přeplněné množírny (známé hlavně u malých psů), ale není špatně, že chovatel svoje zvířata (přiměřeně-ne nad jejich síly) rozmnožuje a prodává.
Já to myslela tak, že zodpovědný chovatel není množitel, že nechová zvířata JEN pro zisk. Jasně, že by si na sebe chov měl vydělat, aby měla zvířata slušné podmínky, aby se mohlo investovat do kvalitních chovných kusů, kvalitního krmení, ubikací, veterinární péče...
On je také rozdíl jestli jste velkochovatel nebo chovatel mazlíků. Pochybuji, že by nějaký chovatel mazlíků fláknul s nějakou svou myškou o zem nebo nechal mladé na zkrmení. Netvrdím však, že je chov na krmení špatně - těžko předěláte třeba hada na vegetariána , ale rozdíl v chovu tu je.
Aha, chápu, bylo to stručné, tak jsem to špatně pochopil.
Akorát ještě dodám, že může existovat i slušný chovatel, který chová zvířata hlavně kvůli zisku, třeba velkochov bažantů pro myslivce-jeden znám. Mají slušné životní podmínky, mohou létat, hrabat, popelit se, hřadovat a mají dosti prostoru. Taky je to ziskový (komerční) chov a pán se tím zcela živí, přitom je solidní pro ty tvory (téměř určitě by ta tisícová hejna bažantů neměl, kdyby to bylo neziskové, možná pár skupinek, jestli se mu to zvíře líbí na chov).
Ale máte pravdu-většina slušných chovatelů nechová jen pro zisk, ale hlavně protože ho to baví.
Jinak si myslím, že i chovatelé myší na mazlíky by neměli být tak příliš citliví a neměli by se bát vyselektovat 2.řadé jedince. Já jsem s tím jako menší kluk měl problém u holubů, nechtěl jsem zabíjet ani holoubě s rozzobanou hlavou nebo prodat křížené holuby pro dravce, nebo je zabít, ale časem jsem se naučil, že dobrý chovatel má ostrý nůž (nebo ostrou sekeru, popřípadě sílu mrštit tvorem o beton). Ale někdo se to asi nenaučí...

Proto nebudu nikdy chovatel. Ale s názorem souhlasím.
Adéla..mouse

XXX.XXX.172.50
Nedávno mi umírala jedna myš,myslím že není vhodné s nima třísknout.Nechala sem ji uspat a následovně udělala hrobeček.Ale je rozdíl jestli je máš jako mazlíčky nebo jako krmení či k množení aprodávání.uspání mě stálo cca.100kč takže pohoda.